Šta je novo?

Jeftina stanogradnja u BG (Subvencija države zemljištem)

Gradice na liniji BG voza te solitere, onako trcis, trcis livada i odjednom Betonsko mega visoko naselje in the middle of nowhere...

@borčanac

možda je konkretno borča brojnija od jednog novobeogradskog bloka, ali čisto sumnjam da je busije, altina i plavi horizonti brojnije od jednog, ne mora da bude novobeogradski, stambenog bloka.

pa naselje stepa stepanović ima 4616 stanova i 146 lokala.

to mu dođe kao busije, altina i plavi horizonti zajedno.

elem, mislim isto što i ti da će uz ova naselja nakačiti nove gradske blokove po uzoru na stepu stepanović i ubiti dve muve jednim udarcem

@belka

ako je stačno što to za novi beograd ostaje samo lokacija IMT-a. ima mnogo više od 10 hektara.

Jedino što će uraditi je spajanje IMR-a IMT-a u jednu firmu, selidba u rakovicu ili u barajevo, i kompletno uređeno zemljište sa kompletnom infrastrukturom ostaje povlašćenim investitorima.

pri tome ako si gledao vučića u emisiji teška reč pričao je upravo o tome da je procenjena vrednost preduzeća u restruktuiranju prevelika, i da trebamo biti fleksibilniji.

kao primer naveo je neku firmu iz leskovca, koja je procenjena na xy eura, i kako je to mnogo i da je bolje je dati za manje pare ali da se pokrene neka investicija.

e to ti je belka uvod u poklanjanje imovine državnih preduzeća.

@11030.

bilo bi odlično da te stanove grade na liniji bg voza.

Mozda je lokacija na N. Beogradu u trouglu Aerodrom-Radiofar-Bežanija (groblje)

image002.jpg

I meni se cini da je druga strana bezanijskog groblja pogodna za ovo...A sta mislite, gde bi moglo u Zelezniku da se gradi? Iskreno, ako bude Ovca u pitanju, ne vidim kako je ova cena povoljna, pa nek prolazi taj bg voz sto puta.

i mišković je vratio neko zemljište kod kvantaške pijace.

Koliko sam ja čuo, za aerodrom je otkupljena neka zemlja kada se planiralo proširenje. Da li je istina, ne bih znao.
A što se tiče ovče, ako ima bg voza, dil u opšte nije loš. Vozu treba 10 tak minuta do vukovog spomenika. Daleko manje nego meni koji sam u 21. bloku.

Ako hoćete informacije za Aerodrom pitajte, a ovo zemljište iza Novog bežanijskog groblja je takođe meni poznat teren. Prvo, zemljište kod IMT-a ne može biti nikako, jer je to zemljište u drugoj zoni i nemoguće je da se zgrade Grujićevog kompleksa i zgrade sa stanovima kod fabrike IMT dodiruju maltene sa cenama od 2000 evra kvadrat i 400 evra kvadrat. To je debilno i nećemo nadam se dalje o tome pričati. Ovo gore zemljište na Bežaniji iza groblja ima drugačije namene. Po kilometar od autoputa sa leve i desne strane prostire se Privredna zona Autoput, pokrivena je PDR-om i tu je predviđena gradnja privrednih objekata. Ta zona ide do polovine trase od Kvantaša do Grandkafe a u drugoj polovini je buduće Novo bežanijsko groblje broj 2. Kada gledate od postojećeg groblja prema Aerodromu, taj pojas se prostire u dužini od 1 kilometra. E iza tog pojasa groblja i privredne zone nalazi se zona moguće gradnje ovih jeftinih stanova, ali sad lepo pogledajte tu njivoliku vukoje*******inu (bez pežorativnosti, jer i sam sam poreklom seljak, seljačko dete) bez ikakve infrastrukture, kakva se samo infrastrukturetina (može i infrastrut-kuretina) tu mora dovući, aman - zaman, za koju naš "hero", naša nada u bolje sutra, kaže da će (valjda on sam) država "samo izgraditi neodstajuću infrastrukturu".

Pa od 2003. godine se pokušava 3 puta da izgradi saobraćajnica od Kvantaške pijace do Grandkafe i dole do kružnog toka u Vojvođanskoj i država tačnije Direkcija za građevinsko zemljište odustaje jer nema pare da isplati naknadu za eksproprijaciju zemljišta bivšim vlasnicima. Samo saobraćajnicu od tih potrebnih 1,6 kilometara dužine, šta ćemo za ostalo? Moj prvi utisak je da se neko zaje*******ava sa nama, kao Alisa u zemlji čuda, u toku je jedno istraživanje Aleksandra Vučića kako izgleda biti premijer i šta se može naučiti o konkretnoj privredi, radu, imovini, kad si permijer. Nešto gotovo identično kao i Zoran Đinđić. Ma šta gotovo identično, - identično. Upoznavanje, saznavanje, učenje, vežbanje, lupetanje, blamiranje, neznanje, ponovo lupetanje, pa učenje, pa opet vežbanje, pa saznavanje. Jedan potpun debilizam. I još jedan dokaz za osnovnu tezu: premijeru, šta si radio u životu? Ništa, ja sam bio filozof (Đinđić). Marš, ne možeš da budeš premijer. Prvo deste godina da radiš negde i nešto, pa da budeš premijer. Predsedniče bivši Tadiću, šta si radio u životu? Ništa, ja sam bio profesor psihologij u školi, inače sam završio fakultet za sociologiju. Marš, ne možeš da budeš predsednik. Prvo da deset godina radiš negde u privredi, pa da budeš predsednik. Premijeru šta si ti radio u životu? Ništa, ja sam bio dobar student, najbolji pravnik i bio sam političar opozicioni dvadeset godina (Vučić). Odgovor napišite sami.

Da dodamo još nešto i iznerviramo sve živo. Predsedniče Miloševiću, šta ste vi radili u životu? Ja sam radio u bankarstvu i privredi pre nego što sam postao predsednik. E tako predsedniče, vi možete da budete predsednik. Vi znate.

mesija je lepo rekao da će grad da deli svoje zemljište, a ne da vrši eksproprijaciju od seljaka pa da onda gradi.

možda je zona oko kvantaša upisana kao privredna zona, ali GUP nije sveto pismo, i što smo hiljadu puta u praksi i pokazali, kad zakon smeta mi ga promenimo (aflatoksin).

a tu već postoji infrastruktura. pa gospodin miško je o svom trošku već dovukao infrastrukuru na zemljištu koje je vratio gradu.

tako da će arapi dobiti besplatno opremljeno zemljište i verovaton će moći da ga urede kako god budu želeli, ne obazirući se na ikakve urbanističke usluve.

MilisaV":78rna6oc je napisao(la):
@borčanac

možda je konkretno borča brojnija od jednog novobeogradskog bloka, ali čisto sumnjam da je busije, altina i plavi horizonti brojnije od jednog, ne mora da bude novobeogradski, stambenog bloka.

pa naselje stepa stepanović ima 4616 stanova i 146 lokala.

to mu dođe kao busije, altina i plavi horizonti zajedno.

elem, mislim isto što i ti da će uz ova naselja nakačiti nove gradske blokove po uzoru na stepu stepanović i ubiti dve muve jednim udarcem

@belka

ako je stačno što to za novi beograd ostaje samo lokacija IMT-a. ima mnogo više od 10 hektara.

Jedino što će uraditi je spajanje IMR-a IMT-a u jednu firmu, selidba u rakovicu ili u barajevo, i kompletno uređeno zemljište sa kompletnom infrastrukturom ostaje povlašćenim investitorima.

pri tome ako si gledao vučića u emisiji teška reč pričao je upravo o tome da je procenjena vrednost preduzeća u restruktuiranju prevelika, i da trebamo biti fleksibilniji.

kao primer naveo je neku firmu iz leskovca, koja je procenjena na xy eura, i kako je to mnogo i da je bolje je dati za manje pare ali da se pokrene neka investicija.

e to ti je belka uvod u poklanjanje imovine državnih preduzeća.

@11030.

bilo bi odlično da te stanove grade na liniji bg voza.

Па Борча је конкретно бројнија од четвртине НБГ, као општине а и сама има стамбене блокове. :)
Борча има пописано 17000 станова 2011, сад је то далеко више. Пола броја станова у Степи је у овом тренутку у изградњи у Борчи.
Колика је Батајница...

Него нисам мислио на то. Мислио сам на сва дивља насеља БГДа заједно. Дивљих објеката је колико. 180000?

Nasmeja me belka sa ovim komentarom : sta ste vi radili u zivotu ? :)

Inace nadam se da nece zaziveti ni Beograd na vodi ni ova jeftina gradnja u Beogradu , jer gospoda na celu sa vucicem nemaju blage veze sta je to ekonomija , a sto je najgore nemaju blage veze ni sa jednom drugom drzavnom oblasti , osim samog politikanstva .
I opet sto je najgore tako nam je unazad vec 12, 24 , 70 godina

11030":24ar4818 je napisao(la):
I meni se cini da je druga strana bezanijskog groblja pogodna za ovo...A sta mislite, gde bi moglo u Zelezniku da se gradi? Iskreno, ako bude Ovca u pitanju, ne vidim kako je ova cena povoljna, pa nek prolazi taj bg voz sto puta.
Каква је разлика? Железник или Овча, до центра 13 километара, ма све исто.
Под условом да насеља буду комплетна, није важно која је утрина у питању. Само инфраструктура, садржаји и добра повезаност. Мислим да за тако крупну станоградњу једино може на Палилулској левој обали Дунава да се обезбеди простор. У другим деловима града нема тог простора, а микро локације нису у оптицају. Па још сав државни.

Razlika je sto je Ovca vise predgradje Panceva nego Beograda, ali ajde... Zasto mikrolokacije ne bi bile u opticaju, vec mora da se pravi satelit naselje, dok su rupe po obodu grada ogromne? Sigurna sam da sve to moze negde lepo da se "uglavi". I kao sto rece neko Ivana Ribara je idealno mesto za tu vrstu gradnje, nece valjda da se prave soliteri pored avionske piste...

Od Železnika do Vidikovca postoji ogroman prostor (napominjem, namensko plansko građevinsko zemljište), koji je deo tog zemljišta državni, to neznam. Tu se pričalo o velikom naselju "brdo", "vinogradi" ili "savska terasa" i ima tema o ovome ( http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=21&t=1064 ). Ima, (vidi se na karti), velikih placeva oko toplane, ali neznam čiji su.

Železnik ima neiskorišćen kapacitet toplane i dobio je skoro novu visokonaponsku trafostanicu za proširenje naselja, dobro je saobraćajno povezan (četiri pravca), tako da naselje, što se tiče infrastrukture, ima mogućnost proširivosti.

@ belka

Pročitah sve, ali tvoje najvažnije rečenice još nema. Dakle, gde je rečenica: ''od ovoga neće biti izgrađen nijedan kvadrat''?

Kod naselja Dr Ivana Ribara, (blok 71 i blok 72), ne verujem da će se više bilo šta graditi zbog aviokoridora za sletanje i poletanje aviona, tu avioni lete na oko 200m visine kada sleću. Čak je i stub za 110kV dalekovod spušten sa normalnih 30m, na minimalnih oko 15m visine zbog aviokoridora za sletanje i poletanje.
Blizu tako niskog dalekovoda koji tu stoji preko 30 godina nije planirana gradnja.

Lokacija na opštini Čukarica, kod naselja Železnik je ovde:

Cukarica_novo_naselje_zps6d33fa8d.jpg

Lokacija je odlična, bilo bi dobro kada bi parcelisali za izgradnju naselja sa kućama, tu bi moglo da stane oko 20 000 kuća sa svom potrebnom infrastrukturom i javnim objektima: Vrtiće, škole, igrališta, park, dom zdravlja, crkva, megamarket već imaju (Metro), ali može još jedan TC. Ljudi bi mogli sami da biraju kakvu kuću žele samo je potrebno urbanistički odrediti placeve sa infrastrukturom i mestima za javne objekte. Kako ko ima novca da podigne kredit tako pravi montažnu kuću ili već kupi izgrađenu za 380€/m2 koja je gotova za 30 dana od početka gradnje.

Odlicno Mair, svidja mi se tvoja ideja, lokacija je super, ja prvi kupujem. Neka bude i 450 evra. U prevu si da ja najbolje da budu niske kuce a ne zgrade.

Ali naravno,nema nista od tih jeftinih stanova. To zdravi razum i logika dobro znaju

Nešo, ovu priču nisam još proučio do kraja ili detaljno. Za sada sam samo negirao varijantu za Novi Beograd, jer to je za sada stvarno deplasirano. Danas su u novinama pomenute lokacije Surčin, Batajnica, Mladenovac i da li Miljakovac ili nešto slično, što je podobnije za ovu priču. Međutim, meni su neki direktori građevinskih preduzeća rekli da cena gradnje 1 kvadrata neto ne može ispod 400 evra, ako je to iole korektna gradnja i oprema. Može to i za 250 evra, kažu, ali to je skoro ko montažna baraka otpilike. E sad: meni je ovde najsuludije ovo što je neko genijalno postavio u naslovu teme: subvencija zemljištem. Neverovatna ideja: da poklonimo zemljište. Pa idemo dalje: da ne naplaitimo naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta. Pa ko će da ga uredi? Primer neuređenog, a izgrađenog zemljišta postoji kod nas gde su negde na Kumodražu sagrađene zgrade i nema internih saobraćajnica, trotoara, već ljudi do stanova bauljaju po blatu, to liči na science fiction, neverovatno. Tako je bilo, ne znam da li je Direkcija sada uradila opremanje i uređivanje tog građevinskog zemljišta, ali priča je zvučala neverovatno.

Ova slika koju je postavio Mair sve govori. Videćemo.

Nisam ni ja siguran da će na ovoj lokaciji graditi jer je blizu izgrađenih celina koje već imaju cenu na tržištu, pa bi ovako niska cena m2 bila ne fer prema okolini kao što je: Cerak vinogradi, Vidikovac, Labudovo brdo, Petlovo brdo. Jednostavno ljudi koji žive u ovim naseljima više ne bi mogli da prodaju svoju nekretninu jer je stara preko 30 godina itd.

@nensav
Hvala.

@Gorstak89
Kuće su bolje jer se za manji ili isti uložen novac u kuću i infrastrukturu dobije socijalno zdravija životna sredina tj. zdraviji način života, a pri tome svako bira konačnu cenu, oblik i veličinu objekta (mala su odstupanja). Jedno je kada hoćeš da živiš u centru ili bliže njemu, tu ne možeš da biraš već moraš u više spratnu zgradu 15m, 30m ili 50m visine od 20 do 100 domaćinstava (stanova) u jednom objektu. Tu ima ekonomije za takvu gradnju u centru ili bliže centru, ali na otvorenoj periferiji napravićeš samo "vešarnicu" od zgrade i života u njoj. Ima u Barajevu jedan loš primer naselja.
Koliko sam shvatio na periferiji će graditi da bi cena bila niža.

Cukarica_novo_naselje_zps6d33fa8d.jpg

Ovo zemljište je uglavnom privatno, ali pitanje je koji deo je državni, za najavljenu stanogradnju.
Možda su interesantni placevi desno od naziva "radnih akcija" na slici u Železniku, oko toplane

Nisam ni ja siguran da će na ovoj lokaciji graditi jer je blizu izgrađenih celina koje već imaju cenu na tržištu, pa bi ovako niska cena m2 bila ne fer prema okolini kao što je: Cerak vinogradi, Vidikovac, Labudovo brdo, Petlovo brdo. Jednostavno ljudi koji žive u ovim naseljima više ne bi mogli da prodaju svoju nekretninu jer je stara preko 30 godina itd.

Ljudi, da se prizovemo malo zdravom razumu. Kako nije fer? Jel fer da stan dobijes za dzabe i da posle 10, 15, 20 godina on vredi 80.000 evra (uzimam Vucicevih 80 kvadrata na ovoj lokaciji koju si naveo po ceni od oko 1000 e). Jel fer da raspala betoncina sa instalacijom enterijerom iz 60 tih, 70tih na obodu grada, gde ti treba sat i nesto klackanja do centra kosta 1000e po kvadratu? Jel fer da ne mozes da nadjes posao iako si se iskolovao i nesto kao znas i vredis. Alo ljudi, to je kao i onaj Bojovic sto sere da Vucic mora da zastiti investitore i da je treca zona luksuz, pa treba da se gradi u surcinu i ovci. Izvinite elito iz komunistickih nbg blokova, konjarnika, zarkova i vidikovca, nisam vas prepoznala. Hajde da sad ovi novi zive u vukoje*******inama da bi se ovi prvi osecali uzviseno kad gledaju na bg sa 25 raspalog sprata sa banjickih solitercina.

Inace, ljudi i ne treba da prodaju svoju raspalu matoru nekretninu, nesredjenu i nelegalnu za 1000+evra po kvadratu jer to prijatelju nije normalno. Ljudima treba obezbediti krov nad glavom, da ne moraju da iznajmljuju po nenormalnim cenama i da ne moraju da kupuju po jos nenormalnijim i da im alternativa vise ne bude zivot sa roditeljima i mnogobrojnom rodbinom. I iskreno, boli ne uvo za njighove nasledjene komi stanove koje vise nemaju kome da uvaljuju.

slažem se sa 1030.

gledajući širu sliku za društvo generalno je bolje da stanovi budu jeftiniji.

pojedinci nisu važniji od društva.

i da dodam da retko ko kupuje stan da bi uzeo keš i potrošio na nešto drugo što nije nekretnina,

velika većina kad prodaje stan kupuje ili dva manja ili veći i šta god.

a takvima je manje bitno koja je cena kvadrata. jer za x kvadrata na lokaciji 1 može da se dobije y kvadrata na lokaciji 2, bez obzira na odnos cena.

Vrh