Šta je novo?

InfoGrafike

Zuma

Expert
Učlanjen(a)
19.05.2009.
Poruke
9.910
Pohvaljen
24.015
Pošto se priča sa arbitrarnim promenama kriterijuma za granične vrednosti štetnih parametara životne sredine ponovila na isti način, od ranijih alfatoksina u mleku do sadašnje promene klasifikacije kvaliteta vazduha, da ne spominjem dugačku sagu o postepenom nestajanja detaljih i pouzdanih informacija o epidemiji, postalo je jasno da nije u pitanju više samo ekonomija ili neki opšti kvalitet upravljanja gradom, nego nam je sada postalo ugoženo i samo zdravlje. A to je ipak malo drugačija i važnija priča. Takođe je postalo jasno da je bilo kakva nada da se takve stvari na vreme ispravljaju samo u zaista širokom obaveštavanju onog dela javnosti koji inače ne prati ovakve vesti, a samom svojom brojnošću jedini imaju dovoljnu težinu u smislu da političari ipak moraju da brinu o tome šta ONI misle. Obrazovana manjina nije politički bitna. Ali ćutljiva većina jeste.

Zbog toga verujem da bi trebalo da postoji tema koja se bavi samo "Infografikama" kao daleko najefikasnijem načinu širenja važnih informacija. Infografika je svaka slika koja vizuelno, na jasan i brz način prenosi neku veoma kratku informaciju. Nešto kao uobičajene komercijalne reklame koje su okačene svuda po gradu, a čije je osnovni dizajn takav da mora biti dovoljan jedan kratak pogled, iz autobusa recimo, pa da velikoj većini ljudi ODMAH bude jasno šta se želi reći.

Ovde bi dakle trebalo predlagati i skupljati takva grafička rešenja o nekim za grad važnijim temama. Svako bi onda mogao da predloži poboljšanje nekog dizajna, ili da pošalje svoju verziju, tako da infografika o nekoj temi postepeno postaje još jasnija, upečatljivija ili raznovrsnija. To bi onda kasnije postala galerija ideja koje bi mogle pomoći razmišljanju i bržem kreiranju novih, a pri tome kvalitetnih "postera", pošto bi se odmah i na jednom mestu videlo šta funkcioniše a šta ne. Iz ovakve arhive bi se u prigodnim prilikama onda mogle brzo širiti stare ili nove kvalitetne vizuelne poruke putem društvenih mreža, kao vizuelno upečatljive ilustracije koje privlače pogled na Twiteru, Fejsbuku i svuda gde treba, gde nešto znače, mogu biti viđene ili su aktuelne. Imam utisak da to bi to bitno više pomoglo da nam grad postepeno postaje bolji od mnogih pametnih i dugačkih tekstova koje retko ko čita, a još ih manji broj razume.
 
Jedan primer vrste Infografičkog dizajna na koji mislim je recimo ovo. Ovo je napravljno povodom problematične i tajne promene granica klasifikacije kvaliteta vazduha. Što se tiče literature, imate recimo ovo:

Study estimates exposure to air pollution increases COVID-19 deaths by 15% worldwide
27 Oct 2020
https://www.escardio.org/The-ESC/Press- ... y-15-world

Pošto smo mi bliži istočnoj Aziji sa njihovih 27% uticaja zagađenog vazduha na smrtnost od korone nego Evropi, a imamo višak smrti do kraja novembra od čak 7200 ljudi, recimo 20% od toga bi bilo 1440 mrtvih od korone samo zbog zagađenja vazduha. Čisto da bude jasno da uopšte nije svedno da li neko pročita da je vazduh klasifikovan kao "dobar" samo zato što je neki direktor promenio granice grupa na svoju ruku, ne pitajući čak ni svoje sopstvene stručnjake koji bi ustvari trebalo da brinu o tome, dok se on brine o platama i organizaciji, a ne o struci sa kojom ionako nema veze.

Ovakva poruka to jasno govori, a ne treba je gledati više od delić sekunde da sve bude jasno:

file.php
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=865307#p865307:8veycier je napisao(la):
Zuma » 18 Jul 2021 12:31 am[/url]":8veycier]Švajcarski sir - Model slojevite odbrane od respiratornih virusa

Ni jedan sloj odbrane nije dovoljan sam za sebe jer je svaki pun rupa, isto kao i sir. Zaista su efikasni tek svi individualni i kolektivni slojevi zajedno.

file.php


The Swiss cheese respiratory virus pandemic defence
 
Vrh