Zuma » 07 May 2021 09:49 pm[/url]":vsxkuuqf]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847920#p847920:vsxkuuqf je napisao(la):
Пантограф » 07 May 2021 07:08 pm[/url]":vsxkuuqf]Nema nikakve teorije zavere, izvesni zvaničnik se više puta hvalio da Srbija hospitalizuje više i od najrazvijenijih zemalja, poslednji put ovako:
Kako da Srbija ima najnižu stopu smrtnosti ili da hospitalizuje vise nego Nemačka. Mi ne smemo to da kažemo", primećuje Vučić.
I brojke pokazuju da Srbija prima znatno više ljudi u bolnice zbog korone od drugih. Kakve to posledice ostavlja po ostale obolele, može i intuitivno da se nasluti, a brojke koje sam izneo to pokrepljuju: u Srbiji je pokolj nekovid pacijenata, nesrazmerno veći nego u drugim zemljama (znatno veći nego u Švedskoj, ili Hrvatskoj).
Ne razumem kojim se to kriterijumom bira kad mu treba verovati, a kad ne treba? Kako to da "govori istinu" samo onda kad se rečeno slaže sa zaključkom koji smo unapred stvorili, a inače "ne govori istinu"?
Što se tiče brojki koje "pokazuju da Srbija prima znatno više ljudi u bolnice zbog korone od drugih" koje su to brojke? Dovoljno je da stvarno zaraženih bude više od broja pozitivnih (što je skoro sigurno) pa da procenat hospitalizovanih u odnosu na broj stvarno zaraženih bude manji. Dakle da broj ozbiljno bolesnih koji završe u bolnici bude veći iz opravdanih razloga, jer i bolesnih ima bitno više nego što nam zvanični brojevi zaraženih govore. Isto važi i za "pokolj" nekovid pacijenata. Koji to sigurni podaci pokazuju? Recimo, ako je broj prijavljenih smrti od kovida manji od stvarnog, automatski se deo mrtvih od kovida sabira sa nekovid mrtvima, što onda bitno menja odnos. Plus što ne znamo na koliko je stvarno zaraženih bilo toliko hospitalizovanih i toliko mrtvih. Nemamo skoro ni jedan podatak na koji se možemo osloniti bez zaista obimne analize koliko on izgleda pouzdan kad se ukrsti sa mnogim drugim podacima. To doduše donekle jeste moguće uraditi, ali je vrlo komplikovano i jednostavna poređenja dva nepouzdana broja nam ne govore puno. Zbog toga je utisak da se kod nas više hospitalizuje nego što treba verovatno samo proizvoljni utisak. Činjenica je da smo napravili nove kovid bolnice, pa možda jesmo nešto bolji od nekog proseka koji uključuje i siromašne zemlje, ali da smo bolji i od razvijenih zemalja je ipak problematična tvrdnja. Dok ne budemo imali pouzdanije podatke ja ne bih uopšte razmišljao o tome, jer ne znam na osnovu čega bi nešto tako mogao sigurno tvrditi.