Šta je novo?

Generalštab

Да, може тако. смтрам да по стилистици овако нешто са довољним бројем спратова органичније тј лепше изгледа за тај део Београда.
Али, имамо један проблем: неопходно је урадити сећање на бомбардовање.
Добровићева зграда, недавно смо видели фотографије сварно стоји као чир на лицу. Сама архиктекура, посматрано изоловано добро осликава дух времена, и могло би се рећи да је зграда добра. Али, то вам је као кад у једно црначко племе, доведете албино девојку. Дакле не иде.

Али! Албино девојка је направила подвиг за то племе, принела себе за жртву, Потребно је некако јој се одужити. Овековечити. Наравно да није решење њен леш да стоји. Срамота је. Али подвиг мора да буде урезан вечно.

Какви су предлози?
Unutar zgrade muzej sećanja na žrtve bombardovanja, ispred zgrade, na trotoaru, može da stoji maketa i tabla na kojoj piše da se se nekad ove zgrade nalazile na tom mestu i dosta.

1000039565.jpg

Ne ponovilo se ni jedno ni drugo.

Rekao sam da bi se tako prirodno desilo sa zgradom da nije srušena, kao što i bi, tako je i izgrađen manje više Beograd, kao i svaki grad u Evropi.

Da, to je u duhu beogradske i evropske tradicije i to je jedan od razloga zašto imamo gradove koje imamo, a ne neimpresivne ulice pune jednospratnica. Negde je više to razlog, negde manje.

Sa obe zgrade se dodavanje sprata već i desilo. Tako da, da, to jeste beogradska tradicija, ali ne ova novokomponovana divljačka.

Pogledajte prilog 241150

Pogledajte prilog 241149

Pogledajte prilog 241151Pogledajte prilog 241153
Jel ti stvarno veruješ da bi se odrekli kvadrata koje ima sadašnji generalstab
Plus kad se obnovi oštećeni deo
Pritom vec su uložili pare u sanaciju dela

U drzavki kojoj konstantno fali kvadrata i koja ima jednu institcuju razbacanu na više mesta

Jel ti stvarno veruješ da bi se odrekli kvadrata koje ima sadašnji generalstab
Plus kad se obnovi oštećeni deo
Pritom vec su uložili pare u sanaciju dela
Ponavljam, rekao sam da bi to nekim prirodnim tokom išlo tako da nas nisu zadesile sve moguće nesreće.

Malo romantizujem prošla vremena i malo se šalim se oko vraćanja zgrada koje su bile tu pre Drugog svetskog rata, ono što bih zaista želeo je da napokon posle ko zna koliko vremena dobijemo neko zaista vredno delo u Beogradu, a gde ćeš bolje nego na toj lokaciji.

Ono bi nekako, na neki originalan način, imalo elemente i zgrada koje su bile tu pre.

Lično sam protiv kopiranja nečega što je bilo nekad, a više ne postoji. Dovoljno sam primera istog video u evropskim gradovima da izvedem zaključak da je vrednost toga u najmanju ruku upitna.

Ekvivalentno mi je tome da neko uzme i odštampa Mona Lizu na A4 papiru ili da piše grčku tragediju u 21. veku.

Kao što su nekada arhitekte dobijale mogućnost da se autentično izraze, treba i današnjim generacijama dozvoliti tu istu slobodu, da budu originalni i da ostave svoj pečat gradu.

Kušnera oterati na surčinsku livadu.

Lično sam protiv kopiranja nečega što je bilo nekad, a više ne postoji. Dovoljno sam primera istog video u evropskim gradovima da izvedem zaključak da je vrednost toga u najmanju ruku upitna.

Ekvivalentno mi je tome da neko uzme i odštampa Mona Lizu na A4 papiru ili da piše grčku tragediju u 21. veku.

Kao što su nekada arhitekte dobijale mogućnost da se autentično izraze, treba i današnjim generacijama dozvoliti tu istu slobodu, da budu originalni i da ostave svoj pečat gradu.

Kušnera oterati na surčinsku livadu.
Ja se ne slažem jer većina današnjih arhitekata ne vodi računa o estetici, nego da je što jeftinije i što brže gotovo. Govorim o našim prilikama. Kada bi se to projektovalo i gradilo kao na zapadu, uz nešto što vredi ostaviti generacijama, onda ok, ovako skrpane zgrade od bloka oblepljene stiroporom ne spadaju u autentične izraze...

Slažem se sa Strahinjom. Moderna arhitektura je ili rob kapitala ili rob neukusa i megalomanije. Ili i jednog i drugog.

Ima još jedan problem tu - mnoge arhitekte danas se uprpe da se ugledaju na prošlost "da ne ispadne da nisu originalni". Što je bezveze. Jer kao što je sasvim ok da se neki uspešni muzičar ugledao na uspešne muzičare starijih generacija, pa onda napravi nešto svoje što inkorporira elemente tih uzora, tako nema nikakve sramote da se ove arhitekte danas ugledaju na Streamline, Art deco, City beautful i tako dalje. Ali većina obično gleda da samo budu što neobičniji iako na kraju završe tako da svi liče jedni na druge. I tako da se maksimalno natovare kvadrati.

Poslednja izmena:
Poređenje zgrada i slika bi bilo jednako samo ako je arhitekta neko ko ne samo da je projektovao zgradu nego je i sam sagradio, ostavljajući lični pečat pri gradnji.

Van toga, projekat je njegov, a neki šljaker tog vremena ili iz današnjeg - ista stvar.

Da Vinči je u potpunosti sam naslikao Mona Lizu, nije ostavio neku skicu kako treba da izgleda pa prepustio drugima da crtaju.

Iako verovatno bolje od Dobrovićevog rešenja, nije ni Plečnikovo spektakularno. Generalno, iako iz daljine lepa i lepo uklopljena, izbliza Plečnikova dela često odišu nedovršenošću i nekom hladnoćom.

Председник АВ, његова странка, влада Р. Србије и сви који подржавају пројекат Трампова на раскрсници Немањине и Милоша Великог пљују у лице свим жртвама НАТО агресије, али и браниоцима Београда 1914.-1915.

I dalje pišete u temi iz 2007e o nekoj gradnioznoj rekonstrukciji straćare koja će u najboljem slučaju postati hotel, voimjaoca

Učinili nam uslugu takoreći

Vrh