Šta je novo?

Jedan investitor, nova firma za svaku zgradu

doktorrr

Novice
Učlanjen(a)
06.12.2020.
Poruke
4
Pohvaljen
0
Možda bi neko ko dobro razume mogao da razjasni ovu nedoumicu. Meni nije jasno zašto veliki broj investitotra prilikom gradnje svake pojedinačne nove zgrade ili kompleksa zgrada otvara novu firmu za tu svrhu. Dakle ako se investitor zove XX, on kod nove zgrade otvori novu firmu XY, a kod još neke druge opet novu XZ i sve tako unedogled. NA APR su vidi da se mnoge od njih posle gradnje ugase. Zašto oni to rade?
 
To je obavezno kod projektnog finansiranja, banke zahtevaju. U slučaju da ne ispune obaveze mnogo je jednostavnije da banka samo preuzme celu firmu koja je nastala samo zbog jednog projekta nego da tuže da bi se utvrdilo šta je pripadalo projektu. To je barem moje shvatanje.
 
,,, Doktorrr wrote... NA APR su vidi da se mnoge od njih posle gradnje ugase. Zašto oni to rade?.... ,,

Kongrap, Napredak i dr stare firme stajale su i iza svoji projekata , zgrada stanova.... i bilu odgovorni. Nakon i 20 -30 .i kusur godina svako je mogao da ode kod njih i reši svoj problem ako jesu bili nadležni.
Ove za koje pitaš misliš da ce iko moci za 2-3 god da nadje ?
Isparavaju.... uz razne blagoslove.
a spomenute banke
ko bajagi bi trebale biti noseci stubovi a prvo upravo one menjaju mesta, vlasnike , strukturu, imena....

Nekada ,, NEuhvatljive ,, su nazivali razbojničkim družinama
danas moderno i ugledno poslovanje
 
Kada na primer imas firmu koja ima 5 lokala i neko te tuzi (sta god u poslovanju) on u sustini moze da ide na naplatu svoje stete kroz tuzbu i time moze da se naplati kroz tvoje nekretnine. Uobicajena praksa svuda na svetu je da se nekretnine odvajaju kroz svaki LLC ili doo upravo zbog toga. Ako vidis firmu koja na stanju ima nekretnine onda je to
A) vlasnik koji se ne razume dobro u biznis
B) vlasnik koga boli uvo za te nekretnine (na primer udeo vrednosti je previse mali)
C) Trebaju mu nekretnine zato sto se firma zaduzila pa ih tako kupio na kredit
D) Neko ko je toliko siguran u poslovanje da se ne uzbudjuje zbog tuzbi.
ili nesto slicno.

Praksa je da se odvajaju nekretnine zbog toga sto mozes da ih izgubis kroz truzbu.
Ako firma dobije tuzbu a nemas nekretnine onda imas "ogranicenu odgovornost" tj ne mogu da idu na privatnu imovinu.
 
To je sasvim normalno, @vradovic je naveo par osnovnih razloga a ne zaboravite da u korporativnom uređenju ili nečemu što treba da bude nalik tome posebne delatnosti imaju svoje zasebne firme račune itd. I da često su u pitanju povezana pravna lica.

Kongrap, Napredak i dr stare firme stajale su i iza svoji projekata , zgrada stanova.... i bilu odgovorni. Nakon i 20 -30 .i kusur godina svako je mogao da ode kod njih i reši svoj problem ako jesu bili nadležni.
Koliko znam u Kongrapu nisu znali čime sve raspolažu od nekretnina tako da se ne bih oslanjao na odgovornost i lako rešavanje problema. A gde su tek stambene zadruge, skoro sam rešavao jednu situaciju sa stambenom zadrugom Prostor čije kancelarije uzgred prokišnjavaju. Inače zadruga je uknjižena na ko zna koliko stambenih jedinica i objekata u gradu a da vlasnici i ne obraćaju pažnju na to. Nalaženje papira radi pravnog sleda je bio zanimljiv poduhvat.
 
Da pravi poduhvat, ....
zgrada 20-tak godina nije bila uknjižena, i napokon kad su stanari krenuli sa uknjižavanjem bio je to pravi poduhvat ,,seckanja, nerava...
naci preostalu kancalariju,, pohvatati zaposlene kad su na radnim mestima, iskopavaju papire,
pa i požutele potvrde o isplacenosti i dr. , zaboravih više šta je još jureno i,,fatano,, ....i na kraju nositi u katastar.... Potezane su tada veze, mita, advokati....
Poenta je da se ipak , sa tim starim Nezatvirenm fimama i zadrugama ipak nekako završavalo.

Kako ce da završavaju ovi novi sa ovim novim nacinom poslovanja (gašenje firme) to ni sam Bog ne zna, naročito oni koj vec kupuju stanove u fazi sive gradnje gde cak ni ,,prijem,, zgrade nije moguc, dok se ista ne završi
A tek ako nalete na ne savesnog investitora
ko u napred prodaju stanove lele... milion problema, od duplih prodaja pa do ostavljenih žica sa bandere na banderu kroz stan.... a da ne spominjem sitne naknadne probleme zbog loših materijala i još lošijih komajstora koj su to i radili kao podizvodjači podizvodja ...
Koj da ih navata , kad nakon par god spadne nabacana šminka i počnu da iskacu problemi sa ,,kapilarnim vodama, instalacijama, keramikom, parketom, prozorima ,roletnama, vratima....
Kao bajagi sve pod garancijom koju kad se pojuri.... bude burleska i smehoteka jedne tragedije...
 
Poslednja izmena:
Stub garancije i sigurnosti ne sme biti banka vec osiguravajuca kuca za nadoknadu šteta ,
Ko, kako , sčim i skim danas sve gradi ... ama čovek za svaku kupovina stana u novogradnji samo sa ,,Kasko,, osiguranjem ko za auto.
 
To je obavezno kod projektnog finansiranja, banke zahtevaju. U slučaju da ne ispune obaveze mnogo je jednostavnije da banka samo preuzme celu firmu koja je nastala samo zbog jednog projekta nego da tuže da bi se utvrdilo šta je pripadalo projektu. To je barem moje shvatanje.
Čovek je lepo objasnio. Kod projektnog finansiranja koje prate banke, sufinansiranja i partnerstava se prave SPV firme. Na taj način sa lakse prati projekat, raspodeljuje dobit i obracunavaju ulaganja. Dakle to je sve.

Sent from my SM-G986B using Tapatalk
 
Vrh