@astrodule
Nisam pročitala članak iz bloga (pročitaću sutra) ali moram priznati da me tvoje objašnjenje čudi. Šećer je rafinisan i samim tim ni slučajno nije zdrav. Sportisti mogu uzimati šećer u drugom obliku, ti bolje znaš i kom.
Med ako je prirodni sigurno je da ne može biti štetan ako se konzumira u ograničenim količinama. Neću da govorim o podvalama što industrijskim, što od privatnih proizvođača.
Smeđi šećer je isto što i beli samo se dodaje melasa da bi poprimio smeđu boju i zavarao naivne potrošače koji misle da će konzumirati nerafinisani šećer. A tek cena, može da bude i četiri puta viša po kg u odnosu na beli kristal šećer. Čista prevara.
Svima je poznato da belo brašno, beli šećer i rafinisanu so treba potpuno izbegavati i koristiti integralno brašno od više žitarica, morsku so i prirodni med kao i voće koje u sebi sadrži visoki procenat prirodnih šećera najmanje štetnih za zdravlje. I naravno, u svemu treba biti umeren.
Ukoliko se čovek raznovrsno hrani, so se i ne bi trebala koristiti kao ni šećer. I da dodam ulje od bilo koje biljke pa i maslinovo ako je rafinisano nije zdravo naročito kada se termički obrađuje kuvanjem u jelu. Ako nije hladno ceđeno, ne spada u namirnice koje se preporučuju. U tu grupu možemo svrstati i alkoholno sirće izuzetno štetno, a umesto njega najbolje je koristiti limunov sok ili domaće sirće od divljih jabuka.
Laku noć!