Šta je novo?

Izbori 2024

Свака сличност са сликом испод је случајна:
Screenshot_20250122_002206.jpg

- Ovo sto nisu studentski zahtevi, to ignorisi, to ionako nije sustina, a ne podrzava ni dobar deo protestanata.
- Problem sa Hepijem nisu samo Parovi, problem je sto je takva djubre televizija dobila nacionalnu frekevenciju, da ne govorimo o finansiranju, rekao bih da tu imaju neki dilovi i da lova ide od nasih poreza, ali to nek istrazuje neka nova vlast, ova sadasnja sigurno nece.
- Pogledaj emisije sa npr Pinka iz doba zutih i ove danas, pa onda mozemo da diskutujemo ko je upropastio medije.
Ta degradacija medija je samo evolucija koja je počela za vreme SNS prethodnika.
Da se neko u to vreme potrudio da stavi akcenat na opštu kulturu, danas ne bi bilo ove situacije.

Još u prvoj deceniji ovog veka je bilo vreme za radikalne mere u oblasti kulture, a sada je stanje veoma kritično.

Истини за вољу први ријалити од кога је све почело био је Велики брат али први Велики брат објективно не може да се пореди са Фармом и Паровима.
Пинк је пропагандни сервис и то је свима јасно.
Ни он данас не може да се пореди са Пинком од пре 15 година али објективно никада није ни био за пример.
Политичка емисија у којој се политичари клибере и на националној фреквенцији причају о томе како је Веља Илић хтео да нагна Мадлен Олбрајт није нешто што бих сврстао у врх новинарства.
На општу културу донекле полаже само РТС јер им је то обавеза.
Од комерцијалних телевизија се тако нешто реално и не може очекивати јер нити је профитабилно нити посебно гледано, нажалост.
Једноставно, тако је.
Што опет не значи да је дозвољено све што није забрањено и да свака телевизија може да ради шта жели.

Poslednja izmena:
Mislim da ovakvim potezima praviš pogrešnu sliku o sebi jer kada komuniciramo preko foruma, koji ipak ograničava pisanje i izražavanje, ovo sve može biti protumačeno kao da čekaš idealnu opoziciju ili idealnu revoluciju ili idealni bunt.

A toga prosto nema. Ne postoji u istoriji nijedna revolucija, ili promena vlasti ili veći pritisak na vlast u kojima su postignuti ciljevi a da je sve prošlo idealno. Uvek ćeš imati među protestantima nekoga ko će ti smetati i s kim se nećeš slagtati. Uvek ćeš na protestima imati neke incidente. Uvek ćeš, kada uzmeš da češljaš svakog od učesnika protesta, od običnog NN kmeta, preko Pavla Cicvarića pa sve do Đilasa wanna-be govornika, da nađeš nekome neku mrlju. Od neplaćene kazne za parking pa sve do, ne znam, utajenog poreza ili org. kriminala. Da ne dužim sad, razlog svemu tome je što čisto-Gandijevske metode ne rade, a revolucije i protesti sačinjeni samo od Gandija sa dosijeima i ličnostima čistim kao suza - prosto ne postoje.

I kao što se u ratovima i krizama udružuju ljudi koji u normalnim okolnostima nikad ne bi ni pomišljali da sarađuju, ali moraju i žele jer imaju zajedničkog neprijatelja i cilj, tako isto i u revolucijama i buntovima protiv vlasti moraju da se udruže svi koji imaju isti cilj. I da povremeno prećute određene razlike ili nečije ispade. Inače nema ništa od promena i boljitka.

Ako nekome smeta, ne znam, Đilas koji bi da se ugura tu i tu, ok, neka ga napenali ili izignoriše ili prozove... Ali brate ako će neko da stavlja pod lupu svakog studenta i kmeta koji je digao glas protiv Vučića, ili da očekuje od svih nas 300.000 da mu dajemo uvid u lične karte, bankovne račune, radne knjižice, porodična stabla i šta ti ja znam da bismo dokazali da nas ne plaća Rokfeler, pa onda da ga j...m... To je prosto nemoguće, a i besmisleno. I isto tako, ako će svaki propust u nekoj akciji da se doživljava kao dokaz zlonamernosti ili nekog plaćeništva, opet - e da ga j...m onda stvarno...

Ovo ne pišem samo tebi, pišem generalno. Jedan Perkan ovde penio i ludeo kao da će studenti i opozicija da uzmu 95% Skupsline i moć i prognaju ga ili šta ti znam. A ne shvata jadničak da je poenta da se SNS pritegne, da mu se smanji monopol, da prestane da pravi Severnu Koreju od Srbije i da se podigne vladavina prava i struke, a ne partokratije. Samim tim je irelevantno za koga bih ja glasao, jer ja se zalažem upravo za to da država ne bude talac toga ko za koga glasa i da li vlada Bolid, Debil ili Imbecil, nego da institucije, kultura, poredak i vladavina prava budu konstante koje se ne menjaju bez obzira ko dođe ili ode s vlasti. A ako već moramo da biramo između Bolida, Debila i Imbecila, onda daj da ih stalno smenjujemo i držimo za yayca, a ne da svi budemo robovii taoci jednog te istog taloga po 10, 15, 20 godina.

Što me dovodi do sledeće stavke - pohvalno je što ti želiš da odslužiš tu vojsku. Ali moraš da razumeš da tamo nećeš ništa korisno naučiti. Drugo, da se taj koncept vraća samo i samo zato što je SNS partokratijom i slepačkom politikom uništio tu instituciju. Treće, da sada hoće da teraju tebe i druge da svojim služenjem peglate i ublažavate njihove svinjarije. I četvrto, neće te to služenje učiniti korisnim po društvo. Ako ti je do služenja svom društvu (a ne državno - partijskom aparatu), više smisla bi imalo da se učlaniš u Gorsku službu spasavanja, ili DVD, volonterske organizacije i slično. Time bi bukvalno pomagao svom društvu i narodu. Dok bi u VS pomagao samo državno-partijskom aparatu.

Mislim da te kao mladog malo hvata taj neki žar i želja da budeš deo društva koje će biti ponosno, nezavisno, suvereno, poštovano, da istera pravdu povodom Kosova i kazni svetske siledžije... Da ne ulazim sad previše u to, ogromna je to tema. Ali pazi samo da te u tom žaru i tvom shvatanju rodoljublja Vučić i njegova mašinerija ne navuku na pogrešan put. Ne mislim da ćeš da glasaš za njih, nego pazi i na to da ti ne izvitopere i ne zloupotrebe tvoju (prolaznu) želju i fazu da služiš Srbiji i budeš ponosan što si Srbin. Jer isto to je prokleti Milošević radio i zloupotrebio 90ih, i to baš u vreme dok mu je ovaj smrad Vučić bio ministar propagande. I pukli su u sva četiri rata u koji su uleteli, hteli su da zeznu svakoga sa kim su pregovarali, okrenuli su pola sveta protiv Srbije i Srbiju protiv pola sveta, opljačkali pola naroda (preko Jezde i Dafine), izazvali sankcije i izolaciju, osakatili ekonomiju i osakatili institucije i uređenje države. I okrenuli ljude jedne protiv drugih.

Ovaj sad smrad i njegovi su majstori u tome da čak i one koji isprva ne žele da glasaju i rade za njih, obrlate tako da ispadne da su oni zapravo jedini spas za nebesku Srbiju, koju zli zapad želi da uništi i sabotira i ne da divnom istoku da dopre do nas i spase nas i odvede u blagostanje. A dosta ljudi se prima na to, čak i oni koji nekad nisu bili za SNS ali ih ovaj ubedio i hipnotisao.
Ne želim da tražim dlaku u plastu sena, ali ne mogu da ne primetim one koji se predstavljaju za neku udarnu pesnicu naroda a da u isto vreme znam da nemaju zajedničke stavove sa većinom naroda i da ih narod definitivno ne bi izabrao za takvu poziciju.

Što se tiče vojnog roka, to sam više puta pisao.
Podržavam svaki vid kolektivizacije i načina da se razvija svest o zajedničkim vrednostima i svojini, u to ubrajam i uniforme u školama, radne akcije i slično. Ponovio bih da Vojsku ne smatram za deo stranačke infrastrukture bilo koje stranke, već ju vidim kao instituciju koja ima tradiciju mnogo dužu nego sve postojeće političke partije.

Što se tiče Kosova i Metohije, devedesetih, zapada i sličnih tema, nema potrebe da se piše nešto, jer svi na forumu znamo stavove drugih.

Samo neka se oni ne oglašavaju...
Bolje za blokade i protest.

Истини за вољу први ријалити од кога је све почело био је Велики брат али први Велики брат објективно не може да се пореди са Фармом и Паровима.
Пинк је пропагандни сервис и то је свима јасно.
Ни он данас не може да се пореди са Пинком од пре 15 година али објективно никада није ни био за пример.
Политичка емисија у којој се политичари клибере и на националној фреквенцији причају о томе како је Веља Илић хтео да нагна Мадлен Олбрајт није нешто што бих сврстао у врх новинарства.
На општу културу донекле полаже само РТС јер им је то обавеза.
Од комерцијалних телевизија се тако нешто реално и не може очекивати јер нити је профитабилно нити посебно гледано, нажалост.
Једноставно, тако је.
Што опет не значи да је дозвољено све што није забрањено и да свака телевизија може да ради шта жели.

Možda će se neko na ovo smejati, ali ja se sećam Pinka kad je bio skroz ok televizija. Uvek je bio fokusiran na zabavni sadržaj, ali postojao je neki standard tokom 2000-ih. Imali su čak i pristojan informativni program i neke kvalitetne političke emisije tipa Klopka i Zamka. Jesu postepeno degradirali u kvalitetu s godinama, ali tek sa SNS-om su odlučili da postanu totalno propagandno glasilo.

Mislim da nije toliko problem u profitabilnosti, koliko u pritiscima i ucenama državnog aparata. Sve televizije koje rade sa nacionalnom frekvencijom su potpale pod SNS kontrolu, a time im je i informativni program propao.

Možda će se neko na ovo smejati, ali ja se sećam Pinka kad je bio skroz ok televizija.
И ја се сећам када је Пинк имао одличан филмски и серијски програм, чега одавно нема, али представљати Пинк као некакав симбол професионалности и објективности...не иде.
Sve televizije koje rade sa nacionalnom frekvencijom su potpale pod SNS kontrolu, a time im je i informativni program propao.
И не само телевизије са националном фреквенцијом већ и 80% локалних медија.

Са друге стране, мислим да су традиционални медији у последњих 10-20 година прилично изгубили на популарности и утицају.
Утицај који су имали највише се задржао код старије популације.
То важи и за опозиционе медије.
Реално, пола градова је одавно на СББ-у и може да гледа и Н1 и Нову па се опет ништа није променило.
Чак и најстарији имају паметни телефон на којем могу да инсталирају апликацију па опет ништа.
Са једне стране традиционални медији јесу важни а са друге сматрам да се њихов утицај често прецењује.
Можемо да узмемо за пример бивши Б92.
Доста људи који живе у неком свом балону и данас се куну и покојни радио и тв Б92 представљају као некакве стубове и носиоце промена, међутим, чињенице и подаци говоре да је Б92 од добијања националне фреквенције па све до данас био и остао најмање гледана телевизија.
Убедљиво највећу гледаност имали су док су емитовали Великог брата.

Poslednja izmena:
Моје неко виђење је да деградација медија креће са гашењем БК 2007. године. У исто време имамо картелизацију где су Пинк, Авала и Кошава сличне власничке структуре добили националне фрекфенције. Боље би било да је РТВ 1 добио националну фрекфенцију.

БК је била ок.
Авала није дуго потрајала али ми је у сећању такође остала као телевизија која је имала ок програм.
Хепи/Кошава програмски реално није никада ни испуњавала услове за националну фреквенцију.
Деградација медија десила се из најмање три разлога.
- Информатива је што се 90% медија тиче увек била под мањом или већом контролом власти.
- Филмски и серијски програм постаје све мање исплатив и гледан поред интернета и стриминга.
Изузетак су домаће премијере.
- Производња сопственог документарног а посебно образовног програма комерцијалним телевизијама је често скупа и неисплатива.

Људи, посебно млађе генерације, све мање гледају тв.

Poslednja izmena:
Mislim da će kroz par godina televizija potpuno izgubiti bilo kakav značaj pored interneta, naročito kada je u pitanju informativni sadržaj.
Ostaće za praćenje uživo prenosa utakmica i to je to.

Да ли сте приметили како су вести на скоро свим радио станицама истог формата, истих џинглова, исте музике у позадини?

Слажем се.
Интернет ће пре сахранити телевизију него радио.
Да би преживео радио је морао да се промени, да се форматира и фокусира на музику.
Ни радио данас нема ни близу онај утицај који је имао пре 50 година.
Данас је само нешто што пустиш док возиш или док си на послу да ти свира у позадини.
Само РБ и РНС имају радио емисије.
Комерцијалне станице их шију у слушаности јер већини људи једноставно тако нешто више није интересантно.
И телевизија се форматира, данас имамо спортске, филмске, информативне канале, музичке канале... мада, искрено, поред интернета већ годинама немам потребу за кабловском.

Poslednja izmena:
Poštovane koleginice i kolege,
U skladu sa odlukom decembarske Skupštine NK ICOM Srbija i rezultatima elektronskog glasanja (u kome je učestvovalo 202 članova), kojim je članstvo podržalo zahteve studenata, bez ijednog glasa protiv ili suzdržanog,
NK ICOM Srbija
poziva muzejske radnike i dr. radnike u kulturi
da se okupe, kako bi odali počast stradalima,
podržali javno zahteve studentskih protesta
i zahteve struke protiv rušenja zgrade Generalštaba

PETAK, 24. JANUARA 2025. U 11:52

Beograd
ZGRADA GENERALŠTABA
Kneza Miloša 33-41

Novi Sad
MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI
Dunavska 37​