Šta je novo?

JKP Gradska čistoća

Da li se za poslove čišćenja angažuju ljudi kojima je presudama određno da se bave društveno korisnim radom? ("osuđenik" mi je preteška reč...)

Čini mi se, nisam siguran, da u blokovima u poslednje vreme neke poslove koje su ranije radili "Zelenilo" i "Čistoća" sada rade radnici sa manje iskustva, a i ne nose njihovu radnu odeću (zelena i narandžasta) nego neke teget kombinezone...

Ima i toga.

Evo ti čak i video Marke Žvake...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vgOcl8sm-nk[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Chmh55aZsL0[/youtube]

Овај лик лепо рекао, глупо правило где чистоћа чисти само бетонске површине, а зеленило зелене површине. Боље би било да сву чистачку оперативу и пражњење свих канти и ђубријера преузме чистоћа, а зеленило да се бави само баштованским делом (кошење, орезивање, сађење, заливање).

Uskoro krece postavljanje kanti na kljuc i sifru, bice reciklaznog karaktera.
Za sada to postoji u par gradova u Nemackoj, a kod nas ce biti postavljeno na Vracaru za pocetak.
Ovo je neka ekskluziva uskoro ce te znati vise, dojavio mi laufer :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661407#p661407:3gtsrlvy je napisao(la):
astrodule » Sre Sep 18, 2019 11:43 am[/url]":3gtsrlvy]Da li taj laufer pominje i uklanjanje postojećih kontejnera u blizini tih na ključ?
Ne uklanjaju se, ovi na sifru ce biti iskljucivo za stanare. Mozda eventualno smanje broj obicnih posto 90% smeca bacaju stanari, ali te detalje ne znam. Raspitacu se

Pa upravo to bi bilo sjajno, naročito ako 90% bacaju stanari.

Bilo bi idealno da kafići imaju svoje kante pod ključem.

То би требало увести као обавезно за угоститељске објекте - закључани рециклажни контејнери.

Mislim da su ovo te nove smart kante na solarno punjenje sa sifrom. Pominjao sam pre mesec dana da ce na Vracaru testirati te kante pa izgleda da je to to. Digitalni displej za parking, digitalne kante sta li je sledece digitalno? :)

Koje besmisleno trošenje para. Ovaj projekat treba odmah zaustavti jer nam je nepotreban i štetan za ukupno dobro grada i te pare treba preusmeriti na korisne stvari za čistoću.

Пре свега да запосле много више чистача, то нам је потребније од дигиталних контејнера. Видели смо како је прошао експеримент на Теразијама.

Gledam dosta po kraju "Đilasove" podzemne kontejnere. Svi su uklonjeni i stavljeni su novi poklopci je su stari bili razvaljeni. Mali deo je pretvoren u reciklažne. OK, dobra ideja je propala jer su otvori bili loši za kabastije smeće i nije bilo dovoljno kamiona sa kukom za pražnjenje, ali ne znam zašto se odustalo od ideje podzemnih kontejnera.

Sa obzirom da imaju manjak radnika, podzemni kontejneri koji primaju više đubreta nego nadzemni su odlično rešenje. Evo, kod mene su na moje insistiranje dodali još jedan običan kontejner jer su stari bili prepunjeni jer se prazne na dva dana i sada je situacija podnošljivija. Podzemni kontejner zamenjuje 3-4 nadzemna (ako ne i 5), ne rasipa se smeće, ne mogu preturači đubreta da sve razbacaju, a ni životinje ne mogu da raznose smeće.

Problem ostaje kabasto smeće koje bi sada svo moralo da se ostavlja pored kontejnera, ali to se i sada ostavlja i prilično redovno odnosi (ne samo prve subote u mesecu već skoro svaki dan prolazi kamion).

Što se tiče malih otvora koji su bili glavna smetnja - preispitajte kako vi bacate smeće. "obični" ljudi ne koriste džakove, već kese do 40l i one bez problema ulaze u kontejnere, čak i sa malim otvorima.

Problem su kafići i prodavnice koji koriste džakove. Svaki Maksi, Aman i ostali bi morali da imaju svoje kontejnere, a ne da bacaju svoje đubre u kontejnere. Isto tako i kafići.

Shvatate li koliko smo mi daleko od raznih reciklaža kada ne možemo ni đubre da pravilno odlažemo. Velike pare su u đubretu i JKP Gradska čistoća bi mogi biti vrlo profitabilno preduzeće kada bi se uvelo reda u odlaganje otpada i kada ne bi prodavali Vinču strancima za posao koji i sami možemo da odradimo.

Ја мислим да би чак поред подземних контејнера требало направити и подземне ђубријере на местима веће концентрације људи (стајалишта јгп, јавне установе, брза храна...).

Sramota je što su đubrijere prepune. Samo da napomenem i ovde da njih čisti Zelenilo što je posebna glupost i klasičan primer podele nadležnosti gde svi mi ispaštamo.

Zelenilo stalno na prijave o prepunim đubrijerima apeluje na građane da krupno đubre baca u kontejner i tako se mi što prijavljujemo i oni vrtimo u krug, a količina đubreta se ne smanjuje.

Inače, sviđa mi se ideja kontejnera na katanac i svi ugostiteljski objekti u gradu bi trebalo da imaju samo svoje kontejnere i to reciklažne, jer oni najviše i najlakše mogu da recikliraju.

Ђубријере по парковима су у надлежности зеленила, као и смеће по травњацима и парковима, жбуњу, што је по мени глупа подела. Зеленило треба да се бави баштованским пословима (кошење, орезивање, сечење, сађење) и одржавање парковске инфраструктуре, а чистоћа смећем. Рециклажу треба увести као обавезну за све правне субјекте, што приватне што јавне.

Treba zapravo objediniti sva gradska preduzeća i napraviti tehničke sektore.
Projektovanje na primer Zelenila, Beograd Puta, elektrana, Parking Servisa, groblja... može biti pod jednim krovom i u jednoj zgradi čime bi se smanjilo potrebno vreme i povećala efikasnost, a preostali ljudi bi mogli da projektuju nešto drugo.

Smeće sada čisti svako preduzeće posebno umesto da to bude jedinstven servis sa maksimalnom efikasnošću koji će da radi sva čišćenja i odvoženja smeća po gradu.

To би и било најбоље. Екипама за интервенције БВК и електрана се нпр. мало разликује посао када су у питању ископи. Зеленило може да користи бројнију механизацију БГ пута за своје грађевинске радове, а кипери свих комуналних предузећа могу да се користе за зимску службу. Исто тако цистерне БВК и чистоће могу да се користе за заливање садница, а камиони са корпама расвете могу да се користе и за орезивање.

Kada bi se sve što može objedinilo oslobodila bi se radna mesta za deficitarna zanimanja i usluga bi bila mnogo jeftinija.

Mogu misliti koliko je trenutno papirologije potrebno ako neko JP treba neku mehanizaciju od nekog drugog JP ili kada treba da sinhronizuju svoje aktivnosti.

Многе општине по Србији имају обједињене ЈКП, или типа чистоћа, зеленило, пијаце и погребно у једном предузећу, водовод и друга дистрибутивна предузећа (топлане, дистибуција) засебно.

Ovde su za sada vecinu odradili mada ja iskreno ne vidim razliku tj sta su hteli da postignu sa ovim citacima u odnosu na pre ali ajde valjda kao Vracar pa mora da bude fensi prica da se namiri ego lokalcima. Ja sam "stara skola" volim nogom da podignem da ubacim a panju okacim pored ;)

Malo sam se dopisivao sa Beokomom i Gradskom čistoćom ovih dana i sve to zbog prljavštine u kraju.

Konkretno sam prijavio prostor ispred svoje zgrade i ispred susedne (naročito parkinge)

Pogledajte prilog 1

I onda su rekli da su očistili, a očistili su samo jedan red parkinga, a ostalih 6-7 nisu ni takli, pa sam to prijavio, pa je NBG inspekcija to potvrdila i rekla da su im iz Čistoći telefonski obećali da će završiti započeto.

U međuvremenu sam poslao i mejl Čistoći i pitao ih da li imaju manjak radnika jer nisam skoro video čistače i zato što iza cisterne (koja ide ređe nego pre) ide samo jedan radnik sa crevom.

I danas dva radnika sa crevom iza cisterne, detaljno čiste kolovoz i trotoare, čak su se zavlačili u parkinge. Eto, što kaže stara poslovica "Ne je*e lep, već uporan"

Нисам сигуран да ли су избацили из употребе старе ФАПове њушкаше, али једног су сеедили изложили испред управе.
Слик је са фб странице Фабрика аутомобила Прибој - ФАП.

Vrh