Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Zuma, ti si kao čovek-dete koje nikad ne menja stavove, nikad se ne izvinjava i nikad ne radi na sebi prosto nekredibilan da govoriš o bilo kome.
A veruj mi, koliko god ti u svojim očima bio lafčina, mesija i genije, daleko si od toga. Veruj mi. Zato što lafčina, mesija i genije ne bi ulagao toliko vremena, živaca, truda i rada da piše referate i govorancije ljudima na forumu. Nego bi to iskoristio za poboljšanje svog života, karijere ili plate. Ne bi šlajfovao u mestu godinu dana. To je prazan hod, to je protraćen trud.

Nisi Isus. Nisi mesija. Nisi Ajnštajn. Pusti to. Okreni se sebi i svom životu. I nađi nekog. Značiće ti i biće ti mnogo mnogo lepše nego što sad misliš. Ovo sedenje u kući, skrivanje od sunca i ljudi i ronjenje u brojkama i graficima ti donosi samo štetu, i to svakog meseca sve veću.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874689#p874689:26sqwji7 je napisao(la):
Zuma » 25 Avg 2021 21:41[/url]":26sqwji7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874676#p874676:26sqwji7 je napisao(la):
Пантограф » 25 Aug 2021 08:16 pm[/url]":26sqwji7]Ti si tužan tip.
Ne, ja sam neko ko ni u doba korone nije zaboravio na etiku.
Ako sada nije doba korone, čega se plašiš? Inače, ima nas koji pamtimo kako nikada nisi rekao da su bitniji životi obolelih od koreone u odnosu na druge obolele. Ja i dan danas pričam da su bitni životi i jednih i drugih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874694#p874694:26sqwji7 je napisao(la):
Пантограф » 25 Avg 2021 21:48[/url]":26sqwji7]Šta ti sad hoćeš nama da kažeš - da deca ne treba normalno da idu u školu još 5 godina, jer je umro Gutović u 75. godini, nevakcinisan - savetom lekara?

Yebeš li ti šta, života ti?
Nas u zdrav mozak. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874708#p874708:26sqwji7 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 25 Avg 2021 22:25[/url]":26sqwji7]Zuma, ti si kao čovek-dete koje nikad ne menja stavove, nikad se ne izvinjava i nikad ne radi na sebi prosto nekredibilan da govoriš o bilo kome.
A veruj mi, koliko god ti u svojim očima bio lafčina, mesija i genije, daleko si od toga. Veruj mi. Zato što lafčina, mesija i genije ne bi ulagao toliko vremena, živaca, truda i rada da piše referate i govorancije ljudima na forumu. Nego bi to iskoristio za poboljšanje svog života, karijere ili plate. Ne bi šlajfovao u mestu godinu dana. To je prazan hod, to je protraćen trud.

Nisi Isus. Nisi mesija. Nisi Ajnštajn. Pusti to. Okreni se sebi i svom životu. I nađi nekog. Značiće ti i biće ti mnogo mnogo lepše nego što sad misliš. Ovo sedenje u kući, skrivanje od sunca i ljudi i ronjenje u brojkama i graficima ti donosi samo štetu, i to svakog meseca sve veću.
Njegov život se i svodi na to da svi treba da sedimo kući dok ne prođe korona, a i kad ista prođe, što nam je indirektno potvrdio, jer postoji mogućnost da će neko da je pokupi i da predstavlja ogromnu opasnost po njegovo zdravlje, pa tako i da ga zarazi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874708#p874708:28twfjet je napisao(la):
Bender Rodriguez » 25 Aug 2021 09:25 pm[/url]":28twfjet]Zuma, ti si kao čovek-dete koje nikad ne menja stavove, nikad se ne izvinjava i nikad ne radi na sebi prosto nekredibilan da govoriš o bilo kome.

Da li ti stvarno ne vidiš kolio je čitava ova tvoja konstrukcija o meni samo u tvojoj glavi i koliko je to svima vidljivo? Pišem bez ikakvih pretenzija na bilo šta iz ove tvoje dugačke liste, posto zato što sam mislio da je pandemija važna, pa sam odvojio dovoljno vremena da naučim ono što će biti potrebno. To može svako ko se dovoljno potrudi, i ne mislim da sam u tome poseban na bilo koji način. Posle se ispostavilo da ima puno dezinformacija, a pošto se sada od toga i umire, nadam se da bi svako na mom mestu bar pokušao da pomogne. I to je sve. Kako si ti uspeo da sebi iskonstruišeš sve ovo meni zaista nije jasno.

Mnogo, mada manje o koroni a više o psihologiji. O tome šta se dešava sa mnogim ljudima u ovakvim okolnostima.

Pa šta konkretno, deder, izvuci teze.

Imaš valjda u tim svojim gomilama papira i radova i neke sažetke i teze, ne? Nadam se da znaš da se to tako radi u naučnoj zajednici za koju kažeš da pripadaš.
Mislim cilj nauke i radova su objašnjenja i zaključci, ne istraživanje radi istraživanja. Iako mnoge ''ljude od nauke'' često moraju da podsećaju na to i vraćaju ih na kolosek i smisao...

Sad si ga nadrljao. Ima da dobiješ post od jedno desetak stranica A4 formata, sa onako ukratko izvučenim tezama. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874726#p874726:280jrh9h je napisao(la):
Bender Rodriguez » 25 Aug 2021 10:06 pm[/url]":280jrh9h]Pa šta konkretno, deder, izvuci teze.

Imaš valjda u tim svojim gomilama papira i radova i neke sažetke i teze, ne? Nadam se da znaš da se to tako radi u naučnoj zajednici za koju kažeš da pripadaš.
Mislim cilj nauke i radova su objašnjenja i zaključci, ne istraživanje radi istraživanja. Iako mnoge ''ljude od nauke'' često moraju da podsećaju na to i vraćaju ih na kolosek i smisao...
Šta sam naučio? O čemu? O koroni ili psihologiji?

O koroni sam napisao već veliki broj puta šta mislim. I da, to blage veze nema sa ovim što svi vi redom pokušavate da kažete da ja zastupam. To je namerno retoričko preterivanje koje je izobličeno do besmislenosti, kao da što veće blaćenje protivnika može pomoći da nepostojeći argumenti izgledaju bolje. Ovu seriju pljuvanja i projekcija trpim ćutke samo zato što više govori o vama, pa ne moram da se spuštam na istu vrstu "dijaloga".

A za psihologiju ovo nije tema. I još bi se mnogi uvredili, a ja jednostavno više nisam zainteresovan niti fizički imam vremena za jalova prepucavanja i dijaloge koji nikuda ne vode. Za pravi dijalog je potrebno dvoje, i još da to i drugima bude zanimljivo. Ustalom, ovo je još jedina tema u kojoj pišem, samo zato što mislim da je važna, a i to je pitanje dokle.

prokovidisti - Vlasta je umro zato sto je star i imao komorbiditete (njega sam naveo jer je bio prvi primer).

prokovidisti - Lane je umro zbog korone, nema veze sto je imao 75 godina i komorbiditete, a uz to je pitanje da li je imao koronu.

Plus bio veoma lošeg zdravlja već godinama, igrom slučaja poznajem jednog čoveka sa kojim je bio u kontaktu.

MILAN Lane Gutović je u petak hitno primljen u bolnicu zbog problema sa disanjem i lekari su odlučili da ga stave na kiseonik. Urađen mu je PCR test i rezultat je pokazao da nema koronu, ali je zadržan na lečenju.

Sve mi se čini samo hrana za prokovidiste koji samo razmišljaju o koroni.

Što kaže bender, ko zna koliko ljudi bi poživelo još mesec dana max i bez korone, ako je uopše imao. A kada prokovidite pitaš šta ćemo sa ostalim životima kažu: nisu hitni, neće umreti sad nego malo kasnije.

prokovidisti - Umro posle vakcine u 40god ništa ne znači. Umro posle korone u 90oj godini - ete el smo rekli da ne smemo na sunce. Prihvatite odgovornost.

Ovu seriju pljuvanja i projekcija trpim ćutke samo zato što više govori o vama, pa ne moram da se spuštam na istu vrstu "dijaloga".

Ustalom, ovo je još jedina tema u kojoj pišem, sam zato što mislim da je važna, a i to je pitanje dokle.

Pa ti si ovu seriju i započeo. Zanimljivo je kako neki ljudi daju sebi za pravo da ljude koje ne poznaju nazivaju teoretičarima zavere, antivakserima, neobrazovani, neinformisani, nema školu i td... samo jer nisu 100% ubedjeni u njihova verovanja, a kada se nešto slično kaže za njih odmah se naljute ko mala deta i odu plačući mami i tati. Uglavnom budi hrabar i popi malo svog leka, neće ti ništa biti nadam se.

O koroni sam napisao već veliki broj puta šta mislim.

Većinom pogrešno. Kafići ubice, poslodavci ubice, neodgovorni ljudi ubice... A na konkretna pitanja nikada nisi dao odgovor sem da čekaš neke podatke i da imaš kristalnu kuglu. Nešto korisno može biti oko grafika ali obično uz grafik dodje i 200 redova panike i pljuvanja po narodu pa se ne može reći ni da je to korisno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874705#p874705:2kg2onkm je napisao(la):
chiko » Sre Avg 25, 2021 10:23 pm[/url]":2kg2onkm]Kada je od gripa umro neko poznat ?
Pokusavam da se setim...

A da je Lane posle gripa dobio srčku da li bi pisali da je umro od gripa ili zbog slabog srca ili tako nečeg? Popričaj malo sa nekim lekarom kako su zavodili smrtne slučajeve i da to većinom nije od gripa već ______ (upisati komorbiditet). Sam DrKon j rekao da godišnje od gripa umre preko 2000 ljudi u Srbiji. Da se samo ne vraćamo na priču grip vs korona ovo sam rekao samo kao primer.

1. A sta kaze DrKon koliko umre godisnje od Korone ?
I to sa svim silnim merama, bez tih mera i vakcinisanja taj broj bi bio visestruko veci.
Pa onda uporediti ta 2 broja bas bi bilo zanimljivo.

2. Znaci kada neko umre od gripa, lekari kazu umro od ____ .
Kad neko umre od starosti, oni kazu umro od korone.
Jel to rade namerno da bi obmanjivali javnost, ili se ne razumeju u svoj posao ?

A zamisli tek koliko bi bilo zanimljivo da smo sve ovo vreme sedeli po kućama izlazili samo do prodavnica. Koliko bi smo onda imali umrlih?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874705#p874705:kop964mi je napisao(la):
chiko » Sre Avg 25, 2021 9:23 pm[/url]":kop964mi]Kada je od gripa umro neko poznat ?
Pokusavam da se setim...
Zagor je zamalo jednom umro, srećom da ga je tvoj imenjak izvukao.

solecar":2hnmc4kr je napisao(la):
A zamisli tek koliko bi bilo zanimljivo da smo sve ovo vreme sedeli po kućama izlazili samo do prodavnica. Koliko bi smo onda imali umrlih?
Prošle godine nekih 20000.
Ove godine nekih 15000 za sada.

Pošto su ovde objašnjavali da se umire od zatvaranja a ne od kovida (jer i ne postoji, samo grip) interesuje me kako u Australiji nije holokaust?

Pošto nismo bogati ni disciplinovani kao Australija nismo ni mogli očekivati mere kao njihove, ali nismo morali da budemo šampioni opuštenosti i povećane smrtnosti.

У Аустралији је мало ковид-пацијената и здравство ради нормално.

Међутим, упркос пандемији и великим бројевима, већ у суседној земљи здравство практично све време ради нормално: укупно једна загребачка болница је примала ковид-пацијенте и у највећим пиковима, нису се жалили да им недостаје капацитет, а сада се иде на још редовнији рад, па ће све болнице добити ковид-одељења, а она једна излази из ковид-режима. Где ли је проблем код нас, који имамо читаве гринфилд ковид болнице (писао сам и где је, нећу више - овде се, наиме, исказује вера у наш здравствени систем, па да не кваримо)?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874792#p874792:3i5axdgz je napisao(la):
Пантограф » Čet Avg 26, 2021 8:43 am[/url]":3i5axdgz]У Аустралији је мало ковид-пацијената и здравство ради нормално.
A zasto je malo pacijenata ?
Zato sto nisu imali nikakve mere ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874792#p874792:3i5axdgz je napisao(la):
Пантограф » Čet Avg 26, 2021 8:43 am[/url]":3i5axdgz]Међутим, упркос пандемији и великим бројевима, већ у суседној земљи здравство практично све време ради нормално: укупно једна загребачка болница је примала ковид-пацијенте и у највећим пиковима, нису се жалили да им недостаје капацитет, а сада се иде на још редовнији рад, па ће све болнице добити ковид-одељења, а она једна излази из ковид-режима.
Da li treba da se ugledamo na Hrvatsku, tj da primenjujemo sve sto i oni ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874759#p874759:1dj7k9px je napisao(la):
solecar » Čet Avg 26, 2021 12:33 am[/url]":1dj7k9px]A zamisli tek koliko bi bilo zanimljivo da smo sve ovo vreme sedeli po kućama izlazili samo do prodavnica. Koliko bi smo onda imali umrlih?
Shvatam pitanje, ima neke logike.
Ali imam i ja pitanje, da li za kovid treba primenjivati iste mere kao protiv gripa ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874771#p874771:25mghtra je napisao(la):
Žika » Čet Avg 26, 2021 1:17 am[/url]":25mghtra]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874705#p874705:25mghtra je napisao(la):
chiko » Sre Avg 25, 2021 9:23 pm[/url]":25mghtra]Kada je od gripa umro neko poznat ?
Pokusavam da se setim...
Zagor je zamalo jednom umro, srećom da ga je tvoj imenjak izvukao.
Zamalo umro od gripa ?
Koja je to epizoda ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874792#p874792:29ux4gmv je napisao(la):
Пантограф » 26 Aug 2021 07:43 am[/url]":29ux4gmv]У Аустралији је мало ковид-пацијената и здравство ради нормално.

Међутим, упркос пандемији и великим бројевима, већ у суседној земљи здравство практично све време ради нормално: укупно једна загребачка болница је примала ковид-пацијенте и у највећим пиковима, нису се жалили да им недостаје капацитет, а сада се иде на још редовнији рад, па ће све болнице добити ковид-одељења, а она једна излази из ковид-режима. Где ли је проблем код нас, који имамо читаве гринфилд ковид болнице (писао сам и где је, нећу више - овде се, наиме, исказује вера у наш здравствени систем, па да не кваримо)?
Gde je problem? U tome da je kod nas do sada postojao preveliki broj zaraženih i mrtvih za naš broj stanovnika. Ili ako pričamo u principu: Stvar je u tome da postoje DVA nezavisna kriterijuma koja određuju da li su mere suzbijanja virusa potrebne ili nisu. Prvi je preopterećenje medicinskog sistema, a drugi je veliki broj smrti.

1. "Preopterećenje medicinskog sistema" nastupa kada se zbog epidmije pojavi preveliki broj bolesnih u odnosu na njegove ukupne kapacitete, pa postane ugroženo kvalitetno lečenje obe grupe bolesnika. Dakle i svih onih koji nisu bolesni od kovida (kojih uvek ima puno, nezavisno od epidemije) i onih bolesnih od kovida, kojih takođe može biti puno.

2. "Veliki broj smrti" je kada je virus previše proširen (za određeni broj stanovnika u nekoj državi). Tada će za taj broj stanovnika biti previše smrti i trajnih posledica bolesti prosto zato ima previše bolesnih, pa makar broj bolesnih i dalje bio u okvirima kapaciteta medicinskog sistema. Tj dobra medicinska nega može samo donekle da smanji smrtnost, ali ako ima baš previše zaraženih, mrtvih i dalje može biti previše, bila ta nega i najbolja moguća.

Ukratko, treba suzbiti veliki broj smrti bez obzira da li one potiču od previše raširenog virusa ili od malih kapaciteta medicinskog sistema, i da li su od kovida ili od drugih bolesti koje se onda ne leče kao treba.

Mere su potrebne ako je zadovoljn bilo koji od dva kriterijuma, a ne treba ih uvoditi ako nije ni jedan. Ako ih treba uvoditi, mere onda treba da budu koliko je god moguće manje restiriktivne, ali ipak taman dovoljne da postignu takvu redukciju u broju zaraženih koja je dovoljna da OBA gornja kriterijuma ponovo više nisu aktuelni, kada se mogu ukinuti.

To je sasvim precizan, umeren i kompromisan kriterijum koji je prihvatio daleko najveći deo sveta i nešto što ja zagovaram od početka, upravo zato što je logičan i uravnotežen. Većina se dakle slaže da je "virus zero tolerance" politika sa veoma žestokim ili čak totalnim lokdaunima, naprimer u Kini i Australiji, zaista preterivanje. Ali isto tako i da je politika tobožnje "slobode" po cenu previše tuđih života takođe preterivanje u drugom smeru. Što se ovog drugog ekstrema tiče, evo u sledećoj poruci recimo zvaničnog stava Svetske zdravstvene organizacije. Iz kovid politike ogromne većine zemalja sveta je jasno da je upravo takva etika i logika prihvaćena kao civilizacijski sistem vrednosti 21. veka, nešto ispod čega jednostavno ne bi smeli da idemo.

The World Health Organization chief has warned against suggestions by some to just allow COVID-19 to spread in the hope of achieving so-called herd immunity, saying this was “unethical”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus said during a virtual press briefing on Monday that “herd immunity is a concept used for vaccination, in which a population can be protected from a certain virus if a threshold of vaccination is reached”.
...
“Herd immunity is achieved by protecting people from a virus, not by exposing them to it,” Tedros said.

“Never in the history of public health has herd immunity been used as a strategy for responding to an outbreak, let alone a pandemic,” he insisted, calling the strategy “scientifically and ethically problematic”.

“Allowing a dangerous virus that we don’t fully understand to run free is simply unethical. It’s not an option.”

https://www.aljazeera.com/news/2020/10/ ... 9-response

Вероватно ако Чико (или Загор) укуцају у гуглу famous people who died of flu нешто изађе.

Ово је мало важније од тога - Израелци утврдили да пребољевање штити боље и дуже од фајзера:

Comparing SARS-CoV-2 natural immunity to vaccine-induced immunity: reinfections versus breakthrough infections

Conclusions: This study demonstrated that natural immunity confers longer lasting and stronger protection against infection, symptomatic disease and hospitalization caused by the Delta variant of SARS-CoV-2, compared to the BNT162b2 two-dose vaccine-induced immunity.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1

Спречавање заразе по сваку цену међу групама које нису угрожене овим вирусом нема, дакле, никаквог смисла под милим Богом. Школе морају да раде нормално, у потпуности као до касне зиме 2020, наставници нека се вакцинишу.

Доста је мера, доста је глупости.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874891#p874891:15zv3lcu je napisao(la):
Пантограф » Čet Avg 26, 2021 1:04 pm[/url]":15zv3lcu]Спречавање заразе по сваку цену међу групама које нису угрожене овим вирусом нема, дакле, никаквог смисла под милим Богом. Школе морају да раде нормално, у потпуности као до касне зиме 2020, наставници нека се вакцинишу.

Доста је мера, доста је глупости.
Ja se potpuno slazem sa tobom, ako lekari povrde to sto pricas.

Vrh