Šta je novo?

Narodni muzej

Radovi izgleda i dalje traju, čim su ti kontejneri ispred. Ne znam zašto nisu sredjene kupole. Tolikom drveću tu nije mesto, ali to je stari problem. Takodje, bilo bi lepo da je i Trg zajedno sa kneževim spomenikom paralelno obnavljan, kako bi se sve zajedno otvorilo na Vidovdan. Ali vlast uvek uspe da pokaže koliko je nesposobna i neodgovorna-150 godina od ubistva kneza, spomenik zapušten. 80 godina od otkrivanja Spomenika Neznanom junaku na Avali i 100 godina od završetka rata-a na šta liči ceo kompleks gore-tuga..bitno da je bilo para za sportske terene i vašarište ispod tornja, a prilazna staza i spomenik neka stoje neobnovljeni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=536093#p536093:1vvginr5 je napisao(la):
neven_k » Ned Maj 06, 2018 11:18 am[/url]":1vvginr5]Hoce li neko da odsece ovo zbunje ispred muzeja ?

Zasto ne presaditi, zaboga ??? Pa malo kultiviasati, obrezati grane... Ako su mogli u vrtovima Luja XIV to raditi najnormalnije, zasto mi to ne mozemo 350 godina kasnije nije mi jasno ?!?

Slazem se, neugledno je, zaklanja fasadu, nema nikakvu formu... al zasto odma' sekira pa u panj ?

to drvece ne treba seci dok se ne uredi ostatk trga, jer bi bez tog zelenila izgledao josh ruznije ( sa poluraspalim poplocanjem, satom koji ne radi kako treba mesecima, trafikama gde im nije mesto...)

Ja mislim da ga treba poseći i kraj. Taj deo trga će svakako biti lepši, nema potrebe da zaklanja sređenu fasadu.
Nije ni neko lepo drveće, asimetrična su stabla, izgleda kao neko divlje rastinje na sred glavnog gradskog trga. Isto kao i ono drveće sa druge strane prema kolarčevoj. Prosto me bude sramota kad pređem preko trga republike.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537390#p537390:13oogjix je napisao(la):
direktor » Pet Maj 11, 2018 2:59 pm[/url]":13oogjix]Moze da se presadi

Apsolutno.

Juče je bio rodjendan Narodnog muzeja, a nije bilo nikakvih novosti. Objavili samo sliku praznog atrijuma na fejsu. Hoće li oni stići sve da pripreme do Vidovdana...

Par zanimljivosti... :)

Sve zbirke su prenete iz trezora narodne banke u trezore muzeja.

Deo postavke koji se sprema za otvaranje a koji se odnosi na inostrano slikarstvo je umanjen za 40% zato što nije prošao tender za neke pregradne zidove i nema gde da se postave svi eksponati koji su unapred predviđeni. Sada kustosi navrat-nanos menjaju tekstove i materijal izložbe, mesec dana pred otvaranje.

Inače, i dalje je pitanje hoće li muzej biti spreman za vidovdan (solidne su šanse da neće, nisu još gotovi radovi) a u medijima se licitira da je ministru kulture spremna zamena u vidu Maje Gojković (pretpostavljam ako otvaranje okasni).

nije prosao tender za pregradne zidove. Imaju oni pregradne zidove u glavi.

Kada su potrebni dodatni radovi, trenutni izvodjac dobija direktno posao a po cenama koje su prethodno ponudjene za slicne stavke.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=540973#p540973:1gkww946 je napisao(la):
fjerinic » Pon Maj 28, 2018 1:13 pm[/url]":1gkww946]Par zanimljivosti... :)

Deo postavke koji se sprema za otvaranje a koji se odnosi na inostrano slikarstvo je umanjen za 40% zato što nije prošao tender za neke pregradne zidove i nema gde da se postave svi eksponati koji su unapred predviđeni.

To očito nema naravno nikakve veze sa pregradnim zidovima, već sa dugogodišnjom pljačkom i iznošenjem mnogih, vrednih originala iz zemlje. To se naročito odnosi na inostrano slikarstvo. Zato je uostalom i rekonstrukcija i trajala toliko dugo. Vredni originali su polako iznošeni iz zemlje, postavljane veoma dobre replike i čekano je da bi vreme izbledelo sećanja i najboljih poznavaoca originala, kako ne bi više bili u stanju da prepoznaju kopiju, a Srbi ionako brzo zaboravljaju. U tome je naravno učestvovao određeni broj ljudi u Srbiji, a sasvim je moguće i same vlade, a i prethodnih vlada, jer oni naravno ne rade u interesu Srbije, već okupatora.

Slična priča i sa svim ''originalima'' u muzeju Mimara u Zagrebu..... :violina:

Jao, kako se više ne umoriš od tih teorija zavere, pa na svakoj temi na ovom forumu ti moraš da vrtiš jednu istu priču. Čuj, čekali da iz sećanja gradjana izblede originali. Pa taj muzej će da posećuju i istoričari umetnosti, stranci, domaći stručnjaci-šta bi Muzej sebe izložio ruglu i kompromitaciji tek tako? Ako odeš na sajt muzeja u odeljak o javnim nabavkama, videćeš da je još pre par meseci objavljen poziv za izvodjača tih pregradnih zidova, očito je da je u medjuvremenu to propalo i da će ih verovatno uraditi i postaviti kasnije. Nije smak sveta, muzej ranije nije imao nikakve pregradne zidove pa su na najbolji način iskoristili prostor koji su imali. Sada su hteli da izlože više stvari nego nekada, ima problema oko toga, ali treba da prodje neko vreme da sve dodje na svoje mesto, muzej nije radio 15 godina. I dosadile su te priče o zaveri svega i svačega da se muzej opljačka. Eksponati su sve ove godine putovali na izložbe po svetu i nije bilo nikakvih problema. Kao da mi čuvamo sve sama svetska remek dela pa bi svi da nam ih ukradu. Dajte malo pozitivnog razmišljanja, a ne konstantno mračenje i teorije zavere. Poznavanje tematike o kojoj se piše takodje ne bi škodilo.

Tako je, kako da ne....

Jednom prilikom sam konstatovao u nekoj drugoj temi da si zelen i izvinjavam se zbog toga. Pogrešio sam. Postoji bitna razlika između nezrelosti, neznanja i naivnosti na jednoj strani i plitkoumnosti na drugoj strani.

Ista situacija se desila upravo u zagrebačkom muzeju ranije, ali je nekima očito lepše da veruju u bajke.

Vidiš da pišeš o nečemu o čemu pojma nemaš, a misliš da si stručnjak za sve i za sve vidiš rešenje u teoriji zavere. Ista situacija, kako kažeš, se nikada nije desila u Mimari-tamo su pre otvaranja muzeja na sva usta govorili kako će to biti novi Luvr i da je Ante Topić ostavio Zagrebu sve sama remek dela starih majstora, ali čim je muzej otvoren i kad su ga posetili stručnjaci-ustanovljeno je da ima dosta falsifikata i da gomila dela nije nastala od ruke majstora kome se pripisuje. Ubrzo potom su zaposleni u Mimari na mnogim delima napisali da potiču iz kruga sledbenika nekog velikog imena, ili iz njegove škole, a priče o zagrebačkom Luvru i hvalisanja su utihnula. Tako je i danas i ne vidim ni po čemu sličnost Mimare i Narodnog muzeja. Ali hajde, piskaranja u prazno, svi su glupi, mladi, zeleni i slepi kod očiju, samo je Propeler posisao svu pamet sveta i na svakoj živoj temi na ovom forumu vrti jedno isto-baš kao pravi propeler..

Ajde pametni momče koji veruje u sveopšte narodno poštenje, reci nam svima gde su mnogobrojne dosta vredne i skupe slike koje je posedovala nekadašnja Agro banka koja je sad u stečaju ( oni sa IQ-om preko 70 znaju da je ciljano uništena, a da nije spontano propala, jer je u njenim rukama između ostalog bila i Trepča )?

Mimara je ostavio i jako mnogo originala, pa je sve značajno ubrzo zamenjeno replikama, a Hrvati i dalje svom pučanstvu prosipaju priču kako su u muzeju prisutni originali, što nailazi na podsmeh ostatka sveta, ali veliki deo pučanstva veruje u serviranu laž. Pronalaziš li se u toj priči? Tako će se i kod nas prosipati priča u medijima i mnogi će verovati da je sve u redu.

Mimara ante topic je bio jedna obicna varalica
Sto se tice slika iz banaka one su popisane i bice ili prodane kao dio stecajne mase ili predate muzejima
U zavisnosti od ozbiljnosti preduzeca slike su popisivane kao dio inventara kancelarija negdje je to bilo samo ulje na platnu komada 1 a negdje je popisivan i autor
Recimo 1 maj pirot ima veliku kolekciju
Trebao bi da pogledas kako funkcjonise stecaj i stecajne redove namirenje povjerilaca javne licitacije itd.

sad sam pogledao sajt Narodnog muzeja, postoji odluka da se posao dodeli grupi firmi. Nije mi jasno kako nije prosao tender...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537390#p537390:3g8bli20 je napisao(la):
direktor » 11 May 2018 01:59 pm[/url]":3g8bli20]Moze da se presadi

Ekonomski totalno neisplativo.
Moze ako vi platite ali brzo cete se predomisliti kad budete videli cenu.

Spatio mozda u francuskoj jedan bager jedan kamion 3 radnika moze to da se odradi zelenilo je to vec radilo vrlo skoro tako da mojne brines pitanje je samo volje i stanja stabala

Presadjivali su pre skoro 140 godina i odrasla stabla u Kralja Milana dok se gradio Stari dvor, presadjivala su se stabla i u Kneza Miloša radi proširenja ulice pre stotinak godina. Ne bi trebalo to da bude problem sa tehničke strane, pitanje je ima li volje.

Vrh