Šta je novo?

Mapa delova grada Beograda

@Mekbejn
ne bih se mešao u njihove razmirice :) , ali su mi uvek bili simpatičniji ovi što žive ispod Dušanove :)

Nisam hteo da započnem novu temu, nije ništa važno u pitanju, pa ću postaviti pitanje ovde, jer postoji izvesna veza.

Od malih nogu mnogo volim karte, atlase, globuse i slične stvari. Kupio sam ili nabavio manje-više većinu planova Beograda koji su se pojavljivali (iako ih google, internet i smart telefoni polako guraju u zaborav). Interesuje me da li neko zna da li je izašla neka nova mapa Beograda skoro, na kojoj su ucrtane sve promene koje su zadesile "urbani reljef grada" poslednjih godina (novi most sa pristupnim saobraćajnicama, državna stanogradnja u bloku 72 i na Voždovcu...). Poslednji Magic Map plan koji imam (a koji je veoma pregledan, sa opštinama obojenim različitim bojama, upisanim starim i novim nazivima ulica i ucrtanom većinom individualnih stambenih zgrada) nema ove stvari. Uzgred, lakše je naći zmiji noge nego godinu izdanja na nekom planu grada. :)

Sad se setih neke rasprave, pa da priupitam ovde.

Da li je raskrsnica Bulevara oslobođenja i Crnotravske Trošarina ili nije (i da li ta lokacija ima neki lokalni / narodni naziv)?

Za mene je Trošarina prostor oko raskrsnice i okretnice na kraju urbanog dela Vojvode Stepe (sa Save Maškovića).

Rasprava je izbila kada je sagovornik rekao da Bulevar oslobođenja (kada se ide od Jajinaca ka centru) izlazi na Trošarinu, a ja sam tvrdio samo Vojvode Stepe izlazi na Trošarinu.

Google Earth (ako je on merodavan) kaže da je tu granica Trošarine ( https://www.google.rs/maps/place/%D0%A2 ... f12bb0c05a )

Ja sam dole u Jerkoviću odrastao i uvek kad se kaže Trošarina mislilo se na taj deo kod okretnice. Ne znam otkud ta priča za Bulevar oslobođenja, za mene je to Banjica

Ja sam odrastao na Dedinju i u nasem kraju se trosarinom zvao potez od benzinske pumpe (bul JNA - Oslobodjenja) do stare tram okretnice u Vojvode Stepe.
Ako se setim pitacu jednog starijeg porodicnog prijatelja koji je za vreme 2. svetskog rata ziveo u blizini, a neposredno nakon rata postao sofer, pa bi iz oba razloga trebao da zna.

Ja sam čuo da je služba Trošarine bila smeštena u kući na uglu Save Maškovića i Bulevara, preko puta pumpe. Ta kuća je i danas tu.
Čak i da je to pogrešno, logično je da je ta služba bila uz Avalski drum, tj današnji Bulevar jer je on imao ulogu koju danas ima Koridor 10 a Vojvode Stepe je vodila samo do Kumodraža (baš kao danas). Vremenom seto menja, nekada je Banjica bila sve do Topčiderskog brda. Danas se potez or Vojne akademije i kasarne u Crnotravskoj prema Topčideru smatra za Dedinje, ali su ostali nazivi objekata na tom prostoru: Ortopedska bolnica Banjica, Muzej Banjičkog logora i ulica Banjički venac. Po istom principu se i Trošarina "preselila" istočno, pa se sada sve od početka ulice Save Maškovića do Kumodraške naziva tim imenom. Lokacija poznata kolokvijalno kao "Pera Ždera" je centar te teritorije.

Lekino Brdo ili Pasino Brdo kako kome.

Hvala.

Deo grada koji mi se uopšte ne sviđa (sve male uske ulice, sa gomilom parkiranih automobila), sa dosta novogradnje i starih udžerica i kuća.

Поздрав свима.Тренутно радим на сличној мапи на којој хоћу да означим делове града(па мислим да нема потребе за новом темом) и док сам тражио изворе налетео сам на овај форум и видим да има људи који би могли да помогну.Имам неких пар питања где би ми требао савет:
1.Постоји ли назив за простор између Савске, Немањине, Булевара Ослобођења и Булевара Франше д'Епереа.Размишљао сам да га означим као Савски Венац, али сама четврт нема излаз на Саву, па ми је то мало нелогично.Тренутно решење је да сјединим овај део са Баром Венецијом и назовем га Савски Венац, али ми је то мало фалично, волео бих да разграничим та два дела јер су ипак веома различита.
2.Царева Ћуприја(четврт око хиподрома)-трудим се да мапа буде довољно детаљна, али не претерано(нпр. неће Дорћол бити подељен на Горњи и Доњи, Центар је јединствена четврт и сл.)Нисам сигуран да ли да Цареву Ћуприју одвојим као посебну четврт, као део Бановог Брда или нешто треће.
3.Границе Београда
  • -Тренутно ми је јужна граница Винча-Лештане-Зуце-Авала-Пиносава-Ресник-Орловача-Остружница.Умку, Сремчицу, Рушањ, Ритопек, Рипањ, Болеч и Врчин сам оставио ван граница Београда.
    -У сремском делу планирам да ми граница иде до обилазнице(са изузетком Сурчина где ћу је мало проширити), а да Добановце, Угриновце и Батајницу оставим ван Београда.Двоумим се да ли да Бечмен ставим у Београд.
    -У банатском делу планирам да оставим простор између самог града Панчева и насеља на банатској страни, нисам сигуран да ли да Ковилово, Бесни Фок и Падинску Скелу ставим у сам град.
Ко год може да помогне је добродошао :D

3. Nije mi najjasnije zašto praviš takve granice. Sve to pripada Beogradu, tj. tačno se znaju spoljne granice Beograda. Meni je jedino logično da odvojiš ove baš spoljne opštine od Beograda, ali ni to mi baš ne pije vodu.

Младеновац, Обреновац и сл. ми баш и не припадају Београду, а желим да сам Београд буде на мапи(не и околни градови и села).Рипањ као део града Београда и сл. ми не одговара стању на терену, да се тако изразим.

Ajde?
Pa vidi, mapa je tvoja kreacija, samo ja imam nedoumicu po cemu Zuce i Vinca jeste Beograd, a Rusanj, Sremcica, ili Batajnica nisu ;)

Elem, ja bih se drzao granica onih opstina koje su i ranije bile 'gradske opstine' , bez onih koje su imale odrednicu 'prigradske'.

Tako su radjeni i ranije stampane verzije planova grada tokom 70-80-ih
Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Ту је проблем што је колико ја знам и Гроцка градска општина, а ако хоћу да њу целу ставим као део града онда су чак и Умчари и Камендол делови Београда.Није проблем да проширим или одвојим урбани и рурални део можда после, главни проблем је онај под 1.

Deo Savskog venca koji se traži se zove Zapadni Vračar (ili bar deo tog područja uz Bulevar oslobođenja)

Granice Beograda: predlažem da upotrebite granice naseljenog mesta Beograd (umesto Grada Beograda), koje se ne poklapaju sa granicama gradskih opština (GO) ("gradskih" u formalnom smislu, dakle za razliku od "običnih" opština, koje su jedinice lokalne samouprave (JLS))
Npr. cela Gradska opština Vračar, GO Stari Grad, GO Savski venac, Go Rakovica, GO Novi Beograd... spadaju u naseljeno mesto Beograd, a cela GO Lazarevac, Mladenovac, Sopot, Surčin, Grocka (cela!) i dr. ne spadaju. Ali npr. GO Palilula, Voždovac, Zemun, Čukarica... delom spadaju a delom ne.
Niža (koliko znam najniža) podela je po katastarskim opštinama (KO), koje su osnovne jedinice iz koji se sastoje opštine/gradovi (ranije i GO, ali sad vidim da je Beograd 2019. promenio statut takod a sada može da "protera" granisu izmesu GO i mimo katastarske granice). KO se često poklapa sa MZ i selom.
MZ u gradovima su specifične i na žalost ne postoji terminološka razlika između MZ u gradu i van grada (gde je MZ po pravilu jedno "selo"). MZ u Beogradu određuju gradske opštine po svom nahođenju. Npr. Vračar ih je posle 90-tih reorganizovao i sveo na samo 4 a Voždovac ništa nije dirao (pa i dalje postoji npr. MZ Siva stena, za koju verovatno ne bih nikad čuo da se nisam upoznao sa formalnom podelom). Tako da validan izvor za MZ su odluke (eventulano sajtovi) svake GO. :(
Npr. Gradska opština Voždovac sastoji se od 5 naseljenih mesta:
- Beograd (deo) - obuhvata KO Voždovac, KO Kumodraž, KO Jajinci, KO Rakovica selo (ne brkati sa GO Rakovica, sa kojom, danas, nema nikakve veze), gde je KO Voždovac podeljena na brojne MZ-e, a mislim da je KO Kumodraž podeljena na 3 MZ, dok su ostale KO svaka za sebe MZ (kao i ostale KO)
- Pinosava
- Beli potok
- Zuce
- Ripanj
(Postojala je ideja da se "podavalske" MZ (sve što nije Beograd) izdvoje u posebnu opštinu (Avalski venac), ali je ostalo na ideji.)

Ako me sećanje služi, unutar naseljenog mesta Beograd su npr. Makiš i Železnik (ali ne i Umka, Sremčica i Rušanj), Kumodraž i Jajinci (ali ne više Beli Potok), Veliki i Mali mokri i Mirijevo lug (ali ne i Kaluđerica), Krnjača (ali ne i Borča i Ovča) i sl.
Nisam siguran da li je što se na googlemapsu i sl. pojavljuje kao Beograd zaista naseljeno mesto Beograd...
Nesreća je što nemamo "normalnije" termine za ova područja, jer onda ljudima niej ništa jasno, ili čak ne znaju da postoji naseljeno mesto istog imena - kao što je ovde slučaj.

Pogledati
Sajt katastra (za KO): https://katastar.rgz.gov.rs/eKatastarPu ... ccess.aspx
Za naseljena mesta Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o ... rbije.html Da li negde postoji validan grafički prikaz ne znam.
Za GO Beograda: Statut Grada Beograda: http://www.sllistbeograd.rs/pdf/2008/39 ... Fit&page=1 (i naravno stalih gradova)

Одлично приказан хаос територијалне организације Београда. Ево пример, другар из Обреновца је имао право на дом, а другарица из Рипња није, пошто припада Вождовцу, па је дуго путовала на факултет.

Zapadni Vračar je deo Savskog venca oivičen Savskom ulicom, Nemanjinom, Bulevarom oslobođenja i autoputem. Nekada je bio samostalna opština, da bi pripajanjem sa opštinom Senjak sve to postala opština Savski venac, kojoj je naknadno pridodato Dedinje. Danas se ceo prostor Zapadnog Vračara vodi kao jedna mesna zajednica.

Vrh