Šta je novo?

Izbori 2024

Kakvu je zastavu pokazao momak iz Kragujevca u Strazburu. Lude na Twitteru, ali ne ulazi mi se u diskusiju tamo, ima previše ostrašćenih. Sa obe strane

U pitanju je barjak s ikonom Nerukotvorenog obraza Isusa Hrista, trenutno poznat kao Loknasti Isus koji se nosa po studentskim demonstracijama.

Zastavu je reaktivirala iz zaborava i popularizovala Putinova horda u svom pokolju po Ukrajini, na čijim bojnim poljima je, oh sveta Slučajnosti, aktivno razvlače, pa je nekim ljudima nelagodno.

U pitanju je barjak s ikonom Nerukotvorenog obraza Isusa Hrista, trenutno poznat kao Loknasti Isus koji se nosa po studentskim demonstracijama.

Zastavu je reaktivirala iz zaborava i popularizovala Putinova horda u svom pokolju po Ukrajini, na čijim bojnim poljima je, oh sveta Slučajnosti, aktivno razvlače, pa je nekim ljudima nelagodno.
ne znam ništa o toj zastavi. Ali možda ipak nije trebalo da se pokazuje ako inicira neka drugačija razmišljanja. Tražiš nešto od evropskog parlamenta sa ruskim simbolom? deluje malo, onako. kao da odeš u Moskvu sa ukrajisnkom zastavom

Nema veze ako zastava nije direktno povezana sa ratom, ako se koristi i za druge prilike, neko će da iskopa to što mu treba. Što se već kao što rekoh, i radi.

Иконе нису руски симболи. Нек оладе мало НАФОвци.
Видиш да зелембаћима јуче у скупштини смета Бог. Држава је на прекретници, а они се сад ухватили химне. Исто као локални еу ботови. Никад гузице из фотеље нису макли, али да се револуција спроводи са њиховим идејама.

Иконе нису руски симболи. Нек оладе мало НАФОвци.
Ako se misli na mene.
Nemam ništa protiv.
Ali treba znati cilj neke akcije i sredstva kako taj cilj ostvariti.
Ako ideš u Strazbur u sedište EU koja je u ratu sa rusijom, onda treba da paziš šta radiš i šta prikazuješ.
Ja se stvarno ograđujem i izvinajvam što ne znam ništa o tom simbolu, više neću da drvim o tome, ali znam kako razmišljaju evropljani, radim sa njima. veoma lako te prekriže. Nekome izgleda enverovatno koliko robuju predrasudama i stereotipovima

Ма не мислим на тебе већ на тњитер бригаду :)
Али да, требало је ту мало бити одмерен, али је поражавајуће да се застава са ликом Христа поистовећује са ратом у Украјини.

Ako je dotičnom mamlazu toliko stalo da ističe svoja verska obeležja, ok, imao je na raspolaganju gomilu drugih ikona i simbola i zastava, tako da baš i nema opravdanja za izbor ovog trenutno vrlo kontroverznog ruskog vojnog barjaka pod kojim se slikaju ruske vojske i paravojske u trenutku dok su evropske zemlje u ratu s Rusijom.

Uzdajmo se u to da evropska javnost nije zapazila taj detalj, a svakako dobar deo Evropljana je vrlo religiozan i tradicionalan, nasuprot mišljenju mainstream Srba, a mnogi i potajno podržavaju Rusiju, tako da svakako neće naići na 100% osude tj tražiće se i naći opravdanja jer Isus.

1000032756.jpg

Objavljen izveštaj FSB-a o zvučnom topu na protestu 15. marta

Na sajtu BIA objavljen je izveštaj Federalne službe bezbednosti (FSB) Ruske Federacije o navodnoj upotrebi zvučnog topa na protestu održanom 15. marta 2025. godine u Beogradu. Oni navode da "na osnovu dobijenih rezultata može se doneti kategorični zaključak da akustični uređaji tipa emitera LRAD koje poseduju policijski organi Srbije nisu primenjeni tokom protesta".

Kako naši domaći putinofili objašnjavaju ovo ?

Vučićeva priča je pro-putinovska priča.

Isti obrazac korumpiranog, autoritarnog vladanja sa burazerskim kapitalizmom (crony capitalism) kao ekonomskim modelom.

Ironično, Vučić sve radi da ogadi pro-Putinovski narativ u Srbiji i nadam se da će tako i nastaviti što se toga tiče.

Najmanji problem je proputinska priča. Njega podržavaju apsolutno svi. Evo na ovom primeru Rusi, iako očigledno neće ići 9. maja na Dan pobede, ali sigurno imaju druge interese. S druge strane, EU preti da nećemo ući u EU ako ode na ceremoniju, a pritom ga podržavaju zbog litijuma, Kosova i čega sve ne. Trampu je poklonio Generalštab i ko zna šta još, pa smo dobili carine od samo 37 odsto. Kina znamo vrlo dobro šta sve ima i radi u Srbiji. Znači tri najveće sile, plus jedan savez ga bespogovorno podržavaju. Iskreno mene čudi kako do sada nije već ugušio proteste. Znam da zvučim kao Čotra, ali ovo sve pišem zdravorazumski.

Najmanji problem je proputinska priča. Njega podržavaju apsolutno svi. Evo na ovom primeru Rusi, iako očigledno neće ići 9. maja na Dan pobede, ali sigurno imaju druge interese. S druge strane, EU preti da nećemo ući u EU ako ode na ceremoniju, a pritom ga podržavaju zbog litijuma, Kosova i čega sve ne. Trampu je poklonio Generalštab i ko zna šta još, pa smo dobili carine od samo 37 odsto. Kina znamo vrlo dobro šta sve ima i radi u Srbiji. Znači tri najveće sile, plus jedan savez ga bespogovorno podržavaju. Iskreno mene čudi kako do sada nije već ugušio proteste. Znam da zvučim kao Čotra, ali ovo sve pišem zdravorazumski.
Nije EU pretila nego neki novinar napisao misljenje u britanskom telegrafu. Carine od amerike su suspendovane svima na 90 dana sem Kini, sad su na snazi tarife od 10% svima ako su bile nize od toga.
Ne "podrzava" njega niko nego imaju odredjen interes. Previse mu dajete na znacaju

Na interese sam i mislio, sigurno ne verujem u to da u politici postoje prijatelji. Za Dan pobede, ako je Kaja Kalas pretila Ficu, zašto ne bih verovao da i za Srbiju postoje neke pretnje? A i pored svega toga i Rusija i EU i SAD imaju interese da ovaj ostane da vlada. Carine su nebitne kao carine, ali ne menjaju činjenicu da smo i Amerima nešto obećali.

Ako je dotičnom mamlazu toliko stalo da ističe svoja verska obeležja, ok, imao je na raspolaganju gomilu drugih ikona i simbola i zastava, tako da baš i nema opravdanja za izbor ovog trenutno vrlo kontroverznog ruskog vojnog barjaka pod kojim se slikaju ruske vojske i paravojske u trenutku dok su evropske zemlje u ratu s Rusijom.

Uzdajmo se u to da evropska javnost nije zapazila taj detalj, a svakako dobar deo Evropljana je vrlo religiozan i tradicionalan, nasuprot mišljenju mainstream Srba, a mnogi i potajno podržavaju Rusiju, tako da svakako neće naići na 100% osude tj tražiće se i naći opravdanja jer Isus.
Тачно тако, Србија и српска православна црква имају богату "вексиколошку" традицију, толико застава је било на располагању, а лик је очигледно изабрао контроверзну руску која нема никакве везе са српском историјом. Лик је отишао да русофилски србује кроз Европу, али не капирам који је циљ тога, ако се студенти ограђују од прогласа опозиције и сличних требало би и од ове сумњиве политичке агенде

Ovo je za Zlatnu medalju ali može i ovde:

Zamenica predsednika Višeg suda u Beogradu, sudija Svetlana Aleksić, odbila je zahtev glavnog tužioca beogradskog Višeg javnog tužilaštva (VJT) Nenada Stefanovića, za izuzeće sudije Ivane Ramić iz ponovljenog postupka protiv studenta Dimitrija Radovanovića, optuženog za nasilničko ponašanje na protestima nakon izborne krađe u decembru 2023.

Stefanović je, što je posve neuobičajeno, lično tražio izuzeće sudije Ramić – jer je ona jedna od 27 sudija Višeg suda u Beogradu, koja je „među prvima“, još sredinom januara, potpisala
podršku studentkim zahtevima.

Vrh