Pa vidi, mogu i ja tebi da kažem da imaš nelogično rezonovanje.
Hajdemo redom:
Naravno da kada sam napisao
Nekome je zinulo da tu vidi pešački most za Adu iako most postoji samo 10-15 min peške niz ulicu
da se to nije odnosilo na početnu tačku kod tog zamišljenog mosta koji - ne postoji. 10-15 min je niz ulicu - ali ulicu Jurija Gagarina, naravno da neću da dođem do nepostojećeg mosta za koji smatram da ne nepotreban, a preko kojeg bi trebalo kao da pređem Savu pa da odatle merim put do već potojećeg. Merim u realnom prostoru i vremenu, sa mesta odakle ima smisla meriti. Proveri ako hoćeš, od raskrsnice OB-JG do Mosta na Adi ima oko 15 min pešačenja.
Drugo, parking mesta može biti dovoljno za stanare. To što ti smatraš da nije tako to nije argument i to se ne može uyeti a priori kao "logičan stav". Treba ti argumentacija, to što ti tako misliš ne znači da je to tako.
Evo ti, kvanitativno, odokativnom metodom uz aproksimacije na minimalne vrednosti. Upravo sam prošetao kejom, i na okretnici u Oml. brigada je ovakvo stanje: 3. januar, (uglavnom) neradan dan, 18-19h, Kruz, Kota, Pivnica, Korzo i ti ostali fensi-šminkerski-buržujski splavovi rade, imaju goste... Na parkingu na okretnici, puno: kombiji, pikapovi, neki brendirani sa logo-ima splavova, ja izbrojao 7-8 takvih vozila, sigurno službena vozila splavova. Hajde onako minimaistički, da ne preterujem, neka u ovom trenutku, u proseku, po splavu bude po 5 automobila gostiju (minimalno, pa neka su i neki došli sa 2 vozila po jednom stolu) ... znači minimum minuma neka bude 25 vozila gostiju za splavove na tom najbližem potezu... plus automobili gazdi, zaposlenih (pošto eto znam neke ljude koji su toj branši i znam da ako imaju gde da se parkiraju, dolaze kolima), dakle na ovako sporo veče koje je tek počelo, neka na tom prostoru bude 50 vozila vezano za splavove...ja ne znam da li si ti vozač, da li imaš svoj auto (stekao sam utisak da nije tako, možda grešim, to ja ne mogu da znam) , ali da li ti znaš šta znači kapacitet od 50 parking mesta? I to na ovako sporo veče, a da ne pričamo o lepm vremenu kada su splavovi puni gostiju i kada je gužva na šetalištu. I sa tih 50 mesta u ovom trenutku sam bio veoma, veoma na minimaltičkoj strani, mislim da ih je mnogo više.
Okretnica kod bloka 45 - nema ljudi, splavovi uglavnom još ne rade, pogašena svetla, Cunami zatvoreni, skoro sva mesta na parkingu - slobodna.
A što se tiče "utopije"... pa vidi, tu grešiš, ali principijelno. Ti se izgleda zalažeš da splavovi ostanu (ili veruješ da ne mogu da se sklone odatle), ili makar veruješ da tu ne može da uvede red, ali ti je u redu da se zavede red uvođenjem zone za parkiranje... kao da može da se zavodi red na račun stanara koji tu žive i imaju nekretnine, plaćaju poreze i sl, ali ne može na račun vlasnika splavova koji kao što znamo, sve rade na divlje i ne bi ni smeli da budu tu.... ako sam te dobro razumeo?
E pa vidi, splavovi mogu da se sklone za veoma kratko vreme i red može da se zavede. Dokaz: kao što je za 8 dana potpuno zatvoren pristup vozilima, postavljene prepreke, žardinjere, podignuti ivičnjaci, postavljene rampe i čuvari... i to je funkcionisalo dok je neko odlučio da više ne funkcioniše. I splavovi preko puta BnV-a su sklonjeni odatle za veoma kratko vreme na drugu lokaciju. A znamo od koga/čega sve to zavisi.
I ako se već preganjamo oko logike: most sa stazama za pešake i bicikliste od skoro postoji. Ada je oaza u gradu. Oaze su po definiciji - izolovane. Ada ne bi bila to što jeste kada bi bila baš tako dostupna. Na Adu se ide zbog rekreacije i kretanja, na Adu se ne žuri. Logično je - upotrebi postojeći most. Ne budi lenj, ne budi samoživ i razmažen, aktiviraj se, iskoristi to što već imaš, ne traži previše i nemoj da stotinama komšija praviš probleme zarad par odlazaka na Adu u toku godine, kad već odnedavno imaš način da to uradiš, način koji generacije pre tebe nisu imale.