Šta je novo?

Izbori 2025

Pa ajde sami da rešimo sve i da budemo sila? Plašim se da bez nečije pomoči ovo rešiti ne možemo
Možemo brt, kako ne kapiraš, samo da se skupi 100 odlučnih ljudina i pobacali bi oni sve kordone i sve ćacije očas posla. Samo brt da se okupi ekipa i da neko da zeleno svetlo. I sve bi brt bilo gotovo za 3 sata.

To sam i na poslu slušao X puta, posle svakog protesta ili akcije koja ne bi rezultirala smenom vlasti, nebitno koliki napredak bila u odnosu na jučerašnji dan, uvek bih od istih dijabolčina i ložana slušao iste lovačko-uličarske priče: "ma trebalo je to i to", "ma samo da je jedan krenuo i ja bih", "samo da mi je bila ekipa tu", "samo čekam prvu priliku pa da im j... sve po spisku"...

Podseća na one situacije kad Srbende gledaju utakmice ili emisije-palamuđenja posle utakmica i svi kipe od pameti, svi su prepuni saveta, primedbi, ispravki... a kad ih pogledaš malo šta su ikad postigli u bilo kom sportu ili uopšte, u karijeri ili životu, od tih što laju i busaju se uglavnom sve nula do nule i kompleks do kompleksa. Ali jezičine i narcizam nikad veći.

To mi je uvek bila jedna od najjačih stvari kod ovog opičenog naroda - prizor 100 muškaraca u kafiću, pola ne može da potrči i davi se u cigarama i alkoholu, druga polovina mlađi, žilavi, "brzi" i naloženi ko pavijani ali u životu nisu dali 10 golova/koševa, i svi do jednog imaju reakciju, komentar, savet, ispravku, primedbu, alternativu i rezervni plan za svaki pokret koji se desi na terenu. Ono, svi su selektori, svi su treneri, svi su Maradone... E tako ti je i s ovom utakmicom protiv SNSa. Ljudi koji su izašli na jedan jedini protest 2020. zbog zatvaranja i drugi ljudi koji su 13 godina sedeli kod kuće i "kažnjavali žute" sada dele lekcije i primedbe šta je i kako trebalo i samo prosipaju planove i zakletve šta će sve da urade čim krene prvi juriš na kordon. Samo da im stigne ekipa, evo tu je iza ćoška, nikako da stignu, pukla kesa s pivčugom pa jure limenke po asfaltu rukama... A i ček bre da prođe 462. večiti derbi Titovih blizanaca ili Mančestera i Liverpula. Ali čim stignu, ne bio u koži pandurima i ćacijima...

Poslednja izmena:
@Orfanelin preCednik je vas nazvao rodoljubima i patriotama ( vi niste ni imbecili ni magarci) samo ste zavedeni lazima, ali nikad necete stati iza porodice Cicvaric koja mrzi Srbiju, otac je bio clan dal LDP, jako los covek....

Slusala sam i samo treptala.

Da, inace, blokada magistrale, realno samo vama škodi jer ljudi ne mogu na ZL, a i koje ce fabrike sutra tu da dođu ( ako ti se cini kao suptilna ucena, ma samo ti se cini)

Ima jos ovde Uzicana, qli i iz Zapadne Srb....ljudi, meni se ovo smucilo, onako sve komplet.
Sto kaze @stex_pb , rok je 3 dana, ali sutra odlucuju o zalbi, stvarno treba SVE DA STANE, KOMPLET.

Oni sve zakone krse, onaj adv iz NS stapovima za golf prebio policiju i pusten da se brani sa slobode, ovi 30 dana, onaj Luka u kucnom pritvoru, 2 studenta su vracena u pritvor. Meni je svega majke mi dosta i znam da nisam jedina

Dabome, trebalo bi se ubrzano odvikavati od maštanja o međunardnim institucijama, ali mogu se razumeti ljudi koji se inima obraćaju. Pragmatično gledano, ne može da škodi što se diže dževa i van granica zemlje, mada mi javlja drugar da na vestima Srbija ne postoji, govorim o Nemačkoj. Logično, samo su velike svetske klanice u vestima, obaška što protežiraju naše krimose i prave se mutavi. Verujem da se to malo promenilo u proteklih par nedelja, ali ipak je nebitno. Elem, uleti mi na vajber grupi (društvo iz gimnazije, ništa politika) od drugarice ovaj poziv:

Dragi Svi,

Već nekoliko dana ljudi u raznim krajevima sveta razmišljaju šta može da se uradi kako bi se stalo na put teškim kršenjima ljudskih prava i nasilju koje se od 28. juna sprovodi nad studentima, srednjoškolcima i građanima Srbije. Grupa naših ljudi zaposlenih u međunarodnim organizacijama iz Ženeve i Strazbura se udružila i pripremila pisma za:

- Volkera Türka: United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR): https://forms.gle/jSaveX624BUDPXdh9

- Ginu Romero, United Nations Special Rapporteur on the Rights to Freedom of Peaceful Assembly and of Association (OHCHR): https://forms.gle/N4DxAtbSK8WHdptR6

- Mary Lawlor, Special Rapporteur on human rights defenders (OHCHR): https://forms.gle/mZSi5eZvHsoStADZA

- Michael O’Flaherty, Commissioner for Human Rights (COE): https://forms.gle/7xcveQjsmuuxMzuj9

Pisma su napravljena u obliku Google formulara, nije potrebno da se logujete ili ostavite vašu mejl adresu, već samo da upišete vaše ime, prezime, grad i državu u kojoj živite (inostranstvo) i potvrdite vaš odgovor pritiskom na Submit.

Molim vas da se potpišete što pre, najkasnije do sutra u 11h, kako bi već oko podne pisma bila poslata. Hvala vam puno i delite informaciju, kako bi što više ljudi potpisalo!

Zakasnio sam sa otvaranjem i nisam pročitao šta piše u tim pismima, ali je lako pretpostaviti. Znači, smatram da nikakvi mogući odzivi i reakcije sa tih adresa ne mogu bitno da pomognu u našoj borbi za slobodu i novo društvo. Ali istovremeno znam da pojačavaju nadu i održavaju snagu onih koji žele da učine ono što mogu, pa im zato i pišu, ok.

Lajkovao sam istovremeno postove @Koniljo @Kailan mada iskazuju suprotstavljene poglede na stanje. Zbog toga što mislim da je istinito i jedno i drugo, jer se odvija istovremeno. Potpuno ogoljavanje bojnog polja nam je poslednjih meseci otvorilo oči za sve ono od čega se sklanjao pogled. Postali su očigledni i odnosi snaga, koje svako tumači prema sopstvenom znanju i osetljivosti.

Ljudi, čak i kada su 'utrenirani građani' uređenih društava, teško se pokreću na akciju, ali i kada to najzad čine, mogu da budu sigurni u dve stvari: da će se suočiti sa brutalnošću institucija sile, ali i da će moći da se brane i pravdaju pred institucijama pravde.

Kod nas to nije slučaj, jer država ne postoji, a krimosi su preuzeli sve poluge moći. Huligani su u pandurskim uniformama, a hitna pomoć i vatrogasci ne dolaze. Možda će ovaj proces samoodbrane od nasilja brzo uveriti građane da se moraju organizovati i braniti sa nivoa komšiluka, mesnih zajednica, zborova i sl. Borbu je jedino još i moguće voditi sa grasroots nivoa, i ona će vremenom, ako ne umine, postati vezivno tkivo i tlo za nastajanje političke snage (partija, pokreta), koja će biti spremna za uspostavljanje i održavanje države. Nadam se.

Kapiram one kojima se kidaju živci i obuzima ih bes i očajanje. Iz dubine kala u kojem stojimo, refleksije na sopstveno nečinjenje, slabosti i strahove sada, kao i na propuštene decenije, po prirodi stvari i ljudskoj psihologiji, samo tako i mogu da se doživljavaju. No, borba je uvek put samoodricanja i patnje, ulazak u neizvesno i strah od sopstvene propasti. Šta činiti? Ne znam, a voleo bih da znam.

Recimo.. sanjarim kako građani sve bolje uspevaju da se organizuju, da stvaraju načine i puteve trajne samopomoći; da horizontalna solidarnost učvršćuje ljude 'u veri da možemo'; da će uspeti spoj između znanja i energije mladosti, sa odlučnošću građana spremnih za beskonačni niz bitaka. Jer, nasuprot sveprisutnim pokličima o čistki, lustraciji, zatvorima - u vidu jedne velike metle, velike kofe i velike krpe koji će to da počiste, pa da nam svane (takav je ton većine tih poruka) - treba znati da onog dana kada ova vlast padne, tek će da počne rovovski rat protiv i dalje ušančenih krimosa i njihovih mnogobrojnih pomagača. Koji će nužno duuugo da traje, ne moram da elaboriram zbog čega sve.

Svakome od nas je ostavljeno ponaosob, da upravlja svojim životom kako zna i ume. Sa savešću, ili bez nje, sa strašću, ili bez nje. Ovo bih podvukao: nije vreme da se živi odokativno. Ne treba gubiti vreme i energiju na iluzije, treba učiti brzo i donositi odluke.

Poslednja izmena:
@Orfanelin preCednik je vas nazvao rodoljubima i patriotama ( vi niste ni imbecili ni magarci) samo ste zavedeni lazima, ali nikad necete stati iza porodice Cicvaric koja mrzi Srbiju, otac je bio clan dal LDP, jako los covek....
Његова полиција је нападала људе који су носили заставе Србије, прскала људе сузавцем са пола метра док не пружају отпор и шутала момка на поду.
Нема никаквог разговора док нам не пусти другове из тамнице. Ми нисмо направили проблем, он је направио проблем. Послао је Бизона да нам прети, послао је ону девојчицу што је поставио за председника општине Пожега да нам прети.
А људи су овде замерљиви. А ово су му замерили сви у граду, и они који су за њега.
Чак је и епархија Жичка која је прозвана пре 2 дана на протесту изашла са саопштењем у којем отворено стаје на страну народа.

Ја лично нисам никада у животу био оволико бесан.

Ови не знају када да стану.
1752222988005.png

20132dea-03bb-47d8-82f0-44ce9f54b2bb_waifu2x_noise3_scale4x.png

Ovo su efekti načina borbe do sada (gandijevske metode).

Ako su se u početku malo uplašili kada su videli koliko su studenti aktivni, sada vidimo da su shvatili da mogu da nastave "više, jače, bolje" da nas terorišu.

Neko bi rekao da je ovo dokaz da gube živce i da vide da im je kraj blizu, ali ja bih rekao da je upravo suprotno - osilili su se još više jer su shvatili 100% da ih niko sa strane neće dirati ni zameriti za bilo šta što rade.

Čekamo ponedeljak i da vidimo šta će se u Užicu odlučiti veče pre toga.

Не знам брт. Сећам се оне кампање досманлија 2000их "није тешко бити фин". Колико смо се год тада као клинци спрдали на рачун те и сличних тадашњих кампања, колико год су биле леицемерне у смислу шта је ДС заправо радио са друштвом, државом и економијом, неко је у тој влади у неким сегментима друштва покушавао да направи неки позитивни помак. Ми сада имамо свакодневну кампању свеопштег безумља, насиља, разарања и дезинтегрисања "друштва" уз бонус сатанизацију сопствене деце. Барем у том јавном наступу све владе/власти пре ових Хуљиних су биле Швајцарска наспрам овога. Не видим да су стандарди било чега осим материјалног виши данас него пре 15 или 20 година, напротив. (само немој да рачунамо неке директне последице санкција већ друштвене норме)

Он заиста мора да је Муслиу, немам другог објашњења за ово што ради против Срба.
Није држава народ, 5. октобра је Милошевић изгубио за длаку (ако уопште) иако је провео деценију разарајући Србију, одговоран за масивно уништавање економије земље, сиромашење и етничко чишћење народа. Данас ови несрећници са свом пропагандом и уз далеко мање злочине једва накрпе 40% подршке и то уз помоћ лажне опозиције. И то имају подршку махом међу људима преко 60 година, велика већина осталих не само да није за њих већ је активно против. Код људи рођених после 1985. не могу да накрпе двоцифрен проценат подршке

Иначе, да се мало смејемо, напредњаци који се свађају са вештачком интелигенцијом на тњитеру и губе

1752229019695.png

Ovo su efekti načina borbe do sada (gandijevske metode).

Ako su se u početku malo uplašili kada su videli koliko su studenti aktivni, sada vidimo da su shvatili da mogu da nastave "više, jače, bolje" da nas terorišu.

Neko bi rekao da je ovo dokaz da gube živce i da vide da im je kraj blizu, ali ja bih rekao da je upravo suprotno - osilili su se još više jer su shvatili 100% da ih niko sa strane neće dirati ni zameriti za bilo šta što rade.

Čekamo ponedeljak i da vidimo šta će se u Užicu odlučiti veče pre toga.
Mi osim tih Gandijevskih metoda nista nemamo drugo, ipak ovaj advokat u UE je prvi u redu bio i prosao kroz kordon i dobio 30 dana,
a onaj u Novom Sadu drogiran tukao policiju i udarenog kolima stapom za golf i pusten kuci...dakle selektivna pravda.

Jedno je posle 8mes sigurno - narod nece odustati, da li ce se protestvovati do 2027.ili ce se on oslabiti ranije, videcemo.

Za UE, odmah da ti kazem da su IZUZETNO tolerantni.
U pravu je @Orfanelin , ovde vise nema pozicija opozicija, ovo ono, doveo si oklopnu policiju da zavodi red, sud osuđuje bez pravnih osnova ( ne bi Adv.komora stala iza uhapsenog)...
Uzice ce malo setati, a onda uzima stvar u svoje ruke, a komšije ce pomoci.

To znaci verujem - blokade, bojkoti, građanski bunt koji moze da bude npr malo blokiranje nekih saobracajnica, a moze i totalna blokada grada, ustanova, masovni strajk, totalna blokada magistrale....

Jos su i tolerantni do sada bili, ali nece jos dugo, narod je sve vise besan i ceka konkretne korake, to da ce uzicani da se setaju 30 dana ovako, nema nista od toga.

I jos nesto,
neko ce da debelo odgovara sto je prof.na intezivnoj nezi jer nije dobio terapiju, ali i takvo demontriranje sile.
Najmanje sto ocekujem da sa nacelnikom policije niko vise nece kafu popiti i nazvati mu Dobar dan!

I jos nesto,
neko ce da debelo odgovara sto je prof.na intezivnoj nezi jer nije dobio terapiju, ali i takvo demontriranje sile.
Najmanje sto ocekujem da sa nacelnikom policije niko vise nece kafu popiti i nazvati mu Dobar dan!

Nemamo mi nista od toga. Dok ne dobiju batine svi ti lokalni mocnici i svi njihovi pomagaci - nece se nista promeniti.

Ja sam od pocetka pesimistican jer bez navijaca i ljudi kao sto je bio Velja ilic 2000. nema nista.

Kazem da jedva cekam ponedeljak posle skupa u Uzicu, ali tako sam ocekivao i ponedeljke posle svakog velikog okupljanja i nista se nije promenilo, osim sto su postali jos bahatiji.

Astrodule, jesi li ti ikada bio u onim prvim redovima ispred kordona? Ja nisam i necu pa necu ni da organizujem batinjanje drugih.
A nadam se da se nisu iscrpili miroljubivi nacini jer neko moze da POGINE, a ovaj rezim ne sme da uzmi vise ni jedan zivot.
Lako je reci to sto pricas, kakvi navijaci to se sve placa ocigledno, fukare vecina, a Velja....to je jedinstvrno i moze i opet ali su oni branili izbornu volju i dtugacije je generalno.
To sto ti pises je građanski rat, ali to nosi i zatvorske i krivicne i moguce smrtne ishode i ne treba o tome govoriti ako nema spremnih na taj ishod.
Ja nisam i ne preporucijem. Niti bih volela iko od mojih muških da ucestvuje.

Ja to znam, ali takođe znam da na miran način on neće da ode,

Apsolutno shvatam sve to što ti govoriš i slažem se sa time, ali svi vidimo da represija postaje još jača, situacija je gora nego pre, svi ga puštaju da radi šta hoće i zaista ne vidim kako na dosadašnji način može nešto da se promeni.

On jedva čeka da neko pogine, na sreću studenti i narod su dosta pametni što se tiče ulazaka u sukob, ali ne znam dokle će moći ovako.

edit: mi se ponašamo hrišćanski - ko tebe kamenom ti njega hlebom, ako te neko ošamari, ti mu okreni drugi obraz - kako na taj način može nešto da se promeni?

Da li je do sada ijedan SNS simpatizer promenio stranu, da li je ijedan pandur dao otkaz - NIJE. Sa njima ne može hrišćanski, jbg, samo govnjiva motka, pa posle ćemo da vidimo kako ćemo ih reintegrisati u društvo (da se ja pitam, sve bi ih poslao na njivu, na ulicu da čiste, da prvi put u životu rade nešto korisno za društvo)

Da li je do sada ijedan SNS simpatizer promenio stranu, da li je ijedan pandur dao otkaz - NIJE. Sa njima ne može hrišćanski, jbg, samo govnjiva motka, pa posle ćemo da vidimo kako ćemo ih reintegrisati u društvo (da se ja pitam, sve bi ih poslao na njivu, na ulicu da čiste, da prvi put u životu rade nešto korisno za društvo)

A koji je njihov motiv da promene stranu? To što su pravdoljubivi i pošteni? Ljudi bre, to je sloj stanovništva koji živi za državni posao, kriminal, korupciju. Nesposobni, neobrazovani i uhlebi. Koji je tačno njihov interes u tome da zagrizu ruku koja ih hlebom hrani?

Treba biti svestan da i kad SNS ode, oni će nam ostati. Treba naći način da se marginalizuju maksimalno i da se smanji njihova štetnost po društvo, ali odstranjivanjem SNS-a nećemo magično dobiti bolji narod.

Moja poenta je da do sada nismo ni promil bliži uklanjanju svih tih govana iz svih struktura u koje su se uvukli.

Pa imamo primer da je Vlada pala zbog 4 batinaša što su devojci polomili vilicu bejzbolkom i da su ti likovi pušteni i proglašene herojima.

Evo samo jedan mali primer koji pokazuje koliko se NIŠTA na bolje nije desilo

Vrh