Šta je novo?

Izbori 2024

Ocena posolovne sposobnosti već postoji.

To je sposobnost ne da se radi nego baš to da se imaju pravno relevantni izrazi volje. Već postoji.

Goje, Univerzalna deklaracija UN jeste sveto pismo svetovnoga sveta.

Ono što je bogoslovu sveto pismo je meni kao pravniku univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Trebalo bi svima ovde na forumu da nam bude.

Mogao bih ti reći da ne huliš na društvena postignuća i društvene domete civilizacije kao što ne huliš bogoslovima na bibliju i na svece koje slave ili probaj to na slavi ako si hrabar, da vidiš kako ćeš proći. Reci im znate Isus nije vaskrsnuo. Prosto nije to i sam znaš. Reci im za uskrs. Edukovan si čovek, reci im to.

Isto koliko se uzdržavaš kod njih uzdrzavaj se i ovde. Jer je ako ništa drugo stvar neke opšte društvene kulture i očekuje se od čoveka poput tebe, tvog ranga, tako da kažem.
Нисам превише гласан и храбар, али нормално учествујем у свакој дискусији, па и константно хулим на сваку религију.

Како оправдаваш неиздавање возачке дозволе некоме од 90 година, или неиздавање стамбених кредита некоме од 50 година, или практично немогуће запошљавање особа старијих од 60 година?

Neke od uzroka zašto su svojeglavi sam naveo, napuštenost, samoća, neshvaćenoet... a jedan je i tehnologija koja ih gazi a ovaj majmun zna da se dodvori najprimitivnijim i najneedukovanijim slojevima... I ljudi osećaju strah od nepoznatog i vezuju se za onog koga razumeju... on njima manipuliše... Ključ je edukacija osvešćivanje i uključivanje tih ljudi...

Ti danas imaš veoma stare ljude u razvijenim državama koji znaju da je diskriminacija nezamisliva. Veći su liberali od naših ljudi srednjih godina. Vide trandžu u ženskom butiku ne prave problem i ne zagledaju je. To je ovde nepojmljivo.

Problem je edukacije. A mladi u našem slučaju tu prednjače. Siromaštvo je takođe problem. Ne vide svet, ne putiju nigde, sem u lokalne banje ako dobiju uput. To se sve ne rešava zabranom birackog prava.

Da su studenti pogrešili jer su se ogradili i od vlasti i od opozicije rekli da ne žele smenu vlasti već samo "da sistem radi. i da je time SNS pobedio jer će kao što sada rektora satanizuju i ocrnjuju tako i studente ako se odluče za izbore

nisam poslusao, planiram, ali ako je ovo stvarno rekao, ovo mi je tako kukavicki iskaz da nemam reci
i to je ono klasicno srpski prebacivanje lopte na drugoga, kako je mene neko zaje*******o

pogresili su opozicionari lideri koji niko od njih nije uspeo da smisli kako da iskorsti ovaj talas euforije medju narodom
ta ocekivanja od studenata koja im se namece je po meni samo skidanje odgovornosti ljudu koji zele i bave se politkom vec boga oca godina
sto govori i o njima, da su bedni

Како оправдаваш неиздавање возачке дозволе некоме од 90 година, или неиздавање стамбених кредита некоме од 50 година, или практично немогуће запошљавање особа старијих од 60 година?

Vrlo lako.

Napisao sam već kao odgovor nekom ko je spomenuo psihofizičke procene da se poslovna sposobnost može izgubiti pa time i biracko pravo.

Potpuno dozvoljeno, opravdano i bez kršenja ljudskih prava.

Slično je oko vozačke dozvole. Kod kredita i osiguranja se ceni kreditna i sposobnost vraćanja i zdravstveno stanje jer je to čist posao. Prosto kao i kod ugovora o dozivotnom nije milosrđe nego potpisujem i stupam ili nudim, ako zelim kao fizičko ili pravno lice da sklopim neki posao. Ne možeš mi to nametnuti. Da ja umirem sutra i to je veoma izvesna činjenica a dan pre toga sklopim osiguranje. Naravno nema veze sa ljudskim pravima i treba da me odbiju.

I osobe u penziji generalno mogu da rade, čak i nastave da uplaćuju doprinose i ne gube radno pravo ako su radno sposobni.

Па ето, видиш како се теорија и пракса разилазе. У теорији све може, али у пракси не може. Зато је потребна промена теорије, да не би остала мртво слово. Ово што имамо у пракси је угушило младе, и тек ће их угушити. Слободан сам да чујем аргументе како мислите да решите тај проблем у наредних 5 или 20 година. За сада једино Ноки има предлог у едуковању. Бојим се да то није реално.

U izjašnjavanju oko glasanja za vlast ili opoziciju ima 25.9 posto koji nisu za jedno ili drugo. Iz tog procenta je jedan deo glasača koji će izaći i glasati za one koje podrže studenti. To je odlučujući procenat -dodatni teg na tasu na vagi.
Da se podsetimo. 1996/7 je bio isti odnos studentskog pokreta prema opoziciji. Da li su svi zaboravili da su svakog dana postojale dve kolone, jedna građanska i jedna studentska?
Nikada studentska kolona nije završila hod po Beogradu na građanskom protestu.
Pretpostavljam da je ovoga puta procenjovač studentske strategije imao istu nameru, sa dodatnim saznanjem o generalnom stavu prema opoziciji u društvu. Ja uvek glasam za opoziciju svesno, čak iako mislim sve najgore o njima, ali preostalih 30-40 % kolebljivih u odnosu na 20% uvek opozicionih, predstavljaju buduću promenu u našem društvu.

Da, ali te dve opcije su kako je Vukadinović rekao sarađivale dok se sada studenti ograđuju od opozicije i tvrde da nisu ni za vlast ni za opoziciju. Takvim stavom samo koriste SNS-u jer čim si protiv vlasti ti si opozicija, bio udruženje ljubitelja pčela, studentski pokret u blokadi ili formalna politička partija.

matorci treba da ih pusuju do negde, jer obe strane mogu otici u ekstrem
Ekstrem matoraca (generalno) je što njima stabilnost znači: redovne penzije, država koja balansira spoljnopolitičke odnose i izbegava sukobe, vlast koja, makar i uz korpuciju održava osnovni red. Oni to imaju. Njihov prag tolerancije na autoritarizam je značajno veći, jer ga često vide kao jedini način da se izbegne propast. Zato će se protesti sve više činiti kao "haos", a ne kao organizovana borba, i mogućnost političke artikulacije iste će se izgubiti. Sve više ljudi će se vratiti onom starom: Bolje Vučić nego neizvesnost. Tako će inercija progutati želju za promenom.

Upravo sam o tome govorio da se osećaju nesigurno, napušteno i traže spasioca uz to ako su generalno neobrazovani i siromašni savrseno tlo za manipulatore i populiste...

Ali nisu svi takvi ima i siromašnih ali svesnih i bilo ih je i na protestu a davali su podršku i sa prozora, balkona. I ako ništa drugo barem zbog njih nije fer da im se ukida pravo da glasaju.

Ekstrem matoraca (generalno) je što njima stabilnost znači: redovne penzije, država koja balansira spoljnopolitičke odnose i izbegava sukobe, vlast koja, makar i uz korpuciju održava osnovni red. Oni to imaju. Njihov prag tolerancije na autoritarizam je značajno veći, jer ga često vide kao jedini način da se izbegne propast. Zato će se protesti sve više činiti kao "haos", a ne kao organizovana borba, i mogućnost političke artikulacije iste će se izgubiti. Sve više ljudi će se vratiti onom starom: Bolje Vučić nego neizvesnost. Tako će inercija progutati želju za promenom.

slazem se, trenutno je tako
pricam za overall pristup. jer i jedni i drugi pomisle da su popili svu pamet ovog sveta

Можда сам набо лош тренутак за ову дискусију, јер су свима главе вруће око тренутне политичке ситуације, али чврсто верујем да се дешавају тектонске промене на светском нивоу, и да смо сведоци једног таласа који ће променити планету и поставити темеље новог друштва у наредних 10 година. Један мали део тога су управо и ови наши протести, па предлажем да се вратимо дневнополитичким темама, или ако Игор одлучи да раздвоји дискусије.

Вчћпдр.

Valjda ce nove generacije nastavljati sa zivotom. Utisak je da ovde vec sa 30 polako zivot staje,. Zavrsena skola, posao, dete, brak... sta ces vise.

Polako se prelazi na Hepi, a knjige, ako se i dohvate nekad, sto je retko, citaju se Dereticeve i slicne.

Sto stvara iznova jednu izuzetno tupavu generaciju, a sto je najgore, oni misle da su jako pametni.

Preskace se na primer cesto cela svetska istorija, pogleda se malo Balkan info, malo Hepi, zakljuci da su Srbi najstariji i da je zvanicna istorija koju ucimo lazna.

Umesto da citas svaki dan po dva, tri sata neko stivo i ozbiljno se posvetis tome, ti odgledas jedan intervju od sat i po i spreman si da drzis slovo na slavi. Ti pametan i otkrio, svi drugi glupi i zombirani. Srbin pobedio, sah-mat.

Onda se gleda ta neka sira slika kao, postaje se potpuno odsecen od stvarnosti, a na svet nas covek sa godinama pocinje da gleda kroz oci nekog svetskog lidera, a ne obicnog gradjana. Ljudi postaju male, nebitne tackice, njihove komsije, prijatelji su samo sitni pioni u toj velikoj igri koju je Srbin provalio... vaznije da Rusi ovo i Kinezi ono... nego da uradi nesto za sebe i okruzenje.

Onda kada takav ispran mozak naleti na rezimsku propagandu, AV prvo postaje bolji od ovih sto bi da ga ruse, razvija se navodno neutralan stav, a onda se polako krece ka tome da se Vuckova slika kaci u dnevnu sobu i moli pred njom svakoga jutra.

Da, ali te dve opcije su kako je Vukadinović rekao sarađivale dok se sada studenti ograđuju od opozicije i tvrde da nisu ni za vlast ni za opoziciju. Takvim stavom samo koriste SNS-u jer čim si protiv vlasti ti si opozicija, bio udruženje ljubitelja pčela, studentski pokret u blokadi ili formalna politička partija.
Zna Vukadinović bolje od mene kako su sarađivali. Demokratska stranka je uticala na protest, i onda je Čeda Antić na glavnom odboru progurao okončanje studentskog protesta.

Протест коалиције Заједно је завршен након 88 дана (ако се не варам) свакодневних окупљања и шетњи, јер је усвојен лекс специјалис у фебруару 1997. Тим законом су признати резултати избора у којима је 3 месеца раније опозиција добила власт у практично свим градовима у Србији. Студентски протести нису тада завршени, и настављени су још 30 дана, јер су студенти имали још 2 захтева, и мрцварило се по зими на улици, док нису смењени (или дали оставке, не сећам се више) ректор и студент проректор. То би требало да буде и један од доказа колико су студенти тврдоглави и упорни око својих захтева.

Ja se baš sećam da je tad moja baba prokomentarisala da je na rtsu prikazana vest onako usput kao da se dogodila promena vlasti u nekim lokalnim mesnim zajednicama a ne velikim gradovima... Baš je te reči upotrebila...

Dakle ona je 1990tih bila svesna izveštavanja rts-a a bila je samo domaćica i nije imala puno škole. Ali deda je bio veoma obrazovan. 🙂

A to da se menja svet Goje menja se... Samo da ne bude na gore ili da barem ne doprinosimo, ako veći ide na gore... a da se menja menja se... Tektonske promene... Zašto bi 21. vek bio manje uzbudljiv od 20tog... Biće drugačiji izazovi ali podjednako uzbudljiv i verovatno sa podjednako ako ne i više ubijenih ljudi kad na kraju veka podvučeš crtu.

Ne znam da li je kačeno ranije, ali koristan link

1743582624836.png

Valjda ce nove generacije nastavljati sa zivotom. Utisak je da ovde vec sa 30 polako zivot staje,. Zavrsena skola, posao, dete, brak... sta ces vise.

Polako se prelazi na Hepi, a knjige, ako se i dohvate nekad, sto je retko, citaju se Dereticeve i slicne.

Sto stvara iznova jednu izuzetno tupavu generaciju, a sto je najgore, oni misle da su jako pametni.

Preskace se na primer cesto cela svetska istorija, pogleda se malo Balkan info, malo Hepi, zakljuci da su Srbi najstariji i da je zvanicna istorija koju ucimo lazna.

Umesto da citas svaki dan po dva, tri sata neko stivo i ozbiljno se posvetis tome, ti odgledas jedan intervju od sat i po i spreman si da drzis slovo na slavi. Ti pametan i otkrio, svi drugi glupi i zombirani. Srbin pobedio, sah-mat.

Onda se gleda ta neka sira slika kao, postaje se potpuno odsecen od stvarnosti, a na svet nas covek sa godinama pocinje da gleda kroz oci nekog svetskog lidera, a ne obicnog gradjana. Ljudi postaju male, nebitne tackice, njihove komsije, prijatelji su samo sitni pioni u toj velikoj igri koju je Srbin provalio... vaznije da Rusi ovo i Kinezi ono... nego da uradi nesto za sebe i okruzenje.

Onda kada takav ispran mozak naleti na rezimsku propagandu, AV prvo postaje bolji od ovih sto bi da ga ruse, razvija se navodno neutralan stav, a onda se polako krece ka tome da se Vuckova slika kaci u dnevnu sobu i moli pred njom svakoga jutra.
Jedan od problema je sto se sve ovde se radi preko one stvari. "samo da zavrsim osnovnu skoli i vise ne gledam ove nastavnike", pa"samo da zavrsim srednju i ne gledam vise ove ljude", "ma samo da zavrsim fakultet i odem odavde" ili "ma samo da nadjem vezu da se zaposlim i boli me ona stvar do penzije". S razlogom doduse, jer svi sa kojima si u kontaktu su nezadovoljni pa je to zacaran krug koji se samo siri. Profesori mrze svoj posao, doktori mrze svoj, prodavci svoj itd itd............Ljudi uopste nemaju osecaj za zivot nego tako.........da prodje. I onda neki kazu kako je dobro ovde i da "napredujemo" :ROFLMAO: . A ja kazem da nove zgrade/kule i putevi ne znaci mnogo za napredak prosecnog coveka kad sistem ne funkcionise odavno

Poslednja izmena:
Nije Goje generacijiski sukob nego edukacioni sukob.
Није едукациони сукоб него сукоб свесних и несвесних, добрих и злих. А то није нужно повезано са образовањем. Уосталом, четврт века су махом образовани веровали у сваку лаж из ЕУ кухиње. Веровали у сваки анемични протест опозиције.

Пре неки дан сам имао одличан разговор са двојицом радника из комуналних послова (ни мање ни више Бизонова фирма за извлачење пара из градског стамбеног) и људи апсолутно у равни са свим нашим ставовима и због тога трпе и последице али не одступају. Само сам их "отворио" људским, гостопримљивим приступом и онда су наравно урадили посао тако професионално и педантно уз врло пријатан разговор.

Да сам наступио елитистички, са висине према њима ко зна шта бих добио као повратну и онда бих и ја могао да заступам ову твоју, погрешну тезу.

Poslednja izmena:
Није едукациони сукоб него сукоб свесних и несвесних, добрих и злих. А то није нужно повезано са образовањем.

Sve je to jedno. Nisam ni mislio samo na formalno obrazovanje, nego radi ekonomije govora. Jačanje svesti svakako. Nemam ceo dan za ovde 😈

Takav pristup su imali stav, sviće/borba, nisu nesto preterano postigli za ovih otp godinu dana kolko postoje već

За јачање свести формално па и неформално образовање, ако је у погрешном правцу, могу бити препрека колико и средство за достизање циља.

У нашем случају са образовањем последњих деценија највише се развија потрошачка свест. Последица у свим посткомуњарским развалинама.

Takav pristup su imali stav, sviće/borba, nisu nesto preterano postigli za ovih otp godinu dana kolko postoje već
Prvi protest 3.11 su napravili Sviće. Tada su priveli Nikolu Ristića na Savskom trgu. Ne treba nikada zaboraviti kako je počelo, a posle napada na studente ispred FDU ods trane SNS batinaša 22.11 su počele blokade.

A sada su klinci iz Sviće i Stava sa dobrim delom PSG Novi Sad u pritvoru zbog verbalnog delikta dok Vesić šeta slobodno.

Vrh