Iako se uglavnom slažem sa tvojim mišljenjem po pitanju kvaliteta obnove fasada, ovde delimično nisi u pravu. Naime, po originalnom projektu arhitekte Gojka Tadića (koji je iz nepoznatih razloga promenjen), stubovi su imali ovakve korintske stubove a postojale su i konzole koje nazivaš gastarbajterskim a koje nisu izvedene pri izgradnji objekta. Možeš pogledati planove ako mi ne veruješ. Sad me mrzi da ih skeniram, ali postaviću ovih dana...Lucifer":1b75amp8 je napisao(la):da, ali je ranije bila u puc-tehnici (dakle nije bila obojena uopste) koja uvek daje znatno prijatniji izgled i kvalitetnija je, te se uklapa uz sve susedne zgrade (vlada, mip, generalstab, zeljeznicka zgrada, do skora i ministarstvo finansija)... osim toga unakazen je originalni modernisticki projekat nekim pseudoklasicnim kapitolom. od monumentalne upravne zgrade sa obrisima fasistickog oblikovanja postala je rogobatna kocka nacickana elemntima koje gastarbajteri biraju za svoje vile u okolini pozarevca. Ukratko, obnovljena je skandalozno, a da li se to nekome svidja ili ne, nebitno je. Uvek se nadju poklonici kica.
Ne kapiram sta to znaci, da li cemo pri restauraciji Narodne skupstine da preoblikujemo skupstinu prekma konstantinovicevom projektu...? ZgradA je u toku gradnje dobila potpuno nov projekat, jer je neko zeleo modernisticki umesto akademistickog oblika. Da li to nama daje pravo da naknadno realizujemo projekte od kojih se odustalo? Pa ako pogledas bilo koji predratni projekat, renesansne projekte u Italiji, pariske planove, gaudijeve kuce, videces da je svaki projekat pretrpeo izmene, i cesto upravo jer ih je arhitekta zeleo. Da li to znaci da mi treba ipak da prepravljamo kuce prema napustenim projektima? To je apsurdno u suprotnosti sa logikom arhitektonske profesije i zivota gradjivina.Goldstein":1azkc0fy je napisao(la):Iako se uglavnom slažem sa tvojim mišljenjem po pitanju kvaliteta obnove fasada, ovde delimično nisi u pravu. Naime, po originalnom projektu arhitekte Gojka Tadića (koji je iz nepoznatih razloga promenjen), stubovi su imali ovakve korintske stubove a postojale su i konzole koje nazivaš gastarbajterskim a koje nisu izvedene pri izgradnji objekta. Možeš pogledati planove ako mi ne veruješ. Sad me mrzi da ih skeniram, ali postaviću ovih dana...Lucifer":1azkc0fy je napisao(la):da, ali je ranije bila u puc-tehnici (dakle nije bila obojena uopste) koja uvek daje znatno prijatniji izgled i kvalitetnija je, te se uklapa uz sve susedne zgrade (vlada, mip, generalstab, zeljeznicka zgrada, do skora i ministarstvo finansija)... osim toga unakazen je originalni modernisticki projekat nekim pseudoklasicnim kapitolom. od monumentalne upravne zgrade sa obrisima fasistickog oblikovanja postala je rogobatna kocka nacickana elemntima koje gastarbajteri biraju za svoje vile u okolini pozarevca. Ukratko, obnovljena je skandalozno, a da li se to nekome svidja ili ne, nebitno je. Uvek se nadju poklonici kica.
Ne, zato što Konstantinovićev predlog nije odabran već IlkićevNe kapiram sta to znaci, da li cemo pri restauraciji Narodne skupstine da preoblikujemo skupstinu prekma konstantinovicevom projektu...?
Kad si već tolika cepidlaka od čoveka - ? si ispravmo postavio jer nije 1906 već 1907!Lucifer":r6f63oqf je napisao(la):to nije tacno, temelji su poceli 1906 (?) da se grade prema kontantinovicevom projektu, a ilkic ga je posle I svetskog rata prosto izmenio zadrzavsi isti oblik i gabarite.