Šta je novo?

Most Kralja Aleksandra

hvala zex,

neznam da li se o ovome vec govorilo nije mi toliko bilo namera da zapocnem diskusiju koliko sam samo hteo da podelim sa vama jedan render koji sam radio iz dosade. :D

Super izgleda!Samo ima li primera da su neki mostovi tako uredjivani?Koliko bi to kostalo da bi videli da li to mozemo da ocekujemo ili samo da mastamo o tome

Па мост је добио име "Бранков" по улици на коју се наслања. Звао се Бранков и пре него што је Бранко Ћопић скочио са њега.
Не мислиш ваљда да су га људи у свакодневном животу звали "Мост братства и јединства". :lol:

evo inspirisan sam od onih slika gore pa ....

compo_night.jpg

Reks, super je ideja.. :kk:

...evo jos jedne ideje za osvezavanje mosta:
1258746038_fountain-23.jpg

Проблем је што би Бранков мост изгледао смешно са стубовима сад. Мост који је бг259 урадио је елегантан, Бранков мост је здепаст... Мислим да не би изгледало лепо...

Ал зато предлажем да будући метро мост буде реплика моста краља Александра :)
Јбг. не може ни једна тема без метроа :p

Михаило":5fl4mtcm je napisao(la):
Ал зато предлажем да будући метро мост буде реплика моста краља Александра :)
Да знаш да сам имао исту идеју. На Сави постоје два лучна моста, два моста на стубовима, један мост са косим затегама, биће још један, али не постоји ни један висећи. То би била прилика без обзира на постојећи пројекат.

Mislim da bi Beogradu leglo nesto ovakvo:

http://www.montenegrobookings.info/userfiles/file/prague-bridges.jpg

http://czech-transport.com/images/prague-bridges.jpg

http://www.dvorana.cz/dance/2009/folk_tour/img_program1/06.Prague.bridges.JPG

Tacno je da nemam viseci,ali nemamo sa lukovima u vodi,kao u Pragu(inace,ovi mostovi na linkovima su u Pragu ) :)
Onaj stari zeleznicki moze da se preuredi da bude bas kao ovaj prvi most na linku ispod.

http://www.newdepartures.com/images/elbe/prague300x300.jpg

Sledeci takav bi lego izmedju Gazele i Starog savskog mosta. :)

p.s.Dusane, svidja mi se ova ideja sa vodom :)

pa ja sam ovaj most radio po slikama starog, tako to bi bila replika. @reks kasno je za to , nema smisla praviti takve mostove sad,

Мислим да Сава није довољно широка, а ни да обале нису довољно високе, да буде више лукова у води, а да се не угрози пловност. :/

Cini mi se da je Juzna Koreja (Seul), mada milim da ima u jos nekim gradovima ovaj fazon fontane-mosta

Pozdrav svima !

" Bilo jednom u Beogradu" tako bi mogla da nosi naziv ova tema... :D

Guglajuci malo o mostu kralja Aleksandra i slikama, dodjoh preko slike ovog rendera mosta do foruma, pa reko moram i ja da se ukljucim i dam svoje misljenje, tj. podrzim ideju o obnovi mosta, ali vernoj obnovi izgleda starog mosta !

Slazem se da se verovatno ne bi mogao graditi u cm isti, jer je prosto naravno saobracaj veci sada nego te daleke 30 i neke godine, ali postoji prosto resenje i za to kao sto je neko vec spomenuo, REMINSENCIJA, dakle veci gabariti i potpuno isti izgled skladno sa tim naravno !

Vredno je pomenuti da je nekad tuda isao i tramvaj, protutnjao je tuda od 1935. godine, imao je sedam stanica do Zemuna, a polazio je ispred Moskve, pa Prizrenskom i Brankovom. Nosio je broj "14" !
Evo i te veoma zanimljive slike... :
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater sa facebooka je inace, ali mislim da moze da se i nadje jednostavno preko Googla !

E sad, ne znam dal bi u danasnje vreme imao potrebe tuda da uopste ide tramvaj, jer sadasnjim Brankovim ne ide, ali ako bi se vrsila revitalizacija mozda bi umesto tramvaja ( samo ako nema potrebe za tramvajskim saobracajem ) mogao da prolazi deo lakog ( deo povrsinskog saobracaja buduceg ) metroa !?

Vidim da ima i predloga o imenu, mislim da bi to trebalo izbeci, mislim na potencijalno staro vracanje imena jer smo tezak narod i ima nas svakakvih, mislim da bi to " kralja " izazvalo tesku podelu i ja bih ga jednostavno nazvao " Stari Beograd ", prosto iz tog je vremena i aludira sigurno na neko bolje i srecnije vreme, ili " Zemunski most " kako na nekim starim dokumentovanim fotografijama stoji naziv!

By the way...dvoje njih cini mi se rece da ih podseca na one iz AmerikU i u pravu su, slazem se i ja da ima taj smek, smek da smo nekad bili dovoljno jaki da pratimo svetske trendove, naravno zbog velicine reke nismo mogli bas Golden Gate da pravimo ali ono sto je trebalo uradjeno je maksimalno kvalitetno i sa ukusom, kakav je i bio stari most kralja Aleksandra !

Takodje mislim da osim visece ograde ( tako da kazem ) i nema bas puno toga zajednickog sa Golden gate sa kojim ga poredi par clanova, koliko po mom misljenju ima najblize sa ovim mostom iz NY-a i jos jednim iz Istanbula :

Verrazano brigde, Staten Island Brooklyn, NY !

http://www.wallpowper.com/wallpaper/201 ... -16090.jpg

Evo jos jedan viseci koji me je isto tako odusevio, koji takodje podseca na nas poruseni i na ovaj Verrazano iz NY-a, most u Turskoj ( Istanbul ) koji spaja Evropu sa Azijom...

Bosphorus bridge, Turkey, Istanbul, connecting Europe and Asia soil.
http://blog.photos4travel.com/wp-conten ... tanbul.JPG

Neko jos predlaze i vracanje samo visecih elemenata i nekakvih " portala ", ja nisam nikako za to, ako radimo radimo posteno i verodostojno kakvim je bio, jer ako ga imalo izmenimo to je NOVI most, a ne stari kakav svi zelimo !

E sad kad vidite kako mogu Turci da se dice prelepim mostom ( inace po meni viseci mostovi su cista klasika arhitekture u tom domenu i najlepsi, uvek bih menjao neki ovako dobar viseci za ovaj novi u Beogradu ) i kako su Madjari kako neko isto napisa, mogli da obnove svoj stari i poruseni Lanchid u Budimpesti, ZAISTA ne vidim zasto ne bismo mogli i mi Brankov da vratimo na staro, jer mi je sad ovakav kakav je pravljen pod izgovorom da zaklanja pogled na stari deo grada, TOTALNO BEZLICAN !

Nas obnovljeni bi pod pravim osvetljenjem bio zaista atrakcija i ukras grada ! Obavezno malo i pogledati koliko je divnu rasvetu imao na samom mostu, mislim na osvetljenje kolovoza ( ne znam dal je pravilno da se kaze kandelaberi ), ne mosta, nisam siguran dal su bas u to vreme imali to i vodili nesto preterano racuna o tome, ali ima dve slike koje malo dovode i to u pitanje ?! :) ove dole, osvetljenje ili ne ?!

http://www.ansichtskarten-kiste.de/imag ... dMost2.jpg

i :

http://aurora.ekof.bg.ac.rs/~s081209/mo ... 20noci.jpg

Ima jos nesto sto bi POD OBAVEZNO trebalo vratiti iz tog zlatnog perioda, a to je naravno stara zgrada poste kod zeleznicke, ukloniti onaj cist komunizam od sadasnje zute zgrade, kazu da ju je moguce prepraviti jer zapravo pociva na istim temeljima, samo je fasada zapravo sastrugana, zamislite o.O !!! No dobro ne bih sad i ja da budem off topic ali eto cisto da se spomene !

Ja se malo vise mozda raspisao ali necete mi zameriti, to je od ljubavi prema starom Beogradu i mostovima !

Dobrodošao na forum.

Na forumu Politikinog zabavnika i na Skzscrapery možeš pogledati hiljade starih fotografija Beograda.

Današnji "Brankov" most nije projektovan pod izgovorom da zaklanja pogled i sl.

Jednostavno, tehnološki skok koji se dogodio tokom II svetskog rata je depelasirao ideju ponovne izgradnje mosta u istom obliku.

Razumem šok koji si doživeo kada si video fotografije prethodnog mosta, kao i nostalgiju. Isti slučaj je bio i samnom, i meni je prvo palo na pamet "kako bi bilo lepo da ga ponovo vidimo na tom mestu".
Ipak, tako nešto ne može da se desi - Brankov most se sisgurno neće rušiti da bi se na njegom mestu pravio most drugačije konstrukcije.

Vremenom sam shvatio da je odluka da se konstruiše novi, moderan most na istom mestu bila potpuno ispravna iz mnogo razloga.

Pošta kod Železničke stanice je preuređena do neprepoznatljivosti. Zgrada je bila teško oštećena (između ostalog jedan železnički vagon se zabio u drugi sprat od siline detonacije pri bombardovanju 1944). Fasada zgrade je najmanja stvar koja je menjana. Dodavani su i međuspratovi, unutrašnjost je potpuno drugačija.
Bilo je nekih najava iz Pošte da će se zgradi vratiti spoljni izgled kada se službe presele u novoizgrađeni poštanski centar u Zemunu, ali retko ko veruje u to.

Relja :kk: , ko zna koliko bi kostalo rusenje Brankovog mosta da bi se na tom mestu rekonstruisao ovaj, pri cemu bi taj rekonstruisani bio ili totalno neadekvatan ili toliko siri da bi jako malo licio na original.

Slazem se i sto se tice poste, veoma sam za cuvanje nasledja i rekonstrukciju stvari za koje imamo dobru dokumentaciju i fotografije, ali bi i taj poduhvat bio preskup. A u medjuvremenu je i ta posleratna zgrada postala deo tog (za mnoge nesrecnog a za neke srecnog) posleratnog doba i nasledja tako da to sto oni nisu odlucili da obnove postu nego izgradili nesto drugacije treba ispostovati, u protivnom se lanac nasilja i nepostovanja proslosti samo nastavlja.

S toga sam za izgradnju replike te poste negde u krugu oko zeleznicke stanice. Mozda cak uz samu postojecu zgradu prema reci jednog dana kad se sine uklone. Ili prema Karadjordjevoj. Bila bi to dosta interesantna vizuelna igra, ista zgrada sa vrlo razlicitim tretmanima fasade karakteristicnim za dva doba/stila. A ono sto je, nadam se, buduci kruzni tok oko stanice je idealno mesto za sudar stilova i pristupa, sto je po meni glavni pecat Beograda.

Sto se tica Aleksandrovog mosta, tu su stvari teze i puno, puno skuplje. Ja licno mastam, ili da sam recimo Bil Gejts za to bih dao donaciju, voleo bih da se on rekonstruise na mostu Savskog mosta. I to bi bila interesantna vizuelna igra, sada bi opet iz centra grada (koji se u medjuvremenu pomerio u amfiteatar) most opet vodio na Staro sajmiste, koje bi bilo obnovljeno i upristojeno u nekoj novoj adekvatnoj nameni.

A Savski most bi ili pretopio/reciklirao ili rastavio pa poklonio nekom gradu uzvodno kome treba premoscavanje Save. No dobro ovo su samo snovi...

Ако се нешто реконструише, то се ради на оригиналном месту. Свака реконструкција у виду реплике на неком другом месту је кич.

Александров мост у оригиналу ће технички бити могуће реконструисати када се буде схватило да је аутомобил неодржив вид превоза и да нам широк аутомобилски мост на локацији Бранковог не треба. Дотле, овај служи сврси.

Sve je stvar mere, odnosno, sto bi Marks rekao, prelazaska kvantiteta u kvalitet. Rekonstrukcija stare poste na Novom Beogradu bi, slozio bih se, bila kic. Rekonstrukcija na 30 metara udaljenoj lokaciji samo zato sto je originalna zauzeta necim drugim po meni ne bi bila kic. Slicno i u pitanju mosta, kad bi ga rekonstruisao Novi Sad ili Sabac, ili da je pravljen na spicu Ade bi bio kic. Smestanje u isti a opet istorijom malo evoluirani kontekst, centar grada - staro sajmiste ne bi nuzno bio kic.

Uostalom kic je, kao i lepota, pomalo neuhvatljiv pojam. Za koji treba malo sira perspektiva i osecaj za kontekst, i vremenski, i prostorni, i duhovni, i moralni... tako da tu tesko da ima pravila tipa odseci sekirom.

Заправо у случају архитектуре постоји правило. Ако се нешто реконструише, то мора да буде истоветно у шару, у центиметар, и да буде на идентичном месту. Све остало се сматра лакрдијом и кичем.

Та прича о дислоцираним локацијама се ради у случајевима када се даје омаж одређеној грађевини. Нпр. када би се радио мост који је такође ланчани са два пилона, али никако не би смео да буде исти, већ напротив, модеран. Или да се гради зграда са фасадом која је модерна али има елементе који дају омаж старој пошти. Никада се не ради идентична грађевина на другом месту.

Pa OK, zovi to omaz, nemam nista protiv. Na kraju ni namena ne mora da bude opet posta nego nesto sto se isplati i da isfinansirati. Po meni je poenta da se sacuva dokument datog pristupa fasadi i trag/svakodnevno secanje na nesto sto je nekad bilo pa onda na pravdi Boga sruseno. A i most bi, u slucaju da se gradi (0.001% verovatnoce) bilo logicno opremiti tako da njime idu bar Spanci ako ne i metro...

Napraviti pesacku pasarelu sa kalemegdana preko beton hale a da bude isti most kralja aleksandra!

Wow...opet sam pokrenuo diskusiju, a uplasio sam se da necu dobiti nijedan odgovor jer vidim da ste pisali jos 2010...

E ovako, pozdrav svima i pozdrav tebi Reljo, ti si mi prvi odgovorio i moram da ti kazem da ni u jednom trenutku nisam mislio na rusenje sadasnjeg Brankovog, vec samo adaptaciji na originalni, sto se ne slazem sa tobom jer mislim da je moguce i zelim da verujem u to . I da, jako sam bio u soku kad sam video sta smo imali, i od tad stalno sanjarim o obnovi, ili bar jos jednim takvim kapitalnim visecim u "old school" fazonu, da ne kazem NY style :p . Ti malo dublje ides u sve to jer verovatno imas znanja sto ja osim ljubavi u ovoj sferi arhitektura/inzinjerstvo nemam, ali znam sta je lepo, kvalitetno, i sta zasluzuje Beograd. Vidim da je sadasnji normalno siri, ili za malo, ili je opticka varka, jer tadasnji je imao samo dve trake za automobile i kocije, i za svaku stranu sine za tramvajski prevoz, i naravno deo sa svake strane za pesake, tako da nije drasticno prosiren i promenjen da bi bilo nemoguce vratiti originalni izgled.

Ova slika...

http://dusanpopovic.com/wp-content/uplo ... andra1.jpg

Ostali sto kazu su po meni sve improvizacije koje bi dovele bas do tog kiceraja sto se isto spominje...RESTAURACIJE ( bravo STF ) moraju biti kako objektivno iste i tacne tako i po prirodi mesta gde je bilo nesto...ako se radi posteno, ili ako je manji objekat koji ipak treba smestiti u muzej neki, pa je dopustena delokacija zarad ocuvanja. Po meni je bolje onda cak i sanjariti o ovom mostu zauvek, nego prepravljati Savski ili neki drugi, izmestati ga, praviti u drugom gradu i sta ja znam... mislim ( NAJISKRENIJE ) jedva pristajem i na ovo da se uveca ali da ostane isti ( vizuelno ) i na istovetnoj poziciji sto je naravno moguce, nece biti indentican naravno ( NAZALOST ) ali ce biti isti originalni, i imace opravdanje da je moralo tako usled tehnoloskog napredka i potrebama za veci saobracaj u BG-u, sto je zaista neophodno, tako da bih i ja mislio da bi bilo suludo praviti sada ISTOVETNI ( ovde ciljam tacno na njegove gabarite, tacnije sirinu ). I uzmimo da je ostao citav za vreme rata, sigurno ga ne bi rusili da bi pravili siri zarad potreba, bio bi to svojevrstan spomenik, i verovatno bi sad sluzio samo kao pesacko/tramvajski most, a pored bi bio napravljeni sadasnji neki Brankov.

Za Postu isto mislim da ne moze nikad biti kic, i to je veoma realniji san, sto po pitanju para, sto po shvatanjima ljudi, pogotovo odgovornih i na vlasti...ne znam samo kako bi se uklapala u prostor kad se izmesti zeleznicka, jer sada koliko toliko bi imala malo vise smeka sa izgledom stare zeleznicke zgrade, a kad je izmeste na Prokop ( Beograd Centar buduci ) i grad se KONACNO ( bar jednim delom ) spusti na reku, siguran sam da ce investitori ( Miskovic i ostala banda koja se bude docepala tog zemljista :D ) "rokati" sa modernim stambeno/poslovnim kompleksima, znaci mnostvo stakla na fasadama, sto je razumljivo, ali ne bas po mom ukusu, i onda mislim da bi ostala nekako usamljena.

Johny be good, ti bas sanjaris, ali nisam nista bolji ni ja, i ja sam imao misli kako bi ga obnovio i ostavio u zaduzbinu, mada za to osim da si milioner treba imati u svesti i gde ulazes ( mislim na nasu jadnu Srbiju i mnostvo lopova ) tako da se bas ne bih toliko igrao sa mojim parama, pogotovo ne milionskim sumama stranih valuta, puneci nekim krmcima na vlasti dzepove kroz taj projekat ! :D :) Pre bih naprimer napravi zaduzbinu u vidu neke bolnice, svratista za stare i nemocale, dece...zgrada bolnickog karaktera za dnevni smestaj ljudi obolelih od Alchajmera npr...i jos mnogo toga, no dobro sad...pusti snovi...

i jos nesto...hvala za direkcije oko mosta, vec sam nasao sve to, ali sam nasao i neke privatne blogove pa i otud procitao da je pravljen novi izmedju ostalog ovakav i zbog tog pogleda na grad sto se spominje ( koji idiotluk zar ne ), ako Beograd nije sirok i svuda lep ne znam koji grad u Srbiji pored njega jeste...e sad, dal je to taj na svom blogu sam napisao ( izmislio ) ili je i on procitao negde mozda i zvanicno ne znam...mada po meni ima smisla...kakav smo narod sa kakvim ljudima na vlasti i odgovornim mestima, moguce da je nekom ministru saobracaja kroz glavu prosla tako glupa ideja....jer meni Brankov lici na jedan ogroman pesacki most za neku manju reku u Novom Pazaru ili gde vec...ponovicu...TOTALNO BEZLICAN...ne dao Bog nijednom gradu, a pravo da vam kazem ni ne vidjam ih po pravim drzavama da se razumemo...nigde nije toliko napravljen da sluzi svrsi samo...cak i najmanji pesacki mostovi, vodi se racuna i o vizuelnom efektu...to treba da su ukrasi grada...

Vrh