Šta je novo?

Kante za otpatke i nadzemni kontejneri

Ово је мало погрешно протумачено, није у питању укидање посуда за отпад већ замена више ђубријера малог капацитета са контејнерима већег капацитета. Парковске ђубријере се брзо напуне, довољне су три флашице и већ почиње да испада из њих отпад.
 
Ја сам увек виђао све мање ђубријере по парковима пуне и смеће ико њих. Посебно у мањим паркићима између зграда и по блоковима и око игралишта.
Те ђубријере су неадекватне за данашње смеће. Пре су то били само пикавци, кесе и папири од пецива, данас пластичне флаше и картонске кутије за брзу храну очас напуне ђубријере малих запремина.
Најадекватније решење би било да имамо подземне ђубријере са сепарацијом отпада за рециклажу.
 
Rođaci po kancelarijama lade polne organe, oni manje srećni rade na terenu, a ostali kod privatnika.
Upravo. Ovo je isti problem kao i problem sa manjkom vozača. ''Ako ti nećeš da radiš za crkavicu, ima ko hoće!'' Onda im ode pola ljudi, dovoljno da se ceo sistem obogalji i poremeti. I onda se posle čude auuu ljudi moji otkud oooovooooo... Pa platite više pa se nećete čuditi otkud. I uposlite malo te parazite po kancelarijama i službama.
 
Pre neki dan pročitah da je u toku "egzodus" u Maxi, jer su im smanjili plate a povećali radno vreme.
 

Нови контејнери у општини Стари град


ЈКП „Градска чистоћа” наставља акцију замене старих и дотрајалих контејнера потпуно новим на територији београдских општина, саопштавају из овог градског предузећа.

Током сутрашњег дана, у општини Стари град са терена ће бити повучена укупно 32 класична надземна контејнера запремине 1.1 метар кубни. Ови контејнери ће бити замењени са 32 потпуно нова и функционална контејнера, истог типа и запремине.

Контејнери ће бити замењени на Дунавском кеју, као и у улицама Војводе Бојовића, Мике Аласа, Високог Стевана, Јеврејској, Дунавској и Панчићевој.

Како саопштавају из „Чистоће”, замена старих, дотрајалих и оштећених судова за одлагање комуналног отпада новим обавља се редовно, јер они представљају једну од главних карика у одржавању хигијене града. ЈКП „Градска чистоћа” апелује на све грађане да правилно одлажу отпад како би контејнери што дуже задржали изглед и функцију. Довољно је да у ове контејнере не одлажу шут и други грађевински отпад, кабасти отпад, недовољно угашени пепео и жар, што су најчешћи узроци оштећења и изазивања ватре која доводи до трајног уништења контејнера.

 

Нови џамбо-контејнери на Земунском кеју


Екипе Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” настављају акцију замене старих и дотрајалих контејнера потпуно новим на територији београдских општина, саопштавају из овог градског предузећа.

У току данашњег дана на Земунском кеју биће замењено 16 дотрајалих џамбо-контејнера запремине 3,2 кубика са исто толико потпуно нових и функционалних контејнера истог типа и запремине.

Замена старих, дотрајалих и оштећених судова за одлагање комуналног отпада новим обавља се редовно праћењем потреба на терену. Ови судови представљају једну од главних карика у одржавању хигијене града. ЈКП „Градска чистоћа” апелује на све грађане да правилно одлажу отпад како би контејнери што дуже задржали изглед и функцију. То значи да у ове контејнере не одлажу шут и други грађевински отпад, кабасти отпад, недовољно угашени пепео и жар, што су најчешћи узроци оштећења и изазивања ватре која доводи до трајног уништења контејнера.

Осим замене контејнера, промена технологије одношења отпада је честа активност „Градске чистоће”. Џамбо-контејнер запремине 3,2 кубика мења чак три класична надземна суда од 1,1 кубик, што доприноси побољшању комуналне услуге одлагања отпада и позитивно утиче на изглед престоничких улица. Ови контејнери заузимају мањи део јавне површине, а запримају веће количине отпада. Поклопци џамбо-контејнера су увек затворени па животиње луталице и птице не могу осипати отпад ван контејнера, који се иначе отвара помоћу ножне папуче, што суграђанима знатно олакшава њихову употребу. Поред унапређења комуналних ефеката, џамбо-контејнери имају ту предност да не поседују точкиће, па је њихово померање, изузев камионима „Градске чистоће”, готово онемогућено. Несавесним измештањем контејнера доводе се у опасност учесници у саобраћају, а нова технологија одлагања отпада у џамбо-контејнере решава и овај проблем, саопштавају из „Чистоће”.

af31dee9311f543abce46e1bc9e9fa48_9935466591.jpg


 
Više puta mi se dešavalo da pored kanti u parkovima naletim na đubre u vidu kesa ili papira koje kao da je neko namerno vadio iz kante i bacao tu pored. Iako verujem da povremeno ima i nekih ljudskih uzročnika (npr beskućnici ili sakupljači sekundarnih sirovina), danas sam uvideo da nije samo do njih. Nego i do onih pernatih. 😄
Video sam vranu kako vadi kesu od pojedenog bureka i baca na pod, pa pokušava da je otvori i onda raznosi otpatke. Posle sam vratio veći deo đubreta nazad, a u produžetku sam video izbačeno đubre pored još jedne kante.
 
Vrane sam bezbroj puta video da čeprkaju po kantama za đubre, dok gavrane nijednom.Takođe, gavranove daleko češće viđam da traže orahe, lešnike, žireve i sl., nego li vrane.​
 

Никодијевић: Општина Гроцка добила први мобилни центар за опасни отпад


Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас општину Гроцка која данас пушта у рад први мобилни центар за сепарацију и рециклажу опасног отпада.

Општина Гроцка је прва београдска општина у којој су грађани добили овакву могућност, али се ускоро очекује да овакви мобилни контејнери буду на располагању и грађанима других општина.

Догађају је присуствовала секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, као и председник општине Гроцка Драган Пантелић.

– Мобилни контејнери за сакупљање опасног отпада имају велику улогу у заштити животне средине. Локалним планом за управљање отпадом од 2021. до 2030. године предвиђено је постављање оваквих мобилних центара. Гроцка је прва градска општина која је добила мобилни контејнер за опасни отпад, којим ће управљати општинско предузеће „Еко Гроцка”. Други мобилни контејнер биће додељен општини Младеновац, а преосталих 13 ће ЈКП „Градска чистоћа” распоредити према потребама. Овде се одлаже отпад који не би смео да се одлаже са комуналним или другим врстама отпада који се рециклира – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, грађани Гроцке овде могу да одложе старе аутомобилске гуме и акумулаторе, моторна уља, амбалажу од пестицида или других токсичних материја.

– Деценијама уназад Београд је сав отпад депоновао у Винчи, због чега је било великих проблема. У току је финализација тог великог пројекта, такo да санитарна депонија у Гроцкој неће више генерисати загађење животне средине. Пројекат предвиђа и почетак производње топлотне енергије у Винчи, што ће уједно бити део дугорочног решавања питања санитарног одлагања отпада, за чији квалитетан рад морамо више да се бавимо рециклажом. Предузеће „Еко Гроцка” ће сходно потребама доносити одлуке о локацијама на којима ће бити постављен мобилни контејнер. Задатак Општине Гроцка је да сада информише грађане како би сазнали све појединости у вези са одлагањем опасног отпада. До краја године набавићемо дробилицу за кабасти отпад, коју ће такође користити предузеће „Еко Гроцка” – казао је Никодијевић.

Он је додао да је ово предузеће добар пример будући да је уградњом специјалних филтера у топлани практично елиминисало емисију штетних гасова упркос чињеници да се користи угаљ.

– Нажалост, има још топлана које раде на угаљ, јер није могуће у кратком временском периоду изградити инфраструктуру и обезбедити прелазак на еколошки прихватљивија горива. Управо зато је ово добар пример, јер нема емисије штетних честица иако топлана ради на угаљ. Ипак, постоји још доста објеката у општини Гроцка којима је потребна уградња савремених филтера. Ситуација је можда најугроженија у Дому здравља, за који смо се договорили да конкурише преко Секретаријата за заштиту животне средине за пројекте Града, а који ће након тога преузети финансирање решавања тог проблема. Наравно, све ово су изнуђена решења која ће бити актуелна до потпуног прикључења читаве општине на гасовод. Завршена је секундарна фаза гасификације, остало је још неколико подстаница и верујем да би у року од 12 до 18 месеци читава општина имала потребну инфраструктуру за прелазак на гас. Ипак, не смемо заборавити ни индивидуална ложишта која су велики загађивачи, али тако ће бити све док људима не будемо омогућили алтернативу. Донели смо такође и одлуку да „Еко Гроцка” преузме и одржавање зелених површина, за шта ће Град обезбедити новац. Становници Гроцке су равноправни грађани Београда и све што радимо има за циљ побољшање квалитета њиховог живота – закључио је Никодијевић.

Председник општине Гроцка Драган Пантелић захвалио је Скупштини града и Секретаријату за заштиту животне средине на реализацији овог пројекта.

– Имамо заиста одличну сарадњу са Градом Београдом и као приградска општина имамо исти третман као и централне. До сада грађани наше општине нису имали прилику да одлажу опасни отпад на адекватан начин, али то се сада променило и потрудићемо се да мобилни контејнер користимо на што бољи начин – рекао је Пантелић.

Директор предузећа „Еко Гроцка” Никола Мацановић је рекао да је постављање мобилног контејнера за опасни отпад први заједнички пројекат са Секретаријатом за заштиту животне средине.

– У плану имамо и акције током којих ћемо обилазити насеља на нашој општини и прикупљати кабасти, али и друге врсте отпада. Имамо много идеја које желимо да реализујемо, попут топлане у којој смо елиминисали штетне гасове, и сигуран сам да ћемо ускоро моћи да се похвалимо новим резултатима – рекао је Мацановић.​

33cdc868b589567a2e53b66e1844703b_3387588938.jpg


d17d3299d84eb53c4f48d2a5ad9b8b09_2176722921.jpg


0f46bc573b3c5e88651cc472824b1612_1165696822.jpg


c8d4694cdbd9c4bb58f23194ea0531ba_1538595149.jpg


0841d6c4d1763593e7bf2809132acb00_9212787727.jpg


a565764d2b0e2c60f5a139ea68ab4522_3399433507.JPG


 
Ovo bi moralo da postoji na svakoj opštini po 10ak komada i da se kažnjava bacanje opasnog otpada u obične kontejnere. Za ovoliki grad potrebno je stotine stalnih ovakvih kontejnera plus mobilni za razuđena mesta.
 

Нови џамбо-контејнери на Звездари


Екипе Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” настављају акцију замене старих и дотрајалих контејнера потпуно новим на територији београдских општина.

У току данашњег дана, у Улици Димитрија Туцовића на општини Звездара биће замењено 39 дотрајалих џамбо-контејнера, запремине 3,2 кубика, са исто толико потпуно нових и функционалних контејнера истог типа и запремине.

Замена старих, дотрајалих и оштећених судова за одлагање комуналног отпада новим обавља се редовно пратећи потребу на терену. Ови судови представљају једну од главних карика у одржавању хигијене града. ЈКП „Градска чистоћа” апелује на све грађане да правилно одлажу отпад, како би контејнери што дуже задржали изглед и функцију. То значи да у ове контејнере не одлажу шут и други грађевински отпад, кабасти отпад, недовољно угашени пепео и жар, што су најчешћи узроци оштећења и изазивања ватре која доводи до трајног уништења контејнера.

Поред замене контејнера, и промена технологије одношења отпада јесте честа активност Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа”. Џамбо-контејнер, запремине 3,2 кубика, мења чак три класична надземна суда од 1,1 кубика, што доприноси побољшању комуналне услуге одлагања отпада и позитивно утиче на изглед престоничких улица. Ови контејнери заузимају мањи део јавне површине, а примају веће количине отпада. Поред унапређења комуналних ефеката, џамбо-контејнери имају и предност у томе што не поседују точкиће, па је њихово померање, изузев камионима „Градске чистоће”, готово онемогућено. Несавесним измештањем контејнера учесници у саобраћају доводе се у опасност, а нова технологија одлагања отпада у џамбо-контејнере решава и овај проблем, наводи се у саопштењу овог комуналног предузећа.

 

На Вождовцу замена дотрајалих контејнера


ЈКП „Градска чистоћа” и данас спроводи акцију замене старих и дотрајалих контејнера на територији београдских општина, саопштили су из овог комуналног предузећа.

Током дана са улица општине Вождовац биће повучено 185 дотрајалих контејнера. Стари контејнери запремине 1,1 кубик биће замењени потпуно новим и функционалним контејнерима истог типа и запремине. Ови контејнери се отварају помоћу ножне папучице, чиме се избегава контакт са поклопцем контејнера. То значи да контејнери након употребе остају затворени, а на тај начин онемогућено је расипање отпада.

„Чистоћа” апелује на све суграђане да уложе додатни труд и да правилним коришћењем ових судова помогну да се очувају, како би што дуже остали у употреби. Довољно је да у ове контејнере не одлажу шут и други грађевински отпад, кабасти отпад, недовољно угашени пепео и жар, што су најчешћи узроци оштећења и изазивања ватре која доводи до њиховог трајног уништења, наводи се у саопштењу.

 
Razumem rezon iza ovoga iako ne mislim da je to resenje. Problem sa kojim se susrecemo u YBCu je slican pa su sve kante uklonjene i ostali su samo kontejneri. Stvar je u tome da ce ljudi (st***) gde god postoji kanta ostavljati kese sa djubretom pored jer im je par metara blize i to psi i ptice neminovno preko noci pocepaju i raznesu smece svuda.
Takodje kada su postavili na rampama kontejnere za staklene ambalaze napravila se deponija, izgledalo je kao u Bangladesu. Trebalo mi je skoro mesec dana i bezbroj poziva administrativnim sluzbama dok kontejneri nisu na kraju uklonjeni. To je bilo jedino resenje. Bukvalno smo od dva zla izabrali manje.
 
Tj ko hoće da baci djubre mora da izadje na kolovoz...
 
Vrh