Šta je novo?

Generalštab

Како сад својина? Зар није био закуп на 99 година? Нисам испратио, шта је са зградом Старог генералштаба и Касарном 7. пука?
Стари генералштаб остаје, али ће бити стешњен између две куле, а касарна 7. пука треба да буде претворена у улаз комплекса.

Далеко сам од стручњака (зато сам и читао форум из радозналости пар година пре учлањења, а учланио се због тотално друге ствари), али виђао сам примере прилично лепог уклапања стилова (не, оно у Рајићевој ми се не допада).

Јел се користи та зграда данас за нешто? Увек кад пролазим КМ, видим северну страну зграде и наравно увек је у сенци, сад ће бити онако цела у тами, фина симболика рекло би се...

Živo me zanima kako će zgrada Privrednog suda proći, stara je kako kažu oko 200 godina i mislim da ne postoji originalni projekat. Između te zgrade i zgrade starog generalštaba će uglaviti kulu na ono što je danas jedan relativno mali parking

Među brojnim ustupcima, uključujući i one koji na najdirektniji način derogiraju srpski pravni poredak u slučaju projekta Generalštab, našao se i ovaj. Naime, u ugovoru između firme Trampovog zeta Džareda Kušnera i države Srbije stoji i zahtev da buduće zajedničko preduzeće dve strane bude izuzeto iz primene Zakona o upravljanju privrednim društvima u državnoj svojini.
Čega se plaši Kušner: Investitor za Generalštab traži izuzeće od primene Zakona o upravljanju privrednim društvima u državnoj svojini - Ekonomija - Dnevni list Danas https://www.danas.rs/vesti/ekonomij...anju-privrednim-drustvima-u-drzavnoj-svojini/

Lokacija za gradnju je poprilicno komplikovana.
Prvo je potrebno srusiti postojece razruseno zdanje koje ukljucuje i zgradu od 18 spratova! Onda je potrebno ukloniti temelje i podzemne nivoe ispod. Mozda i zaostale bombe. Treba spreciti izlivanje podzemnih reka. Tokom ugradnje sipova i podzemne garaze treba paziti da okolne zgrade ne popucaju. Desilo se skoro u NS. Mesto gradnje je centar grada gde je veliki saobracaj. I pored svega toga metro krtica treba da prodje izmedju kula zbog linije 2.

Tesko onom ko bude izvodjac radova.

Sa druge strane americkiom investitoru sve ovo i nije toliki problem. Navikao je na sve to u Njujorku. Generalstab mu dodje kao light verzija.

Ovo su najnoviji Kushnerovi projekti. On stoji iza svih ovih 6 kula na slici.

1000086747.jpg

1000086744.png

1000086746.jpg

1000086740.jpg

Srušiće i nju.

A stari Generalštab će služiti kao predvorje za bordel, ovaj hotel.

A za šta sada služe?

Kompleks 7. puka, stari generalštab i sve što se nalazi unutra decenijama je praktično privatizovano od vojnobezbednosnog aparata, a mi smo to normalizovali kao da je prirodno stanje. Umesto da budu muzeji otvoreni za našu decu i celokupnu javnost, oni su zaključani i nepostojeći u životu grada.

Svi pričaju o prelepim salonima starog generalštaba u koje niko ne može da uđe. Kakav je onda smisao te baštine?

U samom centru Londona gardijski kompleks ima istovremeno ceremonijalnu, vojnu, muzejsko-javnu i turističku funkciju. Milioni ljudi ga posećuju. To je normalan odnos tradicije i državnosti. Kod nas su najvrednija vojna zdanja potpuno zatvorena i nepostojeća za javnost od 1945. I što je najgore, mi smo to mentalno prihvatili kao nešto normalno.

Ista prica kao i za Beograd na vodi, bolje da se bilo sta gradi nego da stoji zapusteno. Nema nista izmedju, ko i sta da gradi, zasto poklanjati kad moze da se proda, kako nesto sacuvati, urediti, uklopiti, ma kakvi. I onda ti isti kojima je to normalno kukaju kako su cene kvadrata i placeva nenormalne.

Ista prica kao i za Beograd na vodi, bolje da se bilo sta gradi nego da stoji zapusteno. Nema nista izmedju, ko i sta da gradi, zasto poklanjati kad moze da se proda, kako nesto sacuvati, urediti, uklopiti, ma kakvi. I onda ti isti kojima je to normalno kukaju kako su cene kvadrata i placeva nenormalne.
Naravno. Beograd je grad kranova, bitno je da se radi i gradi, (dodati po želji)...

A jedino rešenje i alternativa su da budu predvorja za megalomanski bordel koji se svojim dizajnom i gabaritima popišava po celoj zemlji?

Ovaj deo grada nikada nije zamišljen kao zabranjena zona, nego kao evropski kulturno-vojni centar kraljevske prestonice.

Manjež, Oficirski dom, kasarna 7. puka i stari generalštab bili su deo moderne i otvorene urbanističke vizije. Posle 1945. sve je presečeno i zaključano. Tradicija je izbrisana, prostor privatizovan od revolucionarnog vojnobezbednosnog aparata, a javnost izbačena iz sopstvene istorije. I to je tako ostalo do danas.

To je suštinski problem. Ne hotel i bordeli, nego kolektivna identitetska amnezija i prekid sa sopstvenom tradicijom. Umesto da se pitamo zašto naša deca nemaju pristup sopstvenoj baštini, mi se bavimo podzemnim tunelima i kanalima veze JNA. To je ozbiljan gubitak moralnog kompasa.

Vojnim pa i vladinim objektima svakako niko nigde nema otvoren i nekontrolisan pristup.

A opet nisi odgovorio na pitanje.

Zašto je jedina alternativa sedištu VBA i ruševinama to da budu predvorje i parking za megalomanski bordel koji se ispišava po celoj Srbiji?

Reci mi, jel živiš ti u Beogradu? Postoji razlog što te pitam.

Rođeni sam Beograđanin i u tom famoznom Generalštabu su radili moji preci.

Današnje stanje predstavlja goru vrstu degradacije od bilo kakvog komercijalnog sadržaja ili bordela, jer briše istoriju, amputira identitet i pretvara nasleđe u nevidljivu zonu pod kontrolom aparata koji je taj identitet uništio. Drugim rečima, problem nije u tome što bi komercijalizacija narušila tradiciju, nego što tradicija već decenijama ne postoji kao javna vrednost.

Pa onda si valjda upoznat sa par činjenica:

1) da u Beogradu fali prostora i zgrada za mnoge institucije, ustanove i fakultete
2) da Beogradu fali više priuštivih hotela od 2 do 4 zvezdice za kongresne i prosečne turiste, a ne megalomansko iživljavanje u kome će noć koštati par stotina evra
3) da se prekoputa tog GŠ nalaze najviše institucije zemlje (kakve god da su trenutno), te da ideja da prekoputa njih bude privatni hotel u kome svako može da radi šta hoće, je apsurdna i iracionalna

Mnogo si opterećen tim Dobrovićevim generalštabom kome nije bilo mesto tu, da ne uspevaš da vidiš da tek Trampovim i Kušnerovim kulčinama i bordelima tek još više nije mesto tu. Svaki post ti se svodi na suvislo pisanje koliko mrziš taj JNA generalštab a od te opterećnosti njime ne možeš da pojmiš da će novopredloženo rešenje biti još gore, štetnije i ponižavajuće nego taj Generalštab.

Jel ti misliš da će kmetovi poput tebe i mene imati pristup tom novom hotelu i njegovom predvorju u vidu Starog generalštaba? Oćemo, baš. Imaćemo samo ako se pretvaramo da smo zalutali ili ako budemo radili ili dostavljali u tu megalomančinu. Inače nikakav drugi pristip mi tu nećemo imati, a nećemo vala imati ni korist.

Ne razumem priču koju pokušavaš da proguraš. JNA megalomanija loša i nepristupačna za kmetove, pa hajde zato da je menjamo Kušnerovom megalomanijom, koja će isto biti nepristupačna za kmetove, a na sve to će koštati i ponižavati ceo grad pa i zemlju. I oduzeti mu vredno zemljište i mogućnost da reši neke hronične probleme.

Ovaj deo grada nikada nije zamišljen kao zabranjena zona, nego kao evropski kulturno-vojni centar kraljevske prestonice.

Manjež, Oficirski dom, kasarna 7. puka i stari generalštab bili su deo moderne i otvorene urbanističke vizije. Posle 1945. sve je presečeno i zaključano. Tradicija je izbrisana, prostor privatizovan od revolucionarnog vojnobezbednosnog aparata, a javnost izbačena iz sopstvene istorije. I to je tako ostalo do danas.

To je suštinski problem. Ne hotel i bordeli, nego kolektivna identitetska amnezija i prekid sa sopstvenom tradicijom. Umesto da se pitamo zašto naša deca nemaju pristup sopstvenoj baštini, mi se bavimo podzemnim tunelima i kanalima veze JNA. To je ozbiljan gubitak moralnog kompasa.
Rođeni sam Beograđanin i u tom famoznom Generalštabu su radili moji preci.

Današnje stanje predstavlja goru vrstu degradacije od bilo kakvog komercijalnog sadržaja ili bordela, jer briše istoriju, amputira identitet i pretvara nasleđe u nevidljivu zonu pod kontrolom aparata koji je taj identitet uništio. Drugim rečima, problem nije u tome što bi komercijalizacija narušila tradiciju, nego što tradicija već decenijama ne postoji kao javna vrednost.
Aaa, znaci treba da poklonimo Amerima kao nagradu jer su oni srusili revolucionarni objekat okupatora tradicije. Bolje plac za dz i bordel nego zgrada Generalstaba, park, spomenik, itd.

I da bude još veći apsurd, poklanjamo plac pedofilu koji je podudlao onome koji nas je bombardovao i namestio taj plac :ROFLMAO:

1763390488063.png

I da bude još veći apsurd, poklanjamo plac pedofilu koji je podudlao onome koji nas je bombardovao i namestio taj plac :ROFLMAO:

Pogledajte prilog 258477
После нам информер не ваља...Кад овакви наслови формирају политички став деценијама накарадно, засновано на полуинформацијама или апсолутним лажима, а некад и полуистинама.

Ali činjenica je da će nas ovi iz Prištine pod***avati sledećih 99 godina da je ovaj naš pedofil podudlao onom njihovom pedofilu.

Pa onda si valjda upoznat sa par činjenica:

1) da u Beogradu fali prostora i zgrada za mnoge institucije, ustanove i fakultete
2) da Beogradu fali više priuštivih hotela od 2 do 4 zvezdice za kongresne i prosečne turiste, a ne megalomansko iživljavanje u kome će noć koštati par stotina evra
3) da se prekoputa tog GŠ nalaze najviše institucije zemlje (kakve god da su trenutno), te da ideja da prekoputa njih bude privatni hotel u kome svako može da radi šta hoće, je apsurdna i iracionalna

Mnogo si opterećen tim Dobrovićevim generalštabom kome nije bilo mesto tu, da ne uspevaš da vidiš da tek Trampovim i Kušnerovim kulčinama i bordelima tek još više nije mesto tu. Svaki post ti se svodi na suvislo pisanje koliko mrziš taj JNA generalštab a od te opterećnosti njime ne možeš da pojmiš da će novopredloženo rešenje biti još gore, štetnije i ponižavajuće nego taj Generalštab.

Jel ti misliš da će kmetovi poput tebe i mene imati pristup tom novom hotelu i njegovom predvorju u vidu Starog generalštaba? Oćemo, baš. Imaćemo samo ako se pretvaramo da smo zalutali ili ako budemo radili ili dostavljali u tu megalomančinu. Inače nikakav drugi pristip mi tu nećemo imati, a nećemo vala imati ni korist.

Ne razumem priču koju pokušavaš da proguraš. JNA megalomanija loša i nepristupačna za kmetove, pa hajde zato da je menjamo Kušnerovom megalomanijom, koja će isto biti nepristupačna za kmetove, a na sve to će koštati i ponižavati ceo grad pa i zemlju. I oduzeti mu vredno zemljište i mogućnost da reši neke hronične probleme.

Ne pričamo o istim stvarima.

Ako društvo ne oseća sramotu što deca ne mogu da uđu u stare salone Generalštaba koje je uzurpirao represivni aparat i oseća indignaciju samo zbog Trampovog hotela i bordela, to znači da smo kao narod internalizovali autoritarno brisanje sopstvenog identiteta i usvojili podaničko-robovski mentalitet. Tripujemo se da se borimo za slobodu, a u stvari smo dubinski ponizni prema sistemu i bez hrabrosti da se pogledamo u ogledalo.

Generalštab JNA o kome ti pričaš se nalazio u Dobrovićevom kompleksu u Kneza Miloša i delimično u zgradi starog Generalštaba.

Ti kažeš kako su zle JNA i SFRJ otele te zgrade i prostor ljudima i otuđili ih za svoje potrebe. Kažeš ne mogu dečica da uđu da vide balske dvorane u Starom GŠ.

Ja te opet pitam:

U kom društvu pa može da se slobodno ulazi u Generalštab?

Poslednja izmena:
Vrh