Šta je novo?

Mirijevo (stanogradnja)

IMG-20250625-WA0020.jpeg

IMG-20250625-WA0022.jpeg

Komšije, dobar dan. Ima li neko kojim slucajem informacije o projektu Dva javora koji se gradi iznas OS Pavle Savic. Prva lamela je uradjena jos pre 7,8 godina. Pre 3 god su krenuli da rade druge dve. Kupio bih stan tamo ali mi deluje da jako sporo rade.
U pitanju je zgrada u ulici Rudi Cajaveca, ispod novog pepca 50ak m

Za idući četvrtak 30. oktobar, dva dana pred godišnjicu pada nadstrešnice je perfidno zakazana sednica skupštine grada Beograda na kojoj je i usvajanje plana detaljne regulacije podrčuja Bajdine u Mirijevu na opštini Zvezdara kojim se planira novo naselje od 13.000 stanovnika između Mirijeva i Malog Mokrog Luga i seča preko 50 hektara šume!

Marko Stojčić glavni gradski urbanista grada Beograda je autor ovog urbicida i koji bez obzira na veliko višegodišnje protivljenje građana Mirijeva usvajanju plana ne odustaje od usvajanja ovog štetnog plana. Vladajuća SNS, SPS i SRS većina u skupštini grada Beograda mora da povuče plan sa dnevnog reda skupštine grada Beograda!!!

Za idući četvrtak 30. oktobar, dva dana pred godišnjicu pada nadstrešnice je perfidno zakazana sednica skupštine grada Beograda na kojoj je i usvajanje plana detaljne regulacije podrčuja Bajdine u Mirijevu na opštini Zvezdara kojim se planira novo naselje od 13.000 stanovnika između Mirijeva i Malog Mokrog Luga i seča preko 50 hektara šume!

Marko Stojčić glavni gradski urbanista grada Beograda je autor ovog urbicida i koji bez obzira na veliko višegodišnje protivljenje građana Mirijeva usvajanju plana ne odustaje od usvajanja ovog štetnog plana. Vladajuća SNS, SPS i SRS većina u skupštini grada Beograda mora da povuče plan sa dnevnog reda skupštine grada Beograda!!!

Једина интервенција која је ту смела да буде је да се направе стазе за шетњу. Благослов, какав је ова шума, никада није искоришћен, иако би доста допринео животу Миријеваца и миријевском урбанизму турске касабе. Ово ако ураде, то ће изгледати као оно грозоморно насеље мало наниже, у правцу Мите Ружића.

Grocka još i može na obilaznicu pa nije toliko problem, za ostale stoji. Plus i Kaluđerica, Leštane, Vinča i ostala naselja koja gravitiraju ka centru. Smederevski put je već pakao, a koliko se sećam odustalo se od proširenja na četiri trake.

Gangula je volšebno sve svalio na Stojčića - rekli su mi, kažu mi, verujem njima, mogu odbornici da odbiju plan itd.

Bajdina nije kvalitetna šuma, već šiblje

Odgovarajući na pitanja novinara o Planu detaljne regulacije za deo Mirijeva kojim bi, kako upozoravaju građanski aktivisti i opozicija, bila posečeno 50 hektara šume Bajdina, Šapić je rekao da se ne razume u urbanizam, ali da su oni koji se time u gradu bave rekli da to "nije baš šuma", već šiblje, i da tu nema kvalitetne šume.

"I da sa tog stručnog aspekta oni smatraju da normalno taj neko ko bi tu trebalo da gradi neke kvadrate, da bi prvo trebalo da reši problem klizišta, tj. da odstrani taj deo, jer tu ne može da se gradi zbog velikog klizište koji inače ugrožava i mnoge druge ljude", poručio je Šapić.

Poručio je i da onima koji su mu rekli veruje mnogo više nego "građanima kojima ne znate ime i prezime".

"E sada, naravno da imamo Skupštinu koja je u četvrtak i da odbornici to mogu i da odbiju. Znači, ni za jedan plan, evo Marko (Stojčić, gradski urbanista) mi je svedok ovde, nisam insistirao da mora da bude usvojen. Jedino što sam uvek tražio od njega je da ne ugrožava razvoj grada, da ne ugrožava estetiku, i da ne ugrožavamo naravno zelenilo", naveo je gradonačelnik.

Dodao je da ipak postoje slučajevi gde neko zelenilo mora da bude ugroženo, ali onda mora da se posadi novo na nekoj drugoj strani.

"Ono što ja znam je da je za ove tri godine daleko više posađeno nego tamo gde smo morali možda nešto da uklonimo", uverava Šapić.

Izvor:

Posle velikog pritiska građana iz Mirijeva, udruženja građana i opozicije povučen je nacrt ovog štetnog plana koji bi do kraja devastatirao Mirijevo.

Poslednja izmena:
Ta zelena površina je zaista ukras tog dela grada koji ima već previše slepačke što novogradnje, što starogradnje. Plansko naselje Mirijevo je prelepo osmišljeno i pazi koji je to urbanistički sunovrat kad dozvoliš da se naselje širi ka Karaburmi i Lešću na takav način.

Ipak stoji činjenica da ta šuma nije kvalitetna. Bilo bi lepo ako postoji mogućnost da se organizacije koje su se pobunile protiv plana sada izbore da se u saradnji sa gradskim zelenilom ili šumarskim fakultetom tu zameni drveće za npr. hrastovu šumu poput Košutnjaka. Nažalost nisam siguran koliko je to moguće s obzirom na to da su parcele privatna svojina.

Vrh