VIDEO
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=08&dd=14&nav_id=888255
Neki komentari
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=08&dd=14&nav_id=888255
Masovna gradnja po 500 EUR je spas
Ponuda loša, tražnja ništa bolja. Tako se trenutno može opisati stanje na srpskom tržištu nekretnina.
(Foto: Freeimages.com)
(Foto: Freeimages.com)
Procenjuje se da pad cene kvadrata i do 400 evra nije pospešio prodaju stanova.
Stručnjaci tvrde da je koncept masovne stambene izgradnje najbolje rešenje za oporavak tog tržišta i upošljavanje građevinske industrije.
Država mora da se odrekne participacije za zemljište, treba smanjiti takse za stambeni kvadrat i privući investitore koji bi gradili na milionima neiskorišćenih kvadrata širom zemlje. Stručnjaci kažu da jedino masovna gradnja može da bude šansa i za graditelje i za budžet građana.
"Znači cena bi se kretala oko 500 evra, a u masovnoj stambenoj izgradnji investitor ne bi išao na zaradu nego na promet umesto 100 evra po kvadratu bi zarađivao 15 -20, a to znači da bi građani uz stambene kredite mogli da kupe stan lakše", kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije.
Nema više inata na tržištu nekretnina. Za prodavca stana više ne važi pravilo - držaću se cene pa makar ga nikad ne prodao, a i kupci su sve fleksibilniji. Cena kvadrata od dve hiljade evra sada je, bez obzira na lokaciju, nemoguća. Njen pad, koji se meri stotinama evra, ne znači bolju prodaju.
"Na primer, stan u Grčića Milenka na nižim spratovima od nekih 43 kvadrata koštao je 52 000 evra, prodavao se šest meseci i nismo uspeli da ga prodamo", kaže Kaća Lazarević iz agencije za nekretnine Alka.
Dakle, u starogradnji postoji minimalno interesovanje, ali novogradnja, tvrde stručnjaci, i dalje ima šansu. Međutim, retki su primeri privatnih građevinskih kranova koji se efikasno vrte i investitori koji posao mogu da završe u obećanom roku, a istovremeno su spremni na rizik.
Imamo raznoliku ponudu, prodaja dobro ide, ali, naravno, nisu svi stanovi prodati.
Stanje na tržištu nekretnina u Srbiji je takvo da, iako smo usred građevinske sezone, ona za mnoge nije ni počela, a za druge se već završila.
Neki komentari
Imamo situaciju da sirotinja zivi u stanovima, a sela se prazne i niko ne obradjuje zemlju. Mi uvozimo beli luk, pobogu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mladen, 15. avgust 2014 09:07)
Pod broj jedan uvesti red u poslovanje agencija za nekretnine pod dva uvesti pasoš za građevinarstvo sa tačnim specifikacija šta je uradjeno u stan smanjiti državne troškove za priključenje zgrade i za gradsko gradjevinsko zemljište. Sve prevare kažnjavati zatvorom od min 5 godina smanjiti kamate na kredite. Povećati porez na prazne stanove na jedno 1000 dinara po kvadratu mesečno smanjiti papirologije uhapsiti sve inspektor i opstinare koji uzimaju mito zabraniti izlaske iz gabarita gradjevinskih dozvola a kao kaznu rušiti objekat itd
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (trta, 14. avgust 2014 19:57)
Molio bih Vas da vise ne intervjuisete predstavnike samoproklamovanih organizacija.. Goran Rodic, Gradjevinska komora Srbije ne postoji, nigde nije registrovana niti ima sajt. To zvuci kao da zamenik predsednika odeljenske zajednice komentarise cenu barela nafte u Venecueli...
(Dragan, 15. avgust 2014 09:46)
Ovi stanovi sto su napravljeni neko bi i kupio da nije straha od gubitka posla.
Govorim iz licnog iskustva.Ja bi mogao da otplacujem 150-180 eura mesecno kredit ,ali jednostavno strah da sutra moj gazda moze da zatvoriu firmu i da cu naci isto placen posao veoma tesko..
Isto tako krediti za stanove su teska otimacina.Banke prakticno uzimaju duplo od onoga sto daju.
To je po meni glavni problem,ne cena kvadrata vec uzasno losi krediti.Ljudi ulaze u kredite i zapadnu u situciju iz koje nema izlaza.Moj brat je uzeo kredit od 20000 eura na 20 godina ,rata je 190 eura.U prevodu ako uzmemo prostu matematiku 20 godina x 12 meseci x 190 eura je 45600.Neka uz odredjene stavke bude i 5000 manje ,opet je 40000 za pozjmljenih 20000.Iskreno to je teska otimacina ako se pogleda koliko su smesne kamate na stednju.
(kredit, 15. avgust 2014 10:10)
@ (Razmislite Malo, 15. avgust 2014 09:22)
Evo ja sam razmislio.
Dosao sam do zakljucka da meni kao osobi koja nema da nasledi stan koji su komunjare dodelile roditeljima, koji ima samo dedinu kucu koju je sam sazidao a u kojoj mu zive roditelji odgovara da padne cena kvadrata!
Znas li zasto? Pre svega da bi mogao da se osamostalim i da ne bi ljudima kao sto si ti, koji su u 90% slucajeva dobili stan od komunjara nekim mutljavinama morao da placam kiriju za neku rupu iz sedamdesetih!
A tebi ako smeta sta da se radi, zivi u snovima.
(Molim te bez vredjanja inteligencije, 15. avgust 2014 10:09)
Ako je kvadrat u Lisabonu €650 ne mere u BGD biti €2000 ili kolikoe vec.
Realna cena je €450-500. Na taj level ce i doci.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Custendil Pasa, 15. avgust 2014 09:29)
U Turskoj na 100m od mora kvadrat novo gradnja extra 500e kvadrat. Masovno im iz Evrope dolaze penzioneri prebacuju svoju penziju i kupuju stanove i tu žive. Sa time da ti stanovi od 500e su u rangu sa našim od 1800e. Slažem se da bi postigli nešto svi moraju da se uključe i država i građevina ali mislim da je to nemoguće osim ako nas neka država ne preuzme .
(vescera, 15. avgust 2014 11:01)
Kada se sada prosetate Novim Beogradom,centrom grada,videcete dosta nedovrsenih stambenih zgrada . Takodje,postoje i one koju su zavrsene a zvrje prazne ili su za najam. Ukoliko pogledate oglase videcete da je ponuda MNOGO veca od potraznje. Gradnja novih vecih stambenih ili poslovnih jedinica,prosto,nema smisla zbog male kupovne moci gradjana. Problem koji nije resen je STANDARD GRADJANA. Fizicki,vi na postojece stambene jedinice mozete izgraditi jos hiljade.... ili praviti neke nove, samo je pitanje "Ko ce to kupiti?".Inace,izjava g.Rodica o kvadratu u vrednosti od 500 evra je vrlo neozbiljna i najblaze cu reci da nije istinita!
Sa prosekom plata od 400€ i sa cenama za m2 kakve danas jesu, tesko da ce se ista promeniti. Sa druge strane, sve manje mladih uopste i planira zivot ovde, tako da ako masovnu gradnju planirate, onda je bolje da gradite staracke domove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ex sns, 15. avgust 2014 11:17)
Ne razumem. Ko ne moze da kupi stan u BG, nema dobru platu pa neka ide u neko manje mesto, selo.
(Biljana Dj, 15. avgust 2014 11:11)
U menjem mestu je jeftiniji stan, ali i posao se teze nalazi i nize su plate.
(Zoran, 15. avgust 2014 11:40)
@bez vređanja inteligencije molim,
Nikakve komunjare nisu poklanjale stanove, za te stanove koje je država gradila se decenijama izdvajalo od plata u stambeni fond a stanovi su bili samo za korisćenje a ne u vlasništvu.Stanarsko pravo je proisteklo iz prava na rad i radnog staža. Tek posle mnogo godina su otkupljeni a mnogi su i preplaćeni. To što ti nemaš §ta da naslediš sem kuće na selu znači da treba da se vratiš da živiš i radiš na selu kao tvoji preci i nema razloga da ti neko poklanja svoj trud i znoj da bi ti živeo u gradu.
(inteligencija, 15. avgust 2014 11:18)
Investitori su i unistili trziste...realna cena po kvadratu je oko 500 evra sve preko toga ide gradjevinskoj mafiji.Ovde niko nije ni spomenuo gradjevinsku mafiju koja je vestacki naduvala cene i ciji sinovi voze kola od 50000 evra.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dokson, 15. avgust 2014 14:28)