[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470252#p470252:36nr0wk1 je napisao(la):
Earthmoving » Sre Avg 09, 2017 2:17 pm[/url]":36nr0wk1]Jedem domaću najbolju kuhinju, od hrane kupljene od babe koja sama uzgaja hranu od koje moja porodica kupuje već 40 godina na Đeram pijaci, mesar isto proveren domaće meso, jedino što moram banane uvozno (ali mogu i bez njih). Mlečne proizvode i čokolade (konditorske proizvode) isto domaće. Još bolje ko ima svoju hranu iz bašte. U stranim tržnim centrima ne kupujem hranu. Pre ću platiti nešto malo skuplje u lokalnom marketu čijeg gazdu iz kraja znam nego Idei i Maxiju čiji su stranu vlasnici. To je što se tiče hrane. Što se tiče odeće, uvek se trudim da kupim domaće, a ako nema sledeći su mi u opciji Kinezi jer su jeftiniji pa ako već moraju pare da izađu iz zemlje da izađe što manje. Što se tiče obuće, isto prednost dajem domaćim cipelama, jedino patike sam do sad kupovao uvek Najke, Ribok ili Adidas ali videću ako mogu da i to promenim. Što se tiče ovoga što prodaje Ikea uglavnom, pre ću nahraniti druga i nabaciti mu posao da mi nešto drvetom opremi, krevet, plakar i sl, pa čak i ako je malo skuplji ali on je moj i ja želim da mu plaćanjem pomognem. Ja pare gledam kao ideju koju svojim plaćanjem podržavam da živi. Zato dobro pazim koga i kakve ideje novcem podržavam. Što se tiče tehnike, isto dajem prednost stranim proizvođačima koje imaju fabrike u Srbiji. Jer! Ako ako od tebe danas kupim, ti ćeš sutra imati pare da kupiš od mene. Ako kupim od nekog vanzemaljca i on iznese pare ko će kupovati od mene? Sličnu raspravu kao ovo sa Ikeom, sam imao sa profesorima Teorije cena koji takođe uče studente da je najniža cena uz isti kvalitet jedino što je bitno. To jhe filozofija sebičnosti jer oni uče da svako samo trrb da gleda svoje interese tj šta mu je u datom trenutku najjeftinije. I da ga baš briga za zajednicu u kojoj živi. Ali ako propadne zajednica propašće i pojedinac u drugom koraku koji oni ne vide. Zato kada se priča o cenama, tu postoje 2 stvari: 1. moj sebični interes da prođem najjeftinije ali i 2. interes zajednice, tj društva jer ako ono propadne propašću i ja na dole. U vremenu slobodne trgovine u kome dominiraju ovako velike multinacionalne kuće kao što je Ikea ne psotoje više carine kao zaštita tog broja 2. sve se svelo na samo tačku 1. I zato društvo i propada. I pošto država više ne štiti društvo od ekonomskog propadanja onda je potrebno da ljudi imaju svest da sami pomognu zaštitu svoga društva jer time zapravo štite sebe. I za divno čudo, ovo što ja pričam što ovde deluje kao luda priča je nešto što zapravo uzima sve većeg maha, posebno u Americi gde je u zadnje vreme proimetan trend da ti veliki tržni centri koji se kod nas sad grade, a kod njih su ranije, sada dobrim delom propadaju i imaju padove poslovanja. Ne svi naravno ali dobar deo.