Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

A jel zna neko jel Hrvatski tag počeo da važi i u Srbiji? Pošto posedujem njihov uređaj, pa me zanima jel može da se koristi za plaćanja kod nas, ili jok?
Moguće je da nisu sve detalje ispregovarali i nema zvaničnog saopštenja obe strane.
I sa Crnom Gorom smo imali etapno povezivanje

Ipak je ovo velika vest jer smo uspeli da se povežemo sa sistemom jedne zemlje koja je punopravni član EU.

Šteta što sa Republikom Srpskom nismo još uspeli da se povežemo.

A da li ima naznaka da bi se povezali i "privatni" autoputevi u HR?

A da li ima naznaka da bi se povezali i "privatni" autoputevi u HR?
U novom sustavu kako to oni nazivaju naplata če biti centralizovana pa se tome možemo nadati tada.

Inače njihovi tagovi ne mogu da rade na novom sustavu i svi korisnici koji žele da ostanu na tag sustavu će morati da ih promene i vežu samo za jedno vozilo za razliku od sadašnje situacije.

Naši tagovi su srećom moderniji i mislim da ako se saradnja nastavi posle te famozne jeseni 2026 nećemo morati ništa da menjamo.

Razlog je jednostavan,tag se mora stabilno očitavati pri brzinama od 130 i većim.

Paralelno tagovima oni će imati i naplatu putem tablica pa ako politika popusta ostane slična sadašnjoj mnogi će verovatno i dalje imati dualno korišćenje tj lako će se online registrovati na taj sistem takodje sa platnom karticom kao i za ovo sada

Oni koji idu jednom na more verovatno neće ako im tih 15tak eura uštede ne bude prioritet.

E sad na temu tog njihovog sistema ima puno glasina a malo zvaničnihbinformacija pa se može naslutiti kašnjenje ali da ne prejudiciram ništa blizu je kraj 2026

Da li je neko uspeo da registruje tag za HR? Meni ne prolazi autentifikacija kartice, a koristim Intesinu Visu Internet koja mi normalno radi za MK i CG i sve ostalo što plaćam online....

Ista prica, Intesa Visa nece da radi ali mi je prosao Mastercard od iste banke….

Да ли има изгледа да се повежемо са Грчком у догледно време?
Била је прича до летње сезоне, али је СтараМо тада био скептичан (ако ме сећање не вара).

Да ли има изгледа да се повежемо са Грчком у догледно време?
Била је прича до летње сезоне, али је СтараМо тада био скептичан (ако ме сећање не вара).
Isti je problem ako ne i gori nego sa Hrvatskom i sa kompanijom Bina Istra ....Naime i poslednju da kažemo državnu deonicu Grci su skoro dali na koncesiju i sada imate recimo 6 koncesionara sa kojima teško da može nešto da se dogovori...Možda ali sumnjam ako se države svojski ne potrude .Ti koncesioni ugovori su neverovatno komlikovani i svojevremeno se sećate da je i Albanija bila u opticaju ali je zapelo na istom...Tada su Albanci imali samo jednu rampu a sada imaju tri a uskoro niče i četvrta.

Naručite grčki tag na egnatia odos sajtu, mislim da je i dalje sve besplatno i šalju tag u Srbiju.
Prepaid, dopuna ide karticom preko aplikacije. Sve je vrlo jednostavno.
plus, tag je isti kao naš, pa ne mora da se stavlja dodatni nosač. Samo se zamene tagovi.

U vezi registracije taga za HR.
Meni se danas desilo da je registracija "pukla" nakon unosa Visa kartice. Uredno je krenula verifikacija, da bi mi nakon toga stigla poruka da je "ponistena transakcija od 0,10e(koliko skidaju da bi verif karticu)". Nako toga sam probao ponovo, medjutim, kad bi kliknuo na dugme Registruj, sistem bi me preusmerio na sajt HACa.
Ulogovao sam se i tu uneo podatke kartice. Status je bio " u obradi". Posle 15-20min kad sam se ponovo logovao sistem je prikazao moje podatke. I na T4A aplikaciji mi se promenio status, al ne vidim karticu kao za ostale drzave, al mi uredno stoji da je,tag aktiviran za HR.
Ocigledno da ima nekih problema.

Evo i prikaz za HR

Prilozi

• Screenshot_20250515-234200_Chrome.jpg
    Screenshot_20250515-234200_Chrome.jpg
    36,8 KB · Pregleda: 47
U vezi registracije taga za HR.
Meni se danas desilo da je registracija "pukla" nakon unosa Visa kartice. Uredno je krenula verifikacija, da bi mi nakon toga stigla poruka da je "ponistena transakcija od 0,10e(koliko skidaju da bi verif karticu)". Nako toga sam probao ponovo, medjutim, kad bi kliknuo na dugme Registruj, sistem bi me preusmerio na sajt HACa.
Ulogovao sam se i tu uneo podatke kartice. Status je bio " u obradi". Posle 15-20min kad sam se ponovo logovao sistem je prikazao moje podatke. I na T4A aplikaciji mi se promenio status, al ne vidim karticu kao za ostale drzave, al mi uredno stoji da je,tag aktiviran za HR.
Ocigledno da ima nekih problema.
Meni je registracija TAG-a i kartice prošla bez problema, ali se isto ne vidi kartica kao kod ostale 3 države.
Nadam se da će neko ići uskoro u Hrvatsku, da nam javi da li naš TAG stvarno funkcioniše.

Ево и мени картицу VISA (Рајфајзен) одбија да прихвати. Увек иста грешка - "Vaša transakcija je odbijena. Molimo pokušajte ponovo ili se obratite banci koja je izdala karticu."

Na HACovom nalogu ima mogucnost dodavanja/vezivanja vise reg. tablica za isti tag.

S obzirom da je u zvanicnom uputstvu naglaseno da se unesu tablice za vozilo kojim se putuje, mozda nije zgoreg uneti i te tablice....bar dok neko prvi ne ode i ne javi da li je bilo problema.

1747386853604.png

Vrh