Šta je novo?

Izbori 2025

Тако је. Надстрешница је кинески пројекат уз француски надзор. И сви, укључујући и студенте игноришу то.

А то су две државе које нас тренутно највише буше. Србину се посложило да стресе ланце са себе али не уме и не може. И утисак од синоћ видевши све оно је да народ ипак није крив. Возају га, слуђују сатиру, лажу и издају са свих страна, потпуно је сам и споља и изнутра бушен. Нема ни један медиј, институцију нити савезника и никакво усмерење. А синоћ се конкретно нашао у процепу између полуинтелектуалаца и режима.

Метафорички Ољин Утисак недеље у реалном времену и простору.

Poslednja izmena:
Проблем је што је просечна животна доб у Србији 50 година. Свака политичка струја после СНС-а ће гледати да за себе активира ту велику гласачку масу. Активираће их истим методама као СНС. Без дубинских промена, вратићемо се на исто.

Највећи проблем модерне Србије је неоколонијализам. Клептоманску власт велике слике одржавају на повришини из сопствених користи. Готово у потпуности је угашена српска државност на Косову и Метохији. Постајемо рударска колонија. Јефтина смо радна снага за мотање каблова. Србија да би опстала, морају да се поломе окови. Мора да се одустане од било какве идеје евроатланских интеграција за сва времена. Морају да се покажу зуби свим силама, од Вашингтона до Пекинга. Биће потребно много много одрицања да бисмо се опоравили за коју деценију.
Сазревају генерације са новом свешћу, и без терета бивше Југославије и њеног краха са ратовома, санкцијама и транзицијом.
Сазревају генерације које неће да раде за мање од 800€, и које неће да мотају каблове у кинеским фабрикама нити да рударе у енглеским рудницима.
Ово што проживљавамо је генерацијска револуција са променом свести. Долазе генерације које неће да гледају само своју гузицу као напредњаци и њихови саучесници. Те генерације ће скинути окове неоколонијализма.

У складу са тим:

Јасно је на коју карику режима се мора усмерити а сигуран сам да је уједно и најслабија јер они су ми, односно наш кукољ са бенифицираним радним стажом и бедном платом.

Ћациленд је успешна димна завеса која погрешно усмерује народни и студентски бунт и вредносно побуну спушта на њихов/његов ниво.

Poslednja izmena:
Не знам када је последњи пут нека власт скинута на улици, ако неко зна нек дода. Очекивати да ће обични људи се на Видовдан претворити у прекаљене витезове и почистити вУЧКове јуришнике је сулудо.

99% људи не уме да се бори против тешко опремљене жандармерије. А и да пребијеш и онеспособиш сву ту полицију, шта онда?

Многи се позивају на 5. октобар, али исто заборављају да је Слобу скинуо Нато пакт.

Ви стварно мислите да би ЕУ прихватила да неко са улице упадне у народну банку и владу Србије? Па веће су шансе да би бомбардовали протестанте, него да би се окренули против Вучића.

Динстање и избори. Крунити му подршку. Терати га на лудачке потезе. Нема другог начина.
Bravo! Sve je istina!
Skup juce je ogromna pobeda naroda, a rezim ogoljen da primenjuje brutalnu silu iako otpor nije bio veliki....
Jedino sto ne priznajem su ovi jutros sto su ustali i pocinju " ima i dobrih policajaca", ne priznajem, ćacilend cuvaju, nema vise " morao sam".
Građanska neposlusnost je razlicita, ali da smo organizovani to je i jutros trebalo da se radi, ne mora sve da se bazira na cacilendu, ali na zalost OVA FAZA BORBE BEZ KOORDINACIJE NE MOZE DA USPE

Не знам када је последњи пут нека власт скинута на улици, ако неко зна нек дода.
Mislim da je Euromajdan, ali kod je to kontraverzan događaj.
Sa ostalim se slažem.

Znam da se mnogi neće složiti, ja mislim da ako je ubačenih elemenata bilo, to je onada bila ideja da se proglasi "zeleno svetlo".

Neverovatan broj ljudi juče na protestu.
SNS, SPS režim vlada golom represijom policije.
Student koji citira Nikolaja Velimorovića je previše.Ako je najavljivano da je u 9 rok ultimatuma nema govora posle 9.
Ovo je kraj faze blokada, studenti trebaju pronaći novi način borbe

Poslednja izmena:
Студенти су јуче намерно пустили пробни балон да би видели шта су грађани на своју руку спремни да ураде и какав је одговор власти на то. Закључак: за било какав вид грађанске непослушности неопходна је добра организација и масовност, ништа не може успети ако пар појединаца ради нешто на своју руку. Не могу цео терет борбе против власти да носе студенти, морају и остали грађани да се добро организују и воде начине борбе које сматрају исправним. Зборови би требало да окупе што више људи.

Нису мени толико битни сами зборови колико радне групе, у којима је број људи премали.

Zborovi gube značaj jer sve ovo predugo traje. Džaba zbor ako ništa što se odluči ili predloži ne može da se iznese ako živimo u diktatorskom dupetu kontinenta.

A sve ovo predugo traje jer ga podržava i čuva EU. Na kraju se sve svodi na to. Može i cela zemlja da se okrene protiv njega, dokle god ima murjačinu i ćacije na svojoj strani, podgojene i namirene, niko mu ništa neće moći.

U celoj ovoj situaciji, ja zaista ne vidim kako će SNS pasti osim ako se sami ne uruše ili krenu da previše obećavaju mafiji (i stranoj i domaćoj).

Ovakav način borbe ne dovodi do promene, šta više situacija postaje gora u svakom segmentu društva.

Jedna od dobrih stvari je vraćanje zastave i nacionalnih simbola narodu.

Nadam se da će zborovi opstati jer njihova primarna svrha su lokalni problemi.

Zborovi su rastrzani jer svaki na osnovu afiniteta i stavova članovi sami određuje čime se bave. Nema uputstva niti pravila osim nekih osnovnih od studenata jer je u pitanju direktna demokratija.

Neki se bave samo podrškom studentima i skupljaju peticiju za raspisivanje izbora, neki se bave komunalnim temama, neki izborim za mesne zajednice. Ono što je činjenica da su u njima već viđeni aktivisti, i ljudi iz partija. i da se uvek svodi na isti broj najaktivnijih ljudi. I ja sam aktivan u mom zboru, ali su ljudi sve svesniji ograničenja zbora i da je i on forma političkog delovanja samo nestranačkog.

Poslednja izmena:
Kad mu Zapad bude svirao kraj, kraj će mu i biti. Kada bude počeo da radi ono što NJIMA ne odgovara. On radi neke stvari koje ne odgovaraju građanima, a na to Zapad nesto nije tugaljiv.

To što su za pojam građana glupi potezi : Ćaciji, Ćacilend, mutni poslovi(od kojih su se neki tragično zavrsili, neki nisu, neki pukom srecom nisu), razne stranačke privilegije za lojalnost stranci,...a šta će sedeće da mu padne na pamet, to ni Bog ne zna, a na vrhu svega je nesposobnost vlasti da resi ovaj problem koji se trenutno desava, a koji na sve utiče, Zapad ne zanima. Kao takva, nema legitimitet da bude vlast. Nacin na koji vlast pokusava da resi ovaj problem su igre: Da vam pokazem ko je jači i ne možete vi da izdržite koliko ja mogu da izdržim. Čekam da vidim koja je sledeca igra.

Studenti i oni koji su uz njih blokiraju, protestuju. Odgovor vlasti: Postavljanje Cacija za debelu dnevnicu, koji isto tako blokiraju nesto. Placeni su parama kojima mi građani radnci plaćamo porez i ostalo državi. Za šta ja tebi placam porez? Da bi ti placao Cacije? -Posalji ih tako gde se gradi nesto za opste dobro države, neka guraju kolica, nose građu, pa ih plati od tog novca, sve ok, ljudi bi posteno zaradili.
Studenti i oni koji su uz njih organizuju protest. Odgovor vlasti: Kontra-miting da pokaze kako je ona jača od njih?! Ne bojim se novog kontra mitinga, koliko se bojim toga sta će novo ludo vlast da padne na pamet kao odgovor.

Da li su studenti kao vlast kaze, rusitelji države, finasirani spolja,...ili nisu. Mene kao građanina ne zanima. Dokazi sta su, resi problem i stani iza tog rešenja. Ako nisu ono za sta si ih optuzio i kako si reagovao, snosices posledice. Jer ih svi mi za svoaj dela snosimo.

Mnogo vas su ovde mladi ljudi, to se po pisanju vidi. U neke stvari koje vi verujete, pre 25 godina sam i ja verovao. Samo da ode diktator i svo zlo koje je tu, sa njim ce otici.
A kada ovaj ode, tek onda čeka posao, ako neko zaista misli bolje ovoj zemlji. Oterati sadasnju vlast nije ni 10% tog posla. Svo zlo, nece otici sa njom, nego dalje na tome mora da se radi. Nije potrebna nova vlast koja ce da skloni strukture pretodne i postavi iste takve svoje strkture, koje ce samo drugacije da se zovu, kao što se desilo u proslosti. Takvu vlast vec imamo. Potrebna je promena sistema, za koji ce trebati mnogo vremena, zbog ukorenjenosti istog koji je sada.

Sadašnja vlast nema legitimet da bude i dalje vlast.

Neki se bave samo podrškom studentima i skupljaju peticiju za raspisivanje izbora, neki se bave komunalnim temama, neki izborim za mesne zajednice.
Zar to i nije bio jedan od razloga za formiranje zborova? Upravo to da se sve to nastavi i posle smene vlasti, da se poveća ta neka direktna demokratija i da se stvori osećaj zajedništva među ljudima u mestima.

I to je samo po sebi ok i na mestu.

Problem je što sve to nema smisla dokle god je zemlja diktatura i carstvo debila, koje podržava i čuva EU. Kao kad neko ovde na forumu razvije super ideje i nacrte za neke izmene u gradu i onda dođe debil Šapić i otkači sve to a umesto toga radi isti kružni tok 3 puta, premešta ivičnjake sa jedne na drugu stranu i pomera pešački, jer ništa kompleksnije od toga ne ume ili neće. I onda ajde ti posle izdvajaj novih 3 sata nedeljno da nešto osmisliš, isplaniraš, nacrtaš i okačiš ovde. Pa smorilo bi te, naravno. Kao što je mnoge već smorilo. E isto ti je i sa zborovima. Džaba sva pamet i dobra volja kad nema skorog kraja ovoj diktaturi debila i ljudskih otpada. A nema jer je na protivničkoj strani i EU. Koliko god neki od vas to odbijali da čuju i afirmišu.

Poslednja izmena:
Студенти су јуче намерно пустили пробни балон да би видели шта су грађани на своју руку спремни да ураде и какав је одговор власти на то.

Moraću da te razočaram ali ne. Takva vrsta taktičnosti unutar studenata više ne postoji, ili barem sada nije postojala, što ne znači da opet neće u budućnosti postojati. Zbog toga sam upozoravao na sve ovo što se desilo sinoć jer sam danima u nazad video kako se odluke donose i pitanje ko ih je uopšte plasirao.

1751199373273.png

imgi_5_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-7u7cm9bmfr9f1.png
imgi_6_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-gfamxabmfr9f1.png
imgi_7_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-jvbwacbmfr9f1.png
imgi_8_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-goi2pbcmfr9f1.png
imgi_9_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-oye4wcbmfr9f1.png
imgi_10_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-e7mkfbbmfr9f1.png
imgi_11_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-p1ke79bmfr9f1.png
imgi_12_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-f0t0fabmfr9f1.png
imgi_13_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-qgekqebmfr9f1.png
imgi_14_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-1q221abmfr9f1.png
imgi_15_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-ot3chebmfr9f1.png
imgi_16_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-ahbumabmfr9f1.png
imgi_17_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-z1wlsabmfr9f1.png
imgi_18_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-8ywxjabmfr9f1.png
imgi_19_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-qvebqcbmfr9f1.png
imgi_20_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-0ms2gabmfr9f1.png
imgi_21_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-xgs2idbmfr9f1.png
imgi_22_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-ota5vfbmfr9f1.png
imgi_23_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-4trmqebmfr9f1.png
imgi_24_par-slika-sa-danasnjeg-protesta-1-2-06-28-2025-v0-dp0iprcmfr9f1.png

Poslednja izmena:
Protest je doneo najvise sto je mogao.
Imao je masovnost, bilo je i fajta sa policijom posle, ko je hteo, bilo je neke napetosti.

Ono sto ja vidim kao jedinu mogucnost, je da se na svakih 1-2 meseca organizuju ovako masovni protesti, svaki ovaj protest ih po malo zakaci, kao bokser kad udara krose, nije nokaut, ali uzdrma protivnika.
Nakon dovoljno udaraca protivnik pada.

A da im nije svejedno, pokazuje pokusaj organizovanja caci podrske, koji je spektakularno propao, znaci samo pumpaj ovako.
Danas su slabiji nego pre 2 dana, to je bitno.

Juce je gostovao Boban Stojanovic na N1, i rekao je jednu pametnu stvar sa kojom se potpuno slazem.
Ovaj rezim je pukao, ali nije pukao 15. marta, ni na Vidovdan, nego u februaru kada su krenule studentske setnje.
To je bio pravi fatalan udarac za ovaj rezim, od toga se ne moze oproraviti.
Znaci, eto predlog studentima da organizuju neku setnju svaka 3 meseca, ne mora da bude nesto preveliko, nek bude do 100 km, to je ubedljivo najbolja stvar za rusenje Hulje.

Fantastične slike @Hitachi !

Тако је. Надстрешница је кинески пројекат уз француски надзор. И сви, укључујући и студенте игноришу то.

А то су две државе које нас тренутно највише буше. Србину се посложило да стресе ланце са себе али не уме и не може. И утисак од синоћ видевши све оно је да народ ипак није крив. Возају га, слуђују сатиру, лажу и издају са свих страна, потпуно је сам и споља и изнутра бушен. Нема ни један медиј, институцију нити савезника и никакво усмерење. А синоћ се конкретно нашао у процепу између полуинтелектуалаца и режима.

Метафорички Ољин Утисак недеље у реалном времену и простору.
Da, treba staviti u fokus francuske i kineske firme, pa čak i krenuti protiv tih država. Ali sam i dalje pri mišljenju da je ovo opet naše unutrašnje pitanje i naša krivica. Nisu nam ni Francuzi ni Kinezi krivi jer na vlasti imamo kriminal, u Pionirskom parku lego kriminalaca, na svim nivoima države korupciju i nepotizam, niti za to što mi za svih ovih 13 godina ništa radikalnije nismo preduzeli. Isto tako smo mi krivi jer smo ignorisali za svih ovih 13 godina nepostupanje drugih grana vlasti i što smo dopustili da bar za jednu skandaloznu izjavu niko od ovih "političara" nije osuđivan i izbačen iz politike potpuno.
Mogu se složiti da ga možda neko sa strane drži na vlasti - ali taj nije ovde i nema ga više od srpskog naroda, koji može vrlo lako da nađe Vučića, uhvati ga pozadi za vrati i radi sa njim šta hoće.
Ovo je kraj faze blokada, studenti trebaju pronaći novi način borbe
Studenti su lepo rekli i još pre X meseci i svaki dan i opet juče. Studenti mogu da budu pokretač protesta i promena, ali oni ne mogu i ne smeju sami sve da odrade do kraja. Ja opet ne mogu dovoljno jasno da naglasim da narod ne može da čeka studente sve da organizuju i to su studenti juče opet ponovili. Oni su mesecima u nezavidnoj situaciji, gde prave izuzetne akcije, a narod to opet ne iskorišćava, gde se narod žali na nedostatak akcija, a opet ne uzima ništa u svoje ruke. Dakle od zahteva da sve bude mirno do zahteva za radikalizacijom, pa eto i do toga da ljudi izbegavaju i ne žele radikalizaciju. I sad i ovo, da se i dalje studenti teraju i vrši se pritisak na njih da stalno rade nešto - a niko ništa da predloži, a još manje da uzme u svoje ruke.

I na kraju, sad za oba citata - ja rešenje u svemu ovome vidim jedino u potpunoj i maksimalnoj radikalizaciji. Sa kriminalcima nema pregovora niti možemo uopšte da poštujemo bilo kakve demokratske procese sa takvim slojem ljudi, niti uopšte može da postoje uzajamno poštovanje i poštovanje zakona. Tu postoji jedno jedino rešenje. Uostalom, smatram da je Ćacilend leglo kriminalaca, ali onih kukavica. Pionirski park može lako, brzo i jednostavno da se počisti.

Protest je doneo najvise sto je mogao.
Imao je masovnost, bilo je i fajta sa policijom posle, ko je hteo, bilo je neke napetosti.

Ono sto ja vidim kao jedinu mogucnost, je da se na svakih 1-2 meseca organizuju ovako masovni protesti, svaki ovaj protest ih po malo zakaci, kao bokser kad udara krose, nije nokaut, ali uzdrma protivnika.
Nakon dovoljno udaraca protivnik pada.

A da im nije svejedno, pokazuje pokusaj organizovanja caci podrske, koji je spektakularno propao, znaci samo pumpaj ovako.
Danas su slabiji nego pre 2 dana, to je bitno.
Slazem se, s tim da bi dodao da kad je 20% besnih ljudi u zemlji a od tih 20% se pojavi 1% ukupne populacije na protest sta moze da se ocekuje? S te strane je @Cotra u pravu. Nema dovoljno besnih, vecina ljudi ne zanima nista, uljuljkani su planiraju letovanje. Danas Venecija na zemunskom keju puna, svi se smeju i nazdravljaju......daleko cemo dogurati tako. Ja se nadam sve cescim protestima da ako nista drugo nam oduzmu prokleti Expo i da se dalje kruni vlast i nervira Hulja. I to je nesto. Hvala svim hrabrima juce koji su se jurili s policijom svakako, treba nam mnogo vise takvih

Juce je gostovao Boban Stojanovic na N1, i rekao je jednu pametnu stvar sa kojom se potpuno slazem.
Ovaj rezim je pukao, ali nije pukao 15. marta, ni na Vidovdan, nego u februaru kada su krenule studentske setnje.
To je bio pravi fatalan udarac za ovaj rezim, od toga se ne moze oproraviti.
Znaci, eto predlog studentima da organizuju neku setnju svaka 3 meseca, ne mora da bude nesto preveliko, nek bude do 100 km, to je ubedljivo najbolja stvar za rusenje Hulje.

Шетње су само бескорисно расипање енергије, као и 1 од 5 милиона. Карте су сада на столу, имамо режим који ништа осим батине не познаје и народ који мора да се припреми за наредне изборе, што кроз политичку артикулацију протеста у неки студентски покрет који ће сви да подрже, што кроз ширење кампање и разарање подршке режиму по целој земљи. На студентима се више не треба иживљавати, што се мене тиче треба да се врате на факултете али имају шансу (ако не и одговорност) да они сада предложе нову странку/покрет за следеће изборе. Са тим, може се у сарадњи са зборовима и свим добре воље развити јака мрежа за ширење антирежимске пропаганде као и планирати унапред шта када режим покраде републичке изборе. Не морају још увек да буду финални кандидати али мора да се консолидује у неку организацију која може да преузме вођење државе када се "Вучић сруши". Ако тренутна политичка опозиција не ваља ти предложи/формирај бољу.

Дакле, следећи кораци су изградња мреже солидарности, политичка артикулација, ширење антирежимске кампњање,саботирање криминалног клана и јачање таласа који треба да их потопи на тим изборима који ће се свакако одржати у неком тренутку (а ако не и ако прође рок за њих без расписивања све важи само унапред и као да су студенти већ добили изборе). Најважније је да се задире дубоко у друштво како би се одвојило жито од кукоља и како би се загорчао живот свима који омогућавају режим док не одустану. Људи се продају за сендвич? Супер, нека им преседне. Нека им сваки дан комшије загорчавају живот док на крају не одустану и дигну руке од подршке Вучићу. Острацизам је једна од најзначајнијих и првих мера одбране демократије, била још у Атини. Овај протест је успео да преузме наратив где се српски народ ујединио на Видовдан да се бори против издајника у размери од бар 150:1 (не знам тачан број, сигурно далеко више) и стога непобитно уз те издајнике остају само опортунисти. Загорчати им живот тако да им подршка СНС-у буде мање исплатива опција. Нико други не подржава режим, ни комунисти ни националисти ни млади ни пензионери, само користољубива говна којима треба избити "корист" из похлепних шака

Vrh