Šta je novo?

Kolektori otpadnih voda Beograda

Zatviris ih na ulazu u tu cijev koletorsku za kisnicu i ceska gdje ce da izbije ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=566016#p566016:qd73xmbw je napisao(la):
astrodule » 09 Sep 2018 09:58[/url]":qd73xmbw]Pa ko zna koliko su daleko od mesta radova.

Upravo to. Ko zna koliko šahtova unazad bi bilo van funkcije kada bi uradili kako direktor kaže
Verovatno postoje i druge metode ,
ali prioritet je što pre sve staviti infastrukturni sistem u funkciju
jer vrlo brzo dolazi
jesenji period sa obilnijim padavinama i ubrzano se završava i obližnje mnogo ljudno naselje -Zemunske kapije-
te nema tu vremena za gubljenje
:sesir:
 
Nažalost, izgleda da je ova tema slabo u fokusu, a trebala bi da bude u vrhu...
Malo dešavanja, još manje interesovanja.
Tema Vodovod i kanalizacija slično
 
Da li smo negde diskutovali o smradu koji se ovog leta bar dva puta javio u Beogradu.

Ja nešto ne pamtim da su razlog nataložene otpadne vode i nizak vodostaj. Pre je smrdelo iz pravca Surčina iz nekih farmi, ali mislim da nikada nije zbog naših go*ana.

Da li se nešto promenilo u poslednjih par godina? Da li se pre češće radilo razmuljavanje uz obale, jer mi se čini da bi to rešilo ovaj problem, naročito u zonama izliva.
 
Објашњење за непријатне мирисе

Непријатни мириси поново муче Београђане, а ево и када ће да нестану
Novosti Online | 04. септембар 2019. 18:30 | Коментара: 5
У Градском заводу за јавно здравље кажу да се непријатни мириси у Београду, по правилу, осећају почетком августа када су температуре ваздуха високе

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 0%BD%D1%83
 
Da li je moguće da postrojenje u Slancima za prečišćavanje odpadnih voda košta 260 miliona EUR?
 
Рачунајте да је систем предимензионисан, није само за тренутну канализациону мрежу. Можда у ту цену улази и онај канал од КЦС Ушће, Галовице, Газеле, Земуна испод реке па до Ада Хује и осталих КЦС.
 
Beograd će dobiti fabriku za preradu otpadnih voda: Rešava se problem 1,5 MILIONA stanovnika

,, ... fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu
pokrivaće područje na kome živi 1,5 miliona stanovnika, a kada bude puštena u rad biće smanjen direktan izliv kanalizacije u Dunav i Savu za oko 80 odsto.

Vesić je dodao da će nova fabrika "pokupiti" sve otpadne vode sa područja južnog dela grada
Sremčica - Železnik - Žarkovo - Banovo brdo - Senjak, zapadnog dela grada Novi Beograd - Zemun i centralnog dela Starog Beograda.

"Gradimo nedostajuće kolektore, tunele i crpne stanice
kojima će se upotrebljene vode dovesti do buduće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Veliko Selo", naveo je zamenik gradonačelnika..... ,,
12. januar 2020.
https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74 ... stanovnika

Kako besse
.. Na zapadu nista novo... na istoku STARE PRICE .... :violina:

С ТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ГРАДА БЕОГРАДА
Март 2011. Урбанистички завод Београда и ПАЛГО центар

Приоритетни пројекат 6.10:
Решење каналисања отпадних вода као дела опште санитације Београда
Неповољна ситуација у домену одвођења отпадних вода са територије града упућује на
тражење целовитих, дугорочних решења које би каналисање отпадних вода третирало
као део опште санитације града, уз избегавање активности које изазивају негативне
утицаје на природну околину, смањивање утрошка енергије, смањивање свих облика
загађења и тако даље.
Рок извршења:2011–2016. година
Извор финансирања: Буџет Града, кредитна средства,донације
Одговорност:Дирекција за грађевинско земљиште

:violina: :violina: :violina:
 
Ajd i ovo nek se nadje u arhivi Beobuilda.... :sesir:

Beograd dobija sistem za prečišćavanje otpadnih voda: Prva faza košta 271 milion evra

Beograd -- Danas je potpisan sporazum
o saradnji i ugovorni sporazum za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Beograda.

.... Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je Beograd jedini grad u Evropi koji nema sistem za prečišćavanje otpadnih voda....
...."Ovo je kapitalni projekat u koji mora da budu uključeni svi, dok kineska kompanija bude pregovarala sa Ministarstvom finansija oko uslova finansiranja, a samo prva faza koštaće 271 milion evra, današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji mi ćemo krenuti u istražne radnje – izradu svih studija, analiza i projektovanje kako ne bi gubili vreme", rekla je ona....

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1644189
 
Evo odgovora zasto u BGDu nisu krenuli u izgradnju....
naravno prvo da vidimo kako to funkcionise u manjim mestima
E pa evo primera iz opstina Vrbas i Kule


26.02.2020.
Javno preduzeće osnovano isključivo za to, nije u stanju da upravlja prečistačem,
posao prepušten privatnoj firmi


Umesto javnog preduzeća koje je osnovano isključivo za to, prečistačem otpadnih voda u Vrbasu u narednih godinu dana upravljaće privatna firma.
Opštine Vrbas i Kula su 2018. godine osnovale Javno komunalno preduzeće "Prečistač" koje bi trebalo da bude zaduženo za upravljanje radom i održavanje centralnog prečistača otpadnih voda, ali kako je navedeno u Zahtevu za pokretanje pregovaračkog postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje javnih nabavki, "preduzeće trenutno nije u stanju da ove obaveze preuzme". Čelnici opštine su u vezi sa tim izrazili zabrinutost da može doći do ekoloških problema, ali i ekonomskih troškova koji će nastati ukoliko ponovo dođe do potrebe pokretanja sistema.

Uzimajući ovo u obzir, kao i dopis delegacije Evropske unije i zaključak Vlade Srbije, Uprava za javne nabavke odobrila je pokretanje postupka sa unapred određenim izvođačem. Naime, pravno lice sa kojim se sklapa ugovor "Veolia Water Solutions & Technologies" (VWST) bavi se održavanjem i upravljanjem linije vode na ovom prečistaču od 1. aprila 2018, odnosno od njenog puštanja u rad. VWST je inače članica iste grupe (Veolia) kao i OTV, izvođač koji je izgradio postrojenje, a garantni period za održavanje opreme još traje.

U konkursnoj dokumentaciji u pregovaračkom postupku od VWST se traži da obezbedi dovoljan broj kvalifikovanog osoblja, uključujući laborante, tehnologe i inženjere, da upravlja postrojenjem, da održava opremu i da pripremi plan investicija vezan za redovno i vanredno održavanje opreme. Takođe, operater ima obaveze plaćanja troška električne energije, snabdevanja hemikalijama, rezervnim delovima i svim drugim materijalima i uslugama neophodnim za nesmetan rad postrojenja. Od privatnog izvođača očekuje se i da preuzme zaposlene koji rade za JKP "Prečistač". Naravno, sve ovo ulazi u stavke koje bi privatna firma naplatila preduzeću preko vrednosti ugovora koja je za sada nepoznata, ali u Planu nabavki opštinske uprave vidi se da su za ovu svrhu spremni da izdvoje 41.666.667 dinara bez PDV-a.

Od VWST opština traži ispunjavanje samo obaveznih uslova, odnosno da je registrovan, da zakonski zastupnik nije osuđivan, da je izmirio poreze i da je poštovao obaveze koje proizilaze iz važećih propisa u radu. Ispunjavanje kadrovskih uslova se ne traži, već se ostavlja mogućnost unajmljivanja stručnog kadra, po potrebi.

Najveća donacija EU i delimično ispunjeni uslovi

Ovaj infrastrukturni projekat finansiran je većinski iz evropskog fonda i to sa 15.100.000 evra (ukupna vrednost je oko 24 miliona), a jedan od uslova predviđenih ugovorom je da se osnuje javno preduzeće koje će upravljati prečistačem. Dok je samo osnivanje preduzeća ispunjeno, njegovo funkcionisanje je upitno.

U prvoj godini rada JKP "Prečistač" poslovalo je sa gubitkom od 367 hiljada dinara (finansijski izveštaj za 2019. godinu još nije objavljen).

Preduzeću sa samo jednim zaposlenim, v.d. direktorom Rankom Mitrovićem, u septembru 2019. odobreno je gotovo 20 miliona dinara subvencija iz budžeta opština Vrbas i Kula.

Iz Opštine Vrbas nisu odgovorili na pitanja 021 u vezi sa načinom na koji je ovaj novac utrošen, kao ni da li će nakon isteka jednogodišnjeg ugovora sa VWST Javno komunalno preduzeće "Prečistač" ponovo biti uvedeno u ovaj posao.

Ekološki pokret Vrbasa: Ugroženo poverenje u javne institucije

Kako za 021 kaže Ratko Đurđevac iz Ekološkog pokreta Vrbasa, ružna poruka iz ove "političke odluke" je dalje ugrožavanje poverenja u javne institucije.

"Poslovni operateri bi se mogli okrenuti ka samostalnom rešenju prečišćavanja otpadnih voda, čime bi se ugrozilo dostizanje i minimalnog kapaciteta rada prečistača. Ovo bi dalje trajno povećalo troškove njegovog funkcionisanja, koji bi se 'do pucanja' svalili na kućne budžete građana. Svakako da bi cela situacija negativno uticala i na nove investicije u našem lokalu (zadovoljavanje ekoloških standarda), čime bi se ugrozio razvoj", navodi Đurđevac.

Ocenjuje da su primetne velika neorganizovanost Opštine Vrbas i nesinhronizovanost sa Opštinom Kula koje su odgovorne za veliko kašnjenje u ustrojstvu javnog preduzeća "Prečistač", ali i za kašnjenje izgradnje kanalizacije kroz sela u opštini.

"Kada se sve to uzme u obzir, vremenski ograničeno angažovanje privatnog operatera moglo bi se učiniti realnim potezom. Međutim imajući u vidu da kod nas privremeno često postaje trajno, pa još i neprikazivanje godišnjeg troškovnika funkcionisanja prečistača i stvarno potrebne pare, ostavlja bojazan u još jednu mogućnost uzimanja javnog novca kroz političke firme", ističe Đurđevac.

Dodaje i da mu je odobravanje ove odluke od strane kancelarije Evropske unije nerazumljivo.

"Izgleda da se EU umorila od ovog dugotrajnog problema i nošenja sa političkim upravljačima s raznih nivoa vlasti. Sigurno da bi mogli po tom pitanju mnogo više uraditi, ali ne osećam njihovu dobru volju, već želju da se što pre odavde povuku", zaključuje Đurđevac.

Od stabilog i održivog rada gradskog prečistača zavisi čišćenje samog Velikog bačkog kanala, zavisi prihvat otpadnih voda oko 80 hiljada građana iz opština Vrbas i Kula i nekoliko velikih poslovnih operatera.
Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Izvor https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina ... firmi.html
:sesir:
 
A može i daleko drugačije da funkcioniše boca-ica u manjim mestima, Gornji Milanovac je još 1994 dobio postrojenje za preradu otpadnih voda, mislim da u Srbiji ga ima manje od 10 gradova, iako se vidim malo pomerilo sa mrtve tačke jer pretražujući na guglu izgleda da se grade u par gradova, a i prethodnih 4-5 godina je završeno nekoliko.

Ovde ima baš detaljno o ovom postrojenju u GM koga zanima:
http://www.elektrosistemi.co.rs/projekti/csnu-cppov-mlakovac-jkp-gornji-milanovac
 
Mene jeza podilazi kada pomislim kakav je javašluk u tim manjim mestima. Uveren sam da bi propali za godinu dana kada bi postali potpuno samostalni.

Naravno, nije bolje ni u većim mestima, ali tamo ima više novca da se pokrije nestručnost.
 
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1708838

"Ne postoji grad koji na taj način uništava svoje reke. Kada padne vodostaj reka, oseća se miris tih fekalija. kada sam 2014. godine došao u grad nisam video nijedan projekat o izgradnji fabrika za preradu vode a toliko se o tome pričalo", rekao je Vesić.

"Skoro milijardu evra će koštati grad Beograd sve ovo. Hvala bogu što imamo predsednika koji hoće da resi problem otpadnih voda i vdve trećine kanalizacija izlivamo u reke. To je zločin prema prirodi", zaključio je Vesić.

Vesič i Vučićević se bore za mesto u predsednikovom d*petu.

Inače, 2011 je započelo

Predmet ovog projekta je poslednja deonica Interceptora: Tunel Višnjica dužine 6772 m. Početak deonice je na Slanačkom putu u zoni Rospi Ćuprije na stacionaži km 5+867,0 a završava se kod obale Dunavca u blizini Velikog Sela na stacionaži km 12+639,0.
Na osnovu obrade i analize različitih tipova tehnologije građenja, poprečnih profila i obloge tunela i sprovedenih tehnoekonomskih analiza usvojena je metoda primenom TBM (Tunnel Boring Machine), tj. metodom mehanizovanog štita sa montažnom oblogom.

A sadašnja vlast priča od 2017 (naravno samo priča)

https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74 ... briku-vode

Čelnici grada u Budimpešti sklopili strateške ugovore sa kineskim parnerima, a rad na projektima počinje u drugoj polovini 2018. Gradiće se fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i toplodalekovod

IZGRADNjA fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu, toplodalekovoda Obrenovac - Novi Beograd i završetak interceptora, od juče su u rukama kineskih kompanija CMEC i PCCC. Na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti, gradonačelnik Siniša Mali sa predstavnicima firmi iz ove dalekoistočne zemlje potpisao je dva ugovora "teška" ukupno 450 miliona evra.

Prema rečima prvog čoveka prestonice, strateški infrastrukturni projekti počinju da se grade u drugoj polovini 2018. godine.
 
Meni je drago da je neko konacno javno priznao iz vlasti sta smrdi na g***o svakog jula i avgusta u Beogradu zadnjih 15 godina
 
Prošle godine su isto priznali.

Doduše, do pre dve godine je govoreno da su u pitanju farme ka Surčinu, a ne govnjivo blato u priobalju.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758497#p758497:1798uzxn je napisao(la):
astrodule » Pon Jul 20, 2020 2:33 pm[/url]":1798uzxn]Prošle godine su isto priznali.

Doduše, do pre dve godine je govoreno da su u pitanju farme ka Surčinu, a ne go*** blato u priobalju.

Moguce da sam bio u komi pa nisam video
 
Zamisite kako je samim zivotinjama na tim farmama?
 
Балегу са фарми у развијеном свету искоришћавају за екстракцију метана, прављење пелета и ђубрење њива. Један другар из околине Брчког је скоро увео тај систем на својој великој фарми, а од метана још прави и електричну енергију коју продаје држави.
 
Gledam ovaj corsokak i moguci izlaz ako imamo jos ljudi od citabe .... :roll:

2011 .... Kolektor INTERCEPTOR Ušće-Veliko Selo je predviđen kao rešenje za prikupljanje i odvođenje otpadnih voda i dela atmosferskih voda iz centralnog beogradskog kanalizacionog sistema, uključujući Novi Beograd i Zemun, koje bi se prikupljale i odvodile nizvodno od grada u Dunav.....

Od 2011 . stoji na listi lepih ali NEprofitabilnih zelja
i kao takav stajace jos dugo.... sve dok ne predje u profitabilne projekte... ali kako ? :idea:

Projekat mora da pretrpi odredjene izmene i predje u vise manjih sistema koji su u domenu poljoprivrede -
tacnije povrtarstrva i to kao samoodrživi, energetski efikasni, štedljivi sa značajno uvećanim prinosa u odnosu na konvencionalnu zemljoradnju-povrtarstvo.
i tako ce projekat dobiti nedostajuci noseci stub profitabilnost a to je pravac koj obezbedjuje sigurnu realizaciju vise Bg kolektora

Izmene projekta bi se sastojala u tome da nakon ,,preciscavanja,, ne bi hranili Dunavsku trsku ,kao poslednji filter u sistemu preciscavanja , sto je preedvidjeno sadasnjim projektom - Neprofitabilnao-
trsku treba zameniti ,,vodenim platazama povrca ,, - Profitabilno -
cijj proizvodi imaju svoju definisanu vrednost i tako sam projekat - kolektori otpadnih voda - postaju profiotabilni.

Uzor treba taziti u u Akvaponiji koja je sve rasirenija ne samo u svetu vec i u Srbiji pa i u Bgdu.
vrlo lako je izgooglati obilje informacija o profitabilnoj Akvaponiji

:sesir:
 
Imam jedno pitanje vezano za izraz "fabrika za preradu vode". Čini mi se da je to ne baš najelegantniji pokušaj direktnog prevoda sa engleskog (na eng. se to zove "water treatment plant"). Vrlo je moguće da google.translate izbacuje "fabrika" kao prevod za "plant" ali pravilniji prevod za tu englesku reč bi bio "postrojenje". Nekako meni bolje zvuči "postrojenje za preradu vode" ili još bolje "postrojenje za prečišćavanje vode"... hajde da ne sledimo primer lenjih domaćih tzv. "novinara" i da izbacimo taj rogobatni izraz - bar sa ovog foruma.
 
Tako je. Tako se i zove objekat u Šapcu - Postrojenje za preradu otpadnih voda.

Inače, malo sam guglao pre 10-ak dana oko cene tog postrojenja u Šapcu, ali sada nikako ne mogu da nađem taj link.

Naime, EU je dala oko 18 miliona evra, Srbija oko 2, a Šabac oko 1 milion evra tamo negde posle 2010.
 
30 km razne kanalizacionih cevi
treba sprovesti do Velikog sela
Sad ce morati da se aktivira naša mala krtica
Cevovod mora da izdrži nabijen pritisak mega pumpi inače u slucau pucanja na površini moze izbiti ne mila fontana.

Vazno je dobro iznivelisati kako ne bi došlo do direktnog ukrštanja sa metro trasama gde treba da radi velika krtica

Takodje upitne su i vibracije velike krtice a kasnije i samog metroa na bezbednost kanal. cevovoda pod pritiskom.

Sve u svemu vrlo komplikovan i težak zadatak čija realizacija se očekuje uskoro

:sesir:
 
Ljudi, jel zna neko radi li se ista na ovom polju , jer je ovo jedan od najvaznijih projekata za grad. Mislim konkretno na interceptor. I da li ce njegovom izgradnjom biti resene sve otpadne vode ukljucujuci i bg ma vodi i juzni deo grada, tj kanalizaciju iz save?
 

Весић: Поново расписан тендер за изградњу фабрике за прераду отпадних вода „Крњача”


Град Београд и Европска инвестициона банка (ЕИБ) поново су расписали тендер за фабрику за пречишћавање отпадних вода „Крњача”, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.

– На претходном тендеру није поднета ниједна пријава иако је 38 домаћих и европских компанија откупило документацију. Извођачи су се бојали да због рата у Украјини и раста цена грађевинског материјала и радне снаге започну посао који треба да траје 30 месеци, а на коме је било дозвољено само десет одсто повећања цене. Сада су ЕИБ и Град Београд променили ову одредбу у складу са новом европском праксом у кризи и одлукама Града Београда. Заинтересовани понуђачи могу да доставе пријаве до 2. августа, а тендер се спроводи на основу уговора који је Град Београд закључио са Европском инвестиционом банком за реализацију изградње канализације на левој обали Дунава – објаснио је Весић.

Тендер обухвата пројектовање и изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода у Крњачи, са планираним проширењем капацитета у будућности. У фабрици ће се одвијати сви процеси неопходни за постизање биолошки исправних стандарда за испуштање пречишћених вода у Дунав.

– То значи да више ниједна кап отпадних вода из канализације на левој обали Дунава, која се такође гради, неће одлазити у Дунав ако није биолошки третирана тако да не загађује животну средину – рекао је Горан Весић.

Весић је истакао да је Град Београд у претходном периоду изградио преко седам километара секундарне канализационе мреже у Блоку браће Марић у насељу Крњача.

– У току је изградња канализационе црпне станице „Крњача 2” кроз коју ће се потискивати отпадне воде на путу ка постројењу за пречишћавање. Такође, у току је и изградња око пет километара секундарне канализационе мреже за део насеља Крњача у МЗ Дунавски венац на подручју око улица Јовице Васиљевића и Грге Андријановића – рекао је заменик градоначелника Београда.

Весић је посебно истакао да је у току тендер Града Београда и Европске инвестиционе банке за изградњу 80 километара канализације на подручју насеља Крњача, са колекторима на Зрењанинском путу, у Борчи и Котежу и са реконструкцијом постојећих канализационих црпних станица. На тај начин биће изграђена канализација на највећем делу леве обале Дунава.

Рекао је да ће Европска унија подржати изградњу канализације новчаним грантом и да очекује да тај уговор буде потписан до краја године.

– Хвала Европској унији на одлуци да новац уложи у изградњу канализације на левој обали Дунава и да нам на тај начин омогући да део новца који смо планирали за изградњу канализације искористимо за друге пројекте. Очекујемо сличну подршку Европске уније за изградњу фабрике за прераду отпадних вода у Батајници са секундарном канализацијом у деловима Земуна и у Сурчину – рекао је заменик градоначелника.

Он је истакао да је посебно срећан јер се канализација на левој обали Дунава коначно гради.

– Управа Града Београда, чији сам поносни део, обезбедила је новац, урадила пројекте и почела изградњу канализације на левој обали Дунава. Канализација се овде обећава од 1990. године и могао бих да направим цео зид са новинским текстовима о лажним обећањима за канализацију. Садашња Управа града је прва која канализацију заиста гради – рекао је Весић.​

 
Vrh