Šta je novo?

Izbor dušeka i nadduška za krevet (dušeci, naddušeci)

Добар душек и добра столица...вреди. Мада и ту има субјективног осећаја када даш велике паре па ти се свиђа иако ти не одговара :) како коме. Ја гледам неку стилкејс ал ми се исто не дају паре, нек пуца кичма док може :kum:

Zapravo sam sedeo i na toj, dosta udobna, ali mislim da me je nerviralo što ne možeš da je oboriš na ugao koji ti odgovara, nego ima samo onaj uspravni i ono slobodno lelujanje?
Ne, ima limiter, uspravno, manji nagib i skroz pusteno do kraja. Meni je to vas bitno pa ne bi uzeo da nema. Imam i ono da te nagne 5% napred kao na aeronu.

Mada svaki njihov model moze da se narucuje sa razlicitim opcijama, mozda si probao neku barebone verziju bez limitera.

Inace Nitea koju pominje extroniks gore ima i outlet i imaju uvek nekoliko modela aerona, mirre, sayla, embodija i jos ponesto. Cene su solidno nize ali je i manja garancija (5 godina umesto 12 sto je opet vise nego iko na trzistu).

vec sam je koristio na poslu, nego nikako da prelomim da je nabavim gajbi

Tek sad shvatam koliko mi je životni standard nizak, ili bazičan, da tako kažem 😅
Neko da 1000 EUR za stolicu, a neko da 1000+ EUR na fizikalne terapije kad dobije diskus herniju jer sedi na katastrofa stolici jbg :D
Svakako preporuka svim ljudima koji rade po 8h u stolici da se na tome ne stedi, dobijas svakako 10+ godina garancije na konstrukciju i mislim 2 na samu mrezu, pa kad to gledas kao investiciju za sledecih X godina, nije to puno uopste.

Ne ti konkretno, nego uopste, cim neko podeli nesto, nakoti se par njih odma da pljuju, nije ovako, nije onako
Mislim da si sve lepo objasnio, Šlarafija dušeci su najbolji na tržištu, pa je onda treba biti posebno obazriv kada neki lik koji ima svoju malu proizvodnju tvrdi da pravi komparabilan proizvod za 5x manje para. Što se tiče jezgra, svaki dusek koji nije od latexa ili slicnog materijali ima zičano jezgro, nije to Slarafija izmislila ali jeste patentirala svoje jezgro. Tim pre mi je izjava da "čovek sve isto radi kao Šlarafija" nemoguća. https://schlarafia.co.rs/rucno-radjeno-opruzno-jezgro/

Mislim da si sve lepo objasnio, Šlarafija dušeci su najbolji na tržištu, pa je onda treba biti posebno obazriv kada neki lik koji ima svoju malu proizvodnju tvrdi da pravi komparabilan proizvod za 5x manje para. Što se tiče jezgra, svaki dusek koji nije od latexa ili slicnog materijali ima zičano jezgro, nije to Slarafija izmislila ali jeste patentirala svoje jezgro. Tim pre mi je izjava da "čovek sve isto radi kao Šlarafija" nemoguća. https://schlarafia.co.rs/rucno-radjeno-opruzno-jezgro/
Ima svega ali treba imati u vidu da šlarafija mora da plati brend, marketing, prostor, radnike... Ne može da bude iste cene kao neko ko pravi dušeke u radionici iza kuće ali isto tako ne mora da znači da taj u radionici pravi isti dušek za manje para, ima tu i do kvaliteta materijala i kvaliteta izrade, kontrole kvaliteta...

Ima svega ali treba imati u vidu da šlarafija mora da plati brend, marketing, prostor, radnike... Ne može da bude iste cene kao neko ko pravi dušeke u radionici iza kuće ali isto tako ne mora da znači da taj u radionici pravi isti dušek za manje para, ima tu i do kvaliteta materijala i kvaliteta izrade, kontrole kvaliteta
Sa druge strane slarafija jeftinije i lakse nabavlja materijal, efikasniji su majstori koji se uze specijalizuju i imaju bolju opremu itd. Economies of scale ipak na kraju favorizuje veliku orga izaciju i zato mi je sumnjivo kada neko sam pravi pet puta jeftinije od njih.

Sve je pitanje i ti efikasniji majstori sigurno ne rade za malu platu tako da sve to delimično kompenzuje jeftiniju nabavku... Za koju cenu šlarafija mora prodati dušek da bi isplatila sve to, a za koju cenu jedan čovek koji nema nikakve namete? I da napravi skroz isti dušek kao šlarafija opet će ga koštati manje dok sa druge strane pitanje je da li ga može napraviti u istom kvalitetu ukoliko postoje odredjeni patenti i nivo kontrole kvaliteta jer imaš vrnjci kolu i koka kolu. Ako uporedimo sa stanovima stan istog kvaliteta će koštati više na Vračaru nego u Sremčici iako je na vračaru na primer veći projekat, jeftiniji materijal, veća organizacija... Nameštaj po meri će ti jeftinije napraviti stolar na crno u istom kvalitetu nego neka firma iako koriste iste materijale, a veliku firmu košta i jeftinije dok sa druge strane stolar na crno nikad ne može napraviti nameštaj u ceni po serijskoj proizvodnji u nekoj firmi jer se zna šta je serijska proizvodnja. Jednostavno kada nemaš trošak u vidu prostora, radnika, poreza i raznih nameta pa i same organizacije uvek ćeš biti jeftiniji i opet sve to zavisi od načina izrade.

Ti si prso druze, ozbiljan si bukvalista, ovo nisam video jos uvek kod nekoga ko nije ogranicen

Ručno radjeni bračni krevet pravljen po meri kod mog stolara, Schlarafija dušek 200x200 i TV su jedine stvari koje ću preneti prilikom selidbe u novi stan.
Te 3 stvari ću kupiti jeftinije(nove) ili polovne kako bi izdavao namešten stan dok ga ne prodam.

Da li neko ima iskustva sa krevetima od firme Vadras? Izaslo mi na Instagramu, pa sam mislio za buduci stan da uzmem najjednostavniji krevet od bukovine. Ne zanimaju me fensi okviri, pliš i ostale stvari, samo krevet koji je cvrst i izdrzljiv.

Kakve su vam preporuke za duseke, sem Schlarafije koja kosta 1500e? Kakav tip jezgra treba uzeti? Do sada sam bio podstanar pa sam spavao na tome sto je bilo u stanu. Koliki je cenovni rang za neki normalni dušek lupam 500e? Mislim, ni za to nemam pojma tih 500e sta moze da donese u svetu dušeka. Da li uzimati neke iz Ikee?

Odlična tema, plus što bih dodao i radne stolice u naslov.

Kada sam shvatio da će mi glavni posao biti za kompjuterom, prva stvar na koju sam odvojio malo više para je bila stolica.

Dve najbolje firme su Herman Miller i Steelcase i imao sam obe (žena i ja).

Rekao bih da je Herman Miller (Aeron naravno) malo precenjen, ali vrv je to do marketinga jer se u mnogim filmovima i reklamama taj model pojavljuje,

Sa druge strane Leap (Steelcase) je meni lično mnogo bolji.

Supruga je koristila Aeron, ali je prešla na Steelcase Gesture i mnogo joj više odgovara nego Aeron.

Stolice imaju svoje specifičnosti, pa zavisi ko šta voli. Koliko sam ja proučavao praktično, Herman Miller nema opciju zaključavanja do koje tačke može da se nagne, a to je nešto što meni treba.

A što se tiče dušeka, to je bila sledeća stvar i tadašnji izbor je bila Šlarafija.

Šta da kažem - i dušek i stolice su 10 godina "radile" bez problema (i dalje "rade").

Na dušeku nema udubljenja. Dušek se rotira svakih nekoliko meseci.

Sa mojom visinom imam problem što mi je dupe na sredini dušeka, pa kako god da ga rotiram, uvek pritiskam isto mesto. Ali to mesto i dalje nije udubljeno.

Opet, zavisi dosta i od težine osobe. Mi spadamo u lagane, pa je logično da nam stolice i dušek duže traju.

U krevetu prodemo trećinu života, na radnoj stolici većina ljudi još jednu trećinu života.

Naravno da i fizička aktivnost u preostaloj trećini života mnogo znači, "samo" treba naći pravi odnos.

Odlična tema, plus što bih dodao i radne stolice u naslov.

Kada sam shvatio da će mi glavni posao biti za kompjuterom, prva stvar na koju sam odvojio malo više para je bila stolica.

Dve najbolje firme su Herman Miller i Steelcase i imao sam obe (žena i ja).

Rekao bih da je Herman Miller (Aeron naravno) malo precenjen, ali vrv je to do marketinga jer se u mnogim filmovima i reklamama taj model pojavljuje,

Sa druge strane Leap (Steelcase) je meni lično mnogo bolji.

Supruga je koristila Aeron, ali je prešla na Steelcase Gesture i mnogo joj više odgovara nego Aeron.

Stolice imaju svoje specifičnosti, pa zavisi ko šta voli. Koliko sam ja proučavao praktično, Herman Miller nema opciju zaključavanja do koje tačke može da se nagne, a to je nešto što meni treba.

A što se tiče dušeka, to je bila sledeća stvar i tadašnji izbor je bila Šlarafija.

Šta da kažem - i dušek i stolice su 10 godina "radile" bez problema (i dalje "rade").

Na dušeku nema udubljenja. Dušek se rotira svakih nekoliko meseci.

Sa mojom visinom imam problem što mi je dupe na sredini dušeka, pa kako god da ga rotiram, uvek pritiskam isto mesto. Ali to mesto i dalje nije udubljeno.

Opet, zavisi dosta i od težine osobe. Mi spadamo u lagane, pa je logično da nam stolice i dušek duže traju.

U krevetu prodemo trećinu života, na radnoj stolici većina ljudi još jednu trećinu života.

Naravno da i fizička aktivnost u preostaloj trećini života mnogo znači, "samo" treba naći pravi odnos.
Na drugoj temi smo pricali i o stolicama i o dusecima, pa su postovi premesteni u dve teme. O stolicama postovi su ovde: https://forum.beobuild.rs/threads/kupovina-nameštaja-kreveti-trosedi-fotelje-stolice-stolovi.4524/

Vrh