Šta je novo?

Kolor šeme vozila GSP-a

Ne koriste šablone sa predefinisanim dimenzijama na osnovu projektne dokumentacije određene varijante kolor šeme za određeni model vozila. Font je uvek Helvetica Bold, a za crvenu šemu uvek bele boje. Šablon treba da je dimenzioniran na osnovu poziicije, uvek iza prednjeg točka, uvek ispod logoa.

http://phototrans.eu/14,629574,0,Solari ... _3002.html
^^^GSP Beograd #3002 u Krakovu.

Šta mislite kako obeležavaju garažne brojeve u fabrikama? Ovi nesrećnici ni usred Zemuna nisu sopsobni za tako nešto.

Crvena:

https://nova.rs//wp-content/uploads/202 ... scaled.jpg

Kamo 9 sreća da su takva sva vozila, a da su krov i klime obojene u krem ili belo, zajedno sa metalom iznad prozora. Maltene svako vozilo vodi svoju politiku:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... P-3159.jpg
https://scontent-lga3-1.cdninstagram.co ... e=5EF7702C
https://scontent-yyz1-1.cdninstagram.co ... e=5ED77774

Pokušaju da unificiraju na papiru, u praksi naprave samo još drugi cirkus. Osim boje mnogo češće maše font i poziciju. 3198 Arial ispod natpisa Urbino 18. Fuj. Umesto da stoji Helvetica Bold ispod logoa, sve iza točka kao na 3072.

Ono što narod u ovoj zemlji ne shvata to je činjenica da vozila ne služe samo za prevoz od tačke a do tačke b već i za primenu discipline. Počinioce ovog nepristojnog akta treba pitati (muškarce) da li na posao odlaze u čarapama po snegu, s levom čizmom na desnoj ruci, supruginom suknjom umesto šala, kačketom zalepljenim trakom oko struka umesto gaća. Mislim daj nek se uozbilje više. Samo disciplinski postupci nas mogu poštedeti ovog cirkusa.
 
Ne znam gde da napišem, pa ću ovde, a moderator nek ekspeduje na neku prikladniju temu.

Ima li nade da prestane ovaj teror sa postavljanjem reklama preko staklenih površina? Ima gomila sličnih primera, ali iz takta me je isterala neka reklama za Roma farbe na solarisima. Jedan ima broj 3053, a za ostale sam zaboravio. Neko odvratajzersko-dizajnersko govedo je, kao da je uživalo u teranju inata putnicima, ukrajalo reklamu tako da zauzme bukvalno svaki milimetar staklene površine na autobusu (izuzev šoferke). Uključujući i zadnje staklo, pošto pozadi i inače ima viška stakla i generalno svetlosti :roll: . Posebno me je zabavilo to što se pozadi folija završava sa staklenom površinom, pa ima jedan deo boksa hladnjaka koji je bez reklame. Onako, jedan stejtment detalj po pitanju toga šta mu je bila namera.

Imamo reklame na vozilima već tridesetak godina, manje ili više su iritirale, ali ovakvog bezobrazluka nikada nije bilo. Ima sigurno na desetine solarisa sa potpuno oblepljenim staklima.
 
E dobro me podseti, juče se vozio sa 3285 na 23. Taj ima neku reklamu (ne sećam se koju) preko prozora. Primetio sam da ukoliko gledaš nepomičan u one kružiće ništa ne vidiš, međutim kada brzo pomeriš glavu onda vidiš. U suprotnom moraš baš da se fokusiraš tako da izuzmeš crnu površinu između perforiranih delova.
 
Pančevački ima dobru kolor šemu. Doduše, znači i što su sve novi busevi ...

img_3157.jpg


pantransport-pan-evo-autobusi.jpg
 
Модернијем дизајну возила боље стоје модерније боје. Металик сива би феноменално стајала на Соларисима, БМЦ, Хајгерима и новијим Икарима. Као што старијим Икарима савршено стоји оригинална црвено-бела шема (фабричка, а не ово ГСПово офрље замазивање).
 
Црвена је океј, али је битна унифицираност
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=788732#p788732:2mhvyppg je napisao(la):
Дошљак » 30 Oct 2020 08:33 am[/url]":2mhvyppg]Модернијем дизајну возила боље стоје модерније боје. Металик сива би феноменално стајала на Соларисима, БМЦ, Хајгерима и новијим Икарима. Као што старијим Икарима савршено стоји оригинална црвено-бела шема (фабричка, а не ово ГСПово офрље замазивање).

Možda Pert može da bude dobar primer hronološke modernizacije.

MTT:
1024px-BPSWA_Mercedes-Benz_O305_%28JW_Bolton%29_MTT339_%40_Whiteman_Park.jpg


Transperth stara:

640px-TP1101-41.jpg


Transperth nova:

1024px-Transperth_Volvo_B8RLE_%28Volgren_Optimus%29_TP2963_%40_Hamilton_Hill_Hall.jpg

Dakle samo je trebalo unaprediti crvenu smanjenjem njene površine, a belu/krem zameniti metalik sivom. Kad je crvena traka ispod prozora, a sve ostalo jednobojno izbegava se patchwork panela kod različitih modela. Često ne mogu da unificiraju ni jedan jedini model autobusa, a kamoli tramvaj i autobus/trolejbus. Ovo se dakle odnosi i na Fićin post. Lakše bi postigli unificiranost ako bi jednostavna šema bila takva da se što više različitih panela pokrije jednom bojom.
 
Црвено-сива је пун погодак. Нова колор шема за сва возила у Прагу:
https://www.instagram.com/p/CFOoh0vn59T ... 83l18fn78c

И које год боје да су у оптицају, морају да постоје стриктна правила, ово наше је шарениш, иако су сви исте боје, постоји много различитих варијанти, комбинације са белом, крем, скроз црвени (што исто није лоша опција зато што је поприлично једноставно).
Притом, није лоша опција и мењање боје у завиности од средства, као што је случај у Будимпешти, Вилњусу, Атини...

Пример за различите боје, али исти фазон
1. http://busphoto.eu/photo/350899/
2. https://transphoto.org/photo/1395913/

Пример за то како је могуће унифицирати различите врсте и моделе возила:
1. https://transphoto.org/photo/1394635/
2. https://transphoto.org/photo/1384944/
3. https://transphoto.org/photo/1375819/
4. https://transphoto.org/photo/1373607/
5. http://busphoto.eu/photo/323284/
6. http://busphoto.eu/photo/322015/
7. http://busphoto.eu/photo/320746/
8. http://busphoto.eu/photo/222783/
 
Vrh