Tok vakcinacije
U odnosu na prošli put postoji jedna bitna promena. Prošli put sam rekao dve stvari. Da smo prišli veoma blizu toga da svi prijavljni za vakcinu dobiju prvu dozu, zbog čega se treba odmah prijaviti jer će se se nadalje vakcina dobijati bez mnogo čekanja. I druga stvar, da se zbir broja vakcinacija prvom i drugom dozom, dakle ukupan broj dnevno datih doza, za sada održava veoma konstantnim, i da se zbog toga čak može praviti predikcija pod pretpostavkom da se taj tempo davanja vakcina i nadalje održava.
Međutim ovo drugo više ne važi jer su drastično smanjili broj dnevno datih doza. Dijagram broj dnevno datih doza sada izgleda ovako. Lepo se vidi dan početka usporenja kada se kriva odvaja od ranije prave linije.
Pogledajte prilog 1
Teško je reći da li više ne žure zato što imaju problem koga sad da vakcinišu posle tolike reklame broja nabavljenih vakcina i činjenice da smo u tome prvaci, ili su možda morali prebaciti deo lekara koji je ranije davao vakcine nazad u bolnice (zbog rasta zaraženih?), ili je u pitanju nešto treće. Tek, tempo vakcinisanja razdvojen na prvu i drugu dozu sada izgleda ovako. Ostavio sam moju prethodnu projekciju da bi ste mogli uporediti prethodne trendove i sadašnji tempo.
Vidi se da je brzina davanja druge doze i dalje tačno po projekciji, jer to zavisi samo od toga kada je data prva doza, pa drugu moraju dati istim ljudima u isto vreme, tri nedelje kasnije. Zbog toga je tu brzina davanja kao i ranije. Međutim to znači da je spomenuto smanjenje ukupnog tempa davanja kompletno prebačeno na brzinu davanja prve doze vakcine.
Tako je trenutak kad ćemo prvu dozu vakcine dati svima koji su prijavljeni pomeren negde u sledeću nedelju, ili kasnije, što zavisi od toga da li će brzinu davanja prve doze da smanje još više, ili ako se broj prijavljnih u međuvremenu baš drastično povećao. Što ne znamo jer neće da nam kažu koliko takvih ima sada.
Šteta, da smo nastavili tempom vakcinacije od 10. do 21. Februara, danas bi svi koji žele već bili vakcinisani prvom dozom, ako ih se u međuvremenu nije prijavilo mnogo više, naravno.