Šta je novo?

"Kvart64" [Stambeno Poslovni Kompleks | 60.598,60 m2 ]

Nisam siguran koja je razlika u papirologiji izmedju kondominijuma i stambenih objekata ali sam čuo od par investitora da je procedura komplikovanija i da iziskuje veće troškove a možda i grad ograničava gde može takav objekat da se postavi.

U Beogradu ih ima vrlo malo, ja znam za Central Garden, Voždove kapije i OZone residence koji se sada gradi.

Što se tiče poslovnih zgrada u okolini, mislim da je mešovita zona postala neka norma u Beogradu pa to da li je pored poslovna zgrada ili ne mislim da više i nije od tolikog značaja. Poslovne zgrade po svetu se masovno konvertuju u stambene jer dosta ljudi radi od kuće.

Da li neko zna koja je ova zgrada u izgradnji? Nisam našao ništa na beobuildu, ni ko gradi ni koja je funkcija. Znam samo da je izgrađena u poslednjih 6 meseci.

Screenshot_20250228_154651.jpg

Da li neko zna koja je ova zgrada u izgradnji? Nisam našao ništa na beobuildu, ni ko gradi ni koja je funkcija. Znam samo da je izgrađena u poslednjih 6 meseci.

Pogledajte prilog 230966
To je poslovna zgrada koju gradi Očna klinika Profesional. Ne znam da li će cela zgrada biti samo klinika, ili će biti i drugih korisnika.

Nisam siguran koja je razlika u papirologiji izmedju kondominijuma i stambenih objekata ali sam čuo od par investitora da je procedura komplikovanija i da iziskuje veće troškove a možda i grad ograničava gde može takav objekat da se postavi.

U Beogradu ih ima vrlo malo, ja znam za Central Garden, Voždove kapije i OZone residence koji se sada gradi.

Što se tiče poslovnih zgrada u okolini, mislim da je mešovita zona postala neka norma u Beogradu pa to da li je pored poslovna zgrada ili ne mislim da više i nije od tolikog značaja. Poslovne zgrade po svetu se masovno konvertuju u stambene jer dosta ljudi radi od kuće.
Razlika je u planu detaljne regulacije iliti PDR-u. PDR za deo bloka 65 (koji obuhvata Wellport) dozvoljava ograđivanje urbanističke celine, dok PDR Za područje između ulica Jurija Gagarina i Zemunske ("IMT), Prva faza, kome pripadaju projekti Kvart64, Airport Garden, The One, Soul64, Pupinova Palata, itd. zabranjuju ograđivanje parcele. Da budem precizan, Kvart64 pripada zoni S8 prema usvojenom PDR-u, i tu kaže da:
1740937681308.png

Znači može samo niska zelena ograda. Znači tamo gde postoji PDR, samo je potrebno da PDR predviđa mogućnost ograđivanja. U teoriji ne vidim zašto bi papirologija bila drugačija, podnosi se Projektna dokumentacija, koji prati uslove propisane u PDRu, i na osnovu nje se dobija građevinska dozvola. U slučaju kada ne postoji PDR, investitor zahteva lokacijske uslove, i ukoliko je u njima dozvoljeno ograđivanje, onda kreira Urbanistički projekat koji ide na Javni Uvid.

U suštini ovde je država eksplicitno zabranila ograđivanje i tu se investitor ništa ne pita. Meni lično više smeta što PDR nije predvideo nijedno javno parking mesto, tako da nijedna nova saobraćajica neće imati parking. To mi je totalno nebulozno jer se PDR-om predviđa da određeni procenat (u zavisnosti od zone) mora da bude poslovni prostor. U suštini gomila biznisa čiji posetioci neće imati gde da parkiraju, jer je predviđeno da sav parking bude u podzemnim garažama što je okej za stanare, ali ne i za posetioce.

Vrh