Gledam dosta po kraju "Đilasove" podzemne kontejnere. Svi su uklonjeni i stavljeni su novi poklopci je su stari bili razvaljeni. Mali deo je pretvoren u reciklažne. OK, dobra ideja je propala jer su otvori bili loši za kabastije smeće i nije bilo dovoljno kamiona sa kukom za pražnjenje, ali ne znam zašto se odustalo od ideje podzemnih kontejnera.
Sa obzirom da imaju manjak radnika, podzemni kontejneri koji primaju više đubreta nego nadzemni su odlično rešenje. Evo, kod mene su na moje insistiranje dodali još jedan običan kontejner jer su stari bili prepunjeni jer se prazne na dva dana i sada je situacija podnošljivija. Podzemni kontejner zamenjuje 3-4 nadzemna (ako ne i 5), ne rasipa se smeće, ne mogu preturači đubreta da sve razbacaju, a ni životinje ne mogu da raznose smeće.
Problem ostaje kabasto smeće koje bi sada svo moralo da se ostavlja pored kontejnera, ali to se i sada ostavlja i prilično redovno odnosi (ne samo prve subote u mesecu već skoro svaki dan prolazi kamion).
Što se tiče malih otvora koji su bili glavna smetnja - preispitajte kako vi bacate smeće. "obični" ljudi ne koriste džakove, već kese do 40l i one bez problema ulaze u kontejnere, čak i sa malim otvorima.
Problem su kafići i prodavnice koji koriste džakove. Svaki Maksi, Aman i ostali bi morali da imaju svoje kontejnere, a ne da bacaju svoje đubre u kontejnere. Isto tako i kafići.
Shvatate li koliko smo mi daleko od raznih reciklaža kada ne možemo ni đubre da pravilno odlažemo. Velike pare su u đubretu i JKP Gradska čistoća bi mogi biti vrlo profitabilno preduzeće kada bi se uvelo reda u odlaganje otpada i kada ne bi prodavali Vinču strancima za posao koji i sami možemo da odradimo.