Šta je novo?

Makete gradskog prevoza

Da li u ediciji legendarni kamioni mozemo očekivati neki FAP sa kratkom kabinom i novijom maskom? Da li je deagostini izbacio nekad neki Mercedes sa kratkom NG kabinom? Verujem da ako jeste, opet ce samo preraditi masku... Lepo je da smo u prvom broju dobili FAPa sa starim znakom i maskom...bilo bi lepo da kao sa zastava zetom dobijemo staru i "facelift" kabinu.

Биће Мерцедес 2236 чију су основу искористили за први модел ФАПа, најављен је промо видеом. Било би лепо да ураде и неки реалнији модел ФАПа, надам се да ће се искупити за прву грешку.

Sad vidim, bas bez veze ako budu ubacili taj poljski mercedes sa sve nakalemljenom klimom i usisnikom vazduha i bez logoa neke domace spediterske firme...te modifikacije su bas retke kod nas kao i uopste troosovinci tog tipa...bolje ako vec duga kabina da su izbacili neki bipov dvoosovinac sa drvenim stranicama...
Mada pola kamiona iz videa ni ne znam koji su model...mesalica je propustena sansa...bolje da je neka tatra

Имају да се купе већ сетови за преправљање овог фиктивног 2229 хладњаче у Трафике и друге реалне моделе са НГ кабином.
FB_IMG_1746162445801.jpg

Нису моји, али имам у плану да их купим ако не буду у Деагостинијевој колекцији.
То израђује један момак на фејсбуку, радио је пре и моделе 1/87 и 1/72 домаћа возила, нуди и комплете за прераде Деагостинијевих макета, нпр. за Ривал је направио сандук са цирадом, дизалицу са корпом, шлеп, радио је више преправки за ФАПа из првог броја.
Профил се зове Tride Stamp.

Да ли су биле баш такве хладњаче за сладолед? Пошто имају гласине да су само на модлу рађеном за Италијанско тржиште променили брендирање.
1747162508252.jpeg

Izašao je kompletni spisak i moram reći da sam razočaran što nema Tamića...

Razumem da moraju da ubace masu vec postojećih modela...ali stvarno su mogli Tamića da odrade. Jako ću biti zadovoljan sa FAP mixerom ukoliko dobijemo kratku kabinu! Mada se malo plašim kako će doboš izgledati, jer verujem da će biti od plastike !

Sigurno ću uzeti tatre, fapove i tamove....ostale samo ako nose boje nekog baš legendarnog i milog brenda bivše nam države.

I da ne zaboravim. Ipak i pored svega moramo biti zahvalni Deagostiniju. Zaista je meni neverovatno da je naša tehnička baština ovo doživela! I dalje ne mogu da poverujem da smo dobili naše kamione kao minijature! Mi kao narod užasno loše čuvamo našu baštinu, a posebno tehničku!

Poslednja izmena:
I da ne zaboravim. Ipak i pored svega moramo biti zahvalni Deagostiniju. Zaista je meni neverovatno da je naša tehnička baština ovo doživela! I dalje ne mogu da poverujem da smo dobili naše kamione kao minijature! Mi kao narod užasno loše čuvamo našu baštinu, a posebno tehničku!
Da ne zaboravimo i automobile, a mnogi veruju da će posle kamiona doći i autobusi.

Морам да будем оштро критичан, урадили су само моделе које су могли да препакују од постојећих ранијих (Фиат 615 - Застава 615, Ивеко Зета - Застава Зета, Мерцедес 2236 - неаутентични ФАП 2229) и у целој колекцији има свега 8 Југословенских модела укупно, а само пољски Стар који је потпуни анонимус за наше просторе има чак 9 модела.
Било је домаћих модела и раније на тржишту, али скупљи, Триглав модели из Словеније на склапање и Тридештампа који је израдио све ФАПове моделе у размерама 1/87 и 1/43, а сада ради преправке са Деагостинијеве моделе да буди аутентични.
Још један промашај у колекцији је и што форсирају транспортна предузећа из Словеније и БиХ.
Све скупа велико разочарење. Пољски камиони ће остати на трафикама месецима, док ће се ФАПови и ТАМови разграбити у рану зору.

Shvatam razočaranje, ali ipak je Deagostini uveo masovno pristupačne domaće modele kamiona. I ti magazini, iako možda ne najtačniji, ipak su malo otrgli od zaborava istoriju FAP-a i Zastave. Posebno je to tačno za neke od špediterskih preduzeća! Pojma nisam imao da je postojalo Automobilsko Beograd.... Takođe nisam baš siguran da slične publikacije uopšte postoje o domaćim kamionima...BABIN FAP je apsolutni hit, i dalje ne mogu da verujem da je nekome palo na pamet to da odradi! Pored nedostataka, ipak smo dobili izlivenu prednju masku FAP-a. Eurozeta i 640 su divni model! Dobićemo jos FAP 13 i dva TAM-a... Smatram da svaka publikacija, maketa/model, dokumentarni film, pa čak i novinski članak čija je tema naša tehnička baština vredan zlata! Lepo je što postoje kvalitetne makete na sklapanje, ali zaista one nisu pristupačne većini. Većina ljudi ne zna ni da one postoje.

Sa druge strane stoji da sam jako razočaran što su preskočili neuništivog Tamića!
Nadam se da će FAP mixer biti realističan! Takođe, nadam se da će neki od FAP-ova, TAM-ova biti vatrogasni!
Ima i nade da dobijemo kamion u bojama nekog dragog brenda!

Vrh