Šta je novo?

Microsoft Flight Simulator 2020 - modeliranje Beograda

avatar_one

Intermediate
Učlanjen(a)
31.05.2010.
Poruke
123
Pohvaljen
444
Zdravo svima!

Pre nešto manje od mesec dana izašao je MSFS 2020, sa neverovatno detaljno mapiranim i proceduralno generisanim objektima po svetu.

Beograd je nažalost ostao bez landmarkova jer su glavni u svetu ručno rađeni, kao i bez pravog izgleda zgrade aerodroma.

Dobra vest je da je SDK otvoren tako da svako može da kreira, ubaci modele i podeli ih sa igračima, međutim moje znanje kada je 3D modeling u pitanju je limitirano, pa sam hteo da vidim da li postoji možda opšta zainteresovanost da se napravi community koji bi radio zajedno na modeliranju grada.

Za sada sam uspeo da uradim remodelovanje i pripremu zgrada u Bloku 63, međutim imao sam problema da učitam model u samoj igri, itd. Vrlo sam raspoložen da naučim sve potrebno da bih više doprineo naravno :)

Toliko od mene, moje mišljenje je da bi bilo lepo da damo naš doprinos da se Beograd "stavi na mapu" kako treba, a sam simulator je takođe sjajan :)
 
Možda bi mogao da kontaktiraš lokalni naš Microsoft.
U Beogradu je i jedan njihov tim za Bing mape.
Raspitaću se i ja, možda znam nekog....
 
Odlična ideja, upravo sam kontaktirao kolegu koji je poslao poruku ljudima u Bing teamu, da proveri da li kos nas rade na ovom projektu ili ne.

Mislim da šta god da je slučaj, bilo bi interesantno napraviti zajednicu sa naše strane koja može nezavisno od MS da radi, a od njih dobiti support, nekako mi se čini kao win-win situacija.
 
Teško da će lokalni Microsoft raditi na ovome. Zato što unutar Microsoft-a postoje različiti resori, konkretno igre radi Xbox Game Studios (takođe unutar njega postoje odvojeni studiji), dok Beogradski centar radi Office, Azure, Bing, u principu naš ogranak radi biznis deo njihovih proizvoda.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=772591#p772591:1vipz6r2 je napisao(la):
Zezeljko » 07 Sep 2020 03:54 pm[/url]":1vipz6r2]Teško da će lokalni Microsoft raditi na ovome. Zato što unutar Microsoft-a postoje različiti resori, konkretno igre radi Xbox Game Studios (takođe unutar njega postoje odvojeni studiji), dok Beogradski centar radi Office, Azure, Bing, u principu naš ogranak radi biznis deo njihovih proizvoda.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Slažem se, međutim MSFS 2020 je tesno integrisan sa Azure i Bingom (delimično je i showcase mogućnosti istih), pa mislim da bi im bilo interesantno da sa tehničke strane bar supportuju zajednicu koja bi radila na ovome.

Otud i moja ideja da vidim da li ima zainteresovanih koji bi radili na tome u slobodno vreme :)
 
Pa to bi bilo lepo, ali je problem koliko stručnog kadra postoji u našem Microsoftu, modelovanje i game development su potpuno drugačije stvari od rada na biznis rešenjima i aplikacijama.

Ako postoji neki tim koji je specijalno za igre, onda bi bilo lepo da se uključe. Ali stvarno sumnjam, pošto nema nikakve isplativosti da recimo drže 10-ak radnika koji su specijalizovani za izradu igrica i modelovanje u centru koji se bavi Office rešenjima, prebacili bi ih u neki drugi centar koji se bavi samo igrama.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 
A da se iskoriste 3d modeli sa gugla ako je moguce....
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=772712#p772712:3soty8gv je napisao(la):
direktor » 07 Sep 2020 10:01 pm[/url]":3soty8gv]A da se iskoriste 3d modeli sa gugla ako je moguce....

Apsolutno mogu da se uzmu modeli sa Google Eartha/mapsa, ima veliki broj YT tutorijala već kako to uraditi.

Postoji cela procedura da mogu, kao i Blender fajlovi ili ShetchUp, već sam preradio jedan koji je besplatan, Blok 63 zgrada, međutim imam još uvek problem da importujem model u igru.

Skoro cela igra i SDK su otvoreni, tako da nije potreban preozbiljan game dev ili slično, malo strpljenja, dobre volje i da se naučiti.

Jedino je problem ako ja sam ceo grad pokušavam da spremim, biće za MSFS 2030 gotov :D
 
Па @Зекс ради добро моделирање. Има још чланова, нека ме извину, ја се сетих Зекса.
 
Sve je to mnogo posla, cak i ako ne krenes u beskrajnu avanturu modeliranja zgrade po zgradu, sto je Zeks nekada radio, ali nije nemoguce.

Postoji mnostvo nacina kako da se 3D modeli zgrada sa reljefom prezmu u 3D program, ali bez tekstura (samo bele kocke).
Np. https://cadmapper.com/ To isto moze da se uradi i u blenderu, i jos nekim programima.

Preuzimanje sa googla 3D je moguce, ali nije jednostavno kako se cini, jer to sto vidimo u 3D google mapi, zapravo, nisu 3D modeli.
Postoje programi poput "reality capture" i "meshroom", koji od fotografija objekta iz raznih uglova prave 3D model sa teksturom.
Moze da se koristi 3D google mapa za fotografisanje (screenshotovi), mana mu je to sto modeli nece izaci dovoljno precizni, mora da se doradjuje na stvarima kao sto su np. uklanjanje drveca, poliranje krivih povrsina, teksturama itd. Zavisi koliku preciznost zelis da postignes.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774284#p774284:2nqjz54i je napisao(la):
Drakche » 13 Sep 2020 08:31 am[/url]":2nqjz54i]Preuzimanje sa googla 3D je moguce, ali nije jednostavno kako se cini, jer to sto vidimo u 3D google mapi, zapravo, nisu 3D modeli.
Ja sam uvlačio modele sa google mape u blender u par klikova sa sve teksturama. Jedini problem je što nije predviđeno da se model gleda iz blizine, pa ne izgleda dobro najblaže rečeno.
Evo primera:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MxcbQcdZqOI[/youtube]
 
Vidis, ja to nisam uspeo. Znam da u blenderu postoji "GIS" addon opcija, skidanja mape tj. terena, ali ako hoces da skidas 3d objekte i teksture, onda moras da koristis neke dodatne programe.
 
Hvala puno na svim korisnim informacijama!

Da, vrlo je moguće uneti modele u Blender iz Google Maps-a, zapravo sada postoje ako sam dobro video jednostavni addons koji jako olakšavaju stvar.

Priprema tekstura za MSFS 2020 je takođe donekle olakšana jer je izašao i besplatan plugin za Blender koji to uređuje, kao i eksportovanje modela.

Ono gde sam se ja zaglavio je unošenje u samu igru, pošto je SDK još uvek prilično "trapav" :)

Takođe, definitivno ne mislim da je realno uneti sve zgrade, ali glavne primere arhitekture i landmarks mislim da bi bilo super zanimljivo, da se stavimo na mapu što bi rekli :)
 
Nakon uvozenja google 3d modela u blender, isti se moze dodatno urediti da izgleda bolje.
 
Ok. Kad smo vec kod toga, da li moze neko da objasni, ili posalje link, kako se unose modeli iz google 3d mape sa teksturama u blender?
 
Vrh