Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Lončar: Dali smo šansu svima – ako nema odgovornosti, nemamo izbor osim da uvodimo mere

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, otvaranju kovid bolnica i šta će predložiti na sledećem sastanku Kriznog štaba, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da su građani imali priliku da svojom odgovornošću odlučuju kako će biti i da, ako toga ne bude, biće uvedene mere koje će poboljšati stanje i sačuvati zdravlje i živote građana.

Do pre dva dana situacija u Novom Pzaru nije bila zadovoljavajuća ali je na zahtev iz tog grada poslat medicinski tim koji predvodi zamenik KC Kragujevca Slobodan Janković a u timu se nalaze i anesteziolozi i epidemiolozi sa instituta "Batut", rekao je ministar Lončar gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Do pre dva dana situacija u Novom Pzaru nije bila zadovoljavajuća ali je na zahtev iz tog grada poslat medicinski tim koji predvodi zamenik KC Kragujevca Slobodan Janković a u timu se nalaze i anesteziolozi i epidemiolozi sa instituta "Batut", rekao je ministar Lončar gostujući u Jutarnjem dnevniku.
Gostovanje Zlatibora Lončara u Jutarnjem dnevniku
Your browser does not support the video tag.

"Sve je bolja organizacija, i nadamo se da ćemo uz sve mere koje se preduzimaju uspeti da zadržimo situaciju pod kontrolom. Već sada je mnogo bolje nego što je bilo pre par dana a u narednim danima očekujemo još bolje stanje. Još jednom apelujem da se svi pridržavaju mera jer drugačije ne može da nam bude bolje", rekao je ministar zdravlja.

Kada je reč o zahtevu pojedinih gradova poput Kragujevca i Vranja da se proglasi vanredna situacija ministar kaže da je tokom noći otvorena i bolnica u Surdulici za prijem kovid pacijenata kako bi se rasteretili Vranje i Niš.

"Mi smo dali šansu da svako svojom odgovornošću odlučuje kako će biti. Ako se neko ne pridržava onoga što je preporučeno, mi nemamo drugog izbora osim da uvodimo mere koje će poboljšati stanje, sačuvati ljudske živote i zdravlje. Mislim da to svima mora da bude jasno", istakao je Lončar.

Ministar zdravlja naglašava da nije sramota da se nosi maska i da se ne pozdravljate sa nekim grljenjem i ljubljenjem.

Lončar međutim ističe da će se mere održavati prema situaciji od područja do područja i da neće biti mera za one koji su disciplinovani i pridržavaju se preporuka, već samo tamo gde nema rezulta.

Kad je reč o bolničkim kapacitetima ministar kaže da oni nisu ni blizu popunjeni i da se o tome striktno vodi računa.

Ima dovoljno kapaciteta, čak smo ih i proširili. Ne treba svi da idu na Infektivnu kliniku već u kovid ambilante gde mogu da urade sve preglede i testiranja.

"Za poslednja 24 sata obavljeno je 2.500 pregleda u tim ambulatama. Radi se i vikendom a ima i dežurnih noću. Naš prioritet su ljudi koji imaju simptome i njih ćemo prve testirati i pregledati. Ostale molimo za strpljenje. Ako ste samo bili u kontaktu a nemate simtome ne treba da žurite sa testiranjem jer period inkubacije može da traje više dana", objasnio je ministar zdravlja.

Lončar je ponovio da je virus sa nama, da moramo da se prilagodimo i živimo sa njim.

Kada je reč o zaštitnoj opremi, testovima i lekovima ministar zdravlja kaže da svega ima dovoljno.

"Imamo svega, predsednik Vučić je iskoristio svoj uticaj i obezbedio ne samo za sada već i za jesen. A to nije malo, ako pogledate koliki je broj ljudi koji se pregledaju, testiraju i zbrinjavaju u medicinskim centrima", naglasio je Lončar.

Kada je reč o sledećem sastanku Kriznog štaba ministar zdravlja ističe da će on i dalje zadržati stav koji je zastupao i do sada.

"Moj stav je isti, a to je da ćemo produžiti mere koje su neophodne kako bi sačuvali zdravlje i živote građana", rekao je za RTS Zlatibor Lončar.

izvor: RTS

"Imamo svega, predsednik Vučić je iskoristio svoj uticaj i obezbedio ne samo za sada već i za jesen. A to nije malo, ako pogledate koliki je broj ljudi koji se pregledaju, testiraju i zbrinjavaju u medicinskim centrima", naglasio je Lončar.

posto ne mozesh da se testirash osim da ti otpadaju ushi ne znam o cemu ministar pricha

Ako si pametan (govorim u množini), kupićeš pamučne maske. Izuzimam ove što ne veruju u koronu i što treba da piše na maskama da štite od virusa. Cena slična, a ušteda u novcu i manjak glavobolje.

Imam zalihu :), a možda mi stigne iz Kine jedan paket od 20 maski.

Ja nisam mnogo ugrožen jer radim od kuće i maske nosim samo u prodavnici, tako da mi jedna hiruška maska traje i mesec dana. (isprskam je alkoholom kad je odložim)

Ovi što svaki dan provode duže vremena u autobusu bi morali da imaju 2-3 pamučne maske u rezervi (ako se plaše virusa)

Zašto misliš da ebola posustane sama od sebe a ne zbog epidemioloških mera?

Zato što te mere dole sigurno nisu adekvatne i dovoljne. Vakcina je skoro uvedena a epidemije se javljaju već desetinama godina (da se za njih zna). Ali hajde, ebola možda nije dobro poređenje. Recimo SARS, isto je tad bio nov virus, i sam se istrošio tj nestao bez vakcine. Naravno to ne može u roku od odmah, potrebno je neko vreme.

Dobro je što polako sa velikom sigurnošću uviđamo koja su kritična mesta. Mali zatvoreni prostori sa mnogo ljudi koji mnogo pričaju.

Ne treba penzioneri mnogo da brinu zbog toga.

Brz oporavak Djuricu, Vulinu i Gojkovickoj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=751995#p751995:gif7jri2 je napisao(la):
11030 » Sat Jun 27, 2020 12:00 pm[/url]":gif7jri2]

Zato što te mere dole sigurno nisu adekvatne i dovoljne. Vakcina je skoro uvedena a epidemije se javljaju već desetinama godina (da se za njih zna). Ali hajde, ebola možda nije dobro poređenje. Recimo SARS, isto je tad bio nov virus, i sam se istrošio tj nestao bez vakcine. Naravno to ne može u roku od odmah, potrebno je neko vreme.
Moje razumevanje je da je ovde glavni problem što postoji period kad si zarazan a nisi bolestan. To nije bilo kod SARS-a i ne postoji kod ebole. Tako da se ovo mnogo više širi iako je bolest manje smrtonosna. Inače, grip isto ima period kada se širi dok pacijent nije oboleo. Ekstrem u tom pogledu je HIV gde zaraženi može da širi virus godinama pre nego što on sam oboli. Virusi jako brzo mutiraju i vremenom postaju manje opasni. Prosto, to je evoluciona neminovnost, jer su statistički su virusu veće šanse da preživi ako ne ubije domaćina. Ali to se ne očekuje u roku od 6 meseci, to je sporiji proces.

Ja lično očekujem da epidemija uspori vremenom, kao što je svaka usporila. Ali to i dalje ne znači da će se to desiti dovoljno brzo. Najrealnije je da će to trajati dok ne stigne vakcina, što će biti oko nove godine i onda će trebati još nekoliko meseci da se svi vakcinišu i stvari dovedu u red. Trajaće ovo barem do aprila sledeće godine.

Dotle će biti uspona i padova. Epidemija ne može da se širi eksponencijalno beskonačno dugo, jer nema beskonačno mnogo ljudi. Deo ljudi ima imunitet jer su već preležala bolest. Deo ima imunitet iz nekih nepoznatih razloga - čak ni HIV ne dobiju svi koji su izloženi. Neki ljudi su donekle izolovani. Npr migranti u kampovima ili zatvorenici. Onda u jednom trenutku uđe virus i praktično se svi zaraze.

Ja bih očekivao značajan porast kad se studenti budu vratili kućama. Ideja da se hiljade studenata dovedu na jedno mesto, međusobno zaraze i onda da ih puste da se vrate kući je po meni idiotska. Ja ih ne bi uopšte puštao u domove bez testiranja a sad ih ne bih vraćao kućama bez testiranja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=751995#p751995:37nzadep je napisao(la):
11030 » Sat Jun 27, 2020 12:00 pm[/url]":37nzadep]

Još jedna stvar: zašto misliš da mere nisu efikasne? Kad tamo naprave karantin, to je ozbiljan karantin - celo selo bude izolovano. Nema šetanja kao kod nas.

Naravno da je karantin dobra mera kada je nešto smrtonosno. Za koronu je karantin nepotreban jer postoje sasvim prihvatljive mere.

Problem je u neodgovornoj vlasti i narodu. Kakva vlast, takav narod i obratno.

Iz teme o Lidu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=751986#p751986:1nwo4hje je napisao(la):
Zion Williamson » 27 Jun 2020 12:22[/url]":1nwo4hje]Postavljen ponton juce.
Neodgovoran narod ide na Lido bez maske i ne drži se 2m rastojanja. Eto zašto su nam ponovo pune bolnice i ponovo raste broj zaraženih. :D

Upravo tako. Karantin, odnosno policijski čas, je potreban samo ako se broj zaraženih nekontrolisano povećava, a istovremeno je veliki broj stanovnika (Italija, Španija). Srbija niti ima veliki broj stanovnika, niti je bilo toliko nekontrolisano povećanje zaraženih, niti je sada. Problem je, i prošli put, a i sada, neadekvatno i neblagovremeno reagovanje vlasti i nadležnih institucija. A isto tako i donošenje nelogičnih mera - smanjenje reda vožnje gradskog prevoza (ukidanje), smanjenje radnog vremena radnji, itd. Neki modeli iz drugih država se ne mogu tako prekopirati, ali je vrlo jasno zašto su te države uvele takve mere - poznaju narod i šta se radi i koje su mogućnosti da se virus prenese. Da je prethodni put odmah bilo zatvaranja ugostiteljskih objekata, prodavnica sa neprehrambenim proizvodima, škola, univerziteta, itd, kao i zabrana okupljanja u domovima i na javnom prostoru, obavezno nošenje maski i sve druge logične mere zaštite, ne bi bilo nikakvih problema niti negodovanja.

:grand:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=752016#p752016:27fiyy1t je napisao(la):
11030 » Sat Jun 27, 2020 1:28 pm[/url]":27fiyy1t]wk_

moja saznanja su iz medija, takav sam utisak stekla. Evo ovde piše kako se ponašaju i koliko je to zapravo teško suzdržati: https://www.nytimes.com/2020/06/25/worl ... o-who.html

Što se tiče mera, naši ne znaju za sredinu. Ili nas zatvore u potpunosti ili puste sve normalno da funkcioniše.
Pa uopšte nije iznenađenje, jer su dokazano nesposobni. Primena pravih, balansiranih mera zahteva znanje. Ako na sva mesta postaviš ljude po partijskim vezama, onda to naravno funkcioniše kako funkcioniše. Ne može epidemijske mere da sprovodi vlada. Ona ih definiše, ali ko organizuje kovid ambulantu? Lokalni direktor doma zdravlja. Ko sprovodi nadgledanje da li se ljudi okupljaju? Lokalni šef policije. Ko organizuje prodaju busplus karata (to je bio fijasko)? Ko nadgleda da li ljudi u autobusu nose maske? Čak i da vlada donese smislene mere - a nije ih donela - treba neko da ih sprovede. To ova ekipa nije u stanju. Čak ni policijski čas nije bio dosledno sprovođen.

Naravno kada sve to mora lično Vučić da odobri. Čim on nije u zemlji, dolazi do raspada sistema jer em ne smeju, em su nesposobni išta bitno da urade.

Nisu oni, dobar deo njih, nesposobni, koliko im je bitno da sačuvaju trenutno radno mesto, a ono na žalost zavisi od...

posebno sada kada se ne zna da li ce SNS sa svojom dvotrecinskom vecinom da pravi koaliciju sa Sapicem i Dacicem i limbo od 40 dana ko ce da bude premijer, ministar zdravlja itd...jedan pogreshni korak moze da ih kosta fotelje i godina i godina prilika da pokradu...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=752039#p752039:1vq6lxxz je napisao(la):
Bender Rodriguez » 27 Jun 2020 02:30 pm[/url]":1vq6lxxz]Brinem se za Vulina, Đurića i Gojkovićku.
koroni zelim brz oporavak.

Nemojte biti sigurni da nece biti pol. casa.
Svi znamo i da rejting skace kad se ne ulicama pojave vojska i policija.

Радомир Николић: У Крагујевцу проглашена ванредна ситуација, нашем народу потребно наређење и мотка; Неће бити одлагања понављања избора

Medjutim. I za nas postoji nada i sansa:

Сузана Васиљевић: Није срамота бити заражен и уколико се деси било каква промена у здравственом стању Вучића јавност ће бити обавештена

После вести да је коронавирусом заражено више државних функционера и чланова Српске напредне странке, који су били у контакту са председником Александром Вучићем, његова саветница за медије Сузана Васиљевић је рекла да ће јавност бити обавештена уколико дође до промене здравственог стања председника.

narodu je potrebna motka a vulin, djuric, gojkovic zarazeni (verovatno nisu jedini jer su svi iz sns-a orgijali te noci)

Vrh