stanislaw » Pon Mar 13, 2017 7:02 pm[/url]":j0dg4ym5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=439559#p439559:j0dg4ym5 je napisao(la):
astrodule » 13 Mar 2017 09:28 am[/url]":j0dg4ym5]Zar nije posao notara da proveri da li je sve u redu sa potpisima (sa pravne strane)?
Šta je njihov posao? Da proveri da li se slažu podaci iz lične karte i na listu podrške?
Da, ispada da je u praksi uloga notara bukvalno da gleda da li se broj lične karte gađa sa listom podrške.
Kada sam ja davao potpis Belom, desilo se upravo to, notarska pomoćnica je primetila da se na mojem papiru broj lične karte ne gađa u zadnjoj cifri, pa je vratila curi od Nebojše Prilepka da piše ponovo. Političke stranke bi se malo drukčije organizovale pa bi obrazac popunjavale preko računara, a ne ručno.
Ali uglavnom, sramota je što se notarska profesija konstantno pokazuje beskorisnom. Naravno da notari nisu reagovali što na obrascu piše "grupa građana", jer im nije ni na kraj pameti bilo da detaljno čitaju uputstvo RIK-a pre ovih izbora, zabole ih. Zamislite sad tu situaciju, da obrazac za podršku smeju da overavaju samo notari, a pri tom oni ne moraju pojma imati o tome šta je ispravno popunjen obrazac.
Da notarska profesija ovde igra neku smislenu ulogu, notar bi uzeo na sebe da na licu mesta proverava ispravnost svake reči na obrascu, na licu mesta bi online proveravao da li je osoba upisana u birački spisak i nakon takve provere bi se prilikom predaje doumentacije u RIK, SVAKI od notara overen potpis automatski smatrao za validan.
Isto je bilo i sa prometom nekretnina, uvođenjem notara pokušali su da im daju ekskluzivitet, sa izgovorom da će notari garantovati za proveru katastra prilikom kupoprodaje, a onda su prvi notari krenuli da ljudima izdaju ugovore kojima se ograđuju od
svake odgovornosti za katastar i ostale prevare... U prevodu, mora preko njih a ni za šta ne garantuju.
Upravo je ova svinjarija sa Belim još jednom bacila svetlo na to koliko se poslova namešta povlašćenim esnafima koji dobijaju monopolsku poziciju
a ništa ne garantuju i ni za šta ne odgovaraju.