Šta je novo?

Migranti u Srbiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Већина избеглица бира паркове уместо прихватних центара

среда, 30. сеп 2015, 11:54 -> 12:32

Упркос киши и нижим температурама, у београдским парковима и даље свакодневно борави по неколико стотина избеглица. Пет прихватних центара у Србији склониште је за тек петину оних који бежећи од рата пролазе кроз Србију.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%B0.html

laki72":1yfeq4td je napisao(la):
boca-ica":1yfeq4td je napisao(la):
Jbg. ispade da je ovo Eurobuild a ne Beobuild :mrgreen:
Dal jesu ili nisu ovaki ili onaki kad stignu negde tamo.... i kako ce biti negde tamo ... :bash:
aman zaman
lepo napisah jasan i nepotreban deo Beogradskog prolbema
kao i predlog kako da se isti najlakse reši
ali jok
za negde tamo forumska pisanija po po metra
a za ovde izgleda zabole dupe vecinu pa ni slova jednog :twisted:

Da ponovim
Sadašnje stanje na u ulaz u ekonomski fakultet kao da je sam Dante oslikao
a tu nam ulaze naša deca , kroz jad, čemer i smrad i prljavštinu
i ako preko puta je parkovska površina sa istim takvim šatorima je dve trecine slobodna

I sama pojava kampovanja u gradskom parku je dovoljno porazna sama po sebi.
Ako smo vec pustili te ljude da udju u nasu zemlju i dali im neki status migranata, izbeglica, kako god, red bi bio da minimalno mrdnemo dupetom nebi li situacija i nama i njima bila koliko toliko pristojna.

Meni je recimo pala na pamet nekadasnja garaza saveznih organa ispod novobeogradske strane Brankovog mosta.
Lokacija, maltene u centru, vidljiva sa obale reke, te bi se migrantima lako moglo pokazati gde da idu.
Prostor i ovako zvrji prazan, a vrlo brzo i jednostavno bi se mogao privesti nameni.

Voda i kanalizacija su vec tu, struja takodje. Vojska ima ogromne zalihe kreveta i kocki (duseka)...

al kao i obicno , pokazali smo se maksimalno neorganizovani i inertni...
Pitanje je samo dokle ce to tako moci da bude, sobzirom da se nocna temperatura vec spustala ispod 10-tog podeoka, a jutarnji oktobarski mraz u Beogradu nije nikakvo cudo vec prilicno uobicajena pojava .

i da dodam ovo, posto sad videh da je ovaj prostor upravo dobio movog korisnika:

Unread postby milanche » 30 Sep 2015 07:46 pm
Mislim da je prigodno za ovu temu, mada vise nece biti napisten i zapusten objekat

Image

Dragi coworkeri i budući coworkeri!
Želimo sa vama da podelimo jednu sjajnu vest!!
Nakon tri godine od pokretanja inicijative Coworking Serbia, i desetine hiljada reči ispričanih kroz tekstove, mejlove i diskusije, puna srca najavljujemo otvaranje našeg coworking prostora! Ugovor je potpisan i adaptacija prostora može da počne.
Prostor je na lokaciji kakvu ste tražili u prethodnim anketama: gradski prevoz u blizini, parking, zelenilo, neposrednu blizinu reke, lokaciju zaštićenu od gradske vreve. Na raspolaganju vam stoji preko 1100 kvadratnih metara za radne jedinice, event space, i gastro lounge deo.
Kao što smo i do sada zajednicu pitali za mišljenje putem anketa i od vas tražili ideje, plan je da se nastavi tim putem. Gradimo prostor po meri svih nas pa će vaša pomoć biti od velikog značaja.
Uskoro detaljnije informacije. Stay tuned smile emoticon

no postoji jos gomila napustenog prostora, koji bi uz minimalan trud i ulaganja bio pristojno prenociste za ove voljne ili nevoljne izbeglice.

jedan od njih je i u neposrednoj blizini parka(ova) , preko puta z. stanice.

boca-ica":1x4db3p0 je napisao(la):
Da ponovim

Jadna nasa deca, gledaju drugu decu u jadu i cemeru.. mislim stvarno...

Mobilna perionica veša u Miksalištu za pomoć izbeglicama
Tanjug | 03. 10. 2015. - 14:12h izmena vesti 15:15h | Foto: D.Milenković | Komentara: 0

Perionicu za pranje i sušenje veša postavljena je danas u "Miksalištu", u cilju poboljšanja higijenskih uslova u kojima borave izbeglice, medju kojima je i veliki broj porodica sa decom
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/595378 ... zbeglicama

Kako za beskicnike to nisu do sad radili... Bas su humani

Sent from my iPhone using Tapatalk

Drakche":2ankbrf1 je napisao(la):
boca-ica":2ankbrf1 je napisao(la):
Da ponovim

Jadna nasa deca, gledaju drugu decu u jadu i cemeru.. mislim stvarno...

Nije to bila poenta al kad vec Egzistiras na tome trebalo bi da znas
da kada su padale bombe po Beogradu
moju decu (tada predskolskog uzrasta) nisam vodio ni u Siriju ni igde na ,,parkovsko kampovanje,,
vec pod sirenama u pozoriste Dusko Radovic gde smo skupa gledali deciju predstavu
ne zboravi da su par metara od tog decijeg pozorista tada ,,rokunuli,, zgradu televizije.
O vrstama i jacini bacenih bombi u Bataji gde su deciji krevetici po desetak santimetra odskakali
dok su spavali u njima .... ma tesko mi je i da se prisecam toga

Te nasa deca i]maju puno steceno pravo ] da normalano pristupe svom fakultuetu
jer su prosla mnogo vece strahote

nego jadni Sirijici koj su culi negde tamo bummm, pa hajmo u Svapsku
gde sladoled raste po drvecu

Pri tome nasa deca imaju sazaljenja i humanost te se ne bune sto tu kampuju kada je nuzda
a ovo nije nuzda jer ima vise od pola slobodnog prostora svega desetak metara dalje
u susednom parku gde vec postoji takav ,,nuzni,, kamp.

Jesmo li se sada razumeli ili ti treba jos pojasnjenja :sesir:

pa

Реално нигде у свету није нормално да азиланти кампују у парковима. Разумем ја њихову муку и беду (мада многи и нису уопште бедни, а многи и не беже од рата, баш сам причао са једним мигрантом који ми рече да је из Ирана), али сетимо се наших избеглица којима нису дали да уђу у Београд.

boca-ica":1ka6z3hj je napisao(la):
Te nasa deca imaju puno steceno pravo da normalano pristupe svom fakultuetu
jer su prosla mnogo vece strahote

nego jadni Sirijici koj su culi negde tamo bummm, pa hajmo u Svapsku
gde sladoled raste po drvecu
A ko to brani našoj jadnoj dečici da pristupe fakultetu? Jel ih biju možda na ulazu?
Ovo što sam boldovao je takvo lupetanje da je prosto neverovatno da neko može tako nešto da napiše. Pogotovo u današnja vremena kad su informacije dostupne na par klikova mišem. To što su deca u beogradu preživela za vreme bombardovanja je svakako strašno, ali nije ništa u poređenju sa decom u Siriji koja uopšte nemaju krevete pošto su im isti zatpani u ruševinama, pa su prinuđeni da spavaju u tuđoj zemlji, u blatu, u tamo nekom parku
Za neupućene evo kako izgleda Sirija danas
9329_main.jpg

SyrieRuine.jpg

aleppo-abandoned-ghost-town-2.jpg

Satellite Images Show How War Turned Out The Lights In Syria:
http://www.huffingtonpost.com/2015/03/1 ... 55100.html

Baš deluje kako divna i prosperitetna zemlja, prosto da čovek poželi da se nastani tamo. Mora da im je i sladoled ukusan. :kafa:

Дошљак":1ka6z3hj je napisao(la):
Реално нигде у свету није нормално да азиланти кампују у парковима. Разумем ја њихову муку и беду (мада многи и нису уопште бедни, а многи и не беже од рата, баш сам причао са једним мигрантом који ми рече да је из Ирана), али сетимо се наших избеглица којима нису дали да уђу у Београд.
Izbeglicama nije dao da uđe u Beograd miloševićev režim. I šta sad? Jel treba da se rukovodimo nijhovim primerom?
To što neko ne beži od rata ne znači da nije bedan. Sad je 21. vek i mnogi širom sveta očigledno ne žele da im se život svodi na puko preživljavanje za šaku pirinča u nekoj pustahiji.

Sa delom ovoga sto si napisao mogu da se slozim, ali dal zaista mislis da je park u centru glavnog grada 'pravo mesto' za predah od nekoliko dana, pre eventualnog nastavka putovanja???

I jos jedna stvar mi nije bas jasna. Po tvojoj zadnjoj recenici, pola Balkana bi trebalo da krene sa njima, jer se i njihovi zivoti svode na puko prezivljavanje.

(Zat mislis da gospodja sa trefike uz platu od 20.000din moze da razmislja o garderobi, pozoristu, izletu i slicno?
I ovde je mnogima PUKO PREZIVLJAVANJE.

Meni su sva ta poredjnja sa nasim prilikama prilicno neumesna. Reflektiranje tipa "a sta je sa nasom decom?", "sta je sa nasim pravima?" "sta je sa nama?" nikad nije bio posten argument, mada to svi non stop ponavljaju, ne samo u slucaju izbeglica i, vala, ne samo mi iz Srbije. Da ne elaboriram zbog cega, naporan posao, previse teksta, a i ja sam pomalo len.
Takodje primecujem na forumu da kada neko zeli snaznije da poentira svoj stav, neretko se koristi iskustvom svojih bliznjih, bilo da je u pitanju rat iz devedesetih, prvi ili drugi svetski rat, na sta bi svi trebalio manje-vise da zamene. Ma koliko prica bila potresna i autenticna, ni to nije posten argument. A sto se samih "argumentata" tice, to je jeftina roba, valjani su tek kada dolaze iz naseg kapaciteta za empatiju i sposobnosti da prepoznamo tudju patnju, a ne samo iz naseg hladne glave kao da igramo poker. Covek nije samo mislece vec i osecajno bice, ali ne da bude osecajno samo kada je sopstvena koza u pitanju, takvi smo svi u svakom slucaju.
U tom pogledu @Boco, bolno si omasio poslednjim postom, ne zelim ni da citiram recenicu po recenicu. Mislim, ne ti sad licno sa svojom pricom, ja to umem da razumem, vec sa tim cestim stavom koji dele mnogo ljudi danas u EU.

Ako se neko oseca obespravljenim ili smatra da prezivljama neku nepravdu nije fer, ni posteno da to radi preko ledja onih koji sami prolaze kroz jos goru situaciju u aktuelnom momentu, vec da stvori spostvenu nezavisnu platformu i prst uperi tamo gde je prava moc svih odlucivanja.
Da se svet rukovodio logikom koju je ovde zastupio Boca mi bi danas uveliko ziveli u nekom postapokalipticnom vremenu, ovo danasnje vreme nam posebno tesko pada bas zato sto ni sami vise ne znamo koga da okrivimo i kamo da uperimo prst, posto je sve tako zavisno jedno o drugo i svako moze da prebaci krivicu na nekog sledeceg.

На страну сва поређења, да ли најлибералније, најдемократскије, најбогатије и најнапредније државе света у које азиланти и мигранти иду дозвољавају толику слободу да се кампује по градским парковима?

Moskva o efektima vazdušnih udara: Islamisti uspaničeno beže ka Evropi!
Tanjug | 03. 10. 2015. - 18:27h | Foto: Tanjug/AP | Komentara: 5

Ruski vazdušni napadi na ciljeve Islamske države u Siriji izazvali su paniku u njihovim redovima tako da militantne grupe napuštaju svoje položaje, a 600 plaćenika pokušava da nadje put ka Evropi, saopšteno je danas iz Moskve.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/595418/Mo ... -ka-Evropi

Цуцић: Због миграната обнова 3.000 објеката
Танјуг | 04. октобар 2015. 10:20 | Коментара: 0

Србија неће градити нове капацитете за избеглице већ се разматра да се за њихов привремени смештај оспособи око 3.000 постојећих објеката, изјавио је комесар за избеглице Владимир Цуцић

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 0-objekata

A šta je problem da Evropa primi milion izbeglica godišnje?

Pa Srbija je sama primila četvrt miliona izbeglica,i to u veoma lošim ekonomskim uslovima .

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Kad je to srb primila 4 milona izbjeglca sad bi imali bar 11 mil stanovnika

Више од четврт милиона само током деведесетих.

Gdje su ti ljudi isparili koliko je 1990 srb imala stanovnika 1 milin daajd 2 mil nategnuto ali 4 je previse

Pitam te gdje su ti ljudi koliko je srb to imala stanovnika 1990 nemoze 4 milina nikako koliko god vikao i velikim slovima pisao gdje su ti ljudi

A шта да се ради кад чита шта жели да види...

Tako napisi ili pola milona ili 500 000 jednostavno tako vec moze

Свети Архијерејски Синод, на својој јучерашњој седници примио је с одобравањем извештај Човекољубља, Добротворне фондације Српске Православне Цркве, о његовом помагању мигрантима у нашој земљи од првих дана њихове појаве до дана данашњега.

Наиме, у сарадњи са Комесаријатом за избегла и расељена лица, као и са својим иностраним партнерима, Човекољубље дели помоћ у храни, хигијенским средствима, пакетима за бебе, средствима за дезинфекцију, контејнерима са туш кабинама, са тоалетима итд. Као што је чинило Човекољубље и Црква уопште прошлих деценија са десетинама и стотинама хиљада домаћих избеглица и расељених лица, са истом љубављу и жртвом то чини Црква и са свим страдалницима из Сирије и Ирака, као и неких других држава са Блиског истока, Азије и Подсахарске Африке. Поневши недавни крст страдања, патње и прогона сопственог народа мање више од истих узрочника, Црква саосећа и са овим новим бескућницима са Истока. При томе позива државне власти да им указују свестрану помоћ, а народ да им отвори своје срце и душу..

Из канцеларије Светог Синода

http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_19

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh