Šta je novo?

Fruška Gora

Мени се тај масовни и урбанизовани туризам уопште не свиђа и Фрушка гора је мала за тако нешто. Ако су већ одлучили тако нешто са Врдником, сматрам да то не треба ширити даље од тог места. Евентуално обновити постојеће објекте попут Бранковца, болнице на Венцу и сл.

Мени се тај масовни и урбанизовани туризам уопште не свиђа и Фрушка гора је мала за тако нешто. Ако су већ одлучили тако нешто са Врдником, сматрам да то не треба ширити даље од тог места. Евентуално обновити постојеће објекте попут Бранковца, болнице на Венцу и сл.
Velika je Fruška gora, po meni realno fale sadržaji, drago mi je za urbanizaciju Vrdnika.
Pored takve lepote i vazduha stvarno je šteta da ljudi moraju da odlaze preko za relax vikend. Ovako urbanizacijom bi dolazili ovde i provodili više vremena i malo više značaja dali Fruškoj gori.
Znam dosta njih koji pre Fruških termi i nadelja Vrdnička kula nisu ni dolazili na FG. Sada su više manje redovni.
Ne treba biti subjektivan, meni je mama planinarka koja skoro svaki drugi dan planinari FG po 20km, eventualno sednu na piće na pauzi, njoj ovo odgovara i uživa. Ja pričam o drugom tipu ljudi koji vole da odu u urbanizovanu prirodu, za njih mislim da malo fali sadržaja, a prostora baš ima. Takva sorta ljudi ne zalazi na planinarske staze.
Maratoni i razne manifestacije su potrebni po meni i češće i da kažem promocija FG. Jedno pravo blago koje imamo, prvo mi iz NS-a a zatim i Beogradjani i okolna naselja. Beogradjane vidjam sve češće i oni se oduševe FG i dolaze redovno, samo je problem taj prvi put.
Iako volim mir i manje ljudi, baš sam ponosan i drago mi je kad vidim punu FG.

Нажалост, штета је што немамо културу уживања у природи и њеног поштовања, као рецимо у Словачкој. Тамо су планинарске стазе и радним данима пуне, а замислите још викендом.
Јесте Фрушка гора благо и као такву је треба сачувати. Колико се само шуме сече, па чак и у првом степену заштите, остаће голет, а не шума.

Verovatno ce samo Vrdnik u velikoj meri biti urbanizovan, ipak je u pitanju Banja. Takodje i Irig jer se nalazi na samoj trasi koridora. Evo rendera za "Vinski park" u Irigu koji ce se graditi.
vinski_park_irig_2_241224_tw1024.jpeg
vinski_park_irig_5_241224_tw1024.jpeg

Evo i jednog ozbiljnog projekta u Vrdniku, potez ka Irigu. Doduse nema nikakvih radova i pitanje je kad ce se uopste raditi, ali svakako izgleda fascinantno. U pitanju je 36 vila.

Screen Shot 2025-09-26 at 9.52.30 AM.png

Screen Shot 2025-09-26 at 9.52.55 AM.png
Screen Shot 2025-09-26 at 9.53.09 AM.png
Screen Shot 2025-09-26 at 9.53.15 AM.png

Vrh