Šta je novo?

Novi Muzej Nikole Tesle

Poslednja izmena:
Nije bas periferija, bukvalno je na 10 minuta hoda od spomenika Stefan Nemanje.
Који је исто на ободу центра. И није 10 минута. Треба више због прелаза са Н.Кравцова, и треба да се обиђе мостарска петља која нема тротоар.
Лоша локација за туристе.

Који је исто на ободу центра. И није 10 минута. Треба више због прелаза са Н.Кравцова, и треба да се обиђе мостарска петља која нема тротоар.
Mozda ali i elektrana je losa lokacija za turiste. Mozda i losija. Videcemo dal ce i kada uopste zapoceti ovaj projekat, jedno je render drugo je da stvarno krene da se radi. Moze da prodje 20 godina do tad. Sto vidimo na primeru nove fantomske Filharmonije

Poslednja izmena:
Није, електрана је на Дорћолу, ближе ужем центру града, на траси будућег линијског парка, у делу који ће бити пешачки приступачнији.
Електрана је око пола километра од технкчког музеја, око километар од Калемегдана, око километар ипо од Народног музеја и најужег центра.
Фабрика хартије је 2,5 км од најужег центра и Народног музеја, 3 км од Калемегдана, 1,6 км од споменика Немањи.
Скроз непрактично за туристе.

Никола Тесла заслужује нови објекат, а не реконструкцију без могућности било какве интервенције на фасади.
Па онда позивни конкурс Захи и свим осталим великим бироима, а не ове доста сумњиве комбинације са биро коцкицама.

Нисам ни раније био Захим велики фан, па ни оног решења са Калемегдана. Није сваки објекат бољи уколико се параметарским моделовање дође до неки флуидних искривљених форми без много уклапања у контекст, посебно ми овде није легло.
А ентеријер мало наиван, са неким зеленилом и паром изнад воде ради ефектнијег приказа. Овај црни ентеријер са спуштањем плафона као да је изашао из вештачке интелигенције.
Партер заиста лепо решен, али се ту види главна улазна фасада где немаш никакав осећај да улазиш у музеј Николе Тесле, баш због проблема са почетка мог поста.

Ево и осталих радова са мањим објашњењима, док се не окачи онлајн презентација са бољим приказима:

Imamo vec temu o muzeju. I ta je otvoreno zbog laznog radikalskog obecanja koje se nikad nije desilo. Hoce li svaka nova njihova zamisao i render dobijati novu temu?

Sada postoji investiror za muzej NT koji je i raspisao konkurs. Zato može da se očekuje i realizacija od strane "Belgrade Waterfront".

Poslednja izmena:
Most Ada-blok70 finansira Direkcija, a ne "Belgrade Waterfront". Muzej NT ima sigurnog investirora i sada čekamo na projekat i početak radova.

Kada sam video raspisan konkurs krenule su da mi se gomilaju slike čudesnih zdanja u glavi.

Onda sam video da organizatori žele da strpaju muzej u ruševinu fabrike (jeftino i bez imalo smelosti) a okolni orostor popune nakaradnim, da izvinete, krmačama (renderi prvonagradjenig rada iskreno prijazuju planirano stanje).

Usput su predvideli da sruše hale sajma koje kao vrhunsko arhitektonsko dostignuće svojim prisustvom samo dodatno podvlače bezvrednost i ispraznost svega izgradjenog poslednjih godina uz obalu Save (na tom prostoru će se inda ugurati još sijaset krmača).

Umesto da se hipsterizuje Teslino ime, valjalo bi pratiti njegov put.
Smeli put u budućnost a ne tapkanje u osrednjoj sadašnjosti sa dodatkom šminke.

Ako se već neko hvata za Teslino ime onda mora da iznese njegovu veličinu.

Nije Tesla za muzej starina, Tesla je tu da našim klincima da elan da stvaraju novi svet, ne samo pričom već konkretno.

Tesla Tech treba da podari prostor za maštu, stvaranje, probanje, uspeh, neuspeh. Mesto gde će naša pametna omladina da ima radionice, pogone, laboratorije, prostor za sanjarenje i bezrezervnu podršku.

Zar vam se ne čini da bi baš sajamske hale bile idealno za sve to?

Prostora na pretek, nadahnuće primera rada predaka, samo fali simbolučna struktura koja će tu ideju otelotvoriti.

Ja sam se odlučio za soliter u obliku slova T.

Jednostavno, jasno, upečatljivo.

http://www.jugcerovic.com/architecture/nikola-tesla-museum-competition/
Pogledajte prilog 224812Pogledajte prilog 224813Pogledajte prilog 224814Pogledajte prilog 224815Pogledajte prilog 224816Pogledajte prilog 224817Pogledajte prilog 224818Pogledajte prilog 224819Pogledajte prilog 224820Pogledajte prilog 224821
Zgrada u obliku slova T kao Teslin muzej je nesto o cemu sam davno razmisljao, ali ovo je ipak preveliko i potpuno nerealno.

Ne verujem ni da bi Emirati, Svajcarska... ulozili u nesto sto bi kostalo kao ova tvoja zgrada, a da ne donosi neki profit ili donosi neki mali profit.

Jos si napisao da bi hale Sajma bile za radionice, laboratorije... sta bi konkretno bilo u ovolikoj Tesla kuli?

Nije bas periferija, bukvalno je na 10 minuta hoda od spomenika Stefan Nemanje.
Potrebno je 25-30 minuta hoda i to kroz bučne i zakrčene ulice. Nimalo prijatna šetnja.
Blok zgrada u kome je budući muzej je prilično odsečen od ostatka grada, naročito za pešake. Zato je predviđena izgradnja pasarele preko bulevara Vojvode Mišiča. Taj prelaz se maglovito prikazuje na renderima jer na suprotnoj strani, kod BIGZ-a praktično nema mesta za tu konstrukciju. Rešavaće to u hodu, improvizacija...

Poslednja izmena:
Na platou ispred budućeg muzeja Šapić je pre neki dan najavio kružni tok.
Može da se nabudži ali će zgrada biti potpuno blokirana sa svih strana
Ne može i jedno i drugo. Taj prostor ispred je deo pobedničkog rešenja.

Prilozi

• muzej.jpg
    muzej.jpg
    497,6 KB · Pregleda: 104
Potrebno je 25-30 minuta hoda i to kroz bučne i zakrčene ulice. Nimalo prijatna šetnja.
Blok zgrada u kome je budući muzej je prilično odsečen od ostatka grada, naročito za pešake. Zato je predviđena izgradnja pasarele preko bulevara Vojvode Mišiča. Taj prelaz se maglovito prikazuje na renderima jer na suprotnoj strani, kod BIGZ-a praktično nema mesta za tu konstrukciju. Rešavaće to u hodu, improvizacija...
U pravu si, google kaze 26 minuta. Mislio sam da je mnogo blize iz nekog razloga, a u stvari je pored Sajma

Zgrada u obliku slova T kao Teslin muzej je nesto o cemu sam davno razmisljao, ali ovo je ipak preveliko i potpuno nerealno.

Ne verujem ni da bi Emirati, Svajcarska... ulozili u nesto sto bi kostalo kao ova tvoja zgrada, a da ne donosi neki profit ili donosi neki mali profit.

Jos si napisao da bi hale Sajma bile za radionice, laboratorije... sta bi konkretno bilo u ovolikoj Tesla kuli?

Niko ne zida ako nema profit.
Pročitaj tekst u prilogu konkursnog rada.

Prilozi

• C7DF8094-67AE-4109-86E1-025BEF395F75.jpeg
    C7DF8094-67AE-4109-86E1-025BEF395F75.jpeg
    103,1 KB · Pregleda: 74
Loša lokacija za turiste?
Jel mi gradimo muzej za turizam i novac ili da bi se lik i djelo Nikole Tesle adekvatno i dostojanstveno ovjekovao?

Vrh