Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Možda je naš zastareo ali je definitivno najbrži za prolazak. A i nije baš zemlja za poređenje, oni imaju samo 4 naplatne stanice na autoputu i 1 za tunel Sozina.

Ја сам постављао питање пре десетак година зашто се не уведе ОЦР наплата, евидентирањем рег. таблица. Добио сам одговор да у условима снега и блата таблице постају физички нечитљиве.

Misli verovatno na očitavanje tablica, kontam da ako nisu čitke na ulaznoj rampi mora da se uzme kartica, a na izlaznoj ako ne može da očita verovatno inkasant preuzima i ručno traži tablice za naplatu.

Mislio sam na video tolling. Kako sam razumeo, korisnik će imati aplikaciju sa korisničkim nalogom na kojoj uplaćuje određena sredstva (nešto kao prepaid). E sad, za mene lično to bi bila još jedna aplikacija, ručna uplata i na kraju da se rampa ne podigne, iskreno ne sviđa mi se

У Норвешкој постоји сличан систем (другар је причао о томе), а они имају доста већи снег од нас, тако да решење сигурно да постоји.
Додатно, може се скенирати и налепница на ветробранском стаклу?

Невероватно је да, обзиром да каснимо у развоју за светом добрих 20-30 година, уместо да прескочимо проблеме које су они имали и искористимо добре ствари, ми ипак пролазимо прво срања, па онда као некад дођемо до доброг решења (ово се односи на све области, не само ову).

Bilo bi logično da registraciona nalepnica u sebi ima čip jer očekivati da se tablica proverava vizuelno je malo previše optimistički.

Doduše, tu je onda problem sa stranim vozilima.

Opet, dužnost vozača je da tablice budu čitke, tj. čiste.

Partijsko kadriranje i nipodaštavanje struke i stručnosti sve nas više udaljava od implementacije savremenih rešenja.

Камере очитавају све таблице, али за возила из 1. категорије неопходно да буду очитане таблице да би се рампа подигла. Камионима и аутобусима морају бити чисте таблице да би се рампа подигла.

Уф, моја грешка, изоставио сам „није“. Није неопходно за аутомобиле да таблице буду очитане.

Ja sam primetio da Putevi uvode polako neki hibrid u test. Naime, tag koji imam je registrovan na tablice koje odavno nemam, kada prođem autoputem BG-NI na bilo kojoj rampi, uvek mi ispiše na ekranu tablice koje su u tag-u. Dok na Moravskom koridoru, mi uvek ispiše tablice koje su mi sada na autu sa istim tim tag-om.

Prilikom registrovanja taga, tj dodavanja platne kartice, 1 din nije skinulo, tj stigla je poruka od banke da je neuspela transakcija. Da li je to normalna procedura ili ne? Inače, registarske tablice nisam mogao da izmenim, ali to i nije bitno jer je prva kategorija vozila, pa se nadam da neće praviti problem

Poslednja izmena:
Stigla mi je SMS poruka da je neuspela transakcija, u pitanju je NLB Komercijalna banka.
Za svaki slučaj sam dodao i karticu od Poštanske, nije bilo promene na računu od 1 din...
Inače, obe kartice stoje tamo na nalogu i stoji da je TAG aktivan za Srbiju
Inače, to sve radim preko sajta toll4all, preko sajta Pošte ne mogu da se ulogujem...

Prilozi

• Screenshot_2025-08-01-09-26-00-890_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-08-01-09-26-00-890_com.android.chrome.jpg
    42 KB · Pregleda: 10
Taj 1 dinar samo privremeno skinu sa računa da validiraju karticu, nakon toga se transakcija stornira i onda ti vrate taj dinar. Ali ako si dobio eksplicitno da je transakcija neuspešna, onda je tu neki drugi problem.

Da, razumem šta hoćete da kažete, ali stvarno piše da je neuspela...

NLB ima taj bag, meni malo po malo dodje obaveštenje posle neke kupovine da je neuspela transakcija, i onda odem na aplikaciju i pogledam izvode, sve je skinuto regularno...

Vrh