Šta je novo?

Izbori 2025

Српска (небојкот) опозиција, односно оно мало храбрих у некада храбром данас кукавичком народу је криво за сва напредна бахаћења и издаје.

Која замена теза.

Та храбра мањина јесте правила брљотине, али макар није ону да се као кукавичка већина никако не ангажује. Не рачунам бојкотере. У математици је једно решење, политика је компликована, али оно у јуну 2024. је била један на један зицер победа у преко 10 општина у Србији, Београду и Нишу. То је једина стварно неопростива грешка и то само једног дела опозиције.

Ko koristi te reči? Oni sami?

Hrvatski mediji npr iskljucivo govore ruski predsednik odnosno srbijanski predsednik.

Tako da nije isto.
Oni sami. Jako mnogo državljana Rusije nisu Rusi, što za nas i nije bitno, pa tu distinkciju i ne pravimo, ali za njih jeste.

Hrvati imaju svoj jezički standard koji sami uređuju, gde mi ništa ne možemo, i mogu sutra da počnu da nas nazivaju kako god hoće. Ni nama oni ne mogu da zabrane da ih zovemo kako god odlučimo.

Немам речи.
1753187548824.png

Oni sami. Jako mnogo državljana Rusije nisu Rusi, što za nas i nije bitno, pa tu distinkciju i ne pravimo, ali za njih jeste.

Hrvati imaju svoj jezički standard koji sami uređuju, gde mi ništa ne možemo, i mogu sutra da počnu da nas nazivaju kako god hoće. Ni nama oni ne mogu da zabrane da ih zovemo kako god odlučimo.
To i pričam, mozemo mi sutra da uvedemo zvaničan termin Bosančeros, ali ne znači da će Bosanci početi sami sebe tako da nazivaju, kao što smo mi prihvatili uvredljiv termin Srbijanac, a koji nije potekao iz Srbije.

Chat GPT kaze:
  • Srbijanac / Srbijanka – u normativnim rečnicima (npr. Matice srpske) stoji kao: „stanovnik/stanovnica Srbije“.
  • Razlika Srbin vs. Srbijanac: Srbin je etnička odrednica; Srbijanac je geografsko‑državna (može biti i Mađar, Rom ili Albanac iz Srbije).

Ako je ovo tacno onda Srbijanac je uvredljiva rec na neki nacin jer ti kaze ti nisi Srbin, samo zivis u Srbiji.
Термин није настао као увредљив.
Ali se koristi da na finjaka uvredi, cast izuzecima.

Chat GPT kaze:
  • Srbijanac / Srbijanka – u normativnim rečnicima (npr. Matice srpske) stoji kao: „stanovnik/stanovnica Srbije“.
  • Razlika Srbin vs. Srbijanac: Srbin je etnička odrednica; Srbijanac je geografsko‑državna (može biti i Mađar, Rom ili Albanac iz Srbije).

Ako je ovo tacno onda Srbijanac je uvredljiva rec na neki nacin jer ti kaze ti nisi Srbin, samo zivis u Srbiji.

Što je uvreda? Građanin Srbije je uvreda?

Морао сам да видим ко је започео ову тространу дискусију, кад оно @astrodule. Само што нисам доживао шлаг (швабијанизам), јер Дуле важи за једну од прагматичнијих особа овде. Једино ако...

U principu se trudim da ne započinjem takve stvari, ali nekada ne mogu da se suzdržim.

Isto kao što se trudim da ne napišem da ne vidim smisao ovakve borbe protiv SNS-a, ali neću :)

Chat GPT kaze:

Ovo se jedino moze proveritiu praksi. Odes u Novi Pazar i prosecnom Pazarcu kazeš da je Srbijanac. Njegova reakcija će razresiti dilemu.

Mislim ja se polovično slažem s tom konstatacijom ali mislim da je glupo da ako ne nudim alternativno rešenje, da stalno tražim i ističem neke mane i podsećam ljude da "ovako neće ići".

Takođe je primetno da je zemlja puna ljudi koji su ubeđeni da bi rasturili i ćacije i muriju ko od šale, a kad dođe do pravih frka vidi se da je realan broj takvih mnogo, mnogo manji.

I stalno se (generalno govoreći) pravi ta greška da se Nelečeni i Sekta potcenjuju. A drugi deo ljudi stalno ignoriše činjenicu da nas je EU ostavila na cedilu da ovaj napravi Balkansku Severnu Koreju (i rudničinu), a onda se ti ljudi naljute i odu kad vide da je narod ovde sve kivniji na ovakvu licemernu EU. Kao Zion Williamson npr što je otišao nakon što je pročitao i video da je sve više ljudi besno na EU. Pa naravno da će da budu besni, ne znam šta je tu tako čudno posle toliko godina zavlačenja otpozadi...

Što bi bilo lepo kada bi neko nešto čitao pre nego što krene da "misli", "smatra" i kreira politiku oko nekih reči koje niti razume, niti o njima išta zna.

Da li je reč uvredljiva ili uvredljivost zavisi od upotrebe

Da li je jednako uvredljivo kad te Hrvat nazove Srbijancem, i kad te Srbin iz RS nazove Srbijancem

Ili je nebitno ko kaže, nego kakav je kontekst

To i pričam, mozemo mi sutra da uvedemo zvaničan termin Bosančeros, ali ne znači da će Bosanci početi sami sebe tako da nazivaju, kao što smo mi prihvatili uvredljiv termin Srbijanac, a koji nije potekao iz Srbije.

Odakle je potekao? Brza pretraga po internetu pokazuje da je termin prvo zabeležen među Srbima.

Odakle je potekao? Brza pretraga po internetu pokazuje da je termin prvo zabeležen među Srbima.
oko tog pitanja ni istoricari ne mogu da se usaglase.

i sta je bilo pre 200 godina nije sad ni bitno, pricamo o danasnjem vremenu.

Evo konkretno ovde na forumu, kad neko upotrebi termin Srbijanac ili srbijanski, taj samog sebe ne smatra Srbijancem.

I ja to dozivljavam kao uvredu, bez obzira kakve su njegove namere.

Ps

I nikad neces cuti "ja/mi Srbijanci" vec "oni Srbijanci".

Meni nije jasno kako su studenti izbačeni sa Filološkog ako su oni držali sve ulaze blokiranim i prozore zatvorene. Na snimcima kada izlaze napolje nema murije niti sam video da ih neko nasilno izbacuje i izguruje.

oko tog pitanja ni istoricari ne mogu da se usaglase.

i sta je bilo pre 200 godina nije sad ni bitno, pricamo o danasnjem vremenu.

Evo konkretno ovde na forumu, kad neko upotrebi termin Srbijanac ili srbijanski, taj samog sebe ne smatra Srbijancem.

I ja to dozivljavam kao uvredu, bez obzira kakve su njegove namere.

Ps

I nikad neces cuti "ja/mi Srbijanci" vec "oni Srbijanci".
OK, a ako bi izbacili taj termin (ja ga lično ne koristim, niti mi je prirodan), da li bi ti smetalo "Srbi iz centralne Srbije" (bilo kao slog, bilo da se nađe nova "reč")?

U principu se trudim da ne započinjem takve stvari, ali nekada ne mogu da se suzdržim.

Isto kao što se trudim da ne napišem da ne vidim smisao ovakve borbe protiv SNS-a, ali neću :)
Evo ja ću da započnem ovo i da što kažu englezi pokažem na slona u sobi:

"Ovakva borba protiv SNSa nema smisla"

Ajmo...:bubanj:

Vrh