Šta je novo?

Ministarstvo Pravde

trialin

Advanced
Učlanjen(a)
20.11.2008.
Pohvaljen
4.815
Zna li neko kad se otvara ova zgrada do vladine u Nemanjinoj?

čekaju verovatno da je slikaju dok je još nova.

posle će da naprave računarsku mrežu kao na vladi (kablovi kroz prozore).

otvorenje kad je?tesko da ce ti to neko moci tacno odg...kad se politicarima hoce,tad ce se i otvoriti...pozzz...

Posto mislim da ce u njoj biti apelacioni sud, verovatno se nece otvoriti do kraja godine.

Ko je unistio zgradu?

Udbovci pre 1999? Bombarderi NATO 1999? Ili mislis na restauriranu verziju?

Ako mislis na ovo poslednje - ne slazem se. Vrlo je kvalitetno odradjena.

Nadogradnja nije losa, ali mi se ne svidja sto se je ofarbali u belo, a prizemlje je ostalo sivo.

Nije ofarbana u belo, nego u zuto i to jako prijatnu zutu koja se ujedno uklapa sa braon niansom kamenja i plavom bojom stakala na vrhu.

da, ali je ranije bila prekrivena pucmaletrom, odnosno uradjena u puc-tehnici (dakle nije bila krecena uopste) koja uvek daje znatno prijatniji izgled i kvalitetnija je, te se uklapa uz sve susedne zgrade (vlada, mip, generalstab, zeljeznicka zgrada, do skora i ministarstvo finansija)... osim toga unakazen je originalni modernisticki projekat nekim pseudoklasicnim kapitolom. od monumentalne upravne zgrade sa obrisima fasistickog oblikovanja postala je rogobatna kocka nacickana elemntima koje gastarbajteri biraju za svoje vile u okolini pozarevca. Ukratko, obnovljena je skandalozno, a da li se to nekome svidja ili ne, nebitno je. Uvek se nadju poklonici kica.

fasade prekrivene puc-malterom su izuzetno cenjene i smatraju se prestiznim. daju fine i umerene tonove, tako da fasada "ne vristi", a sama gradjevina dobija dostojanstveniji oblik i stvara utisak da se "nije stedelo". dobijaju se zelenkasti, zuckasti, rozikasti, plavkasti tonovi koje nije moguce dobiti bojenjem odnosno krecenjem. uz dodavanje posebnih sljunkova dobijaju se izuzetno jarke boje od crvene do plave, koje takodje nije moguce dobiti obicnim bojenjem. Nazalost u Beogradu se pucfasade svakodnevno unistavaju.

RTEmagicC_uniporputz.jpg.jpg

0970-maxit2.jpg

0970-maxit1.jpg

DSCF0009_s.png

45_s.png

1217323131_ref_putz_augsb_1_gross.jpg

villa_1.jpg

Scannen0002.jpg

kirche$20hartha$205.JPG

0630.jpg

0506_Schr%f6ter.jpg

2_meyer.jpg

kratzputz.jpg

baulexikon_edelputz.gif

"plemeniti puc" - kod nas koriscen pre rata najcesce za okvire prozora i ulaze, posle i za cele fasade:

133.jpg

135.jpg

137.jpg

139.jpg

143.jpg

176-lehmputz-unterputz.jpg

1623-weber-broutin1.jpg

Lucifer":1b75amp8 je napisao(la):
da, ali je ranije bila u puc-tehnici (dakle nije bila obojena uopste) koja uvek daje znatno prijatniji izgled i kvalitetnija je, te se uklapa uz sve susedne zgrade (vlada, mip, generalstab, zeljeznicka zgrada, do skora i ministarstvo finansija)... osim toga unakazen je originalni modernisticki projekat nekim pseudoklasicnim kapitolom. od monumentalne upravne zgrade sa obrisima fasistickog oblikovanja postala je rogobatna kocka nacickana elemntima koje gastarbajteri biraju za svoje vile u okolini pozarevca. Ukratko, obnovljena je skandalozno, a da li se to nekome svidja ili ne, nebitno je. Uvek se nadju poklonici kica.
Iako se uglavnom slažem sa tvojim mišljenjem po pitanju kvaliteta obnove fasada, ovde delimično nisi u pravu. Naime, po originalnom projektu arhitekte Gojka Tadića (koji je iz nepoznatih razloga promenjen), stubovi su imali ovakve korintske stubove a postojale su i konzole koje nazivaš gastarbajterskim a koje nisu izvedene pri izgradnji objekta. Možeš pogledati planove ako mi ne veruješ. Sad me mrzi da ih skeniram, ali postaviću ovih dana...

Goldstein":1azkc0fy je napisao(la):
Lucifer":1azkc0fy je napisao(la):
da, ali je ranije bila u puc-tehnici (dakle nije bila obojena uopste) koja uvek daje znatno prijatniji izgled i kvalitetnija je, te se uklapa uz sve susedne zgrade (vlada, mip, generalstab, zeljeznicka zgrada, do skora i ministarstvo finansija)... osim toga unakazen je originalni modernisticki projekat nekim pseudoklasicnim kapitolom. od monumentalne upravne zgrade sa obrisima fasistickog oblikovanja postala je rogobatna kocka nacickana elemntima koje gastarbajteri biraju za svoje vile u okolini pozarevca. Ukratko, obnovljena je skandalozno, a da li se to nekome svidja ili ne, nebitno je. Uvek se nadju poklonici kica.
Iako se uglavnom slažem sa tvojim mišljenjem po pitanju kvaliteta obnove fasada, ovde delimično nisi u pravu. Naime, po originalnom projektu arhitekte Gojka Tadića (koji je iz nepoznatih razloga promenjen), stubovi su imali ovakve korintske stubove a postojale su i konzole koje nazivaš gastarbajterskim a koje nisu izvedene pri izgradnji objekta. Možeš pogledati planove ako mi ne veruješ. Sad me mrzi da ih skeniram, ali postaviću ovih dana...
Ne kapiram sta to znaci, da li cemo pri restauraciji Narodne skupstine da preoblikujemo skupstinu prekma konstantinovicevom projektu...? ZgradA je u toku gradnje dobila potpuno nov projekat, jer je neko zeleo modernisticki umesto akademistickog oblika. Da li to nama daje pravo da naknadno realizujemo projekte od kojih se odustalo? Pa ako pogledas bilo koji predratni projekat, renesansne projekte u Italiji, pariske planove, gaudijeve kuce, videces da je svaki projekat pretrpeo izmene, i cesto upravo jer ih je arhitekta zeleo. Da li to znaci da mi treba ipak da prepravljamo kuce prema napustenim projektima? To je apsurdno u suprotnosti sa logikom arhitektonske profesije i zivota gradjivina.

To je upravo nasa najveca tragedija, sto poslove ocuvanja arhtektonske bastine obavljaju maloumnici koji nemaju pojma kako izgleda proces od projektovanja do realizacije. To nije, a narocito ranije nije bio, tehnicki proces ostvarivanja predvidjenog, vec je svaki projekat izgleda bio provizorijum u koji je naknadno trebalo ukopiti najmodernije tokove, nove materijale, pomodarne elemente.

Ne kapiram sta to znaci, da li cemo pri restauraciji Narodne skupstine da preoblikujemo skupstinu prekma konstantinovicevom projektu...?
Ne, zato što Konstantinovićev predlog nije odabran već Ilkićev :)

to nije tacno, temelji su poceli 1906 (?) da se grade prema kontantinovicevom projektu, a ilkic ga je posle I svetskog rata prosto izmenio zadrzavsi isti oblik i gabarite.

Lucifer":r6f63oqf je napisao(la):
to nije tacno, temelji su poceli 1906 (?) da se grade prema kontantinovicevom projektu, a ilkic ga je posle I svetskog rata prosto izmenio zadrzavsi isti oblik i gabarite.
Kad si već tolika cepidlaka od čoveka - ? si ispravmo postavio jer nije 1906 već 1907!

Moze da kaze ko sta hoce, samo cu reci da prelepo izgleda i da sam izuzetno zadovoljan rekonstrukcijom.

Pošto može da kaže ko šta hoće, onda da kažem :D

Retko ružna boja + retko ružna stakla + retko ružna nadogradnja = tužan prizor.

Evo i ja ću:

Papazijanija svoje vrste, pretereni miks svega i svačega. Ali meni se sviđa, neverovatno, ali mi se baš sviđa.

A da vidite koja je pervrzija tek unutra nazalost nije bilo dozvoljeno slikanje

i meni je zgrada nekako sipma... nekako kad se sve uklopi ima nesto... :cool:

Razlika u boji me ubija, mislim da je donji deo trebalo malcice posvetliti - prihvatam ideju da tu bude kontrast, ali razlika je tako jarka da je besmislena... Ostalo mi je prihvatljivo.

Vrh