Dragi moji, lično mislim da je generalno ta politika novogradnje na Novom Beogradu katastrofična. Ta varijanta gde se na mestu dojučerašnjih zelenih površina, parkova, pa čak i divljih naselja i auto servisa uguravaju zgrade sa 150% iskorišćenosti kvadrature. Ali, to je politika i način i igra velikih brojeva i para. Umesto da se Beograd širi, što bi bilo normalno kao i svuda u svetu, ovaj grad se samo zgušnjava.
Neimar V znam dugo, i na žalost, uopšte ne podržavam njihov način rada i odnos prema podizvođačima. Plaćaju kvadratima podizvođače, a i obaveze prema gradu i državi. Mnoge firme su izcedili, zavili u crno, zatvorili. Na mestu stare zgrade IKARUSA koja je bila pod zaštitom, koliko ja znam, je podignuta ova koja samo prema Gramšijevoj i prema terenima ima otvoren prostor, dok su stvarno na vrlo blizu ka svim ostalim starim zgradama u Klare Cetkin i Džona Kenedija i Goce Delčeva.
Nisam mogao da verujem pre skoro godinu dana kada su počeli prodaju, da je cena bila 3000+pdv. I posle je rasla, kako to obično i biva. A kvalitet gradnje ne prati tu cenu. Verujte, znam.
Ne mislim ni mnogo lepo i dobro ni o Merin-u, da se razumemo. Dojučerašnja agencija za uslugu prodaje nekretnina drugim investitorima je nedavno volšebno postala i sama investitor. Pravo mesto u pravo vreme u pravoj politici....
Što se zgrada tiče, Kennedy mora da ima tri nivoa garaže, ako već ima 10 spratova. Ima i daleko bolju aluminijum+drvo stolariju. Ima sigurno i mane.
Isto tako i dobre i loše svari ima svaki objekat na svetu. Verujte, i kad sami sebi nešto izprojektujete i posle izvodite, naićićete na gomilu zamerki - moglo je i bolje.
Kvalitet gradnje i kod jednih i kod drugih ( a i kod A bloka III faza, Wellporta) je dosta solidan za naše uslove i varijante rezidencijalne gradnje, ali je daleko od nekog vrhunskog nivoa. Neke stvari i ne mogu da se upoređuju. Niti želim sad da elaboriram na tu temu. Definitivno je kvalitet te masovne rezidencijalne gradnje dignut za dva do tri stepenika više (na Novom Beogradu bar) izgradnjom A bloka. Oni su prvi počeli, uradili to i povukli nogu.
Opet, kao i uvek, jedino merilo svega je sistem ponude i potražnje.