Šta je novo?

Izbori 2024

Нисам ЕУ спомињао нигде. НАТО је утицајна група која намеће своје интересе војном силом. Интерес САД је да експлоатише литијум на нашу штету. САД је најутицајнија чланица тог савеза.
Onda da uđemo u NATO odmah jer smo tada zaštićeni od upotrebe vojne sile protiv nas, jer svakako nećemo dati da se kopa litijum?

Који је НАТО гарант? Па онда би тек наметали своје шта год желе. Улазак у НАТО би био погубан вишеструко. Прво морално, затим по идентитет нације и културолошки, онда економски пошто би морали да укажемо и у савез и да купујемо скупље наоружање. Да смо ишли у НАТО негде 1997. или 2001. али без сецесије Косова, па да то и буде прихватљиво. Овако то би било финално понижење и пораз.

Прво морално, затим по идентитет нације и културолошки
Ovo moraš da obrazložiš i da dokažeš, verovatno na nekim primerima zemalja koje su već ušle u NATO.

Baš me zanima to da pročitam.

Edit: Što se tiče oružja ne verujem da moze biti skuplje nego što ga Vučić plaća poslednjih 11 godina. Možemo samo da uštedimo. Jeftinije će ga kupiti članica, nego neko izvana.

Poslednja izmena:
Ми нисмо за поређење са другим државама које су ушле у НАТО пошто смо били у директном непријатељству и претрпели штету од њих.
Нема јефтиног напружања ни за чланице. НАТО опрема је на дуге стазе скупља. Посебно она made in USA.

* bili *

Ovo je diskusija šta nam je činiti. To što je bilo je u prošlosti. Pričamo o najboljem izboru za Srbiju u budućnosti.

Svako oružje u poređenju sa Vučićevim je jeftinije.

Poslednja izmena:
Dakle, vaše rezonovanje da postoji neka metafizička, apstraktna ideja za opšti javni interes kod svih ili barem ogromne većine ljudi ostaje samo to - metafizička i nerealna.
Ljudi gledaju (pogotovo u savremeno vreme) samo sebe i ako uz to nekim slučajem se poklopi i opšti javni interes - tek onda su voljni da nešto preduzmu.
Do tada važe samo pravila džungle.
Nije sve tako crno, u stvari ideja opsteg dobra nije nedostizna, to je stanje uma, kulturoloski uslovljeno porodicnim vaspitanjem, obrazovanjem i izborom pojedinca da se izdigne iznad sebicnih interesa u cilju stvaranja bolje i funkcionalnije zajednice. Ja sam tako vaspitan kao i mnogi nasi ljudi, da nam zemlja nije uredjena ali da to nije razlog da je mrzimo ili preziremo svoje sunarodnike, vec da radimo svaki dan svoj deo sa nadom da ce neko da primeti i ugleda se na nas. Tako se ponekad pojavi i politicar sa slicnom idejom.

Zvanično nisu sankcije
Screenshot_2023-04-13-12-36-18-983_com.twitter.android~2.jpg

Ми нисмо за поређење са другим државама које су ушле у НАТО пошто смо били у директном непријатељству и претрпели штету од њих.
Нема јефтиног напружања ни за чланице. НАТО опрема је на дуге стазе скупља. Посебно она made in USA.

Пола Нато пакта је у једном тренутку било у сукобу са Америком па су свеједно ушли јер им је то у безбедносном интересу. Код нас се тек од педесетих наовамо јавља такво детињасто схватање геополитике где није циљ безбедност и минимизовање штете већ терање ината и црно-бели однос према другим државама као или пријатељским или непријатељским. Па сав напредак у средњем веку смо имали захваљујући насумичним савезима и непријатељствима са истим суседима, да смо тако терали инат Византији јер су нас покоравали Немањићи никад не би постојали

Наш идентитет од када постоји модерна Србија је био окренут ка Европи и то посебно Француској / Америци а против Турске. Тај антиамерички сентимент је последица комуниста и доживео је врхунац деведесетих. Да они нису никад дошли на власт Србија би постала део Нато пакта кад и Грчка. Чланство у Нато пакту је заправо вишеструко јефтиније за једну земљу јер не мора да се сама брани већ ће јаче силе да то раде уместо ње, па већина малих чланица троше мање од договореног минимума на наоружање. За Србију би посебно то било корисно јер смо толико ушушкани овим савезом да нико други ни не може да нас нападне па би трошкови наоружања били смешни, као Црногорцима

Но сада нема претерано смисла јурити у Нато када је оваква ситуација јер само повећавамо ризик да будемо увучени у конфликт од кога немамо никакав интерес; најбоље је да ћутимо као Швајцарска и Аустрија и само пристајемо на ситне уступке Западу како би демонстрирали да нисмо проруска/прокинеска претња коју треба уништити

Људска права и лажни морал међународног права су кул, али кад треба ресурса за зараду онда се зажмури на једно око ;)

Пола Нато пакта је у једном тренутку било у сукобу са Америком па су свеједно ушли јер им је то у безбедносном интересу. Код нас се тек од педесетих наовамо јавља такво детињасто схватање геополитике где није циљ безбедност и минимизовање штете већ терање ината и црно-бели однос према другим државама као или пријатељским или непријатељским. Па сав напредак у средњем веку смо имали захваљујући насумичним савезима и непријатељствима са истим суседима, да смо тако терали инат Византији јер су нас покоравали Немањићи никад не би постојали

Наш идентитет од када постоји модерна Србија је био окренут ка Европи и то посебно Француској / Америци а против Турске. Тај антиамерички сентимент је последица комуниста и доживео је врхунац деведесетих. Да они нису никад дошли на власт Србија би постала део Нато пакта кад и Грчка. Чланство у Нато пакту је заправо вишеструко јефтиније за једну земљу јер не мора да се сама брани већ ће јаче силе да то раде уместо ње, па већина малих чланица троше мање од договореног минимума на наоружање. За Србију би посебно то било корисно јер смо толико ушушкани овим савезом да нико други ни не може да нас нападне па би трошкови наоружања били смешни, као Црногорцима

Но сада нема претерано смисла јурити у Нато када је оваква ситуација јер само повећавамо ризик да будемо увучени у конфликт од кога немамо никакав интерес; најбоље је да ћутимо као Швајцарска и Аустрија и само пристајемо на ситне уступке Западу како би демонстрирали да нисмо проруска/прокинеска претња коју треба уништити
Cek, cek, treba biti u NATO-u, ali samo ne sad? Pa ako udjes, usao si, nema nazad. Otvoreno priznajes da postoje vremena kada je bolje ne biti clan NATO-a, ali si ipak da udjemo?

Da udjemo sa klauzulom da izlazimo ako dodje do sukoba? 😁

Ti prakticno otvoreno kazes da nam je neko ponudio clanstvo pre tri godine na primer, a ti imas vremensku masinu da se vratis, ti bi se vratio i sprecio ulazak.

Ko nam garantuje da nece biti novih sukoba? Ko nam garantuje da cemo uci i da nas za koju godinu posle ulaska nece uvuci u neki sukob?

Ok, bilo bi nam korisnije i imali bi bolju drugu polovinu dvadesetog veka da smo usli kada i Grcka, ali sto sada u 21.veku da ulazimo?

Pretnje Sandzakom, Vojvodinom i PBM su smesne i nepostojece. Uslov za ulazak u NATO bi sto posto bio priznanje Kosova, tako da ode ovako ili onako.

Ево да ли мислиш да Сауди Арабија дели западне вредности? А близак су савезник НАТО.

Mi nismo SA ili Turska nego mala zemlja na zapadnom Balkanu koja nema šta puno da ponudi pa da može da postavlja uslove. Mađarska prividno igra dvojaku igru, da smo barem u EU i NATO pa bi nešto od togla mogli koliko god bilo smešno i populistički, tobože suvereni smo, kao ova turneja Petera Sjarta... Iako su sve sankcije uveli, u NATO su i boli ih uvo...

Kao drugo kad sam rekao da je Rusija bila respektabilan igrač i faktor od uticaja (uslovno, nisam naivan da bi im Amerika prepuatila svoje pozicije) to je bilo najviše vidljivo do pre par godina pre aneksije Krima, a ne 90tih... Apsolutno su nepotrebno uprskali pozicije koje su do tad izgradili, bili deo G8, uključeni u sve svetske tokove... Od Amerike će preuzeti primat onaj ko ima više da ponudi svojim građanima. A ne maksimalno represivno i maksimalno naoružano društvo. Ukrajina je razbucana ali Amerika će pobediti u ratu dok god ima da ponudi više svojim građanima, na kojim god pozicijama to gradili, represivna i izolovana društva ne mogu da pobede zapad... Mogu samo da unište ceo svet ako imaju nuklearno oružje, ali ničeg održivog tu nema.

Nije litijum strateško pozicioniranje nego osvešćivanje gde se nalazimo i kakve su nam mogućnosti...

Ko, kada, da li i sa kojom tehnologijom će kopati, iako sam ja protiv toga nije prvorazredno pitanje, prvorazredno pitanje je da ne pričaš gluposti poput ove, da takav stav bude marginalizovan i da ljude bude sramota da u Srbiji tako nešto izgovore.

Сребреница и Сарајево су испровоцирани масакри.

Tek posle možemo da tražimo common ground oko nečeg... Ovde otkrivaš tvoj glavni, gubitnički motiv, boli tebe uvo za litijum jer bi se brinuo za Smederevo prvo i bio najglasniji da te zdrav vazduh brine... i da te ljudska prava brinu ne bi spominjao zapad prvo, nego zemlje gde se daleko masovnije krše...

Jeste ali ako ne nađes neki common ground i mene ćeš ugurati da budem za NATO odmah... I ne samo mene, ja sam primer onih koji smo jedan stepenik odmaknuti od krajnje liberalnih ideja a ti samo nastavi da teraš po svom... Baš me briga da se prepirem s tobom potpisaću sve što Goran govori i adio... Dosta ste uništavali zemlju do sad, prosto je vreme da povučete ručnu, ako niste spremni zabole me, ja sam onda na strani NATO bez rezerve, jer ne želim da mi dalje uništavate zemlju...

Nije sve tako crno, u stvari ideja opsteg dobra nije nedostizna, to je stanje uma, kulturoloski uslovljeno porodicnim vaspitanjem, obrazovanjem i izborom pojedinca da se izdigne iznad sebicnih interesa u cilju stvaranja bolje i funkcionalnije zajednice. Ja sam tako vaspitan kao i mnogi nasi ljudi, da nam zemlja nije uredjena ali da to nije razlog da je mrzimo ili preziremo svoje sunarodnike, vec da radimo svaki dan svoj deo sa nadom da ce neko da primeti i ugleda se na nas. Tako se ponekad pojavi i politicar sa slicnom idejom.

Ti si građanin kakvog jedna država, tj. vlast može samo da poželi.

Bravo.
Тај антиамерички сентимент је последица комуниста и доживео је врхунац деведесетих.

Šešelja
Чланство у Нато пакту је заправо вишеструко јефтиније за једну земљу јер не мора да се сама брани већ ће јаче силе да то раде уместо ње, па већина малих чланица троше мање од договореног минимума на наоружање. За Србију би посебно то било корисно јер смо толико ушушкани овим савезом да нико други ни не може да нас нападне па би трошкови наоружања били смешни, као Црногорцима

Bravo

Tako i ja mislim, ali ne isključujem da će me ljudi poput Došljaka i MC_ ugurati na NATO stranu potpuno, da se sačuva šta može...

Noki, pogresan ti je nacin razmisljanja i poguban. Imaj svoje misljenje koje se ne formira na osnovu kontre drugima.

To kao da ja pocnem da mrzim gejeve zbog Ane Brnabic i Sapica 😁🤣

Ma najbolje da je to isto... Nije Došljak pojedinac, nego reprezent pogubne politike... Nemoj molim te...

Sateraće me na tu stranu i treba tako očigledno... Ne znam šta treba da se desi pa da stanu malo... Ljudska prava koja Amerika krši, pogledaj malo šta Rusija krši i koje su to razmere kršenja... Svejedno i da su obe strane podjednako zle, ruska pozicija je neodrživa i ne može da zavalada svetom i ne štite naše interese...

A to što pominješ gejeve da je do Došljaka LGBT ne bi ni šetali, ne bi bili vidljivi i ja treba da imam obzira... Mrzite koga hoćete, zabriga me...

Možda je Došljak danas za šetnju, ne znam i ne sećam se jel se oglašavao, ali da ga pitam pre 10 godina kad je trebalo najviše da se zauzme, mogu misliti šta je tad pričao i za šta se zalagao.. Večiti kočničari svega progresivnog a mi večito gubimo energiju na njih... Potpisujem Gorana i nemam više snage ni vremena za gubljenje...

Ja sam od danas potpuno za NATO i gotovo...

Celu godinu pokušavam da nađem neki srednji put sa tom nekom pogubnom i jednostranom politikom, po naše interese, al kad ne ide, ne ide...

Како очекујете да обичан народ реагује на улазак Србије у НАТО и зашто бисмо ризиковали увлачење у глобални конфликт? Такође, морали бисмо да више улажемо у наоружање ако би били чланица НАТО, а једва имамо пара за улагање у најосновније ствари у држави.

Cek, cek, treba biti u NATO-u, ali samo ne sad? Pa ako udjes, usao si, nema nazad. Otvoreno priznajes da postoje vremena kada je bolje ne biti clan NATO-a, ali si ipak da udjemo?
За сваки војни савез постоје времена када је паметно бити и када није паметно бити у њему, зависности од геополитичких околности и саме земље

Оног тренутка када је постало јасно да ћемо бити потпуно окружени најмоћнијим војним савезом на планети је постало јасно да је највећа гаранција безбедности за земљу да се том савезу прикључимо а не да терамо сукоб и инат истом. То је проста здраворазумска логика и нема никакве везе са тим шта ја мислим о самом савезу. Да је Србија са свих страна окружена Русијом или проруским војним савезом био бих за то да се придружи истом као већи гарант безбедности

Поента министарства одбране и сваке безбедносне стратегије је првенствено да обезбеди сигурност и могућност напретка народа а не да жртвује народ ради исправљања кривих дрина. Бизарно је слушати људе како се хвале што се ЈНА успешно крила током бомбардовања док су цивили гинули и како је наша војска преживела малтене нетакнута као да је дужност цивила да штите војнике а не обрнуто
Da udjemo sa klauzulom da izlazimo ako dodje do sukoba? 😁

Ti prakticno otvoreno kazes da nam je neko ponudio clanstvo pre tri godine na primer, a ti imas vremensku masinu da se vratis, ti bi se vratio i sprecio ulazak.
Кажем да је бесмислено јурити у сукоб који нас не дотиче . Ако нисмо 30 година ушли у Нато пакт и покупили кајмак од те одлуке сада за време глобалног сукоба би било глупо да то радимо.
Ko nam garantuje da nece biti novih sukoba? Ko nam garantuje da cemo uci i da nas za koju godinu posle ulaska nece uvuci u neki sukob?
Нико, тај ризик увек постоји. Сада је само ескалиран на највишем нивоу јер, и не могу ово довољно да нагласим, сукоб се тренутно дешава

Али је претња за нас првенствено од других Нато чланица из региона која би нестала да и ми постанемо Нато чланица. Нису Грци и Турци чланови зато што желе да гину за Америку него због међусобне мржње
Ok, bilo bi nam korisnije i imali bi bolju drugu polovinu dvadesetog veka da smo usli kada i Grcka, ali sto sada u 21.veku da ulazimo?
Сада не сматрам да има смисла да улазимо, бар док се не искристалише ситуација мало

Али демонстрирање удаљавања од Русије може само да нам користи док нам стајање на страну Русије у овом сукобу само штети
Pretnje Sandzakom, Vojvodinom i PBM su smesne i nepostojece. Uslov za ulazak u NATO bi sto posto bio priznanje Kosova, tako da ode ovako ili onako.
Србија се сагињати неће?

Чак мислим да сада не би био стриктно услов признање Косова за чланство Србије у Нато пакту јер им је битније да Србија уђе. То би био снажан шамар Русији и чин понижења за њу, вероватно би уместо формалног признања само тражили да Србија пристане на чланство Косова у Нато пакту чиме би Америка добила цео Балкан на тацни и коначно протерала Русију у Азију

Ulazak Srbije bez Kosova u NATO zajedno sa ulaskom Kosova kao samostalne drzave je priznanje Kosova.

Mozda je moje naivno razmisljanje, ali ja i dalje ne vidim problem i pretnju od NATO-a i clanica koje nas okruzuju ako nismo u NATO, ali ni ne zabadamo im prst u oko.

Ako smo otvoreno za EU, sankcije Rusiji, ne pljujemo ih, jasno smo orijentisani...

Uostalom, ja sam sto posto siguran da je Vucic njihova pudlica. To njegovo kao sedenje na dve stolice je igrarija kojom oni upravljaju i koju oni dozvoljavaju da bi Vucic imao podrsku naroda i apsolutnu vlast.

Vucic sve naredbe zapada izvrsava. One najbitnije. Sto se tice stvari poput sankcija Rusiji, verovatno je procena zapada da im je veca korist da Vucic ne uvede sankcije i zadrzi birace nego korist koju bi imali od srpskih sankcija Rusiji.

Po istom tom principu, da nas zele u NATO, uradili bi to preko Vucica. Ili ce uraditi.

Ako bi imali normalnu vlast koju niko ne drzi u saci, imam mozda naivno verovanje da se moze uradiiti oni iz prvog dela posta.

Vrh