Šta je novo?

Izbori 2024

Gk-wTgMW0AAcQcV.jpg

Да се вратимо на феноменалан текст наше мајке цркве:

Studenti u Srbiji žive u paralelnim univerzumima i na njima je da odluče da li žele da žive u svetu o kojem im je govorio patrijarh Porfirije, ili u onom u kojem se izvrgavaju ruglu sve svetosavske vrednosti i sva srpska identitetska obeležja, ocenila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Студенти су јуче доношењем студентског едикта и формално озваничили у ком универзуму желе да живе. У универзуму правде, слободе и истине, а црква нека се сада изјасни да ли ће се спустити на земљу међу ЉУДЕ, из паралелног универзума опсенара и демона којима истина, правда и слобода не могу више чак пуком игром случаја да се десе, и који срамоте државна обележја бацајући их у смеће, носећи их наопако, и качећи их свуда редом као шаторска крила, супротно закону. А, Свети Сава је, као што добро знамо, практично све младе људе немањићке ране државе називао усташама, и организовао Симе Спасиће да чувају оца му, од истих.

Poslednja izmena:
Fascinantan skup u Nišu, broj ljudi će biti teško i grubo proceniti.

Ali moram malo i da mračim, iskreno mislim da je skup u Beogradu prava prilika za radikalizaciju protesta. Plašim se da, ako bude samo još jedan (veličanstveni, bez dileme) skup, da će krenuti da se ispumpava.
Nemam ideju kakva bi radikalizacija bila efikasna, niti koji će biti sledeći koraci ako radikalizacija nije planirana. Gledam na 15.3. kao na klimaks kada se nešto mora dodati, uraditi drugačije, krenuti novom stazom.
Studenti su me do sada svaki put demnatovali kada sam krenuo da sumnjam, pa se nadam da će biti tako i sada.

Па штрајк, и општа грађанска непослушност, у мери која до сада није забележена. Време је да сви подржимо студенте колико смо у могућности.

Svi u okruženju su saglasni da je 15.3. trenutak za radikalizaciju. Blokada institucija, štrajkovi, oslobađanje RTS.... svi su besni i svega im je dosta.

Samo ne treba sebično očekivati da će studenti sve organizovati a mi samo da dođemo.

15.3. skupština sa Dodikom, eto prilike da im se načestitamo mile nove godine. Nadam se da će ovi radovi ispred potrajati do protesta, ima dobar repromaterijal.

Radikalizacija je ovo što studenti rade. To je njihov domet, u smislu da mogu samo pozivati druge na neke radikalne akcije, ali ih ne mogu naterati, što bi oni rekli "nisu nadležni". Zato je sad na narodu da pokrene svoju radikalizaciju i da se zaista krene u generalni štrajk svih redom. Studenti mogu da pozivaju na to, ali ne mogu naterati ljude.

S druge strane, jedino što je studentima preostalo da završe u Beogradu jeste oslobađanje RTS. Možemo mi zamišljati sve načine, ali ako se oni namere na njih, onda će i osloboditi. Ja lično to zamišljam tako što će biti pozvani, konačno, u emisiju na RTS u udarnom terminu, a onda da će pozvani studenti namerno odstupiti od dogovorenog nastupa i preuzeti emisiju. S druge strane, onda će predmetna institucija, koja nije ni za šta nadležna, to iskoristiti da ocrni studente i da izvrši hajku, tako da moja fantazija nije savršena. Ali bi mi bilo slatko da gledam takvu emisiju.

Ja za sada ne očekujem nešto mnogo od tog štrajka. Ni za prošli štrajk nismo nikad dobili makar neke odokativne procene koliko ljudi je učestvovalo i koliki je bio učinak.

Generalno su ovde koncepti štrajka i bojkota postali strani i nepoželjni, dosadni.

Ne pričam često o tome da ne bi ispalo da mračim, ali u svom okruženju slušam šta ljudi pričaju i kako reaguju. Većina otvoreno priča protiv SNSa ali nisu u tome do te mere da bi otišli na protest (čak i kad im je na hod od posla ili u njihovom kraju), da bi štrajkovali, bojkotovali i slično. Većina njih su prosto lenji i prepuni izgovora.

Jedan od izgovora je da par ljudi više manje na protestu, štrajku ili izborima neće ništa promeniti.i Drugi je da im smeta neko od faca i imena koja su deo toga - Kesić plaćenik, Ivanović prostak, Bjela pijandura... jedan je čak bio opleo i po Pavlu Cicvariću i po onom drugom jer je "u obraćanju kao student nosio skupi džemper od XY evra". Ono, mora da nosi majstorski žaket iz SSSRa da bi bio kredibilan da govori u ime studenata...

Treći izgovor je da su umorni od politike. Ono, muka im je SNS anarhije ali jbg, umorni su. Teško. Posle pada Slobe obećavali su im večni život u blagostanju i hedonizmu. Kmeee. Četvrti je da nemaju za koga da glasaju odnosno da će sve biti isto šta god se desi.

Od nedavno sve češće čujem i priče da će povući svoju podršku i simpatije jer ako prođe ne znam koji datum, deca neće moći da im završe i overe školsku godinu i da se obrazuju, pa i da posle traže posao. Tu se bio ubacio jedan kolega mojih godina pa rekao a čekajte, a mi smo inače mnogo vajde pa imali od te škole, i sve što danas znamo i umemo, to smo učili u školama i faksevima, ma važi, nemoj se za....vamo...

I složio sam se s njim suštinski, ali je posle i on otišao u ekstrem pa sve izbanalizovao i predstavio kao da je savršeno nebitno i isto da li neko ima samo Drvno-prerađivačku ili diplomu Mašinskog. Jbg, vole Srbi ekstreme i teranje u apsurd.

Doduše razumem stav i situaciju roditelja osnovaca i srednjoškolaca koji smatraju i žele da škole nastave sa radom i završe godinu, a studenti kako žele. Ne moram da se slažem 100% sa njima da bi ih razumeo. A i nisam roditelj još tako da bi bilo bezveze da ja njima kažem ajde bre, ne mračite, pustite decu da blokiraju. Kapiram da im nije svejedno.

Elem, kad je bio prošli štrajk, o tome (štrajku) nije bilo nikakve formalne priče, ni za ni protiv. Jedan broj ljudi, uključujući i mene, je bio izašao i prisustvovao kolonama neko vreme. Neki smo se posle vratili i nastavili rad, jer je bilo dosta posla a premalo (radno i moralno sposobnih) ljudi. Za druge koji su izašli ne znam, nisam pratio.

Ali kažem, većini je ovde postalo strano pa čak i odbojno to da štrajkuju i bojkotuju. Malo se povratio žar za protestima i okupljanjima, pogotovu kad je dobra atmosfera. Ali štrajkovi i bojkoti su maratonske bitke koje moraju da pogone uverenja i principi, a to slabije prolazi ovde.

Poslednja izmena:
E da, i peta vrsta izgovora koju sam nedavno čuo je bila van posla, od žene koja je građevinski inženjer, izgubila je muža u Kovid bolnici u Zemunu i kivna je na SNS. I učestvovala je na svim izborima i svim protestima u zadnjih 30 godina. Ali kaže "muka mi je od protesta i blokada jer ne želim da mi neko nameće šta da radim i mislim". Ja reko pa dobro ali ovi SNS tek nameću i teraju još više i gore. Ona malo zatečena, nije očekivala da joj odgovorim i da sam spreman na debatu.

Onda je pomerila tok teme pa se dotakla i Ivanke Popović. Reko a šta fali Ivanki Popović? Stručna, sposobna, voljna da povede ljude. Ona prevrne očima i neće da nastavi, kao fazon ma glup si, ne kapiraš ti to. Isti trik kao mnogi ovde na forumu. Neće da obrazlože, samo se prave mutavi i beže.

Na kraju smo se razišli tako što je rekla "izvini, ne bih da ispadnem neka džangrizava baba, ali ja stvarno više ne znam šta i kako... samo se smenjuju gori od goreg" Ja izlazim i kažem ok, ali zato ih menjajmo stalno, da bar ne mogu da se ukorene i osile.

Ali na kraju dana ne očekujem da išta od toga dopre do nje. Mnogo je tvrdih a i šupljih lobanja ovde u Srbiji, sve i da im neko nacrta i ljubazno sve obrazloži, i da se na kraju dođe do koncenzusa i sloge, sutra sve to ispari iz glave i oni se vrate u svoje stare kalupe i mentalitete. U slučaju ove žene, to će biti "ma šta oni meni tu blokiraju" sledeći put kad se zatekne negde napolju u 12 sati.

Lik pukao kao kokica...

Lik pukao kao kokica...
Isto kao Sloba '97. Volim i ja vas za one koji se sećaju (imam I dalje negde u kući taj bedž). Neverovatno koliko je šablonski sve isto. Nisu kreativni uopšte.

Организатор циркуса путујућих пишача, не не може да ради било шта друго, до да организује нови циркус путујућих пишача. Досадно...

А, што се тиче штрајка и блокада, на располагању су далеко креативније и делотворније опције. Само лагано.

А после тога, само јако!

Да се вратимо на феноменалан текст наше мајке цркве:

Studenti u Srbiji žive u paralelnim univerzumima i na njima je da odluče da li žele da žive u svetu o kojem im je govorio patrijarh Porfirije, ili u onom u kojem se izvrgavaju ruglu sve svetosavske vrednosti i sva srpska identitetska obeležja, ocenila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Студенти су јуче доношењем студентског едикта и формално озваничили у ком универзуму желе да живе. У универзуму правде, слободе и истине, а црква нека се сада изјасни да ли ће се спустити на земљу међу ЉУДЕ, из паралелног универзума опсенара и демона којима истина, правда и слобода не могу више чак пуком игром случаја да се десе, и који срамоте државна обележја бацајући их у смеће, носећи их наопако, и качећи их свуда редом као шаторска крила, супротно закону. А, Свети Сава је, као што добро знамо, практично све младе људе немањићке ране државе називао усташама, и организовао Симе Спасиће да чувају оца му, од истих.
Црква није њено удбашко вођство. Вероватна већина монаштва подржава народ као и Богословски факултет. Притом, овај народ очигледно може ово да одради и без формалне подршке врха СПЦ под контролом удбе, па ми није јасно шта ти би да се у овом свечаном тренутку вратиш на њих?

To je zvaničan stav SPC. Dokle god časni članovi javno i jasno ne istupe i ne ograde se od objava, izjava i stavova SPC - onda i oni tu upadaju.

СПЦ вам није партија иако ова удбашка саопштења звуче тако.

Тиме што прихватате то наметање лажи као аутохтоно чедо целокупне СПЦ показујете да о цркви не знате баш много а лично мислим да се ту крије и доза злонамерности.

На то указује и тајминг ових придика. Наиме колико јуче смо имали снимке свештеника СПЦ који благосиљају студенте који иду пешке ка Нишу а да ствар буде страшнија студенти им пришли, указали поштовање и достојанство па сад овде радите "демиџ демиџ контрола".

Мој коментар је био крајње добронамеран. Промене се догађају и унутар саме цркве, и стисак секте видљиво попушта. Одваја се жито од кукоља посвуда.

Инспирација ми је био текст о паралелним универзумима, као парадоксални бумеранг са нуклеарним пуњењем који је експлодирао секти у лице.

Ено дивног текста шесторице епископа, на челу са Јоаникијем, који је дао баш солидан допринос у рушењу Мила ономад. Људи, дешава се, сви видимо, и сви учествујемо. Сви дајемо допринос, нема места летаргији и страху.

Нема ни пола године како се овде ликовало да је десница нестала и под потпуном контролом Вучића а онда идеја слободе, правде, једнакости, српског патриотизма, суверености и Косова у Србији изби у најлепшем и најчистијем облику у виду студентске буне. И што се мене тиче нека не буде више никад никакве десне партије нити деснице све док је идеја слободног српског народа и државе жива. А није била све до пре неки месец.

Сад је јасно шта српски народ може подићи, иза чега ће сваки поштен сељак и човек стати и те вредности немају ништа са оним комесарским, глобалистичким бандама и хијенама због којих нам је украдено четврт века.

Оно што је индикативно је то да и даље не постоји ни једна политичка опција која макар и делимично вредносно покрива оно што видимо на студентским процесијама.

А заправо је врло лако. Леви и десни центар, личне и економске слободе уз јаку социјалну државу у својим признатим границама, владавину права и што већу сувереност.

Hulja kaze da su bogati protiv njega, a sirotinja sendvicarska za njega, u isto vreme tvrdeci da ga podrzava vecina Srbije, sto onda znaci da je vecina Srbije sirotinja, dok u isto vreme prosipa pricu o ekonomskom tigru i turbo giga rastu i zlatnom dobu.

Moj utisak sa protesta je da se klima menja i prilazimo prelomnoj tacki. Sledeci korak moralne revolucije je otvorena borba. Jos dve nedelje informisanja i pomirenja, odolevanja zlu uzdignute glave i pozivanjem na budjenje. Studenti su do sad polozili svaki ispit sa ocenom koja je iznad 10 i na nacin koji nam je svima lekcija. Nema razloga da odjednom posumnjam u njih. Ali ostali moraju da isprate, jer, na kraju krajeva, 100-300 hiljada nije 6 miliona i na nama je da odlucimo da li cemo nastaviti da trpimo uzurpatorsku mafiju koja nas tlaci ili mislimo da nesto uradimo povodom njih.

Veoma me zanima sledeci razvoj dogadjaja. Tesko je opisati zasto tacno, ali, opet, to je neka energija koja se prepoznaje i...ova faza je zavrsena.

Vrh