Атинска повеља одавно није у моди.
Реакција велике већине западњака по доласку у Београд је изненађење у коликој мери је он, заправо, европски ("западни") град, и то је директно пропорционално степену њиховог образовања и културном нивоу - то ми је рекао лично члан владе Града Беча задужен за урбанизам, а нпр. један изузетно културни Француз је толико био фасциниран богатством (разноликошћу) модерне архитектуре Београда, да сам морао да изигравам туристичког водича; срећом, то је поље мог интересовања, па ми није пало тешко, напротив, био сам поносан. Посебно се међу стручњацима цени Нови Београд, јер је много успелији од модернистичких насеобина на Западу.
Наш град касабом нису називали ни они који су га посећивали у 19. веку, то су невиђене глупости и предлажем ти да престанеш да на тај начин размишљаш о свом граду, који је имао водовод пре 2.000 година, а урбанистички план 1860-их (имао би га и раније, 1830-их, као Пожега, Бајина Башта, Рашка... и пре Париза и Беча, само да смо раније истерали оне који су нас задужили касабама, тј. Османлије).
А, ако има десет милионских градова на целом свету а да немају делове који личе на касабу, добро је.