Bilo bi bolje da se renoviraju i uklope u nove razvoje na neki drugačiji način. Neke od tih zgrada su veoma stare.Homer Jay":2m543h9a je napisao(la):da taj niz udzerica
mislim da homer misli baš na zgradu u kojoj je costa, sa propalom fasadom obnovljenom samo oko kafićasizif":2b8u19i6 je napisao(la):Мислим (штавише, сигуран сам) да се та шестоспратница не руши. Само уџерице, у импозантном броју.
Kod tih zgrada izlozi su često odvojene konstrukcije, dok se iza njih nalazi fasada. Uostalom, zgrada nije vredna samo zbog fasade vec i zbog unutrašnjeg dela. Znam da sam u manjini, i zbog toga mi je žao (kao i zbog zgrade iz početka 1800tih koja stoji razrušena u Kraljevića Marka, i po svoj prilici niti će se obnavljati niti sačuvati, ako već nije srušena)... ali eto. Ne bih voleo da živim u ultra-modernom gradu, već je toliko kulturnog blaga uništeno radi progresa, a prostora u drugim delovima grada sigurno ne fali.cela prednja fasada je najcesce izlog - bila ona stara 5 ili 150 godina
da, mogli su nesto a la centrotekstil da stave pa da se slogiramo svi djutureshmeksi":1nenyv8w je napisao(la):Da li sam ja glup ili šta, ali ko mi objasni kako je ovaj špic pobedio na konkursu častim ga. Nikako, ali nikako se taj špic (a i veći deo zgrade) ne uklapa u ambijent ulice, a naročito ne sa visokom zgradom koja se nalazi na drugoj strani ćoška i koja je obla za razliku od ovog čuda.
Meni će biti zao kuće u kojoj se nalazi poslastičarnica "Zlata", mada ako bude neki pametni investitor, tu bi se sagradila stambena zgrada i u prizemlju bi bila ponovo posastičarnica koja bi bila urađena da izgleda isto kao danas.Homer Jay":2r6bpz4d je napisao(la):Ne razumemo se - te zgrade su već uništene. Iza izloga se ne nalazi fasada, već lokal - izlozi idu najčešće od poda do tavanice sa sve neonkama, reflektorima, alu ramovima itd. Od stare zgrade je zapravo ostao samo skelet - unutra su stavljene nove instalacije, srušeni pregradni zidovi, stavljena je alu stolarija, promenjen je crep... - otprilike, one su autentične koliko i Trigerova metla. Jadni Triger metla jednom te istom metlom 25 godina, samo je pet puta menjao dršku, a sedam puta pruće na metli.
S druge strane, nemam ništa protiv, čak se i jako zalažem da stare kuće pri obali save (u Karađorđevoj od mosta ka Kalemegdanu, u Braće Krsmanovića itd) budu sačuvane, jer intervencijama na njima nije unakažena njihova autentičnost.
Plus, za razliku od Bulevara i Kralja Milana, gde se preostale udžerice nikako ne uklapaju u urbanu matricu tog kraja, u ovim delovima stare kuće praktično čine urbanu matricu i može se reći da se pre visoke zgrade ne uklapaju u postojeći ambijent.
Da preciziram, oko koje kuće mi je u Kralja Milana žao - one male žute u kojoj se baš nalazi Costa coffee. Razume se, ona nije u okviru kompleksa "Dva kralja", ali će kad-tad cela ta strana biti takođe srušena.