Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Ne znam da li je iko tvrdio da su jedan ili drugi život bitniji... nažalost, to je klasičan problem tramvaja u kom upravljač (pojedinačni lekar i/ili apstrahovani zdravstveni sistem) ne zna ko su ljudi na šinama - većina ljudi bi spasila veći broj ljudi. Ali nastavite da kontrirate, uvek ćete dobiti odgovor.

I vi nastavite slobodno da kontrirate, i za to će te isto tako dobiti adekvatan odgovor. I da ga teramo tako do nekih 2.000 stranica, minimum.

Samo da kažem da je mariks prvi član sa foruma koji je pristao da se nakon rasprave na forumu (dakle ne ono kao okupljanja i to, nego nakon prave rasprave 1 na 1) vidi sa mnom uživo. I došao. I lepo saslušao drugu stranu a onda lepo izneo i svoje stavove. Što ga čini većim čovekom nego neki ovde.

A objasnio mi je svoj stav i oko vakcinisanja. Koji uopšte nije antivakserski, i definitivno nije od onih što neće da se vakcinišu jer se plaše čipa ili slušaju Jelenu Karleušu... nego zato što su preležali sami. Što je možda predmet za neku debatu, ali dakle nije antivakserstvo i teorije zavere.

No dobro, da ne dužim sad, čovek može sam da piše i izjašnjava se, pa da ne radim ja to umesto njega.
Samo sam hteo da dam svoje svedočenje o tome i da kažem da je prvi koji je došao da se vidi lice u lice i da je realnost drastično drugačija od onoga što ispadne kad se sve gleda ovako ''preko žice''. I svakako različita od onoga što pojedinci ovde impliciraju i izvrću.

@Zuma
Ti nisi ništa novo dokazao. Samo si pokazao da imamo više mrtvih. Ali ne i da država to prikriva, kao što govoriš. Niti da su ti ljudi pomrli zbog korone, opet, kao što ti govoriš. Ni ti ni tvoj sledbenik nex ne možete da znate od čega su oni umrli. A ja vam govorim da bi se takva zavera ovde otkrila 20 puta. Te da su vam tvrdnje na nivou teoretičara zavere, koje toliko prozivate i ne podnosite. Što sam na kraju krajeva video i sad kad sam uživo rasčistio neke predrasude koje ste, i vi, indirektno napravili pisanjem i tonom koji ste uspostaivli prema drugim članovima još pre nekoliko meseci, samo zato što se ne slažu sa vašim stavovima i tvrdnjama.

Ako je tebi viđanje uživo neki silni dokaz čojstva... molim te ugasi forum, vrlo preozbiljno ga shvataš. Meni je katarza da debatujem sa anonimusima, nije zanimljivo ako te humanizujem, jer to ko si i kakva si osoba ne mora da ima nikakvu korelaciju s tim da li si u pravu.

tenor.gif

@Puzzle

Nije to pitanje čojstva već dobre namere.

Tačno je da kakva je neko osoba nema nikakvuu koleraciju s time da li je taj neko u pravu ili ne, isto kao što ni tvrdnje koje ovde iznose neki o tome da li je neko u pravu ili ne, ne znače da je zaista tako.

Uh, čuo sam da su dobre namere dovele do banovanja, malo mnogo ljudi je dobilo poziv... :) Kao što rekoh, za forum koji mi oduzima maks 15 minuta dnevno života ne planiram da trošim više od toga. Niti vidim korist u "benefit of the doubt" za nekog ko je napisao sramotan esej od 20 pasusa o meni gde samo što me nije optužio za gubitak Kosova i kreiranje virusa u Vuhanu :)

Исто тако не може бити реалност да је у години за нама више људи умрло од лоше здравствене услуге (која је факат лоша и никаква, то сммо установили) него од ковида. Ако је ковид стигао у сваку могућу општину у Србији и однео животе, а јесте, људи у селима далеко од урбаних средина такође не могу избећи овај вирус, знам за спорадичне случајеве онда ми разум говори да онај дневни извештај где рецимо по седам дана буде 0 или 1 преминулих или сад у фебруару 15 или 16 нема везе са животом.
Али ево шта се дешава када живимо где живимо, бавимо се комплексним стварима којима треба да се бави држава и да ослободи приступ бази података, ово није посао за нас.

Хоћете доказе, куцајте на Википедији или на Еуростату редом демографије европских земаља и у табеларном приказу имате стопе морталитета и остале податке па упоредите. У већини европских земаља је вишак смрти приближно пропорционалан преминулима од ковида. Ево да се подсетимо сада већ малог узорка од 600 преминулих у првом таласу након извештаја Бирна, имате анонимне податке па погледајте. https://public.flourish.studio/visu...e=showcase&utm_campaign=visualisation/3898649

Наравно ништа нам ово не доказује, ово су де факто докази и резултат теорије вероватноће, међутим све и да је званичан број преминулих тачан не треба умањивати значај ковида и његових последица пошто видим да је то у ствари крајњи циљ ове дискусије и да се по сваку цену негира сумња у званичне податке, није свако савладао ковид као Марикс, не осећају се сви здраво и без последица као Марикс, и није само Мариксово искуство довољно да би се стекао комплетан утисак и да би доносили закључке.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847919#p847919:3m1yyrsj je napisao(la):
solecar » 07 May 2021 07:03 pm[/url]":3m1yyrsj]
Nikakvim teorijama se nije došlo do toga što očigledno grupica forumaša propagira, jer se ljudi bave drugim stvarima. Iako je više puta ponavljano, evo opet mora novi ciklus istoga. Čim se spomenu životi ljudi koji nisu umrli od kovida, odmah se krene sa pričama kako su bitniji životi ovih koji su zaraženi koronom, od ovih koji nisu zaraženi, jer je korona zarazna bolest i jedan zaraženi koronom ugrožava i živote drugih, a ovi koji boluju od drugih bolesti nisu zarazni i ne ugrožavaju ničije živote. Još i krenu prozivanja o patetici ovih što spominju ljude koji nisu umrli od kovida. Svaki život je bitan, od čega god da boluje neka osoba. Isto taklo je bitno i postojanje bolnica u kojima ti ljudi mogu da se leče. A ne da kada kažeš da ti je loše, da te otkače jer nemaš koronu.
A vi se sad slobodno uhvatite patetike i čega god još hoćete, kao i one čuvene priče o tome zašto nigde nije bilo gripa...

P.S.

Ovo se odnosi na pisanje više forumaša.
To nije tačno. Niko nije rekao da su "bitniji životi ovih koji su zaraženi koronom". Nego iz organizacionih i logističkih razloga bolnica može da funkcioniše samo u jednom od dva režima: Ili jeste zarazna zona ili nije. Ili je infektivna klinika ili nije. Ako jeste, onda tu mogu da se leče SAMO zarazni. Ako nije, onda SAMO oni koji nisu zarazni. Ne može i jedno i drugo. Pošto se dakle MORA IZABRATI ko će u nekoj zgradi da se leči, onda se bira da se pomaže onima koji su više ugoroženi ili ih ima više. Nisu "bitniji životi jednih od života drugih". Nego baš zato što jesu jednako bitni, bira se da se spasi više ljudi, ma od čega da su bolesni, jer je to jedini preostali kriterijum izbora ako zbog ograničenih kapaciteta i mnogo bolesnih nije moguće pomoći i jednima i drugima, a ne mogu se mešati. U ovom slučaju su ugroženiji oni od korone jer bi ONI više postradali da nemaju gde da se leče. Šta je tu pobogu teško razumeti? Ko to NEĆE da leči ove druge?

Batalite prazne priče nego predložite kako praktično da se izvede to o čemu pričate (ma šta da je, jer je većim delom nerazumljivo) dakle (verovatno) da se pomogne i jednima i drugima, pa ćete postati heroji čitave pandemije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847959#p847959:12ulsz0g je napisao(la):
don1120 » 07 Maj 2021 21:34[/url]":12ulsz0g]Наравно ништа нам ово не доказује, ово су де факто докази и резултат теорије вероватноће, међутим све и да је званичан број преминулих тачан не треба умањивати значај ковида и његових последица пошто видим да је то у ствари крајњи циљ ове дискусије и да се по сваку цену негира сумња у званичне податке, није свако савладао ковид као Марикс, не осећају се сви здраво и без последица као Марикс, и није само Мариксово искуство довољно да би се стекао комплетан утисак и да би доносили закључке.
Ja nisam došao do zaključka da je krajnji cilj da se umanji značaj kovida. Ovde je, pišem onako kako ja vidim stvari, problem u tome što jedna grupa članova ima neko svoje mišljenje i ne prihvata ničije mišljenje koje je drukčije od njihovog (bilo to u potpunosti ili delimično različito). Pa otud imamo i raznorazna etiketiranja i samoetiketiranja.
Naravno da Mariksovo iskustvo nije dovoljno, ali isto tako ne treba svakoga ko ima neko svoje lično iskustvo i spreman je ovde da ga podeli, uzimati automatski na nož, samo zato ako je u suprotnosti sa nečijim drugim mišljenjem i/ili iskustvom, već sagledati širu sliku.

Ako niko nije rekao da su bitniji životi zaraženih od korone, šta je onda ovo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847909#p847909:3j97gi87 je napisao(la):
Zuma » 07 Maj 2021 19:22[/url]":3j97gi87]Da bolnice nisu primale bolesne od korone pošto su to tobože "bezazleni slučajevi" koji se primaju u bolnice samo "zbog globalne zavere lekara da neprimanjem efektivno ubijaju svoje ostale pacjente", onda bi "višak smrti" bio još mnogo veći od tih 20.000. A to je razlog što je ceo svet radio upravo tako kako je radio, što je dakle deo bolnica i lekara sa dobrim razlogom bio preorjentisan da se bavi bolesnima od korone, jer su oni bili bitno ugroženiji od ovih drugih. Iako je zbog toga tih drugih, bolesnih od drugih bolesti, umrlo zaista mnogo, bez te strategije bi umrlo još više ljudi (ali sada od korone). Zato je i izabrana kao najbolja. A ne zbog globalne zavere. Teorije zavera su otrov. Verujući u te gluposti samo mentalno trujete sami sebe.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847893#p847893:4lerd68h je napisao(la):
Пантограф » Pet Maj 07, 2021 5:23 pm[/url]":4lerd68h]14.000 prošle, i najmanje još oko 8.000 ove godine dosad. 22.000 - mrtvih. U Srbiji.

Da.
MIslim da je Zuma bio izracunao 14000 za proslu godinu.

Ali te brojke su jako vazne za predizbornu kampanju, a to je jedino sto se ovde desava.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847920#p847920:2b7yes6h je napisao(la):
Пантограф » 07 May 2021 07:08 pm[/url]":2b7yes6h]Nema nikakve teorije zavere, izvesni zvaničnik se više puta hvalio da Srbija hospitalizuje više i od najrazvijenijih zemalja, poslednji put ovako:

Kako da Srbija ima najnižu stopu smrtnosti ili da hospitalizuje vise nego Nemačka. Mi ne smemo to da kažemo", primećuje Vučić.
I brojke pokazuju da Srbija prima znatno više ljudi u bolnice zbog korone od drugih. Kakve to posledice ostavlja po ostale obolele, može i intuitivno da se nasluti, a brojke koje sam izneo to pokrepljuju: u Srbiji je pokolj nekovid pacijenata, nesrazmerno veći nego u drugim zemljama (znatno veći nego u Švedskoj, ili Hrvatskoj).
Ne razumem kojim se to kriterijumom bira kad mu treba verovati, a kad ne treba? Kako to da "govori istinu" samo onda kad se rečeno slaže sa zaključkom koji smo unapred stvorili, a inače "ne govori istinu"?

Što se tiče brojki koje "pokazuju da Srbija prima znatno više ljudi u bolnice zbog korone od drugih" koje su to brojke? Dovoljno je da stvarno zaraženih bude više od broja pozitivnih (što je skoro sigurno) pa da procenat hospitalizovanih u odnosu na broj stvarno zaraženih bude manji. Dakle da broj ozbiljno bolesnih koji završe u bolnici bude veći iz opravdanih razloga, jer i bolesnih ima bitno više nego što nam zvanični brojevi zaraženih govore. Isto važi i za "pokolj" nekovid pacijenata. Koji to sigurni podaci pokazuju? Recimo, ako je broj prijavljenih smrti od kovida manji od stvarnog, automatski se deo mrtvih od kovida sabira sa nekovid mrtvima, što onda bitno menja odnos. Plus što ne znamo na koliko je stvarno zaraženih bilo toliko hospitalizovanih i toliko mrtvih. Nemamo skoro ni jedan podatak na koji se možemo osloniti bez zaista obimne analize koliko on izgleda pouzdan kad se ukrsti sa mnogim drugim podacima. To doduše donekle jeste moguće uraditi, ali je vrlo komplikovano i jednostavna poređenja dva nepouzdana broja nam ne govore puno. Zbog toga je utisak da se kod nas više hospitalizuje nego što treba verovatno samo proizvoljni utisak. Činjenica je da smo napravili nove kovid bolnice, pa možda jesmo nešto bolji od nekog proseka koji uključuje i siromašne zemlje, ali da smo bolji i od razvijenih zemalja je ipak problematična tvrdnja. Dok ne budemo imali pouzdanije podatke ja ne bih uopšte razmišljao o tome, jer ne znam na osnovu čega bi nešto tako mogao sigurno tvrditi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847863#p847863:11ndihuk je napisao(la):
razgradjevinar » Pet Maj 07, 2021 4:55 pm[/url]":11ndihuk]razlika izmedju ljudi obolelih od korone i onih obolelih od velikog broja drugih potencijalno smrtonosnih bolesti je vrlo jednostavna, svakom ko odvoji par sekundi na promisljanje. ovo prvi ne samo da su licno ugrozeni nego predstavljaju ozbiljnu pretnju i za svoju okolinu, od bliznjih preko slucajnih prolaznika pa sve do ljudi koji ih lece. oni drugi muce svoju muku bez da ugrozavaju bilo koga drugog

btw, ovo pisem kao neko ko je do pre mesec dana mislio da je zdrav ko dren i kao neko ko nije posetio doktora jos od srednje skole i tadasnjih sistematskih pregleda. na moje veliko iznenadjenje i nista manju zabrinutost sve se promenilo preko noci pa sam od "zdrav ko dren" postao covek sa vrlo ozbiljnim dijagnozama koji skoro pa da je cudo da i dalje mrda. licno sam se u medjuvremenu jako dobro upoznao sa stanjem u nasem zdavstvu, nemogucnoscu da obavim i najosnovnije analize i pregleda a da ne pricam o tome za kada su mi nagovestene, ne i zakazane, ozbiljne operacije koje moram da obavim. sreca u nesreci je da sam placao privatno zdrvstveno osiguranje pa postoji realna sansa da te zahvate ipak sebi priustim i to u inostranstvu posto je kao sto smo svi ovde svesni nas zdravstveni sistem ne da je na izdisaju nego je vec sahranjen. za takvu situaciju ne krivim doktore i druge obolele ljude ali imao bih sto sta da kazem svima vama koji svojim besprizornim omalovazavanjem struke (ne mislim na dr kona i kisicku vec na ogroman postotak medicinskih radnika sirom sveta) i neosnovanim i nicim utemeljenim sirenjem panike i straha od jedne obicne vakcine jako puno doprinosite produzavanju aganije i dodatnom urusavanju sposobnosti zdravstvenih radnika da pomognu sto vecem broju ljudi, bilo da su oboleli od korone, gripa ili sarlaha ili imaju vestacki kuk ili im treba operacija na otvorenom srcu

Svaka cast. Na zalost(ili na srecu) korona je otkrila mnogo vise zdravstvenih problema kod ljudi nego sto su znali da imaju. Otuda ono, joj umro, a bio zdrav. Steta sto nemas toliko poverenje u nas zdravstveni sistem koji samo brine za nase paciijente pa hoces u inostranstvo.

није свако савладао ковид као Марикс, не осећају се сви здраво и без последица као Марикс, и није само Мариксово искуство довољно да би се стекао комплетан утисак и да би доносили закључке.

Ako pazljivo procitas moje postove videces da ja nigde i ne kazem da sam zdrav niti da ce svako prelezati koronu bez posledica. Ali opet ovde ljudi tvrde nesto bez da su imali ikakvog dodira sa koronom. Samo se prioretizuju umrli od korone gde je kriticna grupa preko 70god, a omalozavaju drugi ljudi koji imaju gore probleme. Ok oni ne ugrozavaju nikoga ali zar mora umreti sada ako ne mora? Ko je bio u nekoj bolnici video bi koliko su kovid bolnice i ambulante prepunjene, video bi i da su neke bolnice prazne pa ne vidim problem da se i drugi lece iako je korona. Evo ti samo ovde primeri o patetici drugih ljudi, niko ne zeli to da slusa vec samo dajte mrtve od korone. Lepo kazem dajte statistike da vidimo koliko je medicinskog osoblja bilo na bolovanjima i odmorima proteklih godinu dana pa da vidimo ko je pao sa nogu, a ko odmarao. Sta je problem da pregledaju sol-ovu majku ili moju zenu? Koga ce one ugroziti? Ne krivim ja sve lekare, veliki broj je onih dobrih ali bih da se izbistre oni losi koji ne zele da rade posao za koji su se prijavili. Sto je nemoguce kada dobijaju vetar u ledja od pojedinih prokovidista jer sami strahuju za svoj zivot. Zato je njima ok da se prioretizuje korona jer mogu sami da se zaraze (iako ce je verovatno prelezati) i bas ih briga za one druge od kojih ne mogu da se zaraze. Ni obostrana upala pluca ne znaci kriticno stanje. Pa zenina majka koja ima ms je imala obostranu upalu pluca pa je nisu poslali u bolnicu dok bi neko mladji uplasen zbog panike verovatno zahtevao da bude primljen.

Takodje ovde se tvrde i neka nedokazana misljenja. I dok su sva druga misljenja teorije zavere i skrivanje podataka potpuno je legitiman broj smrti u 2017oj jer su ljudi umrli od hladnoce i nema razloga da iko prikrije umrle. Tako da svako misljenje o prikrivanju smrti od korone spada pod teorije zavere. 30k mrtvih je oko 5% od ukupnog broja zarazenih sto bi znacilo da bi na 100 ljudi bilo 5 mrtvih sto bi znacilo da samo u ovoj temi imamo barem jednog mrtvog.

i da, za ovo u pravu nije u pravu. Ubih se pokazivajuci da doprem do svesti ljudi da se sve radi nakaradno, da su lekari neorganizovani, pogotovo kod nas i svako ko misli da nisam u pravu veoma lako moze da me demantuje tako sto ce otici u neki dom zdravlja koji nije u kovid sistemu sa prehladom ili lupam slomljenom nogom da ga pregledaju, izvade krv, snime ili sta god... da pokaze kako su ga fino i neometano pregledali i kako u bolnicama leze ljudi po podu. Evo ja za koji dan idem u jedan dom zdravlja pa u bolnicu pa cu slikati tu "preopterecenost" zdravstvenog sistema, toliku da se ne moze ni jedan drugi nekovid pacijent pregledati, a da nije na samrti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847969#p847969:s7cuovz9 je napisao(la):
solecar » 07 May 2021 09:09 pm[/url]":s7cuovz9]Ako niko nije rekao da su bitniji životi zaraženih od korone, šta je onda ovo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847909#p847909:s7cuovz9 je napisao(la):
Zuma » 07 Maj 2021 19:22[/url]":s7cuovz9]Da bolnice nisu primale bolesne od korone pošto su to tobože "bezazleni slučajevi" koji se primaju u bolnice samo "zbog globalne zavere lekara da neprimanjem efektivno ubijaju svoje ostale pacjente", onda bi "višak smrti" bio još mnogo veći od tih 20.000. A to je razlog što je ceo svet radio upravo tako kako je radio, što je dakle deo bolnica i lekara sa dobrim razlogom bio preorjentisan da se bavi bolesnima od korone, jer su oni bili bitno ugroženiji od ovih drugih. Iako je zbog toga tih drugih, bolesnih od drugih bolesti, umrlo zaista mnogo, bez te strategije bi umrlo još više ljudi (ali sada od korone). Zato je i izabrana kao najbolja. A ne zbog globalne zavere. Teorije zavera su otrov. Verujući u te gluposti samo mentalno trujete sami sebe.
Tu nije rečeno da su životi obolelih od kovida bitniji od života obolelih od drugih bolesti, nego da bi pod istim uslovima ne lečenja u bolnici, mrtvih od kovida bilo više. Pa, pošto životi svih bolesnika JESU jednako vredni, ONDA ćemo pokušati spasiti veći broj ljudi. Međutim, pošto se u istoj zgradi ne mogu lečiti i jedni i drugi, onda biramo da pomognemo onoj grupi koja bi proizvela više mrtvih kad ne bi bila tako lečena. To su u ovom slučaju bolesni od kovida, ali ne zato što imaju neku ne fer prednost, nego zato što bi ta bolest bez lečenja imala za rezultat još više mrtvih nego što bi bilo mrtvih od klasičnih bolesti koje se privremeno ne leče u bolnicama. Dakle više i od ovog broja viška mrtvih koje imamo sada (ako sada ne razmatramo potencijalno varanje oko saopštavanja pravog broja mrtvih od korone, što je druga tema). To je ravnopravan tretman jer spasavamo veći broj ljudi ne gledajući od čega su bolesni, nego samo koji bi organizacioni izbor na kraju spasio veći broj ljudi ako ne možemo istu pažnju posvetiti svakoj od dve grupe (a ne možemo).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847978#p847978:vsxkuuqf je napisao(la):
Zuma » 07 May 2021 09:49 pm[/url]":vsxkuuqf]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847920#p847920:vsxkuuqf je napisao(la):
Пантограф » 07 May 2021 07:08 pm[/url]":vsxkuuqf]Nema nikakve teorije zavere, izvesni zvaničnik se više puta hvalio da Srbija hospitalizuje više i od najrazvijenijih zemalja, poslednji put ovako:

Kako da Srbija ima najnižu stopu smrtnosti ili da hospitalizuje vise nego Nemačka. Mi ne smemo to da kažemo", primećuje Vučić.
I brojke pokazuju da Srbija prima znatno više ljudi u bolnice zbog korone od drugih. Kakve to posledice ostavlja po ostale obolele, može i intuitivno da se nasluti, a brojke koje sam izneo to pokrepljuju: u Srbiji je pokolj nekovid pacijenata, nesrazmerno veći nego u drugim zemljama (znatno veći nego u Švedskoj, ili Hrvatskoj).
Ne razumem kojim se to kriterijumom bira kad mu treba verovati, a kad ne treba? Kako to da "govori istinu" samo onda kad se rečeno slaže sa zaključkom koji smo unapred stvorili, a inače "ne govori istinu"?

Što se tiče brojki koje "pokazuju da Srbija prima znatno više ljudi u bolnice zbog korone od drugih" koje su to brojke? Dovoljno je da stvarno zaraženih bude više od broja pozitivnih (što je skoro sigurno) pa da procenat hospitalizovanih u odnosu na broj stvarno zaraženih bude manji. Dakle da broj ozbiljno bolesnih koji završe u bolnici bude veći iz opravdanih razloga, jer i bolesnih ima bitno više nego što nam zvanični brojevi zaraženih govore. Isto važi i za "pokolj" nekovid pacijenata. Koji to sigurni podaci pokazuju? Recimo, ako je broj prijavljenih smrti od kovida manji od stvarnog, automatski se deo mrtvih od kovida sabira sa nekovid mrtvima, što onda bitno menja odnos. Plus što ne znamo na koliko je stvarno zaraženih bilo toliko hospitalizovanih i toliko mrtvih. Nemamo skoro ni jedan podatak na koji se možemo osloniti bez zaista obimne analize koliko on izgleda pouzdan kad se ukrsti sa mnogim drugim podacima. To doduše donekle jeste moguće uraditi, ali je vrlo komplikovano i jednostavna poređenja dva nepouzdana broja nam ne govore puno. Zbog toga je utisak da se kod nas više hospitalizuje nego što treba verovatno samo proizvoljni utisak. Činjenica je da smo napravili nove kovid bolnice, pa možda jesmo nešto bolji od nekog proseka koji uključuje i siromašne zemlje, ali da smo bolji i od razvijenih zemalja je ipak problematična tvrdnja. Dok ne budemo imali pouzdanije podatke ja ne bih uopšte razmišljao o tome, jer ne znam na osnovu čega bi nešto tako mogao sigurno tvrditi.

Pa zato što je ovde očigledno da govori istinu, što se jasno vidi iz odnosa broja pacijenata na respiratoru i hospitalizovanih u predmetnim zemljama (ako se ljudi stavljaju na respirator po istom kriterijumu, što valjda nije sporno). Nema nikakve sumnje da Srbija hospitalizuje duplo češće od Hrvatske, jer je već dugo taj odnos isti. Može se pratiti iz dana u dan.

Da li je moguće da to ne možete da skontate? Ne pišem uopšte prvi put i jasno je kao dan, i krajnje jednostavno. I poznajem bar 5 ljudi koji su imali uput za bolnicu i nisu otišli, čak dvoje sedamdesetogodišnjaka, i ništa im nije bilo, što znači da se uputi pišu bez kriterijuma. Znam i stariju ženu koju je ćerka 'ugurala' u Arenu sa lakšim oblikom, jer joj je muž bio tamo.

I to uraditi u zemlji sa krš zdravstvenim sistemom i starim stanovništvom, sa masovno zapuštenim hroničnim oboljenjima? Već i talentovani osnovac shvata posledice. Šta može da se očekuje, nego pomor? I zbog čega drugog su nam neproporcionalno pomrli lekari, nego zbog preopterećenja - razboljevali su se i drugde. A zašto javno to priznaje ovaj? Pa zato što ima preglupo javno mnjenje, koje ga nije diralo ni kad je zaključavao narod pre godinu dana. Prosto. Može on da izjavljuje šta hoće. I to je moć - ali mu je daju slabi ljudi. I nedovoljno inteligentni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847909#p847909:31wj8d5l je napisao(la):
Zuma » 07 Maj 2021 19:22[/url]":31wj8d5l]bez te strategije bi umrlo još više ljudi (ali sada od korone). Zato je i izabrana kao najbolja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847987#p847987:khq8dec0 je napisao(la):
Пантограф » 07 May 2021 10:23 pm[/url]":khq8dec0]
Pa zato što je ovde očigledno da govori istinu, što se jasno vidi iz odnosa broja pacijenata na respiratoru i hospitalizovanih u predmetnim zemljama (ako se ljudi stavljaju na respirator po istom kriterijumu, što valjda nije sporno). Nema nikakve sumnje da Srbija hospitalizuje duplo češće od Hrvatske, jer je već dugo taj odnos isti. Može se pratiti iz dana u dan.

Da li je moguće da to ne možete da skontate? Ne pišem uopšte prvi put i jasno je kao dan, i krajnje jednostavno. I poznajem bar 5 ljudi koji su imali uput za bolnicu i nisu otišli, čak dvoje sedamdesetogodišnjaka, i ništa im nije bilo, što znači da se uputi pišu bez kriterijuma. Znam i stariju ženu koju je ćerka 'ugurala' u Arenu sa lakšim oblikom, jer joj je muž bio tamo.

I to uraditi u zemlji sa krš zdravstvenim sistemom i starim stanovništvom, sa masovno zapuštenim hroničnim oboljenjima? Već i talentovani osnovac shvata posledice. Šta može da se očekuje, nego pomor? I zbog čega drugog su nam neproporcionalno pomrli lekari, nego zbog preopterećenja - razboljevali su se i drugde. A zašto javno to priznaje ovaj? Pa zato što ima preglupo javno mnjenje, koje ga nije diralo ni kad je zaključavao narod pre godinu dana. Prosto. Može on da izjavljuje šta hoće. I to je moć - ali mu je daju slabi ljudi. I nedovoljno inteligentni.
Mogu samo da ponovim. Ako je STVARNI broj zaraženih u Srbiji veći od onog u Hrvatskoj, onda će u Srbiji biti veći i broj hospitalizovanih i broj na respiratoru. Što onda ne bi značilo da mi više hospitalizujemo, nego da kod nas ima više zaraženih nego što na osnovu naših testova mislimo da ima, pa ZATO i veći broj njih završi u bolnici. Dakle da je zvaničan broj zaraženih kod nas VIŠE podcenjen nego u Hrvatskoj. I dalje ne vidim na osnovu kog podatka tvrdiš da se ovde bitno više hospitalizuje.

Na osnovu odnosa hospitalizovanih/na respiratoru, ono, kad podeliš, napraviš razlomak, proporciju, utvrdiš procenat, bemmumiša, kako ne razumeš? Ono, kad je kod nas na respiratoru duplo više, a u bolnici 4 puta više nego kod njih. I tako stalno (stoga je njima samo jedna bolnica, KB Dubrava, u kovid režimu, a nisu ni gradili nove).

Badava pricas Pantografe, nema ko da slusa.

To su u ovom slučaju bolesni od kovida, ali ne zato što imaju neku ne fer prednost, nego zato što bi ta bolest bez lečenja imala za rezultat još više mrtvih nego što bi bilo mrtvih od klasičnih bolesti koje se privremeno ne leče u bolnicama.

Znas li ti uopste kako se leci korona? Koliko smo imali tesko obolelih pacijenata koji su zahtevali respirator ili hajde i kiseonik do sada? A koliko je umrlo od korone koji nisu dosli do mesta jer su u bolnicama zdravi ljudi koji su panikom preplaseni da ce umreti jer imaju koronu ili cekajuci u redu na pregled? A da ne zaboravimo testove koji mogu da pokazu tacno ali i ne moraju pa sam odlucujes da li imas ili nemas koronu. Nek podjemo i sa predpostavkom da bi umrlo vise od korone (sto po zvanicnim brojkama to sada nije slucaj), kako smo pomogli da se taj broj smanji osim sto smo povecali broj umrlih od drugih bolesti? Znaci nikakve mere, nikakve kontrole, ocekuje se da ljudi budu sami odgovorni dok gledaju "struku" i politicare kako se vesele na proslavama bez maski i td dok im drugi pricaju da su glupi... Zastitili nikoga nismo sto pokazuje ova zima gde su skoro svi bili zarazeni ali smo zato uspesno pogorsali stanje drugih. Ako su svi jednaki onda SVI treba da budu jednaki i da dobiju odgovarajucu negu, ali posto ova korona nekima odgovara da malo odmore onda smo dobili to sto smo dobili. Nista nije bolje ni kod drugih, samo su tamo ljudi vise distancirani od socijalizovanja pa i retko ko prica protiv aktuelne vlasti, slicno se sada desava i ovde samo se poneki teorijozaveras cuje na internetu. Procitah od nekoga pitanje sto se neki doktor ne izjasni kad ih ima iz opozicije? Pa nece doktor tada krenuti protiv drzave vec protiv svojih ljudi, a onaj ko zaista i progovori o necemu odmah (bilo je raznih intervjua) je svrstan u sarlatane i nekreditibilne doktore.

Evo sada gledam, broj hospitalizovanih trenutno 3900, na respiratoru 130. Nek je od ovih 3900 pola stvarno potrebno hospitalizovati to je 2030 ljudi kojima je potrebna bolnicka nega. U celoj Srbiji. Znaci u celoj Srbiji, celom zdravstvu nije moguce zbrinuti 2000 bolesnih ljudi? Nek je i pravi broj nek je 4000. Ok bolnice trebaju biti odvojene, napravili smo nove i opet nam ostale bolnice zvrje prazne i nema lecenja ostalih? Pa koliko imamo medicinskog osoblja u celoj Srbiji? 200? Godinu i po dana ne mozemo da se sastavimo? Kada je vec mali broj tih koji bi umrli van korone koliko je potrebno medicinskog osoblja da njih leci? Ne zaboravimo da kovid ambulante rade od 9 do 17h i da pluca snimaju vecinom zdravi ljudi. Ja napisah sta mi je rekao covek kako je u Batajnici ali izgleda da nije dovoljno ni kada covek licno tamo ode, kreditibilnije je kada na vestima jave da skupljaju mrtve po podu. Mislim ne znam, mozda i imamo 200 medicinskog osoblja u celoj Srbiji, nebitno je vise.

Da ne bude zabune ja jesam da se sto vise ljudi hospitalizuje jer mislim da je ljudima odmah bolje kada cuju da nece umreti i kada vide da su dobili mesto u bolnici jer im se prica suprotno (pomeunti kolega koji je bio u Batajnici) ali ako vidis da ne mozes to istrpeti onda cemu gomilanje po bolnicama i ko treba i ko ne treba. Smanji paniku. I sve sto zbog doktora i politicara koji svaki dan pricaju na televiziji da cemo umreti da bi se neko pohvalio brojem hospitalizovanih. Strah je najjace oruzje.

No sta je bilo bilo je. Steta je vec nacinjena i nema nazad. Pravo lice pojedinih ljudi se videlo, neki su se trajno distancirali, neki zavoleli. Evo koronu i ovog leta polako uspesno pobedjujemo i krecemo u nove avanture. Kada bude izasao neki izvestaj koliko je lekara medicinskog osoblja bilo u raznim nekovid bolnicama i domovima zdravlja, koliko su imali prijema dnevno i koliko je njih u tim bolnicama i dz bilo na odmorima i bolovanjima i ako ta brojka pokazuje da smo stvarno bili u kolapsu da nismo mogli leciti nijedne druge pacijente onda cu sam hodati setnju srama. Do tada sve drugo su za mene teorije zavere.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847996#p847996:3dcw740h je napisao(la):
Пантограф » 07 May 2021 11:04 pm[/url]":3dcw740h]Na osnovu odnosa hospitalizovanih/na respiratoru, ono, kad podeliš, napraviš razlomak, proporciju, utvrdiš procenat, bemmumiša, kako ne razumeš? Ono, kad je kod nas na respiratoru duplo više, a u bolnici 4 puta više nego kod njih. I tako stalno (stoga je njima samo jedna bolnica, KB Dubrava, u kovid režimu, a nisu ni gradili nove).
Ali to znači da se oslanjaš na to da su isti kriterijumi za stavljanje na respirator kod nas i njih. Ne postoje egzaktni i svuda isti kriterijumi kad to treba raditi. Bolest može imati mnogo različitih tokova, napadati različite organe, stanje organizma je retko isto, pa nije jednostavno i jednoznačno odrediti kad je najbolje čoveka staviti na respirator. To je pitanje izbora lekara, uputstava nekog centralnog koordinatora medicinskih procedura za svaku državu, raspoloživosti posebno opremljnih soba, mašina i dovoda kiseonika, možda čak i definicije šta je u ovakvim izveštajima "respirator" (i maska sa kiseonikom ili samo ona mašina sa forsiranim disanjem?). Puno stvari može biti drugačije. Mi smo ih recimo kupovali na gomile. Oni ih možda nemaju dovoljno. Ili nemaju toliko posebno opremljenih bolnica i mesta za takve bolesnike. Ili manje žele da ljude stavljaju na respirator, itd. Prilično je arbitrarno samo iz toga zaključiti da su i kriterijumi za prijem u bolnicu kod nas drastično blaži nego što treba.

Sem toga, šta je sa drugim zemljama sveta? A i kako onda da je dijagram promene viška smrti i po opštem obliku i po amplitudi kod nas i Hrvata vrlo sličan, ako Hrvati po tebi nisu toliko zauzimali svoj medicinski sistem "nepotrebnim" prijemom tobože lakih kovid bolesnika? Onda su njihove bolnice bile slobodnije za obične bolesnike i bliže normalnom režimu rada. Otkud onda njima sličan višak smrti kao i nama? Itd.

Ima tu previše nepoznatih faktora da bi iko mogao izvući tako dalekosežne zaključke iz sasvim posebnog tumačenja jednog odnosa dva broja koji je pritom i sam krajnje nesiguran.

Na osnovu odnosa hospitalizovanih/na respiratoru, ono, kad podeliš, napraviš razlomak, proporciju, utvrdiš procenat, bemmumiša, kako ne razumeš? Ono, kad je kod nas na respiratoru duplo više, a u bolnici 4 puta više nego kod njih. I tako stalno (stoga je njima samo jedna bolnica, KB Dubrava, u kovid režimu, a nisu ni gradili nove).

sa linkova koje je sam sherovao -

Hrvatska: 2223 hospitalizovana, 240 na respiratoru
Srbija: 3901 hospitalizovan, 131 na respiratoru

ono kad ni sam ne zna sta prica...

Mada, mogu da pretpostavim sta sledi. Uobicajena korekcija tvrdnji sa ubacivanjem nekog drugog kriterijuma ili tvrdnje, navodjenje nekih "primera" i potom uobicajen rafal uvreda.

Ono kad bi se imalo 1 iz svih predmeta koji zahtevaju iq iznad 70 da se nije bubalo...

Bubalački školski sistem je u korenu svih problema u Srbiji.

Vrh