Kada sam video raspisan konkurs krenule su da mi se gomilaju slike čudesnih zdanja u glavi.
Onda sam video da organizatori žele da strpaju muzej u ruševinu fabrike (jeftino i bez imalo smelosti) a okolni orostor popune nakaradnim, da izvinete, krmačama (renderi prvonagradjenig rada iskreno prijazuju planirano stanje).
Usput su predvideli da sruše hale sajma koje kao vrhunsko arhitektonsko dostignuće svojim prisustvom samo dodatno podvlače bezvrednost i ispraznost svega izgradjenog poslednjih godina uz obalu Save (na tom prostoru će se inda ugurati još sijaset krmača).
Umesto da se hipsterizuje Teslino ime, valjalo bi pratiti njegov put.
Smeli put u budućnost a ne tapkanje u osrednjoj sadašnjosti sa dodatkom šminke.
Ako se već neko hvata za Teslino ime onda mora da iznese njegovu veličinu.
Nije Tesla za muzej starina, Tesla je tu da našim klincima da elan da stvaraju novi svet, ne samo pričom već konkretno.
Tesla Tech treba da podari prostor za maštu, stvaranje, probanje, uspeh, neuspeh. Mesto gde će naša pametna omladina da ima radionice, pogone, laboratorije, prostor za sanjarenje i bezrezervnu podršku.
Zar vam se ne čini da bi baš sajamske hale bile idealno za sve to?
Prostora na pretek, nadahnuće primera rada predaka, samo fali simbolučna struktura koja će tu ideju otelotvoriti.
Ja sam se odlučio za soliter u obliku slova T.
Jednostavno, jasno, upečatljivo.
http://www.jugcerovic.com/architecture/nikola-tesla-museum-competition/
Pogledajte prilog 224812Pogledajte prilog 224813Pogledajte prilog 224814Pogledajte prilog 224815Pogledajte prilog 224816Pogledajte prilog 224817Pogledajte prilog 224818Pogledajte prilog 224819Pogledajte prilog 224820Pogledajte prilog 224821