Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Profesor ukazuje i na novu pojavu, a to je da mladi ljudi koji dobiju simptome ne odlaze na testiranje, već ako imaju lakšu kliničku sliku ni ne pokušavaju da odu kod lekara, niti se zadržavaju u samoizolaciji, što je jako opasno.

"Imamo sada opasnu pojavu, a to je da mlađi ljudi neće da se testiraju, zato što iza tog pozitivnog nalaza treba da idu u samoizolaciju, ako je to lakši oblik, pretrpe, prođe tako, ali paralelno šire i seju virus. To se vidi po strukturi onih koji umiru, dve trećine umrlih su stariji od 65 godine, ovamo imamo pune bolnice i sa mladima, a zaražavaju ih oni koji ne poštuju mere", objašnjava profesor.

Ako se nastavi ovako, ističe, zahtevaćemo vrlo stroge mere "jer mi moramo zaustaviti transmisiju ove bolesti"

"Apel svima je - molim vas mislite, ne samo na sebe, već i na ljude oko vas", kaže profesor Tiodorović.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1822433

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829152#p829152:2hjefjv0 je napisao(la):
Zion Williamson » Sub Mar 06, 2021 5:53 pm[/url]":2hjefjv0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829115#p829115:2hjefjv0 je napisao(la):
nex999 » Sub Mar 06, 2021 5:17 pm[/url]":2hjefjv0]Prijavi se ponovo. Takodje ni mene nisu zvali sve dok se nisam prijavio ponovo pre neki dan. I nekoliko ljudi koje znam su isto tako uradili i dobili poziv.

Da li savetujes da prvo obrisemo zahtev pa pravimo novi ili samo izmenimo?
Pitam jer sam probao sa izmenom pre nedelju dana i nisu jos zvali.......

Ne - samo se prijaviti ponovo
Ja nisam ni izvalio kako i gde se brise/menja prethodna prijava :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829193#p829193:3t16g0rr je napisao(la):
nex999 » Sub Mar 06, 2021 8:32 pm[/url]":3t16g0rr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829152#p829152:3t16g0rr je napisao(la):
Zion Williamson » Sub Mar 06, 2021 5:53 pm[/url]":3t16g0rr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829115#p829115:3t16g0rr je napisao(la):
nex999 » Sub Mar 06, 2021 5:17 pm[/url]":3t16g0rr]Prijavi se ponovo. Takodje ni mene nisu zvali sve dok se nisam prijavio ponovo pre neki dan. I nekoliko ljudi koje znam su isto tako uradili i dobili poziv.

Da li savetujes da prvo obrisemo zahtev pa pravimo novi ili samo izmenimo?
Pitam jer sam probao sa izmenom pre nedelju dana i nisu jos zvali.......

Ne - samo se prijaviti ponovo
Ja nisam ni izvalio kako i gde se brise/menja prethodna prijava :)

Znaci ne ulazimo u staru prijavu da je ponistimo nego od nule pravimo novu prijavu?

Ako se prijavite ponovo s istim podacima (verovatno po istom JMBG), podaci ce zavrsiti na istoj prijavi koju ste vec imali.

ID same prijave koji dobijete u povratnom mailu je isti, tako da nisam siguran da to pravi bilo kakav efekat ako i postoji neki "bug", s druge strane vidim da su dodali pitanje za davaoce krvi.. mozda se nesto "osvezi" :)

Važno je i koju opštinu izabere, stari grad i vračar skoro da nema više koga da vakciniše.

Švedski "kovid eksperiment" otišao u istoriju kao retko neuspešna i pogrešna ideja. I posle svega, posle tolikog slobodnog zaražavanja i umiranja, željenog i stalno najavljivanog kolektivnog imuniteta još nema ni u naznakama, a vakcina će uskoro biti dostupna svima. Na kraju su morali da usvoje poseban zakon o epidmijskim ograničenjima. Trenutno je na snazi njihova verzija i za druge zemlje uobičajenog lokdauna: Zabranjeno je okupljanje više od osam ljudi, svako mesto gde se služi hrana ili piće mora biti zatvoreno ne kasnije od 20:30 časova, sportski objekti moraju obezbediti bar 10 kvadratnih metara po svakom čoveku, itd.

Ovako izgleda njihov novi talas u poređenju sa susedima.

Tok epidemije, Svedska, Slucajeva, 2021.03.06.jpg

Tok epidemije, Svedska, Umrlih, 2021.03.06.jpg

Ево мало меса за наше пиране са ове теме.

Не знам где сам нашао, негде на Твитеру.
IMG-20210306-134654.jpg

"Mi iz medicinskog dela Kriznog štaba nismo zadovoljni ovim nivoom mera, tražili smo daleko oštrije mere na duži period, jer za dobar rezultat trebalo je ovako najmanje desetak dana", rekao je Tiodorović.

Za ova dva dana, kako kaže dr Tiodorović, ljudi bi trebalo da shvate da je situacija ozbiljna.

"Takođe imamo još jedan problem, a to je da mladi ljudi ne odlaze na testiranje i tako seju virus", naglašava on.

Kako profesor Tiodorović objašnjava, virus je i dalje prisutan i on cirkuliše što se vidi u svakodnevnoj statistici.

"Dakle, radiće samo ono neophodno za život, hrana, apoteke, gorivo, a ujedno ovo je bio i prelomni trenutak da zatvorimo skijališta za predstojeći vikend, jer veliki broj ljudi i dalje putuje, a odatle nam dolaze zaraženi. Hoteli će raditi normalno, ali neće raditi nikakvi kafići, restorani, lično smatram da je to trebalo uraditi i ranije", kaže Tiodorović za „Blic“.

Od sutra učenici srednjih škola prelaze na onlajn, s tim što se već u utorak mogu uslediti i neke nove mere, nakon analize vikenda.

"Ako nema pomaka, u utorak ćemo tražiti da se apsolutno ispoštuje sve ono što tražimo, a to su oštrije mere. Imali smo vrlo tešku sednicu, morali smo da uđemo u ozbiljne razgovore, da ljudi shvate da je situacija ozbiljna. Imamo problem što su bolnice u Beogradu ili pune ili su pred samim punjenjem, moramo da razmišljamo šta dalje. Insistirali smo na rigoroznoj kontroli mera sa primenom krivičnog zakona kod onih koji ne poštuju mere, a to se posebno odnosi na one koji organizuje žurke. Svaka lokalna zajednica mora da snosi odgovornost za svoju situaciju", kaže epidemiolog.

Profesor ukazuje i na novu pojavu, a to je da mladi ljudi koji dobiju simptome ne odlaze na testiranje, već ako imaju lakšu kliničku sliku ni ne pokušavaju da odu kod lekara, niti se zadržavaju u samoizolaciji, što je jako opasno.

"Imamo sada opasnu pojavu, a to je da mlađi ljudi neće da se testiraju, zato što iza tog pozitivnog nalaza treba da idu u samoizolaciju, ako je to lakši oblik, pretrpe, prođe tako, ali paralelno šire i seju virus. To se vidi po strukturi onih koji umiru, dve trećine umrlih su stariji od 65 godine, ovamo imamo pune bolnice i sa mladima, a zaražavaju ih oni koji ne poštuju mere", objašnjava profesor.

Ako se nastavi ovako, ističe, zahtevaćemo vrlo stroge mere "jer mi moramo zaustaviti transmisiju ove bolesti"

"Apel svima je - molim vas mislite, ne samo na sebe, već i na ljude oko vas", kaže profesor Tiodorović.

izvor: B92

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829214#p829214:36m0dqiy je napisao(la):
Zuma » Sub Mar 06, 2021 7:33 pm[/url]":36m0dqiy]Švedski "kovid eksperiment" otišao u istoriju kao retko neuspešna i pogrešna ideja. I posle svega, posle tolikog slobodnog zaražavanja i umiranja, željenog i stalno najavljivanog kolektivnog imuniteta još nema ni u naznakama, a vakcina će uskoro biti dostupna svima. Na kraju su morali da usvoje poseban zakon o epidmijskim ograničenjima. Trenutno je na snazi njihova verzija i za druge zemlje uobičajenog lokdauna: Zabranjeno je okupljanje više od osam ljudi, svako mesto gde se služi hrana ili piće mora biti zatvoreno ne kasnije od 20:30 časova, sportski objekti moraju obezbediti bar 10 kvadratnih metara po svakom čoveku, itd.

Ovako izgleda njihov novi talas u poređenju sa susedima.

Pogledajte prilog 1

file.php

file.php

Та иста Шведска је током 2020. године имала мањи вишак смрти него ми (они +10 а ми +14 хиљада). И ко је сад овде луд? И поред толиког "луфтa" и експеримената које су Швеђани правили нису прошли толико страшно као ми. Њихов приступ борби са вирусом у првом таласу је свакако пун пропуста, можда и највећи пуштање вируса у старачке домове и висока смртност. Да није било тих грешака, Швеђани би били негде у рангу са својим суседима.
Значи закључак је да некоме ни најригорозније мере на дуже стазе не значе ништа (јер је здравствени систем запуштен и неспреман на реакцију), а о полицијском часу тек да не говорим... Српске епидемиолошке мере испадоше горе него непостојеће шведске. :bubanj:

Švedska se donekle može porediti samo sa svojim susedima, tj drugim severnjačkim zemljama, a nikako sa onima više na jugu. Sve je drugačije. Retka naseljenost, kultura osamljivanja i samostalnog života, izuzetno dobra medicinska zaštita, veoma disciplinovano stanovništvo, poverenje u vlasti, higijenske navike, itd. Oni zato imaju sve predispozicije da ih epidmije bitno manje zakače i sasvim nezavisno od mera koje preduzimaju ili ne preduzimaju. Zbog toga se ne može reći da je to što su im neki rezultati bolji od nekih zemalja više na jugu zaista posledica izabranog odnosa prema koroni. Kod njih se već očekuje da iz nabrojanih razloga budu bolji, pa to ništa ne govori. Međutim obrnuo, dakle lošiji rezultati, jesu bitni, jer to ide nasuprot očekivanju, tj tim dobrim predispozicijama.

A što se tiče staračkih domova, to bi se moglo posmatrati kao objašnjenje za prvi talas, ali šta je sa ovim poslednjim? Sada više nema prodora virusa u staračke domove, pa je smrtnost opet velika. Pa ni to nije objašnjenje.

Opoosteno bre, videcete stampedo za vakcine kad dodje doba odmora vec smo pricali o tome.
Jos su ljudi u fazonu "ma necu, nece mene ta lazna bolest, nece mene Bil Gejts da cipuje" a kad dodje maj/jun ima da trce na 3 doze vakcina da bi otisli u ljubljenu Grcku i Bugarsku u koju idu svake godine
Bez vakcine nema putovanja ove godine i kraj price #normalnotoznajusvi
Videcete, doci cemo do 3.5-4 miliona vakcinisanih do jeseni milom ili silom.
Silom u smislu, firme ce da uslovljavaju ili ce da nas zatvaraju ko majmune za svaki vikend pa ce ljudima da dosadi to

Imate na prethodnoj strani neko je okacio clanak iz politike da je neki vlasnik fabrike ponudio bednih 20 eura (ej 20 eura) da se radnici vakcinisu i odmah su hteli. Naseg coveka moras samo malo motivisati i pojeo bi kamen ako treba da ne napisem nesto gore :lol:

Meni danas komšinica objasnila da plaćaju porodicama preminulih po 5-6 hiljada evra da upišu da su preminuli od Covid19 kao da se razlozi za smrt određuju u anketi od porodice a ne od strane lekara. Ali dobro, ono što me više plaši je što je žena magistar građevinarstva i što ima manje od 45 godina.

Da ispratim pricu o zarazenim rodjacima posle revakcinacije. Jedna osoba ima obostranu upalu pluca, a troje njih su kod kuce, posto se u medjuvremenu razboleo i deda koji je i par dana pre njih primio vakcinu.
Cudno je sve to, da od cetvoro ljudi bas niko ne razvoje imunitet posle druge doze. Eto imamo i primer doktorke iz raske koja je nazalost preminula 16.02 iako je primila fajzerovu vakcinu 13.01(prvu dozu)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829249#p829249:3qcd2lva je napisao(la):
Zion Williamson » Sub Mar 06, 2021 10:44 pm[/url]":3qcd2lva]
Imate na prethodnoj strani neko je okacio clanak iz politike da je neki vlasnik fabrike ponudio bednih 20 eura (ej 20 eura) da se radnici vakcinisu i odmah su hteli. Naseg coveka moras samo malo motivisati i pojeo bi kamen ako treba da ne napisem nesto gore :lol:
Napisao sam nešto na tu temu ranije u toku dana, ali je obrisano. Izgleda da su autošovinistički tekstovi dozvoljeni, ali ne i replike na njih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829226#p829226:65vmeqg1 je napisao(la):
vucko » 06 Mar 2021 21:00[/url]":65vmeqg1]da imaju integritet dali bi ostavke jer ih niko ne šljivi ni 2%.
Pa kad mora da se bira između stana u BNV i integriteta...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829233#p829233:3gvni3wp je napisao(la):
Zuma » Суб Мар 06, 2021 9:49 pm[/url]":3gvni3wp]Švedska se donekle može porediti samo sa svojim susedima, tj drugim severnjačkim zemljama, a nikako sa onima više na jugu. Sve je drugačije. Retka naseljenost, kultura osamljivanja i samostalnog života, izuzetno dobra medicinska zaštita, veoma disciplinovano stanovništvo, poverenje u vlasti, higijenske navike, itd. Oni zato imaju sve predispozicije da ih epidmije bitno manje zakače i sasvim nezavisno od mera koje preduzimaju ili ne preduzimaju. Zbog toga se ne može reći da je to što su im neki rezultati bolji od nekih zemalja više na jugu zaista posledica izabranog odnosa prema koroni. Kod njih se već očekuje da iz nabrojanih razloga budu bolji, pa to ništa ne govori. Međutim obrnuo, dakle lošiji rezultati, jesu bitni, jer to ide nasuprot očekivanju, tj tim dobrim predispozicijama.

A što se tiče staračkih domova, to bi se moglo posmatrati kao objašnjenje za prvi talas, ali šta je sa ovim poslednjim? Sada više nema prodora virusa u staračke domove, pa je smrtnost opet velika. Pa ni to nije objašnjenje.
То може да се гледа и на други начин. Као што си рекао Шведска има сличне или чак боље резултате него неке нескандинавске земље које су имале знатно стожије мере. То значи да демографске карактеристике и стил живота више утиче на борбу против вируса него саме мере. Такође треба рећи да Шведска има већи проценат мигрантског становништва неко околне земље, и да су по неким карактеристика сличнији другим Европским земљама него на пример са Финцима.

Srbi su najgori narod na planeti zbog kojeg epidemija i dalje ne prestaje.

Eto, nadam se da je sad u redu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829233#p829233:gg149kvn je napisao(la):
Zuma » Sub Mar 06, 2021 10:49 pm[/url]":gg149kvn]...izuzetno dobra medicinska zaštita...

Klasičan mit... Švedska zdravstvena zaštita je nehumana i surova. Na pacijenata prvenstveno gledaju kao trošak.

Posle 40 dana od prve kineske, žena mi ima 800 antitela, a tašta (70+) 150, granica testa je na 50, izgleda da će i tašta da mi pretekne.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829299#p829299:1rdtnc6a je napisao(la):
StariPosmatrač » Ned Mar 07, 2021 10:22 am[/url]":1rdtnc6a]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829233#p829233:1rdtnc6a je napisao(la):
Zuma » Sub Mar 06, 2021 10:49 pm[/url]":1rdtnc6a]...izuzetno dobra medicinska zaštita...

Klasičan mit... Švedska zdravstvena zaštita je nehumana i surova. Na pacijenata prvenstveno gledaju kao trošak.

Da. I u Holandiji je tako.

Vrh