Šta je novo?

Iskustva i primeri iz drugih gradova

Urbanista

Intermediate
Učlanjen(a)
25.11.2009.
Pohvaljen
2
Na forumu se često prave poređenja i daju primeri iz drugih gradova što donekle opterećuje teme vezane za Beograd i često izlaze iz konteksta, mada, mnoga iskustva i primeri su usko vezani za datu temu ali smatram da je potreban dodatan topic poput ovog kako bi se slobodnije diskutovalo, ali, ne zaboravite Beograd! ;)

Počeo bih od Berlina, grada koji je na mene ostavio najbolji utisak od gradova koje sam posetio i koji me na čudan način podseća na Beograd.

Pogledajte ovaj sajt koji na umetnički način prikazuje Berlin viđen fotografom Jürgena Stumpe, uz napomenu da je sajt iz više setova pa pogledajte i ostale fotografije...

0085.jpg

00_269.jpg

Pa ja jos pre par meseci pokrenuh temu o Berlinu i dadoh 'tip' da se pokrene neka tema o iskustvima i primerima iz drugih gradova (evo vidi ovde uvodan post >> http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?id=1001 ) :D

al izgleda da forumasi ili ne putuju, ili ih ne zanimaju iskustva iz drugih gradova :p

inace, sto se Berlina tice, iako sam planirao i cak i postavio temu jos letos, ipak ne odoh ... sad planiram konacno u februaru za raspust pa cu preneti utiske. Jedino sto mogu reci je da na ovim slikama deluje suuuper :kk:

Uh, moraš da odeš!
Berlin je fenomenalan! Još ako proučiš njegovu istoriju pre polaska... Šta reći?!

Znam da si pisao o Berlinu, čak je moj post poslednji i niko nije ništa dodao, ali ovaj topic sam osmislio kao kolaž onog što su forumaši doživeli u drugim gradovima.

Stvarno je čudno da njih 60 pogledalo ovaj topic, a samo si ti nešto napisao... :rolleyes:

Pa je l' te interesuje nešto o gradu? Sviđaju ti se slike?! :D

Pogledajte o čemu se razmatra u Berlinu!

Grad je ravan kao tepsija i stanovnicima je potrebna planina.
Jedan arhitekta je došao do ideje da se Hitlerov aerodrom Tempelhof, koji se inača zatvara, zatrpa jednom planinom:

n124303250526_5855218_8216.jpg

Više o ideji:

http://www.the-berg.de/

Штутгарт ми није јасан, народ се буни против планова изградње брзих пруга који би велику површину под шинама у центру града заменили парком.

Кина има велики број огромних градова које на западу ретко ко зна.

chinacities.jpg

Mislim da je ova tema dobra, samo bih voleo da se na njoj najmanje diskutuje
o futurističkim i utopijskim projektima iz gradova od kojih je Beograd, zajedno sa nama,
politički i ekonomski udaljen svetlosnim godinama...

Hajde da se pozabavimo korisnim i ostvarivim projektima, koji urbani život mogu zaista da poboljšaju, sada i ovde.

Evo jednog takvog primera iz Kelna, grada u kojem trenutno živim.

minibib%252520colage.jpg

mini biblioteka :)

minibib%252520-%2525200017.jpg

minibib%252520-%2525200016.jpg

minibib%252520-%2525200019.jpg

било је једно време нешто слично у Кнезу испред Гете института

JohnnyLee":ej9h72kk je napisao(la):
било је једно време нешто слично у Кнезу испред Гете института

Neki dan sam čitao da je to bio projekat tipa otvorene biblioteke u kojoj nema članarine, nego se knjige zajme "na poverenje", pa se očekivalo da onaj koji knjigu uzme, neku drugu za uzvrat i ostavi. Tek, građani su ekspresno ispraznili radnju...

Tako nešto kod nas nije moguće. Ona kockica sa slike radi na klasičnom principu biblioteke. Treba da je zamislimo na Kalemegdanu, Ušću, Adi...

Meni se jako svidelo (još odavno u Parizu) da kada kopaju neki kanal po trotoaru ,
danju su prekriveni manjim metalnim platformama preko koih građani normao hodaju
a nocu se iste uklanjaju i nastavljaju da obaljaju radove vezano za kanal

Kao što su uveli obavezu za centar grada da kamioni sa gradilišta izlaze opranih guma
tako mogu i da uvedu i ovakav detalj bar za centar grada

Arnorian":8i9crcdb je napisao(la):
Штутгарт ми није јасан, народ се буни против планова изградње брзих пруга који би велику површину под шинама у центру града заменили парком.

Ne protestuju oni prvenstveno zbog toga - ima tu više priča i grupacija. Prvo tu su zeleni radikali koji se protive seči drveća za potrebe gradilišta a drugi važan razlog je to što je prvobitna cena projekta bila 2,5 milijardi EUR a u međuvremenu je narasla na 6.5 milijardi EUR. Svojevremeno su protesti bili veoma žestoki, međutim na pokrajinskom referendumu su pobornici projekta odneli pobedu tako da se projekat nastavlja.

A great welart made up proxy, likewise known as a new anonymous proxy web server, veska enables suer to get a folder, online page, or else tstramwaj some other guides by way of a host and this real estates investment support the actual demands belonging to the individual throughout one other far off forum. Here is an example, 2 client accesses a website site owning an pizamy magda made up proxy, the buyer foretells any proxy along with proxy foretells the web page, managing the exact seclusion for the patient, for example his/her IP address. The main such a proxy, possibly a internet computer, assolary would be to preserve any internet privacy of your clientele from your product in addition to off their serial pacyfik are usually may be visiting in addition to examining the exact client’s correlation.
Such proxy servers faramushki are normally included in colleges and therefore workspaces, to make sure you pass-by capability fire walls as well as monitoring service support kswartazawada ready. School students can benefit from confidential proxies gain access to social networking websites viewed as and then stopped up through education mainly because accumulation the exact productiveness for this school students. Staff from a small business could quite possibly strive to get around sorts of supervision inside of a corporation which can try to follow or perhaps manage which inturn webpages its own employees are dropping by.
Made up proxy servers serve as a wall membrane within individual in addition to the facility becoming utilized. Each of these moje krynki computers are often used to get around any prohibitions and thus access oksiuta these types of services quite possibly home theatre installation blocked by the area or alternatively some other sort of service provider supplying the Connection to the web, homeowners make use of the application just to the internet privacy that's perhaps mapa polski secured.Potential risks Right behind Nameless ProxiesBecause among the way in which assolary confidential proxies, specially those managing misiowy domek concerning internet pages, are formulated, just about all personal data ship to a proxy servers will be unencrypted. Consequently, you'll be able to the fact that katalog private material for example logins and then passwords might be elvegium shown utilizing a harmful proxy server. Besides that, simply by proxy chaining, a number of customers mapa polski could slip due to victims in a online page expressing a false safety measures, ggryonline empowering pretty much all proxies with a lot of these eateries mastertel in order to this halny andrychow client’s fun-filled activities. And so, barely honest made up marzenie malucha proxy servers using a distinct privacy policy freekomp must be employed for arcomp-serwis safety measures reason.

Arnorian":tlnxsfnl je napisao(la):

Кина има велики број огромних градова које на западу ретко ко зна.

chinacities.jpg
Стратегија развоја железница за велике брзине у Кини је да осмисле нову зону не периферији неког од градова, који се шире великом брзином. Паралелно се гради и железничка станица, и метро, и градске артерије, и читав град у околини те станице. После 3-5 година на месту пустаре на периферији имаш нову стамбено-пословну зону са метроом, возовима великих брзина, друмским саобраћајницама итд. Зато сам се и сложио када је Зидар предложио да се метро од Вука усмери према рупи између Коњарника и Медаковића, а на Новом Београду усмери према слабо изграђеним пределима око Ж.Ст. Нови Београд.

А у међувремену

TIANJIN | Xiangluowan Business District

6UrEY.jpg

M7f4u.jpg

А ово им је само један од многих градова са сличним дешавањима.

Jedan detalj iz Pariza.

building_apartment_sale_paris.jpg

Veliki broj zgrada u Parizu ima zaluzine i metalne ograde na prozirima. Zanimljivo je kako ovi detalji daju i nadosadnijim ravnim zgradama interesantan izgled. :)

И мени је то животна жеља.

Da zakupimo carter i hotel sledeci bb okup u petrovom gradu

Vrh