Šta je novo?

Krečenje, moleraj u uradi sam varijanti.

tragac

Expert
Učlanjen(a)
05.04.2011.
Poruke
6.901
Pohvaljen
5.417
Lokacija
RAKOVICA
Ko od vas kreči sam bez pomoći profesionalaca?

Ja sam ovog vikenda prvi put se upustio u tu avanturu.

Kako bih izbegao rizike uzeo sam sobu najmanje površine koju najmanje koristim.

Iskustva:
Fizički zahtevnije nego što sam mislio.
Četka zahteva gust premaz.
Pokrivna moć poludisperzije mi nije ispala kao deklarisana....10 kila farbe je bilo knap za 40 kvadrata zida. Nisam koristio prajmer jer je zid bio u odličnom stanju, samo sam ga prebrisao vlažnom krpom dan pre krečenja da uklonim prašinu. Možda je tp razlog veće potrošnje, zidovi su žedniji, prostorija je zadnji put okrečena mislim pre 6-7 godina.
Dobar valjak je ključan.


Ako ovo uspe, sledi mi rad na većem prostoru kvalitetnijom bojom - akril ili puan disperzija.
 
Samo krečenje je najmanji problem. Priprema zidova je najvažnija. Brat mi je moler, pa sam godinama radio sa njim za džeparac.

Koja je razlika u ceni između poludisperzije i disperzije? Naravno da je lakše i bolje radi punom disperzijom.
 
Ako budete i farbali ne uzimajte farbu za drvo koju proizvodi Zorka. Uzasno smrdi i sporo se susi.
 
Bitan je kvalitet farbe, a ako sacekas da se osusi i premazes jos jednom bice bolji efekat.
 
Kakav god da je zid, nikad ne krecim bez prethodno nanesene podloge. Ako ima neravnina i ostecenja, tipa curela voda nedge, pa je otpao glet, to prvo mora da se sanira, presmirgla kada se osusi, da bude ravno. Podloga se nanosi u jednom sloju, nema potrebe u dva. I pripremljena poludisperzija u dva sloja. Kada se ta dva sloja dobro osuse, moze nedge i treci gde se boja nije primila, pa je ostalo svetlije.

Kao i u svakom poslu, bez dobrog alata nista. A i ja sam generalno velika pedanterija, pa preterujem. Ne volim kada vidim da mi je boja presla na ivicama, tipa beli je plafoh, a zid u boji, pa malo predje. Volim da bude sto je moguce preciznije. Za te ivice, obaveno cetka mora da bude dobra. Prvo se radi plafon u beloj boji, pa kada se osusi, lepi se papirna traka, na ivice, da boja ne bi presla. Kada zalepim traku u krug, krecenje zidova je mnogo laksi posao. I kada je sve zavrseno i osuseno, ako je boja nedge malo presla ipak, uzmem vecu cetkicu za likovno i popravim.
 
Hvala na savetima. Pravilo o neprimenjivanju podloge sam nasledio od svog oca koji je poluprofesionalni moler i koji je pri stavu da je podloga neophodna samo ako je na zidu intervenisano u smislu gletovanja, šmirglanja...Ali mislim da ću sčledeći put da ga koristim jer nisam najzadovoljniji kako je pokrilo na nekim mestima (možda ni sa podlogom ne bi bolje, ne znam). Da li su sva ista pravila i za punu disperziju? Da li je ona lakša za rad?
 
Ja nisam nikada krečio, a ova muka će me naterati da to učinim pogotovu da bi vežbao malo jer je to nešto što nisam nikada navežbao. Umem sam da radim oko struje ali ovu veštinu nisam savladao.

U delu stana imam stare tapete koje su lake za skidanje ali ispod ostaju užasni slojevi zelenog lepka. To ću strugati do kraja vanrednog stanja :)
 
За скидање тапета најбоље је користити пумпицу од средства за прање прозора. Напуни се водом и тапете се испрскају да буду скроз мокре и да се вода слива са њих, предлажем скидање одозго. Подједнако за две руке вући на доле и по потреби шпаклом помоћи ако застане. Ово је могуће само ако је потпуно намокрен зид и тапета. На суво је мучење до бола. Наравно, после тога треба глетовање за које ипак треба позвати мајстора ако желите да испадне лепо. За кречење полудисперзијом немојте пуно натапати ваљак и увек га цедите о сито. Потребно је кречити у две руке, када је топло може након пар сати. Ако користите дисперзију обавезно мокром крпом одмах обришите умазотине јер кад се осуши скоро је па немогуће. Плафон увек у бело због одбијања светлости. Зависи од укуса али ја преферирам светле нијансе зидова а најбоље бела због одржавања.
 
Za skidanje tapeta potreban je sledeći pribor:

spahtla.jpg
valjak shiljati.JPG
sundzer.jpg


Tapete se sastoje od dva sloja. Površinski, onaj koji gledamo na zidu, nalepljen je na vrlo tanak papir, koji je ispod lepkom vezan za zid. Naravno da lepak prodire i u površinski sloj, ali mnogo manje, tako da je vremenom to vezivo između dva sloja dosta ili sasvim rasušeno. To se često može ustanoviti na mestima gde je tapet počeo da se odvaja od podloge, npr. oko radijatora ili prozora, gde su promene temperature i vlažnosti zida jače i učestalije. Tada često može da se primeti da se odlepio samo gornji sloj, dok je na zidu ostao onaj vrlo tanak.

Najpre se na suvo skida taj površinski sloj, širokom špahtlom. Ukoliko je dobro rasušen, nekada se prstima mogu svući velike površine. Ispod toga ostaje onaj tanki sloj. Međutim, u zavisnosti od kakvoće i pripreme podloge ispod tapeta, zavisiće i uspešnost ove, kao i sledeće faze.

Pretpostavimo da je gornji sloj uklonjen bez poteškoća. Zatim se u kofu sipa topla voda sa par kapi gela za posuđe i nešto sirćeta, pa se preostali papir na zidu natapa sunđerom, blagim pritiskom ali bez pardona, tako da je i malter ipod navlažen (bez brige, to je dobra priprema za gletovanje). To treba raditi lagano i sistematski, tipa dva metra navlažiti, pa nazad na početak, metar opet navlažiti, pa krenuti s guljenjem (široke špahtle, pod malim uglom, bez silovanja), pa opet dva metra unapred vlažiti, metar nazad, guljenje, dva napred... :D Nekada je potrebno i tri puta natapati, ako je situacija žilava.

I najzad, najstrašnija varijanta je da se dva sloja ne razdvajaju i da je sve zalepljeno nekim Titovim tutkalom. Onda ide šiljati valjak kojim se sve prvo dobro perforira, uzduž, popreko i unakrst (uz primenu sile, ne milovanje) pa onda vlaženje i guljenje kao što je opisano, sa još više natapanja, tamos vamos princip, sve dok se strašilo ne preda i ne padne!

To bi bio moj predlog. Smrt fašizmu i srećan Uskrs! :sesir:
 
Kakva treba da bude podloga za tapete? Da li mogu da je stavim na nekoliko godina staru poludisperziju ili mora da se skida sve do glet sloja?
 
Površina mora da bude stabilna i ujednačena, što znači da sve što je sklono skidanju, treba skinuti. Napraviti probu, tako što se zid na jednom mestu dobro navlaži, a onda špahtlom testirati da li se lako skida. Ako je ispod farbe zidna površina mestimično različita (usled raznih intervencija, npr. majstor provuče novi vod struje, pa kanal popuni el. gipsom), onda će se farba negde lakše, a negde teže skidati. Pretpostavimo da je trenutni sloj farbe žilav, da dobro drži. Onda u principu tapete mogu direktno. Prethodno, zidove treba prebrisati vlažnim sunđerom.

Važno! Bilo da se zid guli (zatim eventualno krpi) ili ne, završetak ispravne pripreme je: obavezno ga premazati podlogom (prajmer)! Ona pravi novi, prijanjajući sloj, koji je ujednačen, istovremeno lepeći sve ono ispod. Tako da će lepak za tapete da se vezuje za taj film, tj. zid neće moći da ga upija na različite načine, ukoliko postoji gorepomenuto šarenilo prethodnih radova. Lepak se vremenom osuši, ali ako se vezivao za različite priče, negde će vremenom da dođe do odvajanja tapeta. Nanošenje podloge sprečava upravo to, tome služi.

To se odnosi na sve radove na zidu! Prvo podloga, pa gletovanje, pa podloga, pa krečenje ili tapaciranje. Takođe, uvek pročitati uputstvo proizvođača i primeniti ga.

Evo, nađoh i kolegu koji je objasnio.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XwK8bUdr66s[/youtube]
 
Hoćemo da krečimo podrum u zgradi, koji je ili krečen pre 20 godina ili nije uopšte krečen. U međuvremenu je par puta plavljen, čistom vodom ne feklanom. Zanima me da li je ok okrečiti ga običnim, gašenim krečom, da li se u to dodaje još nešto, tipa snežnika za dezinfekciju i kojim alatom bi bilo najbolje to odraditi. Isto, šta za pod? Da li i njega okrečiti ili nečim drugim premazati. Pod je čist grubi beton. Da li mogu i podrumske letvice one pregradne da okrečim ili jok. Hvala.
 
Letvice osmirglati i prefarbati nekom bojom za drvo
Pod ako je ravan beton ocistiti i prefarbati nekom bojom za beton
Zidove od kog su matrijali da li ima vlage ili ne
 
Zidovi su betonski. Nema vlage ali desi se da pukne vodovodna cev pa upiju vlagu. Ali to smo sa pucanjem cevi kao sanirali pa neće valjda. Podrum je ono klasika, ne bih se sad tu nešto preterano trudila samo da higijenski sredim i da ne bude baš bezveze kao sad. Da mogu da ostavim nešto a da se ne sablaznim. Pod je isto beton, ravan ali ne gladak.
 
Cek neradi se kompletno sredjivanje podruma svi stanari vec bi vi samo radili samo svoj podrum ...
Onda nzm koliko ce efekta imati osim estetike i vašeg kucnog zadovoljstva
Kod prijatelja u zgradi su se stanari organizovali ocistili podrume pregletovali zidove ljepilom
Okrecili drvene pregrade zamjenili metalnim po podu stavili plocice led rasvjetu i sve ih je to kostalo 130€ po stanu na 28 stanova tj toliko i podruma ...
 
Ma samo mi, za sad. Nismo još do podruma stigli sa sređivanjem kao stambena zajednica, doćiće i on na red ali ko zna kad. Ja bih da sredim moj čisto da mi nije gadno da ostavim nešto, zato i bih samo da okrečim i slično, jer pretpostavljam da ćemo sve raditi kad tad.

I na kraju, jel ok taj običan kreč za betonski zid?
 
Jeste sasvim je ok u dvije ruke bice to dobro ...
 
Treba mi savet. Na zidu je urađena tehnika ottocento. Do samog zida je trpezarijski sto. Htela bih da zastitim zid od nezeljenih mrlja, kazu moze da se lakira, ali specijalnim lakom. Ne bih voskirala. Zna li neko kakav je to lak?
 
Ako može neko da mi da savet u vezi krečenja.
Dakle, stan je okrečen pre 6 godina, krečili su ga moleri. Obzirom na cene svega razmišljam da okrečim sam sa suprugom stan 75kvm + terasa 5kvm pa me zanima:
1. Koje jarce/valjkove preporučujete da kupim tj. koji su najbolji, isto važi i za četke i gde?
1a. Kog proizvođača su najbolji boje odnosno poludisperzija/disprezija
2. Kako se kreće u smislu, kako? ide prajmer pa onda poludisperzija/disprezija - ne znam koja je razlika, i koji su sve postupci, koliko ruka ide od svega?
3. da li se plafon tretira isto kao zidovi ili "kreč" mora da bude redji
4. bilo koji drugi savet ili iskustvo je više nego dobrodošlo....
Obziorm da sam picajzla a i zbog praktičnosti namera mi je da sve prvo zaštitim trakama i najlonom i da kad krene krečenje da što manje ima čišćenja i skidanja fleka.
Hvala!
 
Jednom nisam mogao da čekam molere, pa sam krenuo sam. Agonija. Volim uradi sam varijante, ali ne znam koja sila može da me natera da ponovo krečim. :) Prajmer obavezno, biće ti mnogo lakše.
 
Vrh