Ja ne razumem zasto je ovaj forum toliko protiv izgradnji kula.
(Ne na ovom mestu nego generalno)
Možda je i do toga što se i sa ovim zgradama do 7 spratova na starom delu Beograda, bez širenja infrastukture koja je na nivou iz druge polovine XIX i prve polovine XX veka.
Iz političkih razloga to je bar jasno.
Da je projekat iz nekog ranijeg perioda to bi bilo arhitektonsko čudo. Ovako su kule falusne, narušavaju jezgro grada itd. A Beograđanka samo kojih par stotina metara dalje, jedna gotovo crna, pomalo mračna zgrada, ona nikome ne smeta. Ona je čak sta vise postala simbol, gle čuda, Belog grada.
I sve je ti je tako obojeno onom najgorom politikantskom bojom.
Meni je Beograđanka prihvatljivija od gomile novogradnje gde dominira staklenjak, gomile nadogradnji, nogradnji koje imaju nekoliko najgornjih spratova koji izgledaju kao nadogradnja, gomile starih zgrada koje kao imaju sačuvan originalni izgled fasade a na to se nadogradi nešto što se uklapa ko piletu sike...
Mi jednu pravu kulu nemamo. Sve patrljci od 150max. Pricam o pravim kulama od 300m.
Mi ni sa ovim kulama do 10 spratova, nabijenim maltene na svakom ćošku, ne znamo šta ćemo. U smislu da nam prave probleme i saobraćaju i funkcionisanju, jer osim puke gradnje istih, ništa drugo ne radimo na tome da ublažimo efekat koji proizvode.
Prirodna je želja svakog ljudskog bića da živi okruženo betonom i metalom.
Zato ljudsko oko prirodno razlikuje više nijansi sive nego svih drugih boja.
Čak i kod kopnenih životinja se uočava afinitet ka sivim područjima. U prirodi, sivo znači život.
Ja kad kažem da sam ljubitelj prirode, dobijem savet da se selim na selo ili da hoću da pretvorim Beograd, parafrazirano i karikirano, u Amazonsku prašumu iz vremena pre masovne seče.
Сада ћемо расправљати о рендерима и висини објеката, а не о томе да се поново земљиште уступљује бесплатно у самом центру Београда, које вреди милионе и милионе.
Ja nisam primetio da je to ovde slučaj, ali sam zaključio da bi tebi bilo prihvatljivo da se grade ove stvari ako bi se zemljište prodalo.
Sad ozbiljno...ako dozvolimo ovo onda nas stvarno treba bombardovati opet.
Ako ustupimo, ništa od bombarovanja.
Mnoge bitange se danas ponašaju kao da su njihove zgrade univerzumi za sebe potpuno odvojeni od ostatka grada u kome se nalaze. Današnji investitori, arhitekte, stanari i vlasnici.
Yato, to je samo moje lično mišljenje, mnogo humanije je živeti u naseljima koji su starijeg datuma nastanka, a gde nije upropašćena okolina novogradnjom. Tu se može ubrojati i jako mali broj novonastalih naselja.
Inače, čak je i Skyline, koji je na kraju KM, ugušio i progutao ulicu, a mogu da zamislim kad posade još 3-4 kulčine ovde i još neku kulčinu preko od Skyline-a kako će ulica da bude ugušena.. Stare palate i vile, koje su nekada dominirale, koje je trebalo renovirati i srediti ulicu da bude najlepši ulaz u grad-sada će u senci ovih kulčina izgledati kao seoske kućice..
Zbog toga što se ovo radi širom grada, ruše vile i niske višespratnice, a zemenju ih do 5x višlji objekti (po spratnosti), i jesmo tu gde jesmo.
Ja baš verujem da će ovi gmazovi na vlasti svaki kvadrat prodati ili "prodati" (ustupiti državno a mito sebi u džep) sve dok jednog dana ne dobijemo i kiosk ispred Vlade ili Skupštine i bilborde na njihovim fasadama. Da neko i tu pokupi kajmak ili reket.
Ovi su u stanju sve da rasprodaju. A takav je trend i u svetu, pohlepa i grabež su sve gori svake godine, pogotovu na bolesnom polju nekretnina. A tu ima baš mnogo bolesnih umova, od bogataša i investitora pa sve do običnih ljudi koji se lože na takve smradove i gluposti i navijaju da "samo nek se gradbi".
Život dajem, al' vlast ne dajem.
Ovo sam i ja napisao pre više od godinu dana. Napadoše me forumaši samo tako. Rekoše da kočim napredak, da je Skyline na toj lokaciji Božji (Jahveov) dar, neki čak rekoše da je čak super što Beograd dobija još jednu vizuelnu simboličku "kapiju" ka centru. Ironično, to za kapije rekoše isti oni koji ne mogu da smisle centar i pravljenje razlika između delova grada.
Možda će biti drukčije sad kad je Vox napisao isto. Pošto je poznato da na Beobuildu nije bitno šta je rečeno, već ko je rekao.
Sve u svemu, ulepšaće kulčine ugao Nemanjine i Kneza Miloša kao što je Skyline ulepšao Kneza Miloša bacivši je u senku i pozadinu. A sve bi bilo mnogo bolje da su ga samo posadili kilometar zapadnije. Ali avaj, kako onda glumiti veličinu među Novobeogradskim soliterima i blokovima, lakše je a i slađe nadviti se nad predratnim kućama, vilama i ambasadama...
Plan je bio da Ušće kule, BNV kula, Skyline i dva nebodera koja bi se gradila u mom kraju, tik iznad Prokopa, budu neka vizuelna linijska celina.