Ma jeste, ratovi su nam bili nametnuti...
Čuj, ja ne sporim da jedan deo našeg viševekovnog naje****nja ima korene i uzroke u tome što smo uvek bili na tromeđi sila i predmet raznih maltretiranja i eksploatacija.
Ali te priče nismo mi ništa krivi nego nam je sve nametnuto - i ratovi, i Srebrenica, i opsada Sarajeva, i rasprodaje i selidbe sa Kosova, i sve to slično... to je ništa drugo do večito srpsko svaljivanje krivice sa sebe na drugog.
Nije Milošević hteo nikakav ulazak u NATO. Milošević je hteo da bude novi Tito s novom Jugoslavijom u svetu kada su padali čitavi blokovi i ideologije, i jedan deo sveta nije mogao manje da bude briga za njega i S(F)RJ, a on je mislio da će svi da se izlome da se njemu dodvore. I da će svaki problem koji ima ILI - ILI situaciju da reši nekim svojim Frankenštajn rešenjem ili dilom. Namerno kažem dilom a ne dogovorom, jer dil nekako više priliči tajnim dogovorima i muftama koje je imao sa raznim stranama, i u koje je slao ljude da ginu za unapred izgubljene i prodane teritorije.
Nametnuli su nam... Ne može niko nikome ništa tog tipa da nametne ako ovaj nije glup ko top i pun nerešenih problema i dilema. Nego se to savršeno uklapa u ono o čemu sam ranije pričao na temi. Da Srbima uvek treba neko kome će da pripisuju sve dobro i sav uspeh, čak i kada su sami zaslužni za nešto... i neko koga će da mrze kao najvećeg neprijatelja i krivca za sve što im se dešava. I tako je na nivou domaće politike (Vučić, Sloba, Tito... vs Tadić, Đilas, Đinđić...) i tako je na nivou inostrane politike (Rusija i Kina gud gajz i bastioni pravde i prosperiteta kojima svi zavide, a NATO i EU uzroci svih naših problema, još otkako smo se naselili na Balkan...)
Ni Srebrenice ni Sarajeva nebi bilo da neko nije izazvao rat,a rat je izazvao Alija koji je rekao da će žrtvovati mir u Bosni i Hercegovini zarad nezavisne Bosne i Hercegovine. Tačnije, izazvao je rat po nalogu Vorena Cimermana, poslednjeg ambasadora SAD u SFRJ, koji ga je ubedio da povuče potpis sa Lisabonskog Sporazuma, koji je trebao da spreči širenje rata na BiH. Što se tiče "opsade" Sarajeva, misliš li da danas španska vojska nebi "opsela" Barselonu, ukoliko bi Katalonci rešili da se nasilnim putem bore za nezavisnost? Svaka država bi to uradila.
Milošević je Amerikancima predao beli papir POSLE agresije 1999. i rekao im je da tu napišu šta žele da uradimo da bi nas ostavili na miru. To uključuje i ulazak u NATO. Oni su mu vratili prazan papir, što u prevodu znači "treba da nestanete", otprilike ista scena kao u SF filmu Dan Nezavisnosti, kada zarobljeni vanzemaljac zemljanima govori da moraju umreti da bi sklopili mir. Jedino što atlantiste može zaustaviti u atakovanju na sve srpske interese jeste ravnoteža straha, a nju možemo postići jedino sa svojim prirodnim saveznicima Rusijom, Kinom i suverenističkim političkim snagama u samoj Evropi.
Ti kažeš da nama niko nije mogao nametnuti ratove, ako mi nismo hteli da ratujemo? Pa mogli smo i tako, Milošević je Krajinu i pustio niz vodu, mislio je da mu neće tražiti celu šaku ako im da jedan prst. Mogao je da do kraja žrtvuje i Republiku Srpsku, da svih 1,5 miliona Srba odande proteraju u Srbiju, ili da ih svedu na nac. manjinu u Islamskoj Republici BiH pod šerijatskim zakonom, i u tom scenariju bi do danas svakako iščezli, ili bi ih ostalo ispod 5%. Mogao je tada da im u paketu preda i KiM, pa Vojvodinu, pa onda Rašku, prvo južni deo, pa onda postepeno i severni odakle sam ja, da je takva politika vođena, danas bi verovatno i moje Užice sve više postajalo Prijepolje, a Prijepolje bi postalo Novi Pazar, ako razumeš šta hoću da kažem. Velika Šiptarija bi bila do Kruševca, a Srbija bi se svela ne na Beogradski Pašaluk, nego na adminsitrativnu Teritoriju Grada Beograda, a i to verovatno bez Zemuna, Surčina i dela Palilule preko Dunava.
Ako je to logika, da sami skočimo u bunar na zahtev svojih neprijatelja, a ne da se tome suprotstavimo, ja tu logiku ne mogu razumeti. Ne kažem da je suprotstavljanje bez rizika, ali u bunaru nema nikakvog rizika, jer tim putem sigurno idemo u nestanak, a van bunara imamo šanse i da preživimo.