Неко је споменуо загађеност и у праву је. Оно што је јако важно и на шта треба да се обрати пажња приликом одабира локације јесте геобиолошки положај.
Давно сам читала да је нпр. Земун лош за становање, поред реке, влажан терен, испарења. Исто важи и за слична насеља. Нпр. Нови Београд је на песковитом тлу а то није добро. Исто је са Чукаричком падином. Пре градње морали су дренирати терен. Колико су успели не знам, али ми се никако не допада, влага је присутна нарочито што је поред Аде.
Живим у делу Београда кога не волим али сам свесна његових предности па, да кренем од центра Бановог брда што би значило од прве станице после Аде па до краја Пожешке (ка Жаркову): одлично снабдевено великим тржим центрима са великим асортиманом робе, дом здравља са стручним службама, пуно вртића, неколико основних школа, гимназија + приватна гимназија, неколико средњих школа, домови за старе, четири факултета, национална служба за запошљавање, социјално и здравствено осигурање, Пол. станица Чукарица, Пошшта 8, реномирана Галерија '73, Културни центар са свим садржајима едукативног и забавног карактера, два биоскопа светског ранга, Ада са разноврсним садржајима, Кошутњак већ познато, базени, спортски терени, пијаца, цркве православне и једна католичка, велики парк + више мањих, више од 11 аутобуских линија + локалне + две трамвајске. До града се стиже за 10-15 минута а до Земуна из центра ББ када није "шпиц" за cca 20 минута.
Пре више година на Бановом брду се налазила болница за плућне болести (три руже ветрова), то нешто говори, зар не. Негде су је изместили, а сада је ту МУП са возним парком.
Све је то сконцентрисано у потезу који сам навела а мени је близу јер сам у центру ББ. Као некадашња Земунка свесна сам његових мањкавости али оно што ме веже за Земун је фамозно "одрасли смо поред Дунава". Недостаје ми Кеј без обзира што ми је Ада на 5-10 минута од стана, али Дунав је Дунав.
Питам се, да ли они који живе ван ужег центра Београда користе све што им Београд нуди, од уметничких па до других садржаја? Сигурна сам да не па се поново питам, чему толика жудња живети у центру, имамо аутомобиле, градски превоз сасвим солидан.
Истина да постоје делови града где су зграде очуване али је пуно оних које су мемљиве, застарела електро и водоводна инсталација. То би требало бити јако значајно.
Никада нисам живела у кући али сам била гошћа и познате су ми предности таквог живота. Сада је само ствар пронаћи добру локацију, довољна је једна линија али уредна.
Чим продам стан селим се на ово брдо, Ко препозна, свака част. И као важно, обавезно монтажна кућа (обавезан темељ), па да је удесим да стварно буде моја "кућица у цвећу".