Šta je novo?

Montažne kuće

Arahne

Intermediate
Učlanjen(a)
05.04.2012.
Poruke
383
Pohvaljen
554
Bliska rođaka rešila da se preseli u Lipovicu i da plati izgradnju montažne kuće po sistemu ključ u ruke.
Moje pitanje je ukoliko neko ima iskustva, odnosno da živi u montažnoj kući, da li imate neke zamerke, šta gledati i kako pristupiti celom problemu?
Unapred hvala onima koji imaju volje da odgovore na ovako nejasno postavljeno pitanje. Ne bih pitao da ne znam da ću morati da pomažem rođaki, a nemam iskustva. Hvala, pozdrav.
 
Pogledaj dobro kog izvođača izabrati imaš prilog o jednoj montažnih kuci u emisiji potrošački savetnik na yt
Takođe postoji vise tipova montažnih kuca...dozvole svakako trebaju i saglasnosti....
 
Drugar je odustao od montažne jer mu je bila mala razlika u odnosu na čvrstu gradnju. Naši tada nisu imali ponudu na sprat jer mu je zbog manjeg placa više odgovaralo 1+1. Kad ozidaš temelj kao pripremu onda par subova i zidovi od blokova nisu veliki problem.
Ostsje mogućnost nadogradnje i svega ostalog.
 
moj drugar vec desetak godina zivi u montaznoj kuci, za sada nema nikakvih problema. on je zbog nagiba placa malo ukupao temelj i ozidao polukupano prizemlje dok je montaznu kucu postavio na plocu tog prizemlja pa je montazna kuca gledano sa ulice u stvari kao prvi sprat koji ima zaseban ulaz.

najveca prednost montaznih kuca je kratak rok izgradnje i manje stresa u samom procesu, ukoliko niste iz te struke
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787985#p787985:1pezf3jg je napisao(la):
direktor » Uto Okt 27, 2020 10:32 pm[/url]":1pezf3jg]https://www.gradnja.rs/zidana-ili-montazna-kuca-sta-vam-se-zaista-isplati/
Ovaj link mu dodje kao reklama za YTONG kuce.
 
Dobrim delom da ali nije daleko od istine
 
Od kog materijala su ti YTONG blokovi ?

Neka vrsta gas betona (siporeksa) ?
 
Gas beton - jeftin ali nezdrav materijal za stambene objekte !
 
Za sve vas i one koji sami montiraju/zidaju, jedna topla izolaciona preporuka. Radi se o materijalu koji i sam često koristim za izolaciju podova i zidova (svojim mušterijama ovde u DE), a otkrio sam da postoji zastupnik u BiH. Proizvod ima vrh karakteristike u toplotnoj i zvučnoj izolaciji, takođe poseduje visoke ekološke certifikate, itd.

Pavatex DE

Pavatex BiH

Pavatex EN

Važno: nemam dil sa Bosancima. Samo ukazujem na mnogo dobru stvar. :sesir:
 
Evo mog iskustva. Mi smo trazili ponudu za vikendicu do 100 kvadrata a retko koja firma za montazne kuce iz Srbije se odlucuje da radi objekat na dva nivoa, prizemlje i potkrovlje. Dobili smo samo 2 ponude od kojih je jedna bila povoljnija i na prvi pogled savrsena. U pitanju je firma dia montazne kuce i dali su finu ponudu tako da smo mi sa njima krenuli u saradnju. Prvo mora arhitekta da napravi detaljniji predracun i glavni projekat a posle se daje konacna ponuda za kucu koja ce biti, vise puta su ponovili, u granicama dogovorenog. Dakle, naplatili su nam projekat, neupotrebljiv, skoro 4000 eura pod izgovorom da ce to odbiti kasnije od cene izrade kuce. I na kraju su nam dali ponudu koja je bila duplo veca od prvobitne sa ciljem da je odbijemo. I tako na zalost shvatite da imate posla sa prevarantima koji vas navuku niskom cenom a onda preplatite projekat koji vam ne treba. Verujem da novac dele po dogovoru. Kada sam se pobunila i rekla da meni nije ni bio potreban projekat bez kuce i da su nas navukli oni su se ogradili kao dobili ste sta ste platili, mozete vi i dalje da radite kucu ako zelite, i sl. Dakle, za ovu firmu sad (jer sam kasnije detaljno istrazila) znam po licnom iskustvu da gotovo nema izgradjenih kuca vec preko 150 projekata prevarenih ljudi (za koje se reklamiraju na sajtu da su izgradili). Inace, izgleda da nemaju ni kancelariju posto smo se uvek nekako nalazili po kojekakvim kaficima. Ovo pisem jer mi je kasnije jedna druga firma za izgradnju montaznih kuca rekla da ima puno takvih prevara. Dakle, cuvajte se niskih cena i ne pravite projekat ako nemate neku garanciju da ce cena izgradnje biti u granicama prvobitno dogovorenog.
 
Iz kog razloga je projekat neupotrebjiv, valjda ste se oko projekta saglasili pre nego što ste im platili 4000 evra?
 
marince01, njihova ponuda postoji na papiru ili je usmena , odnosno celu priču prati neka papirologija ?
Zašto se ne žaliti Potrošačkom savetniku ? Verujem da su oni zainteresovani za ovakve prevare.
 
Odgovor na prvo pitanje, projekat je prilagodjen tipu montazne kuce koji u sebi ima specificnu konstrukciju, statiku, pa i sitnice tipa debljine zidova, izolacije, medjuspratne ploce, nacina montaze i sl. Verujem da je za zidanu kucu projekat tesko primenljiv a za neku drugu montaznu polovicno primenljiv jer sve one imaju neke svoje specificne karakteristike. A odgovor za drugo pitanje je da jedino imam prepisku mailom gde je jasno navedena cena kao i postupak poslovanja sa njima i ugovor za prvu fazu, tj,projekat. Inace su cenu pravdali time da im je materijal visestruko poskupeo u par meseci i da je to razlog, a zapravo imam utisak da im je ovakav scenario svakodnevnica.
 
Ja "sklepo" za 2000 evra. Sve " uradi sam" 20 kvadrata.
IMG_20191123_121725.jpg
IMG_20191123_121943.jpg
IMG_20191123_121903.jpg
IMG_20191123_121743.jpg
IMG_20191123_121523.jpg
 
Može i ovo
8dcd342.jpg

Zove se Yolo Cabin

Jolo kućica (Yolo cabin) je izuzetno simpatičan mali, moderan i apsolutno lako prenosiv dom. Kada su se umorili i na neki način zasitili dotadašnjeg načina života na svojoj farmi od oko 400 hektara, roditelji su pitali svog sina da li im može svakodnevni život učiniti uzbudljivijim.

Ovaj bračni par je naravno bio privilegovan, obzirom je svoju želju rekao svom sinu, koji je arhitekta po struci. Levis Batler je član kompanije Remodelista arhitektonskog studija (Remodelista Architect). Njegovi roditelji su zahtevali da kućica bude mobilna, kako bi je kada im dosadi, premestili na drugi deo njihove farme.
Projekat se zasniva na dve odvojive lamele, koje se veoma lako mogu preneti kamionom na bilo koju drugu lokaciju. Neobično arhitektonsko rešenje je inspirisano lokalnim vodotornjevima, koji su i prepoznatljivo obeležje tog poljoprivrednog kraja. Luisov otac je bio opčinjen tim tornjevima i stalno ih je fotografisao.

Centralna soba ove simpatične mobilne kućice, smeštena je u sekciju sa podupiračem i podignuta od zemlje. Na ovaj način se omogućila odlična cirkulacija vazduha tokom letnjih dana, koji je rashlađivao prostor, ali se i omogućio predivan pogled na okolinu farme. Yolo cabin je kombinacija dva potpuno različita stila kuće. Jedan deo kuće, koji je po svemu jedinstven, pomalo podseća na kokošinjac, dok drugi deo kuće podseća na pravi vodotoranj.

Zanimljivo je da je njihov sin za izgradnju ove izuzetno šarmantne kućice, upotrebio standardan građevinski materijal, koji je bio dostupan na farmi. Uređeno potkrovlje se koristi kao dnevni boravak, ali i kao soba u kojoj mogu noćiti gosti. Batler je za izradu fasade i trema koristio drvo od jele, a za izradu podne obloge žuti cedar.

Otvorena paluba na vrhu tornja, pruža predivan pogled u krug od 360 stepeni. Fenomenalan pogled se pruža na kompletnu farmu i celu okolinu. Želja Batlerovih roditelja bila je ispunjena od strane njihovog sina, a jedino nismo saznali, koliko puta su do sada premeštali njihovu Yolo cabin-kućicu.

Izvor slike i teksta https://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Yolo-Cabin-23.html
 
Dobar dan! Da li je neko u skorije vreme imao iskustva sa AB montaznim kucama, mozda neko gradio sa Gikontom? Podelite svoja iskustva 🙏
 
Ја сам био у комуникацији са власником фирме који је одличан грађевински инжењер и који зна свој посао. Колико сам схватио фирма је породична и добро раде . Са пар страна су ми их препоручили. Као архитекта разматрао сам их за извођење једног мог пројекта.

Што се тиче њиховог система градње, он је у принципу класична градња с тим што зидови нису од блокова већ од заптивених модуларни(ији)х бетонских полупрефабрикованих сегменета. А преко тога иде термика и фасада по избору. Ако Вам је до брзине градње и једног извођача које ће да Вам одговара за све радове на кући онда имате резона да идете са њима у реализацију. Колико се сећам разговора, они просечну кућу завршавају за 2-3 месеца.
 
Vrh